Het ontdekken van nieuwe smaken en gerechten is één van de tofste dingen van reizen. Bij iedere potentiële bestemming vragen wij ons altijd af: maar kun je er lekker eten? Dit zijn wat ons betreft dé 10 landen met het beste en lekkerste eten.

1. Thailand

Thais eten

Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember. Van de vele fantastische curries (groen, rood, masaman, penang…) en meesterlijke gebakken rijst tot de iconische Pad Thai-voor-een-euro, de goddelijke noedelsoepen en de ontelbare ‘vleesdingen-op-een-stokje’ op straat: eten in Thailand is een waar genot. En, niet onbelangrijk, bovendien érg goedkoop. Wees niet te bang om te proeven bij de talloze street food stands en markten in steden als Bangkok en Chiang Mai: de kwaliteit en hygiëne is vaak beter dan je denkt. Kies gewoon een stand waar veel locals eten, dan zit je altijd goed.

2. Italië

Italiaanse pizza

Geen keuken ter wereld die zóveel liefhebbers heeft als de Italiaanse. Zelfs in godverlaten oorden in de stille zuidzee of in diep in de binnenlanden van Siberië kom je Italiaanse pizzeria’s tegen. De legendarische Napolitaanse pizza, de rijkgevulde of juist heerlijk simpele verse pasta’s, de iconische ragu-sauzen met tagliatelle (‘Bolognese’), de onvermijdelijke carbonara met spaghetti, de geliefde ovengerechten (lasagne, cannelloni) maar ook de uitstekende secondi’s (hoofdgerechten) met lamsvlees, rund of kip, die heerlijke ovenaardappelen met rozemarijn en die iconische toetjes als panna cotta en tiramisu: eten is een religie in Italië en daar worden zelfs wij gelovig van.

3. India

Indiaas eten

Love it or hate it, maar als je het Indiaas eten ‘loved’ zoals wij dat doen, dan ben je ook totaal verslaafd. Die romige, dikke curries waar minimaal 15 exotische kruiden in zitten geserveerd met zachte basmatirijst en nan: je kunt ons er voor wakker maken. Vooral voor de beroemde butter chicken, rogan josh en korma zouden we een moord doen. Maar ook de typische kip of lam uit de tandoori oven, de biryiani-schotels, de linzensoepen, vegetarische thali’s, de samosa’s (kruidig warm deeggerecht met o.a. aardappel), de verschillende chutney’s en de minder bekende dosa’s (een soort pannenkoekjes van rijst en linzen): we krijgen er nooit genoeg van. De Indiase keuken die wij hier kennen is overigens vooral die uit Noord-India (Punjab); in het zuiden bij bijvoorbeeld Kerala wordt veel meer met vis, kokos en bananenbladeren gewerkt. Op straat eten in India is tricky, maar het street food in steden als Mumbai of New Delhi is legendarisch en éigenlijk niet te missen. Let goed op dat het vers voor je neus bereid wordt en er veel klanten zijn, dan zit je vaak goed. Een keertje buikloop is het waard!

4. Mexico

Mole Poblana, Mexico

De Mexicaanse keuken wordt wat ons betreft mateloos onderschat. Als het gaat om Latijns-Amerika is er geen beter eet-land dan Mexico. Terwijl in andere reislanden in deze regio de lokale kost vaak bestaat uit ietwat flauwe rijst, bonen en kip, biedt Mexico een énorme variëteit aan smaken en gerechten. Voor weinig koop je er in simpele straatrestaurantjes de heerlijkste burrito’s, tortilla’s en taco’s met rijkgekruide en soms heerlijk pittige inhoud. Persoonlijke lieveling: enchiladas uit de oven met guacamole, gehakt, kaas en tomatensaus. In het culturele hart van Mexico – bij Oaxaca en Puebla – moét je de beroemde moles (sauzen) proeven en dan sowieso de fantastische mole poblano: kip met pittige chocoladesaus (!).

5. Spanje

Spaans eten

De Spaanse keuken biedt alles wat het mediterrane dieet zo heerlijk maakt: vlees en vis bereid met veel olijfolie, het gebruik van wijn bij het koken, het eten van brood bij de maaltijden, het gebruik van gefruite uien en verse tomaat en vers fruit of zuivel als nagerecht. Oh ja, en laat eten, héél laat. Het liefst pas om 22 uur, met veel wijn. Wereldwijd zijn het vooral de klassieke tapas en paella die de Spaanse keuken beroemd maken, maar wij noemen ook graag de patata (aardappel omelet), gazpacho (koude tomatensoep), pisto (een soort ratatouille), migas (broodgerechten) en natuurlijk de ongeëvenaarde vleeswaren zoals de jamon, de serrano en chorizo.

6. Japan

Japanse sushi

Waar sushi in veel westerse landen inmiddels tot een ietwat standaard all-u-can-eat-festijn verworden is, blijft het in Japan een hoogwaardig stukje kunst. Tot in de absolute perfectie bereid zoals in Japan is er weinig tongstrelender dan verse sushi. Maar de Japanse keuken is meer dan sushi, véél meer. De Japanse rijst (gohan) – met zijn typische ronde korrel – vormt de ziel van de keuken. Daar horen sowieso altijd gestoomde of gestoofde groenten en het liefst ook misosoep (super gezond!) bij. Geliefd wereldwijd zijn ook de teriyaki-gerechten waarbij gesneden vlees of vis op een plaat wordt gebakken in een marinade van sojasaus. Ook de noedelgerechten zoals udon en ramen zijn meesterlijk lekker. De bereiding, de servering van gerechten op het bord, de hele aankleding en entourage: eten is een ‘work of art’ in Japan, waar je er ook zult eten. Er wordt gezegd dat de Chinezen met hun tong eten en de Japanners met hun ogen.

7. Vietnam

Vietnamese Pho

Vietnam is een land vol culinaire tradities, bekend om zijn gebruik van verse groenten en kruiden. Wees niet te voorzichtig en proef zoveel mogelijk. In de straten van Ho Chi Minh City en vooral Hanoi lijkt het haast alsof je bij de mensen door de keuken loopt! Op elke hoek van de straat zitten locals op lage krukjes te eten en te koken. Het meeste zul je ze pho (goddelijke noedelsoep met kip of rundvlees) zien eten. Het dichtst in de buurt van de Vietnamese loempia’s die wij kennen komen de spring rolls; geen kapot gefrituurd en gloeiend heet staafje, maar een in zacht rijstblad gerolde mix van vlees, koriander en groenten. Gezond en super smakelijk. Er wordt in de Vietnamese keuken verder veel gebruik gemaakt van varkensvlees, vissaus, verse groenten en rijst. Let op: de Vietnamezen houden van verrassen en experimenteren, kijk niet raar op wanneer je slangen- of hondenvlees op de menukaart ziet staan. In het noorden neigt de keuken wat meer naar de Chinese keuken; in het midden van Vietnam is het eten wat pittiger en in het zuiden zijn de Franse invloeden nog steeds te zien (stokbroodje bij ’t ontbijt!).

8. Indonesië

Indonesische saté

Alvast even één ding: de (Chinees-)Indische keuken zoals je die in Nederland bij de Kota Radja’s of Blauwe Lotussen in de provincie vindt, is niet de ‘Indonesische keuken’ zoals je die in Indonesië zal ervaren. Bovendien: Indonesië heeft niet één keuken, ieder eiland heeft zo weer zijn eigen specialiteiten. Toch zijn er zeker overeenkomsten: zo is gekookte witte rijst (nasi putih) of gebakken rijst (nasi goreng) de basis van vrijwel iedere maaltijd en is de wereldberoemde saté (van kip, varken of – onze favoriet – geit) overal langs de kant van de weg wel te vinden. Ingrediënten die veelvuldig gebruikt worden in de Indonesische keuken zijn kokos, chilipepers, kruiden als laos, djinten, citroengras en trassi (gemalen garnalen). Specialiteiten per eiland zijn bijvoorbeeld de gebakken kip van Java, de wereldberoemde rendang (lekkerste gerecht óóit?!) en de babi guling (geroosterd speenvarken) van Bali. Bij de stalletjes langs de weg (warungs) kun je doorgaans prima en heerlijk goedkoop eten, het eten wordt ter plekke bereid.

9. China

Chinees eten

De Chinese keuken behoort samen met die van Frankrijk (niet onze favoriet) en Turkije (had er ingestaan, ware dit een top-15 geweest) tot de drie klassieke wereldkeukens. Zoals we hierboven bij Indonesië al schreven: het eten in het lokale Chinese wokpaleis van pak ‘m beet Hardenberg is geenszins te vergelijken met wat je in China voorgeschoteld krijgt. Verwacht geen fu yong hai of babi pangang, dit zijn typische ‘Europees-Chinese’ gerechten. De voorkeuren en specialiteiten verschillen enorm per regio: gemeenschappelijk fenomeen is wel dat de Chinezen geen onderscheid maken tussen voor- of hoofdgerechten. Er worden (gezamenlijk) veel kleine gerechten gegeten en die zijn allemaal even belangrijk. Het geheim van goed Chinees eten zit ‘m in de versheid van de ingrediënten en het evenwicht tussen de smaken. Roerbakken is de meest karakteristieke methode in de Chinese kookkunst, maar ook wordt er veel gestoomd (zoals rijst, groenten en dimsums).

Elke regio in China heeft zijn eigen specialiteiten en accenten. De vier belangrijkste zijn die van Beijing (de fijne, pure keuken van het voormalige, keizerlijke hof, met o.a. de beroemde Pekingeend), de Sechuankeuken (met pittige gerechten door het veelvuldig gebruik van chilipepers), de keuken van Shanghai (met meer internationale invloeden, veel vis en schaaldieren) en de Kantonese keuken met zoetzure accenten. Die laatste komt het dichtst in de buurt van de Chinese gerechten die wij kennen in Nederland: veel roergebakken groente en vlees die op smaak gebracht wordt met gember en soja. De bekende dim sum stamt ook af van de Kantonese keuken.

10. Argentinië

Argentijnse steak

Ware dit een lijst met lekkerste vega-landen geweest, dan had Argentinië er niet ingestaan. Was het een top-10 met lekkerste landen voor de carnivoor, dan was het een absolute top-3-kandidaat. Want mán, wat kun je in Argentinië geweldig vlees eten. De kwaliteit van het Argentijnse vlees is wereldberoemd. Vraag ons niet om een analyse over hoe en waarom enzo, maar de Argentijnse steaks zijn ongeëvenaard. Argentijnen eten trouwens gemiddeld per persoon maar liefst 65 kg vlees per jaar, vooral rundvlees en dan van de grill of open vuur (asado). Lokaal rood wijntje erbij, genieten! De vele koloniale invloeden en immigranten zorgen in de Argentijnse keuken ook voor Italiaanse, Indiaanse, Franse, Moorse en Spaanse tintjes. Dagje zat van het gegrilde vlees? Proef dan sowieso de Argentijnse empanadas (gevulde en gefrituurde deeghapjes). En ga niet naar huis voordat je in Buenos Aires op straat choripán (broodje Argentijnse chorizo met chimichurri) gegeten hebt!

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen van ons gaan nog uit naar het eten in Marokko (exotische en unieke smaken, maar wel erg veel tajine en couscous), Taiwan (op de food markten in Taipei kun je eeuwig eten, wees stoer en probeer de stinky tofu!), Griekenland (souvlaki, mousaka, verse vis, de mezes: je kunt het moeilijk niet lekker vinden), Amerika (de kunst van de goede en dikke burger!), Turkije (weinig landen waar vlees zó lekker bereid en gekruid wordt, maar ook die salades!) en Maleisië, en dan vooral Penang (waar al het goede van de Aziatische keukens samenkomt).


 , , , , , , , , , , ,

11 reacties

  • Renee Gast
    Geplaatst op 29 Maart 2016, 21:09

    Ik mis de rijke smaken van Ethiopië

  • Rokus Gast
    Geplaatst op 6 Januari 2018, 18:15

    Mooie opsomming, alleen jammer van de laatste. Zeker goed en veel vlees, maar als geraffineerde keuken?? Waar staat Libanon, de Perzische keuken hoort wat mij betreft in de top 5!

  • Mark Gast
    Geplaatst op 9 Juni 2018, 23:21

    laatst op vakantie geweest in Marokko ze hebben 100% het lekkerste eten
    Super

  • Fransisco Gast
    Geplaatst op 25 Februari 2019, 17:00

    Hoi, Ik denk persoonlijk ook Marokko nummer 1 net als Mark ben overal op wereldreis geweest.

    Het houd daar niet alleen op bij tajine en coucous, dat is veels te kort door de bocht haha!

    Vis, bastilla, mediteraans etc.. Ik denk niet niet dat deze lijst klopt, want laatst was Marekech alleen al gekozen tot wereldstad van het jaar en dat geloof ik best google maar!

    Groetjes,

  • T8T Gast
    Geplaatst op 31 Maart 2019, 15:58

    In mijn favoeriete lijstje komen ook Nederlandse gerechten voor. Vergeet niet die maatjes haring met uitjes, en verse erwtensoep.
    Daarnaast breek ik een lans voor Elzasser flammenküche. Duitse reifkoeken.

    Qua landen geldt voor mij:
    1 Italië
    2 Indonesië
    3 Frankrijk
    4 Mexico
    5 België
    6 USA
    7 Nederland

    Met een os krijg je mij niet naar een Grieks restaurant.
    En wat ik werkelijk niet kan eten is zuurkool.

  • Yasmina Gast
    Geplaatst op 16 September 2019, 15:58

    Ik denk zelf dat Marokko de beste bestemming is om op vakantie te gaan. vooraal in de maanden juni, juli, augustus en september.
    Daar heb je van alles: stranden, Sahara, Bergen, bossen ect.

  • dxsfcxfv Gast
    Geplaatst op 13 November 2019, 11:56

    w zhxgshskjh yuhdbshnjxbnjhhhhhhhhhnsjxhjbsndxjk

  • dxsfcxfv Gast
    Geplaatst op 13 November 2019, 11:56

    indisch is het lekkerst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

  • harenpeeer Gast
    Geplaatst op 13 November 2019, 11:57

    indisch is het lekkerst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jaja hihihi

  • harenpeeer Gast
    Geplaatst op 13 November 2019, 11:58

    indisch is het lekkerst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jaja hihihi hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhn jsbjqkoponl;q,kgjvkxnrshy

  • harenpeeer Gast
    Geplaatst op 13 November 2019, 11:59

    indisch is het lekkerst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jaja hihihi hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhn jsbjqkoponl;q,kgjvkxnrshylllll

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)