27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

De ruïnes van de heilige Maya stad Tikal zijn de bekendste bezienswaardigheden in Guatemala en de belangrijkste reden voor veel toeristen om het land te bezoeken.

Tikal

Tikal ligt in het noorden van Guatemala op een lage heuvel en was één van de grootste en machtigste steden van het Mayarijk. De stad is in 1848 ontdekt door Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Archeologen zijn echter pas in de jaren ‘50 van de 20e eeuw begonnen met het opgraven van de tempels. In 1979 werd Tikal toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied waar de ruïnes zich bevinden is 575 km2 groot en er liggen zo’n 400 tempels. De hoogste tempels zijn ruim 50 meter hoog en steken boven de jungletoppen uit. Een mysterieus gezicht.

Vliegtickets Guatemala

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Guatemala
V.a. 452 Cheaptickets.nl

Overnachten in Tikal

Vergelijk alle hotels in Tikal
Bekijk hotels Booking.com

Bezoek aan de ruïnes

Tikal

Tijdens een reis naar Guatemala is het bijna onmogelijk om géén bezoek aan Tikal te brengen. De prachtige omgeving en de mysterieuze tempels zijn zeker een hele dag waard. Vanaf tempel V heb je een geweldig uitzicht over de rest van de tempels en de omliggende jungle. Vanwege de natuurrijke omgeving, zijn er altijd dieren in het gebied te zien. Zo is het mogelijk om brulapen te horen brullen, gekleurde papegaaien en toekans te spotten en andere soorten aapjes in de bomen te zien zitten. Nog niet alle tempels zijn uitgegraven, waarschijnlijk maar zo’n 20% ervan. Het is erg kostbaar om dit te doen en het verwijderen van wortels van bomen kan schade aan de tempels aanbrengen.

Tikal
Tikal
Tikal

Plattegrond

Ondanks dat lang niet alle ruïnes uitgegraven zijn, is het toch mogelijk geweest om een plattegrond van de voormalige Maya-stad te maken. Er wordt geschat dat het residentiële gedeelte ongeveer 60km2 omvatte. Verder zijn er centrale pleinen, paleizen en tempels te vinden. Ook zijn er straten die bepaalde gedeelten van de stad met elkaar verbinden en kanalen en reservoirs voor het water. Bij het park is een museum waar alles uitgelegd wordt.

Flores

Flores

De meeste mensen die Tikal willen bezoeken, verblijven in de stad Flores. Deze stad ligt zo’n 64 km ten zuiden van Tikal en er zijn genoeg tours en excursies die vanuit Flores naar de oude Maya-stad gaan. Hoewel Tikal de de meest imposante tempels uit het Maya tijdperk heeft, zijn er rondom Flores ook andere, minder toeristische Maya-ruïnes te bezoeken.

Overnachten in Flores

Er is een ruime keuze aan accommodaties in Flores. We hebben 3 tips op een rij gezet:

Reizen naar Tikal – hoe kom je er?

De meeste mensen reizen vanaf Flores naar Tikal. Een bus of taxi doet hier ongeveer een uur over, de taxi is weliswaar veel duurder.

Alle georganiseerde reizen die Guatemala aandoen hebben Tikal in hun programma. Vaak zijn het combinatiereizen met Mexico, Belize en/of Honduras. Groepsreizen worden aangeboden door o.a. Sawadee, TUI, Djoser, Shoestring, ANWB Vakanties, Koning Aap en Kras. Travel Active biedt speciale taalreizen aan in Tikal. Vraag hier de taalreizen-brochure aan.

Top 3 Guatemala specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt bijzondere groepsrondreizen door Guatemala i.c.m. andere Zuid-Amerikaanse landen.
Bezoek website

TUI
TUI

All Round reisaanbieder met keuze uit 9- tot 24-daagse groepsrondreizen door Guatamala en buurlanden. TUI biedt ook strandverlenging.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Specialist in volledig verzorgde verre groepsrondreizen inclusief Guatemala met betrouwbaarheid van de ANWB.
Bezoek website

Beste reistijd Tikal

Tikal is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de meeste regen valt er tussen mei en oktober. Januari en februari zijn de maanden met de minste regen. De temperatuur is altijd rond de 24 graden.

28 Tikal reiservaringen en tips

 • Vicky & Joris

  22 landen bezocht
  26 reviews
  11 waarderingen

  “Fantastisch Maya Verleden”

  Geplaatst 21-05-2019

  De Maya ruïnes van Tikal, beslist een must-see en must-do voor iedere reiziger in Guatemala! Deze fantastische locatie is schitterend gelegen in de jungle! Een absolute aanrader is tevens een klim op de tempels, van waarop je een heel wijd uitzicht hebt over de prachtig groene omgeving! Tevens de tarantula's leven hier die de gids voor jou uit de bomen haalt zodat je deze lieve beestjes ook eens kan strelen! Een ware beleving die je mee neemt voor de rest van je leven! Wij willen er zeker en vast nog eens opnieuw naar toe!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Annette

  26 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Maya tempels en jungle”

  Geplaatst 08-05-2019

  Vergeleken met de maya tempels in Mexico vond ik de maya tempels van Tikal vele malen indrukwekkender. Dit komt voornamelijk door de ligging middenin de jungle. Via bospaadjes is het mogelijk om steeds weer een nieuwe tempel te ontdekken en bij enkele tempels is het ook mogelijk om ze te beklimmen en om te genieten van het fantastische uitzicht vanaf boven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Wendy

  38 landen bezocht
  44 reviews
  20 waarderingen

  “Voel jezelf een ontdekkingsreiziger”

  Geplaatst 07-05-2019

  Tikal is compleet omgeven door jungle. Dat maakt dat het een heel ander soort Maya-tempel-complex is dan bijvoorbeeld Chizen Itza in Mexico. Hier voel je je echt een beetje Indiana Jones. Er zijn goed begaanbare paden, dus het is nou ook weer niet heel erg spannend, maar het is toch steeds een verrassing wat er om de hoek ligt. Zeker bij zonsopkomst (en ik denk bij zonsondergang ook) is het magisch om hier rond te lopen. De dieren zijn wat actiever en wij zagen neusberen, aapjes en heel veel vogels. Het zonlicht filtert mooi door de bomen heen; perfect voor foto's en een bijzondere sprookjesachtige sfeer.
  Je mag de tempels ook beklimmen. De traptreden zijn hoog en echt een aanslag op je knieen, maar het is het dubbel en dwars waard. Als je je dan bedenkt dat de Maya's die dit gebouwd hebben een heel stuk kleiner waren dan wij, snap je iets van de opgave die het moet zijn geweest om boven te komen.
  Het grootste gedeelte van de stad is overigens nog niet opgegraven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Anne Boon

  32 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Must-go”

  Geplaatst 04-05-2019

  Het is bizar om te bedenken dat Tikal ooit een levendige stad is geweest. De natuur heeft hier duidelijk weer teruggenomen wat van hem was. Maar juist dit maakt van Tikal een wonderlijke plaats. De oude Maya-tempels bevinden zich midden in de jungle en zijn deels ook overwoekerd. Er lopen goede wandelpaden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Amanda

  39 landen bezocht
  28 reviews
  9 waarderingen

  “Fantastische Maya stad!”

  Geplaatst 01-05-2019

  Ik verbleef in het Tikal Jungle lodge hotel, wat echt bij de ingang van Tikal zelf ligt. Het kost wat meer, maar het voordeel is dat je dan in alle vroegte al Tikal in kan gaan, vóórdat alle tourbussen vanuit Flores en omstreken binnen komen (vanuit Flores is het zo'n 90 minuten reistijd om bij Tikal te komen). En het voordeel is ook dat je zo lang kan blijven als je wilt (een hele dag dus) en niet afhankelijk bent van wanneer de bus weer vertrekt naar Flores. Je zit echter wel in "the middle of nowhere", dus qua eten heb je niet echt keus.
  Belangrijk met betrekking tot Tikal zelf: zorg dat je zelf eten meeneemt voor je bezoek! Toen wij er waren (2016) was er alleen een kleine kiosk met wat zakjes chips, maar voor de rest niets (wat prima is, maar hou er rekening mee). Zorg dus, als je de hele dag komt, dat je wat broodjes of substantiele snacks mee neemt. Tikal is groot, maar veel mensen blijven alleen bij de hoofdcomplexen en lopen niet zo zeer veel verder de jungle in. Wij hebben er zo'n 8 uur rond gedwaald, fantastisch om overal tussendoor te lopen (vooral de huisjes / temples waar bijna geen andere toeristen lopen). Heel mooi complex!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Bart

  26 landen bezocht
  39 reviews
  7 waarderingen

  “Mooie oude MAYA stad, maar Yaxha is leuker”

  Geplaatst 28-04-2019

  Als je naar Tikal gaat adviseer ik je om niet de vroegste mogelijkheid te nemen, maar net eentje later. De zonsopgang is niet de moeite waard. Tevens verbleven wij in El Remate, we wilden de drukte van Flores ontvluchten en het scheelde weer een uurtje vroeg op staan omdat El Remate dichterbij Tikal ligt. Nadat je Tikal hebt bezocht zou ik ook zeker een dagtochtje naar Yaxha plannen, daar zie je eigenlijk hoe Tikal er de afgelopen honderden jaren bij heeft gelegen. In Tikal zijn ze namelijk alles aan het opgraven en toeristen vriendelijk aan het maken, maar Yaxha liggen alle tempels nog onder de heuvels en zijn e bedekt met bosjes en bomen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Jolien Oomens

  62 landen bezocht
  31 reviews
  5 waarderingen

  “Als een filmscnene”

  Geplaatst 15-04-2019

  Dit is de beste en mooiste plek om de Maya cultuur op te snuiven. Een prachtige jungle om doorheen te lopen, met vogelspinnen en apen. Wandel een stuk omhoog en dan heb je prachtig uitzicht over de boomtoppen van de jungle, waarbij je hier en daar wat Maya tempels eruit omhoog ziet steken. Het is heel groots en rustig, waardoor je geen ' last' hebt van andere toeristen.

  De ruines liggen dus midden in de jungle, de apen maken geluiden om je heen en slingeren boven je hoofd in de bomen, sommige tempels zijn nog bergen van natuur (niet uitgegraven) en andere tempels zijn maar voor de helft uitgegraven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Eefje Beulen

  30 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Cultuur in de Jungle”

  Geplaatst 11-04-2019

  Een prachtige culturele bestemming midden in de jungle. Een enorm stuk jungle met een aantal indrukwekkende maya tempels. Je kunt hier makkelijk de hele dag door de jungle lopen en genieten van de prachtige bouwwerken die de maya's vroeger gebouwd hebben. Je leert veel over de cultuur en de jungle is goed te bewandelen met of zonder gids. Door het enorme oppervlak voelt het ook niet druk aan en heb je zeker niet het gevoel dat je een van vele toeristen bent. Wel is het zweten tijdens het beklimmen van de tempels omdat deze vaak midden in de brandende zon liggen. (boven de bomen)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Japke Doodeman

  42 landen bezocht
  53 reviews
  17 waarderingen

  “Betoverend”

  Geplaatst 09-04-2019

  Prachtig gelegen in de jungle, nog lang niet alles ontdekt en groot genoeg om niet het idee te hebben dat je met 100en andere toeristen bent. We hebben eerst met een gids rondgelopen en daarna zelf ons ding gedaan. Het regende, de zon scheen, we hebben het zien opklaren, zijn de ruines opgegaan waar het kon en hebben de wat afgelegenere plekken een kans gegeven. Alles is goed te vinden en indrukwekkend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Karien van Jaarsveld

  52 landen bezocht
  30 reviews
  23 waarderingen

  “Maya-tempels in de jungle”

  Geplaatst 24-02-2018

  Lopend door de jungle, je hoort de luide brulapen en dan ineens doemt daar een indrukwekkende Mayatempel tussen de bomen door op. Een paar tempels kan je ook beklimmen met een prachtig uitzicht over de boomtoppen, met daar tussendoor dan andere toppen van tempels. Het is vooral erg bijzonder om te bedenken, dat dit vroeger een bedrijvige en belangrijke Mayastad was, en toen ineens verlaten was en door de jungle overwoekert. Nog meer als 90% van deze stad ligt onder de aarde verstopt. Tip: je hoeft niet belachelijk vroeg op te staan voor de sunrise tour. Ten eerste is de jungle vaak 's ochtends vroeg verstopt in de nevel en zie je toch weinig van de zonsopgang. En de zonsondergang is net zo mooi, en je kan de dag een stuk rustiger beginnen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Tikal reiservaring en tips!

Ben jij in Tikal geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Guatemala rondreis aanbiedingen

Top 3 Guatemala specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt bijzondere groepsrondreizen door Guatemala i.c.m. andere Zuid-Amerikaanse landen.
Bezoek website


TUI

TUI

All Round reisaanbieder met keuze uit 9- tot 24-daagse groepsrondreizen door Guatamala en buurlanden. TUI biedt ook strandverlenging.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Specialist in volledig verzorgde verre groepsrondreizen inclusief Guatemala met betrouwbaarheid van de ANWB.
Bezoek website

Meer Guatemala reisorganisaties

Djoser
Djoser

Reizen in kleine groepen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Familie- en groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Guatemala

Alle bezienswaardigheden in Guatemala

Vliegtickets naar Guatemala


Hotels in Guatemala zoeken

Hotels in Guatemala zoeken

Boek je rondreis naar Guatemala

Sawadee
1. Sawadee

Bijzondere groepsrondreizen.
Bezoek website

TUI
2. TUI

All Round reisaanbieder.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 5 Guatemala rondreizen
Vanaf €2537 incl. vliegticket

Vliegtickets Guatemala

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Guatemala
V.a. 452

Volg ons op Facebook