27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 november 2023

Historische koloniale bouwkunst, swingende latino vibes en tropische temperaturen: de steden in Midden- en Zuid-Amerika zijn vaak schítterend en heerlijk. We selecteerden de 10 mooiste steden van heel Latijns-Amerika. In willekeurige volgorde, want écht kiezen kunnen we niet.

Door Kim Dolsma

1. Antigua, Guatemala

Antigua, Guatemala

La Antigua, oftewel ‘De Oude’, is de voormalige hoofdstad van niet alleen Guatemala, maar van heel Midden-Amerika. Antigua is gelegen in de vallei van Panchoy, in het zuiden van het land, aan de voet van de vulkaan Agua. Het centrum van Antigua staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst en wij begrijpen wel waarom. De stad is gebouwd in koloniale stijl en overal waar je kijkt zie je kerken, kloosters of ruines. Reizigers noemen de met bougainville begroeide kleurrijke huisjes, parken, omliggende vulkanen en zwoele Latijns Amerikaanse sfeer als redenen om nooit meer weg te gaan. Er is daarnaast ook zo veel leuks te doen in Antigua. Zo vind je er 50 Spaanse talenscholen, verstopte eetcafés, authentieke restaurantjes, musea en geweldige Salsabars. Neem een paar danslessen en show je moves op de dansvloer van Cielos, La Sala of Sin Ventura.

Georganiseerde reizen naar Antigua en Guatemala – al dan niet in combinatie met Mexico, Belize en/of Nicaragua – vind je hier bij o.a. Djoser, ANWB Vakanties en Shoestring.

2. Cartagena, Colombia

Cartagena, Colombia

De parel van het Caribische kust, de stad vol romantiek, sprookjes en legendes: Cartagena. Net als het centrum van Antigua is ook het centrale deel van Cartagena UNESCO werelderfgoed. De stad wordt omringd door 13km aan koloniale stenen muren en voelt als een kleurrijk doolhof. Verdwaal door de kleine kasseien straatjes en steegjes met lieflijke balkonnetjes vol wilde bloemen. Ontdek de prachtige grote kerken die hun schaduw werpen op de gezellige plazas. Ga ook een dag naar Bocagrande in het zuiden van de stad. Bocagrande wordt ook wel het Miami Beach van Caratagena genoemd. Je kunt hier op gaan tussen de hippe Carteganas. Drink koffie in trendy cafés of ga uit eten in te gekke restaurants. Cartagena bezoek je niet volgens toeristische routes en tours. Loop gewoon de stad in en zie waar je terecht komt, dat is het leukste!

Georganiseerde reizen naar Cartagena en Colombia zijn o.a. déze van Djoser of déze van Sawadee. Wie Colombia aan wilt doen tijdens een cruise, kijkt bij de Colombia rondreizen van TUI.

3. Cusco & Arequipa, Peru

Er moést natuurlijk een Peruaanse stad in deze lijst, maar wélke? We vonden niet kiezen tussen Cusco en Arequipa, dus we smokkelen en benoemen beiden. Absolute highlights van een rondreis Peru!

Cusco

Cusco

Cusco is de oude hoofdstad van de Inca’s en ligt in een prachtige vallei in het Andes-gebergte, op een hoogte van 3.360 meter. Op de fundamenten van de oude Incaruïnes bouwden de Spanjaarden fraaie koloniale gebouwen. Door de smalle straatjes vol reliëf is het heerlijk slenteren langs inheemse markten, kunstwinkeltjes en historische bouwwerken. Maar ook: langs vele restaurants, barretjes en clubs. Cusco is voor veel reizigers de uitvalsbasis en/of het startpunt voor een bezoek aan Machu Picchu, al dan niet via het legendarische Inca Trail.

Arequipa

Arequipa

Arequipa is nog wat dramatischer dan Cusco. Doordat de stad omringd is door drie vulkanen krijgt men er regelmatig te maken met aardbevingen. Gelukkig hebben die de prachtige wit gekleurde barokke stad tot nu toe gespaard. Het oude centrum van deze prachtige stad is vrijwel volledig gebouwd uit sillar, een soort van vulkanisch tufsteen. De schitterende gebouwen en pleinen tonen een mix tussen Europees-koloniale en inheemse invloeden. Het centrale Plaza de Armas, met de prachtige Catdedrál, is het mooiste stadsplein van het land.

Individuele Peru-rondreizen inclusief deze twee prachtsteden kun je zelf samenstellen op Riksja Peru, of kijk bij de individuele Peru rondreizen van ANWB Vakanties of de avontuurlijke groepsreizen van Djoser.

4. Granada, Nicaragua

Granada, Nicaragua

‘Koloniale parel’, ‘glorieuze handelsstad’, ‘mooiste stad van Nicaragua‘: de lofuitingen over Granada zijn niet van de lucht. Misschien zijn het de felgekleurde kerken en huisjes, de knusse pleintjes of de lokale markten. Het authentieke stadscentrum voelt bijna dorps aan en toch straalt het wel de allure van een stad uit. Genoeg fotomomenten als je door Granada loopt, elk straatje en doorkijkje heeft weer iets fotogenieks. Het leukste is om zonder doel of kaart door Granada te struinen. Duik eens een indoor markt in of ga lunchen bij een van de gezellige cafés met binnenpleinen. Geen zin om zo veel te lopen? Voor 5 dollar kun je een half uur een ritje met paard en wagen door de stad maken.

Rondreizen door Nicaragua worden aangeboden door onder meer Van Verre en ANWB Vakanties.

5. Buenos Aires, Argentinië

Levendig, sexy en vol zelfvertrouwen, dat is Buenos Aires. Deze metropool kruipt onder je huid en zorgt er voor dat je nooit meer weg wil. Buenos Aires voelt aan als een Europese stad met Latijns-Amerikaanse touches. De bevolking zit vol passie en heeft vaak een sterke mening, maar als je door dit masker heen prikt, leer je de zachtaardige kant van de Porteños kennen. Bekijk in Buenos Aires sowieso het indrukwekkende Plaza de Mayo. Dit plein vorm het politieke hart van Buenos Aires en eigenlijk van heel Argentinië. Aan het Plaza de Mayo staat ook het beroemde Casa Rosada, het fraaie roze presidentiele paleis dat ook in de film Evita voorkomt, de Catedral Metropolitana en het oude en nieuwe stadhuis. Natuurlijk kun je niet in Buenos Aires geweest zijn zonder een poging te doen de tango te dansen. De stad kent vele cafés, clubs en festivals waar je deze sensuele dans kunt oefenen. Uitgedanst? Eindig dan je avond in een echt Argentijns steakhouse voor de beste biefstukken op aarde. En bezoek ‘La Boca’, de wijk met de felgekleurde huisjes met golfplaten daken. Hier komt de tango echt vandaan en staat het beroemde voetbalstadion van Boca Juniors. La Boca was vroeger dé ontmoetingsplek voor vissers voor een drankje en een dansje.

Buenos Aires heeft zijn eigen internationale vliegveld; vliegtickets zijn er vanaf €511 retour. Georganiseerde Argentinië-groepsreizen worden aangeboden door o.a. Djoser en Koning Aap; je eigen reis kun je samenstellen op Riksja Argentinië. Ook ANWB Vakanties biedt Argentinië rondreizen aan.

6. Quito, Ecuador

Quito, Ecuador

Ook de spectaculair gelegen Ecuadoraanse hoofdstad Quito staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst, en niet voor niks. Ondanks een grote aardbeving in 1917 heeft de stad een van de best bewaarde historische centra van heel Latijns-Amerika. Je moet even door de omliggende moderne hoogbouw heen, maar eenmaal in het historisch centrum is het genieten. Hoogtepunten zijn de kloosters van San Francisco en Santo Domingo en de kerk ‘Iglesia de la Compañía de Jesús’. Met hun rijke, weelderige interieur zijn het de beste voorbeelden van de Barokstijl van Quito, die een fusion vormt tussen Spaanse, Italiaanse, Moorse en Vlaamse kunst. Veel gebouwen in het oude centrum van Quito hebben een traditioneel 17de eeuwse gevel, velen geschilderd in een pastelkleur. Tip voor reizigers: de compacte wijk La Mariscal stikt van de goedkope guesthouses, kleine reisbureaus, kneuterige eetgelegenheden en sfeervolle bars. Hier vind je ook het nachtleven van de stad, met disco’s en live-muziekshows.

Vliegen naar Quito gaat momenteel met overstap. Retourtjes zijn dan te vinden vanaf €570. Georganiseerde rondreizen door Ecuador inclusief Quito vind je o.a. hier bij Djoser en Sawadee (groeps) of hier bij ANWB Vakanties (individueel). Je eigen Ecuador-reis samenstellen met bouwstenen kan op Riksja Ecuador.

7. San Miguel de Allende, Mexico

San Miguel de Allende, Mexico

San Miguel de Allende ligt niet aan de tropische Mexicaanse kust. Hier geen witte stranden en blauwe zeeën. Ook heeft de relatief kleine stad (ca. 140.000 inwoners) géén eigen vliegveld en is er komen dus best wel een gedoe met overstappen of een flink stuk rijden vanaf Mexico-Stad. Tóch bestaat maar liefst 20% van de inwoners van San Miguel de Allende uit (veelal Amerikaanse) expats en immigranten die simpelweg verliefd zijn geworden op de stad. Waarom? Het is niet alleen de fraaie ligging in de Bajio Mountains. En het is ook niet alleen het spectaculaire oude centrum met zijn schitterende Spaans-koloniale kerken en gebouwen. Of de dramatische zonsop- en ondergangen waar de stad bekend om is. Het is vooral ook die unieke vibe. De levendige en zeer uitgebreide culturele scene, de vele kunstenaars en levensgenieters die er wonen, de diverse muziek- en dansfestivals, het heerlijke eten (kom maar op met die fajitas!). San Miguel de Allende moet je niet alleen zién, maar ook ervaren! Hoogtepunt tijdens elke Mexico rondreis.

San Miguel de Allende ligt op zo’n 3,5 uur per bus vanaf Mexico-City; retourtjes naar de Mexicaanse hoofdstad zijn te vinden vanaf €498. Zelf een Mexico rondreis samenstellen met bouwstenen en/of het land rondreizen met eigen huurauto? Kijk op Riksja Mexico.

8. Salvador de Bahia, Brazilië

Salvador de Bahia, Brazilië

“São Salvador da Bahia de Todos os Santos” of kortweg Salvador ligt aan de Atlantische kust van Brazilië en is misschien wel de meest kleurrijke stad van het land. Het was de eerste hoofdstad van Brazilië (tot aan 1763) en de stad kent een enorm rijke geschiedenis. Wat Salvador zo uniek maakt is de historie die de Afrikaanse, Indiaanse en Portugese cultuur heeft doen samensmelten. Een groot deel van de huidige inwoner stamt af van Afrikaanse slavenarbeiders. Nergens in Brazilië zijn deze Afrikaanse invloeden zo duidelijk als in exotisch Salvador. Van keuken en religie tot ritmische drums en dans (de ‘Capoeira’): Salvador swingt. De Portugees koloniale invloeden zie je het beste in de oude wijk De Pelourinho, die UNESCO Werelderfgoed is. Hier druipt de koloniale rijkdom nog altijd van de kerken en gebouwen af. Lopend over de klinkerstraatjes en kijkend naar de kleurrijke huizen en houten balkons van De Pelourinho is Salvador op zijn mooist.

Oh ja, volgens het Guinness Book of Records is het carnaval van Salvador met twee miljoen bezoekers het grootste straatfeest ter wereld. Groter dan in Rio dus. Just sayin’.

Georganiseerde Brazilië-rondreizen die Salvador aandoen zijn onder meer boekbaar bij ANWB Vakanties (individueel) en déze van Shoestring (groepsreis). Je eigen Brazilië-reis samenstellen incl. Salvador? Kijk dan hier bij Tenzing Travel of bij deze Salvador-bouwsteen van Riksja Brazilië.

9. Havana, Cuba

Havana, Cuba

Niemand zou Havana van te voren kunnen hebben bedacht. De stad kent zo veel tegenstrijdigheden en dat is nou juist wat de Cubaanse hoofdstad zo ontzettend bijzonder maakt. Golven die tegen de stenen muren van de Malecon-boulevard slaan, gitaarmuziek en gezang samen met ritmisch gedrum, zonlicht dat over vervallen schilderwerk valt, hippe jeugd leunend tegen een oude Chevrolet en Che Guevara afgebeeld op een groot billboard. Wat een vreemde maar ongelooflijk mooie stad is Havana toch.

In La Habana Vieja, de oude binnenstad, waan je je in de jaren vijftig: klassieke Chevrolets en Cadillacs en paard-en-wagens rijden door de nauwe straten met de kleurrijkste koloniale panden, fraai gerestaureerd of juist vervallen. Het zwoele karakter en straatleven van Havana ervaar je vooral te voet. Struin door de achterafstraatjes en maak praatjes met de locals. Bezoek rum- en cocktailbars zoals Bodeguita del Medio en La Floridita, waar Ernest Hemingway zijn mojito’s en cuba libre’s dronk. Of rust uit op een van de schitterende pleinen of parken. Als de zon ondergaat is de Malecón de plek om te zijn. Vooral ’s weekends verzamelen de locals zich op deze karakteristieke zeeboulevard, aan de rand van de oude stad. Neem een fles rum mee en je hebt in no time vrienden.

Georganiseerde individuele Cuba-rondreizen vind je bij ANWB Vakanties en TUI; groepsreizen bij Djoser of Shoestring (budgettip!). Zelf je Cuba-reis samenstellen met bouwstenen kan op Cuba online.

10. Valparaiso, Chili

Valparaiso, Chili

Een vreemde eend in de bijt, maar deze stad mag niet ontbreken: het Chileense Valparaiso is een fantastisch kleurrijk, poëtisch en charmant samenraapsel. Deze imposante stad is gebouw op meerdere heuvels die allemaal uitkomen in de Grote Oceaan. Valparaiso is deels een rauwe havenstad en belangrijk handelscentrum, deels ook de zetel van het Chileens parlement. Maar Valparaiso is vooral ook een sfeerrijke, excentrieke stad met een schitterend historisch centrum gelegen tegen de hellingen van rotsen die zo de oceaan inlopen. Sinds 2003 staat de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met name de historische wijk Cerro Concepción trekt veel bekijks. In een doolhof van smalle straatjes staan felgekleurde houten huizen uit de Victoriaanse tijd, gebouwd door Duitse en Engelse migranten. Antieke stadsliften brengen je van beneden naar boven en terug.

Valparaiso ligt op ca. 1,5 uur rijden van hoofdstad Santiago. Losse vliegretourtjes naar Santiago zijn er vanaf €519. Georganiseerde reizen naar Chili kun je samenstellen bij Tenzing Travel en SNP Natuurreizen.

Meer lezen:


 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)