27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 14 januari, 2024

Guatemala-Stad is de een-na-grootste én hoogste (hoofd)stad van Midden-Amerika met ongeveer 1 miljoen inwoners en een ligging op 1500 meter boven zeeniveau.

Guatemala-Stad

Guatemala-Stad is omgeven door groene bergtoppen en vulkanen en stroomt over met kleurrijke markten en mensen. Het werd oorspronkelijk bewoond door het Maya-volk. Na verwoestingen door natuurgeweld en herinrichting om als hoofdstad van Guatemala te fungeren, zijn er tegenwoordig weinig historische gebouwen te vinden. Wel biedt de stad een groot aanbod koloniale architectuur, musea, restaurants, bars en winkels. De stad is opgedeeld in 21 zones en de meeste mensen verplaatsen zich per taxi of per bus, zelden te voet.

Vliegtickets Guatemala-Stad

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Guatemala-Stad
V.a. 452 Cheaptickets.nl

Overnachten in Guatemala-Stad

Vergelijk alle hotels in Guatemala-Stad
Bekijk hotels Booking.com

Zones

Guatemala-Stad

Het centrum van Guatemala-Stad met het presidentiële paleis. Foto door Clark.

Zone 1 is het historische centrum van de stad. Hier bevinden zich het presidentiële paleis, het centrale plein, de markt en de kathedraal. Ten zuiden van zone 1 bevindt zich zone 4 en hier bevinden zich de nationale, belangrijke gebouwen zoals de bank, het theater en de toeristenpolitie. Nog meer naar het zuiden, waar zone 9 en 10 liggen, zijn de hippere en luxere restaurants en bars gevestigd. Het uitgaansgedeelte in zone 10 wordt ook wel Zona Viva genoemd. Veel winkels en hotels zijn ook in zone 9 en 10 te vinden.

Kaminaljuyú-ruïne

Guatemala-Stad

De Metropolitana kathedraal. Foto door Clark.

Historie die behouden is gebleven in Guatemala-Stad zijn de Kathedraal Metropolitana, het centrale plein Plaza Mayor, de overheidsgebouwen en een paar oude Maya-ruïnes. Veel ruïnes zijn gesloopt om winkelcentra en wegen aan te leggen, maar de ruïnes van de oude stad Kaminaljuyú zijn bespaard gebleven. Het ceremoniële gebied is zelfs beschermd en alleen te betreden tegen betaling.

Plaza Mayor

Plaza Mayor, Guatemala-Stad

Plaza Mayor. Foto door Johan.

Het Plaza Mayor is het centrale plein waar iedereen verzamelt om bij te kletsen (vooral op zondag). Je kan er eten kopen bij kraampjes en heerlijk op een bankje zitten om mensen te kijken. Ook het Palacio Nacional, dat aan het plein ligt, is te bezoeken. Hier worden tours gegeven die door het gebouw leiden. Je ziet er mooie fresco’s van Alberto Gálvez Suérez en een beeld dat staat voor het einde van de burgeroorlog. De Mercado Central is een verzameling van typische kleurrijke artesania uit Guatemala, allemaal handgemaakt: van leren sandalen tot gewoven doeken. De markt ernaast verkoopt vooral groente, fruit en andere etenswaren.

Musea

Guatemala-Stad heeft op cultureel niveau genoeg te bieden. Er zijn meerdere musea, bijvoorbeeld het Ixchel museum, over de klederdracht en kostuums van Guatemala. Hier zijn prachtige kleding en stoffen te bewonderen en kan je over de processen en geschiedenis leren. In het Minervapark is het Mapa en Relieve te bezoeken, een enorme reliëfkaart van het land die gemaakt is in 1904 toen er nog geen luchtfotografie bestond. Het is zo groot dat je het vanaf een observatietoren moet bekijken. Verder zijn er meerdere historische musea, o.a. over de geschiedenis van de Maya’s en Kaminaljuyú. Ook heeft de stad een dierentuin en prachtige botanische tuinen om helemaal tot rust te komen.

Overnachten in Guatemala-Stad

Guatemala-Stad is een grote en deels vrij moderne stad. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden, van budget tot luxe. De meeste budgetaccommodaties bevinden zich in het historische centrum. Let op dat het hier (vooral ’s nachts) minder veilig is op straat. De meeste hotels liggen in en rondom zone 10, een gezellige en veiligere wijk. Enkele hoteltips:

Vliegen naar Guatemala-Stad – hoe kom je er?

Vliegen vanaf Nederland naar Guatemala-Stad is altijd met een overstap. De reis duurt zeker zo’n 18 uur in totaal, maar kan redelijk goedkoop zijn. Je kunt soms al vanaf €420 een retourticket krijgen via bijvoorbeeld Noord-Amerika. Wil je meerdere landen combineren met een bezoek aan Guatemala-Stad, dan kun je vanaf Tegucigalpa in Honduras is een uur er naartoe vliegen. De tickets zijn al gauw €200 à €250. Vanaf Mexico City kost een ticket zo’n €100 à 150 en doet de vlucht er een kleine twee uur over.

Top 3 Guatemala specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt bijzondere groepsrondreizen door Guatemala i.c.m. andere Zuid-Amerikaanse landen.
Bezoek website

TUI
TUI

All Round reisaanbieder met keuze uit 9- tot 24-daagse groepsrondreizen door Guatamala en buurlanden. TUI biedt ook strandverlenging.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Specialist in volledig verzorgde verre groepsrondreizen inclusief Guatemala met betrouwbaarheid van de ANWB.
Bezoek website

Beste reistijd Guatemala-Stad

De beste reistijd voor Guatemala is de Nederlandse winter, omdat het regenseizoen dan voorbij is. Guatemala-Stad is een grote stad en daardoor kan het er warm zijn.

4 Guatemala-Stad reiservaringen en tips

 • Annette

  “Onveilig gevoel”

  Geplaatst 08-05-2019

  Onze bus kwam vroeg in de morgen aan in Guatemala stad. De buschauffeur hield de deuren op slot en vertelde dat iedereen moest blijven zitten tot het minstens 7 uur in de ochtend was, aangezien Guatemala stad zo onveilig is. Tijdens het lopen over straat ervaarde ik dit onveilige gevoel ook, terwijl ik dat in de rest van Guatemala totaal niet zo ondervond. Het is naar mijn idee een plek om snel over te slaan.

 • Hein van Wijngaarden

  “Druk en lawaaierig”

  Geplaatst 01-05-2019

  De hoofdstad van Guatemala. Let op in welke wijken je verblijft i.v.m. veiligheid. Er zijn mooie bezienswaardigheden, goede hotels e.d. maar bereid je goed voor. Een stad voor 2 a 3 dagen, meer als doorreis. Je landt op deze stad als je Guatemala bezoekt. Zone 1 is relatief veilig, reis niet alleen en niet 's avonds!

 • Yolanda van de Burgwal

  “Snel verdwijnen uit de stad ”

  Geplaatst 05-11-2017

  De verhalen die bekend zijn over Guatemala stad kloppen wel, het is geen stad waar je lang wilt verblijven . Het vliegveld is overzichtelijk en netjes. Regel van te voren een taxi zodat je opgehaald wordt en gelijk door kunt. Het verkeer is overigens heel keurig (overdag) en rijdt netjes op hun eigen weghelft.In Guatemala stad zijn de wegen heel netjes geasfalteerd, maar er is veel armoede en geweld, dus liever niet te lang blijven. De stad heeft niet heel veel bijzonderheden voor toeristen.

 • Lizzie Lommerse

  “Guatemala-Stad niet overslaan!”

  Geplaatst 23-03-2017

  Veel verhalen hoor je over het gevaarlijke Guatemala-Stad, maar ik heb daar niks van meegekregen. Als je in zone 1 blijft is er een hoop te zien in de stad en is de sfeer heel aangenaam. Sla de stad dus niet over en besteed er minimaal 1 dag om het mooie centrum te verkennen.


Deel jouw Guatemala-Stad reiservaring en tips!

Ben jij in Guatemala-Stad geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Guatemala rondreis aanbiedingen

Top 3 Guatemala specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt bijzondere groepsrondreizen door Guatemala i.c.m. andere Zuid-Amerikaanse landen.
Bezoek website


TUI

TUI

All Round reisaanbieder met keuze uit 9- tot 24-daagse groepsrondreizen door Guatamala en buurlanden. TUI biedt ook strandverlenging.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Specialist in volledig verzorgde verre groepsrondreizen inclusief Guatemala met betrouwbaarheid van de ANWB.
Bezoek website

Meer Guatemala reisorganisaties

Djoser
Djoser

Reizen in kleine groepen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Familie- en groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Guatemala

Alle bezienswaardigheden in Guatemala

Vliegtickets naar Guatemala


Hotels in Guatemala zoeken

Hotels in Guatemala zoeken

Boek je rondreis naar Guatemala

Sawadee
1. Sawadee

Bijzondere groepsrondreizen.
Bezoek website

TUI
2. TUI

All Round reisaanbieder.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 5 Guatemala rondreizen
Vanaf €2537 incl. vliegticket

Vliegtickets Guatemala

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Guatemala
V.a. 452

Volg ons op Facebook