Boek je vakantie naar Italië
- 4. ANWB Campings
- 5. Corendon
- 6. Pharos Reizen
- 7. Eliza was Here
- 8. D-reizen
- 9. Suncamp
- 10. Natuurhuisje
- 11. Novasol
- 12. Prijsvrij
Bij Italië denkt iedereen direct aan de bekende pizza’s of pasta’s, maar de Italiaanse keuken is veel uitgebreider. Pasta’s worden in Italië in veel regio’s als voorgerecht gezien en gevolgd door een goed stuk vlees (rund, lam, kip) of vis. Pizza’s worden door de meeste Italianen alleen ’s middags gegeten, maar behoren voor de Italianen niet tot het grote maal. Risotto en kazen als mozzarella en gorgonzola spelen een belangrijke rol in de Italiaanse keuken, net als hammen (‘prosciutto’) en salami’s (‘salame’). Uien, knoflook, tomaten en olijfolie mogen natuurlijk ook niet ontbreken. In het dessert (of in tussendoortjes) zit vaak heerlijke chocolade verwerkt. Er zijn ook opties voor all inclusive vakanties in Italië, maar dan mis je wel de lekkere authentieke gerechten en restaurantjes.
Elke regio kent zijn eigen specialiteiten en best bewaarde, geheime recepten. In het noorden worden met name het wild, de chocolade en de truffels geprezen. Ook het Slow Food principe komt hier vandaan. Aan de kust en op de eilanden wordt veel vis gegeten (sardines, ansjovis, zwaardvis en tonijn). Uit de centrale streek Emilia-Romagna komen de beroemde rijk gevulde tortellini’s en – iets grotere – tortelloni’s (met ricotta, parmezaan, prosciutto, spinazie en meer), lasagnes met béchamel, em de wereldberoemde Bolognese-saus. Napels vormt de bakermat van de pizza en in Puglia hebben ze hun eigen ‘schelpjespasta’ (orecchiette), gemaakt van durum tarwe. Zo zie je maar: ook al zul je óveral in Italië de vertrouwde pasta’s en pizza’s kunnen krijgen, elke streek biedt ook zijn eigen specialiteiten die absoluut de moeite van het proberen waard zijn.
De Italianen ontbijten weinig en snel: vaak een espresso, een chocolade croissantje en een koekje, dat is het wel. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit complete Italiaans maal bestaat vaak uit enkele ‘antipasti’ (kazen, vleessoorten, olijven, brood), gevolgd door een ‘primi’ (vaak een pasta) en vervolgens een ‘secondi’ (vlees of vis), met tot slot ‘dolce’, de vaak zoete desserts. De lunch is over het algemeen een familie-aangelegenheid; veel winkels gaan dicht tussen 13.00 en 16.00 uur zodat men thuis kan eten.
Het avondeten is een lichter maal: veelal soep met brood en salade, en/of restjes van de middag. Pizza wordt in Italië gezien als een ‘sociale maaltijd’ die vooral buiten de deur wordt gegeten (immers: thuis heeft niemand een échte pizza-houtoven), met vrienden.
Onomstotelijk verbonden aan Italië is goede koffie. Je krijgt er standaard espresso, tenzij je specifiek een ‘cafe americano’ besteld (wat wij als een kop koffie kennen). De Italiaanse espresso’s zijn sterk, heet en worden geserveerd in een heel klein kopje; de Italianen drinken ze het liefst staand op. Wereldberoemd is Italië natuurlijk ook om zijn wijnen. Rood, wit of met een bubbeltje, er is een overvloed aan heerlijke wijnen om te ontdekken. De bekendste nationale biermerken zijn Nastro Azzurro en Birra Moretti.
Lees verder: Geld & kosten >
De grootste ‘allround’ Italië aanbieder, met hotels, appartementen en campings, maar ook vliegvakanties naar o.a. Sicilië en Puglia.
Bezoek website
Roan is al 30 jaar Italië campingexpert: van gemoedelijke familiecampings tot grote en levendige campings met zwemparadijzen. Met o.a. stacaravans, bungalowtenten en luxe 'glamping'!
Bezoek website
Goedkope Italië aanbiedingen: van stedentrips en hoteldeals tot last minutes en vliegvakanties.
Bezoek website