27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2023

Een rondreis Honduras of backpacken door Honduras? Het land heeft van oudsher de reputatie van een onveilig land dat beter geskipt kan worden. Wij zijn het hier niet mee eens.

Door Kim Dolsma

1. Een ideale combinatie van Midden-Amerika en de Cariben

Honduras is gelegen midden in Midden-Amerika met in het zuiden Nicaragua en in het noorden El Salvador en Guatemala en tropisch Belize op een steenworp afstand. Het land biedt een geweldige combinatie van Midden Amerikaanse cultuur, natuur en sfeervolle koloniale stadjes en Caribische stranden. Zo kun je bij het prachtige koloniale stadje Copán naar de oude Maya ruines en zijn er door het land zo’n 100 beschermde natuurparken met prachtige watervallen, bergen en wildlife te vinden. Pak aan het einde van je trip door Honduras de moderne ferry en eindig je reis met een paar dagen wit strand, blauw water, palmbomen en fijne strandtentjes op één van de Bay Islands (wij raden Utila en Roatán aan). Je waant je hier echt in de Cariben en kunt er trouwens ook fantastisch duiken. Utila staat wereldwijd bekend als een van de goedkoopste plekken om je ‘paddy’ te halen.

Honduras - ancient Mayan ruins in Copan. Honduras
Honduras - Lush, tropical, foliage on beach in Roatan Island

2. Het heerlijke Honduraanse eten

De Honduraanse keuken is een smeltkroes van Spaanse, Caribische en Afrikaanse invloeden. De basis van een maaltijd bestaat over het algemeen uit bonen (gepureerd en opgewarmd), rijst of een tortilla. ’s Ochtends begint men de dag vaak met een ‘baliada’, een tortilla gevuld met gepureerde bonen en zure room, waar men variërend avocado, gehakt of verse groente aan toevoegt. Ook kun je er heerlijke aardappel gerechten, geurige arroz con pollo of goed gevulde enchiladas krijgen. Daar krijg je trek van!

honduras_arroz con pollo

3. De lage prijzen

Gezien het feit dat Honduras één van de minst bereisde landen in Midden Amerika is, zijn de prijzen ook (nog) niet aan het toerisme aangepast. Honduras is echt goedkoop. Mooie hotels of hostels boek je al voor $6 per nacht en voor dit koopje mag je dan ook een goed bed en brandschoon verblijf verwachten met vriendelijke mensen. Ook het busvervoer door het hele land is goed, veilig en zeer goedkoop. Wil je iets meer luxe? Hedman Alas biedt verschillende routes aan voor zo’n $80 maar dan reis je wel in een chique bus (inclusief TV).

4. Weinig toeristen

We kennen het allemaal, je ontdekt een super gaaf plekje ergens in een ver buitenland, maar wordt vervolgens al na 5 minuten door een Japanse toerist gevraagd een foto te maken. Jammer, kun je toch niet helemaal lekker opgaan in de lokale cultuur. In Honduras zal je dit weinig tot niet overkomen. In de bus zit je naast lokalen en er zijn ook maar weinig restaurants die een burger met friet bieden. Zo leer je een land echt kennen, geweldig!

honduras_copan

5. Het is veiliger dan je denkt

De afgelopen jaren is Honduras slecht in het nieuws geweest en heeft daarom een stempel ‘onveilig’ gekregen. Maar niets is minder waar! Toeristen zijn niet alleen meer dan welkom, maar er wordt ook goed op ze gelet door de lokale bevolking. En ja, er vindt veel criminaliteit plaats in het land, maar bij slechts een heel klein deel van alle incidenten zijn toeristen betrokken (minder dan in de meeste Midden Amerikaanse landen). Daarnaast is de Honduraanse bevolking ontzettend vriendelijk en meer dan bereid je goede tips te geven.

honduras_familie

Reizen naar Honduras?

 • Er zeer meerdere aanbieders die tijdens Midden-Amerika Honduras aandoen, waaronder Sawadee en Djoser.
 • Wie zelf wil rondreizen of backpacken door Honduras combineert dit logischerwijs met een van de buurlanden Nicaragua, Guatemala en/of El Salvador. Vliegen doe je naar San Pedro Sula in Honduras, met o.a. KLM, United of Delta Airlines (in combinatie met een regionale airline), altijd met minimaal één overstap. Reken op minimaal €750 à €1000
 • Logischer en vaak goedkoper is het om bijvoorbeeld op Granada te vliegen en weer terug vanaf Managua (Nicaragua) of – als je genoeg tijd hebt voor een lange reis overland – vanaf Panama-Stad. Onderweg doe je dan Honduras aan. Kijk en vergelijk op sites als Cheaptickets en Vliegtickets.nl
 • Simpele hotels en b&b’s in Honduras kun je vaak makkelijk ter plekke regelen, net als busvervoer van A naar B. Hedman Alas is een veilige 1e las busmaatschappij voor lange afstanden in Honduras, je betaalt nooit meer dan 5 dollar. Hotels in populairdere bestemming als Copán of Roatán vind je makkelijk via sites als Trivago.

Al in Honduras geweest? Plaats jouw review hier.


 , , , , , , ,

1 reactie

 • avatar
  Olaf op 05-01-2018
  Gast

  Het is de Hondurese keuken. Niet de Honduraanse.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)