Vakantie in de Dolomieten
De Dolomieten zijn enorm en dan hebben we het niet alleen over de bergtoppen. De bergketen in het noorden van Italië strekt zich uit over de provincies Zuid-Tirol, Trentino en Belluno en beslaat een oppervlakte van maar liefst 140.000 hectare! Gezien de omvang van het gebied, is het raadzaam je voor een Dolomieten vakantie goed in te lezen.
Op deze pagina vind je een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en plekken in de Dolomieten. Ook geven we tips voor activiteiten, accommodaties en hoe in de Dolomieten te geraken.

Tre Cime di Lavaredo: het symbool van de Dolomieten.
De Dolomieten zijn om verschillende redenen een interessante vakantiebestemming. Het berglandschap telt bijvoorbeeld 18(!) toppen met een hoogte van meer dan drieduizend meter. De top van de Marmolada op 3.343 meter vormt het letterlijke hoogtepunt. Daarnaast bevinden zich in de Dolomieten ook tal van historische steden en pittoreske dorpjes, evenals diepblauwe meren en slingerende bergpassen.
De noordgrens van de Dolomieten bevindt zich bij Brixon in Zuid-Tirol, de zuidgrens bij Riva del Garda aan het Gardameer. Voor zowel een auto-, kampeer-, wandel- en fietsvakantie zijn de Dolomieten een geschikte bestemming. Zelf een route uitstippelen door de Dolomieten is goed te doen, al is het boeken van een georganiseerde reis ook een optie.

Op de zuidgrens van de Dolomieten: het Gardameer stadje Riva del Garda.
- Auto- en fietsrondreizen naar de Dolomieten zijn onder meer te vinden bij ANWB Vakanties en SNP Natuurreizen. Laatstgenoemde organisatie biedt daarnaast ook nog wandelvakanties aan. Bij &Olives Travel is een mooie autorondreis door de Dolomieten te vinden, inclusief bezoek aan Bolzano.
- Liever zelf naar accommodaties opzoek voor je autovakantie (of wintersportvakantie) in de Dolomieten? Niet alleen op Booking.com zijn hotels, pensions en appartementen, maar ook TUI (tip!), Prijsvrij en D-reizen hebben veel leuke accommodaties om uit te kiezen.
- Vakantiegangers die liever gaan kamperen, kunnen uit vele tientallen campings kiezen. In ons blog 5x leuke campings in de Dolomieten (in de zomer én winter) vind je een aantal van onze favoriete kampeeradresjes. Camping Due Laghi **** in Trentino is eveneens een aanrader. Deze luxe gezinscamping heeft een schilderachtige ligging aan het Levicomeer en beschikt over een zwemcomplex van maar liefst 4.000 m2.

Giau Pass.
Wist je trouwens … dat de Dolomieten tot 1918 bij Oostenrijk hoorden? Veel plekken hebben daarom een Duitse en Italiaanse naam (én soms ook nog een naam in het lokale dialect). Sommige steden doen ook nog altijd Oostenrijks aan, al wint de typisch Italiaanse charme aan terrein.
Bolzano: hoofdstad van Zuid-Tirol
Bolzano, de hoofdstad van de provincie Zuid-Tirol, combineert Italiaanse elegantie met Oostenrijkse alpensfeer en ligt tussen de indrukwekkende Dolomieten. De stad staat bekend om de Duomo, een prachtige gotische kathedraal en het Ötzi Museum, waar de beroemde ijsmummie te bewonderen is.

De Duomo in Bolzano.
Bolzano organiseert ook de grootste kerstmarkt van Zuid-Tirol; vanaf eind november verandert de Waltherplatz in een sfeervol winterwonderland met lichtjes, kraampjes en traditionele lekkernijen zoals Zelten. De historische stadskern met zijn smalle straatjes, traditionele winkels en levendige markten maakt Bolzano een unieke mix van cultuur, geschiedenis en feestelijke sfeer; ideaal voor een bezoek in elk seizoen.
Trento: hoofdstad van de provincie Trente
Bolzano is niet de enige mooie stad in de Dolomieten; Trento verdient ook zeker een vermelding. Het is de hoofdstad van de regio Trentino-Zuid-Tirol en de gelijknamige provincie Trente.
Trento is een sfeervolle en typisch Italiaanse ‘Renaissancestad’ met prachtige gebouwen en imposante pleinen en kent een bijzondere geschiedenis. Onder meer de Romeinen en Oostenrijkers hebben er de scepter gezwaaid, na de Eerste Wereldoorlog kwam Trento weer in Italiaanse handen.

Piazza Duomo in Trento.
Tegenwoordig behoort Trento tot de meest welvarende steden van Italië. Van massatoerisme is er (nog) geen sprake, ondanks dat de rijke stad barst van de bezienswaardigheden. Tot de mooiste plekken van Trento behoren het Castello del Buonconsiglio, de Dom, het door Romaanse gebouwen omringde Piazza Duomo en de Neptunusfontein. Op cultureel vlak heeft de stad ook veel te bieden. Zo telt Trento enkele fascinerende musea, waaronder het wetenschapsmuseum MUSE.
De mooiste plekken en bezienswaardigheden
De Dolomieten bestaan letterlijk uit een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het grillige landschap, 300 dagen zon per jaar, de heerlijke Italiaanse keuken: het is een ideaal pakket voor een fantastische vakantie. Een overzicht van enkele van de mooiste plekken in de Dolomieten:
Val fi Funes & Val Badia
Een van de mooiste en meest idyllische landschappen in de Dolomieten: dat is zonder twijfel Val di Funes. Prachtige groene Alpenweiden, bergpaden, heldere beekjes en lieflijke dorpjes tussen de bergen: Val di Funes (ook wel Villnöss geheten) is een prachtige uitvalsbasis voor wie rust, natuur en wandelen wil combineren! Deze streek vind je ten noordoosten van Bolzano, in Zuid-Tirol.

Santa Maddalena village in Val di Funes.
Val Badia – ‘Gadertal’ in het Duits – is eveneens schitterend. Het prachtige dal staat bekend om zijn adembenemende landschappen, traditionele Ladinische cultuur en pittoreske dorpjes als Corvara, La Villa en San Cassiano. Zowel ’s zomers als ’s winters geldt Val Badia als een populaire, toeristische bestemming. Naar verluidt was schrijver JRR Tolkien zó onder de indruk van Val Badia dat het landschap als inspiratie diende voor zijn meestertrilogie Lord Of The Rings.
Drei Zinnen
De Drei Zinnen, ofwel Tre Cime, geldt als één van de bekendste bezienswaardigheden van de Dolomieten. De Drei Zinnen bestaat uit drie indrukwekkende bergtoppen tussen de regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. Rondom de Drei Zinnen kun je fantastische wandeltochten maken.

De Drei Zinnen.
De route begint bij de Auronzo Hütte en volgt een oude militaire weg die in de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt door Italiaanse soldaten om het front te bevoorraden. Onderweg heb je spectaculaire uitzichten op het Ponta Sorapis massief, de machtige Monte Cristallo en het dal met het Lago di Misurina.
Natuurpark Adamello Brenta
In het westen van Trentino, een van de meest ongerepte gebieden van de Dolomieten, ligt het natuurpark Adamello Brenta. Het park behoort tot de grootste beschermde natuurgebieden van de Alpen en bestaat uit een bijzondere combinatie van rotsformaties, riviertjes, meertjes en valleitjes. Bijzonder aan het natuurpark zijn de twee volledig verschillende landschappen.

Paarden bij de Chiese rivier in Adamello Brenta.
Op een relatief klein oppervlak wandel je door gebergte bestaande uit graniet (Adamello) én gebergte bestaande uit kalk (Brenta). Precies op de breuk tussen de twee landschappen ligt de mondaine stad Madonna di Campiglio. In de winter is dit een populair skigebied, in de zomer kun je er uitstekend wandelen en mountainbiken.
Verblijftips Dolomieten: 3x campings
LEES OOK: 5x leuke campings in de Dolomieten (in de zomer én winter)!
Kuurstad Merano
In het hart van Italiaanse Zuid-Tirol ligt de kuurstad Merano. De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de 19e eeuw, toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk er al kwam om te kuren. Tegenwoordig kun je er heerlijk relaxen in het wellness complex Therme Meran of genieten van de mooie tuinen van kasteel Schloss Trauttmansdorff.

Merano.
Merano heeft een onverwacht mild klimaat. De combinatie van zonovergoten terrasjes en de promenade met palmbomen met de bergen en ijzige gletsjers op de achtergrond is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen.
Val Venosta
Val Venosta is het droogste dal van de westelijke Dolomieten, het is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling van vallei naar vallei. De meest wonderlijke bezienswaardigheid van Val Venosta, ofwel Vinschgau, is de verzonken kerktoren die oprijst uit de Reschensee met daaromheen de kleine zeilbootjes en het indrukwekkende berglandschap op de achtergrond.

Kerktoren in de Reschensee.
De kerk is in het meer terechtgekomen toen er in 1950 een stuwdam gebouwd werd om energie op te wekken. Het hele omringende dorp verdween onder water en werd gesloopt, maar de 14e eeuwse kerk bleef behouden.
Stelvio Nationaal Park
Het Stelvia Nationaal Park is het grootste natuurpark van heel Italië. Een autorit langs de vele haarspeldbochten in het park en over de Stelvio- en Gaviapas (2500+ meter) is een geweldige ervaring. Daarnaast leent het park zich uitstekend voor bergwandelingen en mountainbiketochten.

De Stelvio pass in de herfst.
Het park heeft duizend kilometer aan gemarkeerde paden en verspreid langs de routes liggen berghutten. In het park leeft een grote variatie aan dieren waaronder gemzen, steenbokken en steenarenden. Het hoogste punt van het Stelvio Nationaal Park is de Ortler (3905 meter).
Meren in de Dolomieten
De Dolomieten herbergen een uitgebreide verzameling van kristalheldere bergmeren die de schoonheid van het landschap weerspiegelen. De meren zijn bovendien populair vanwege de fijne stranden en de vele mogelijkheden voor watersporten.

Lago di Carezza, een van de mooiste meren in de Dolomieten.
Het bekendste meer is het Gardameer, waarvan het noordelijke deel eindigt in deze regio. Andere juweeltjes zijn Lago di Braies (Pragser Wildsee), Lago di Landro (Dürrensee), Lago di Carezza (Karersee), Lago di Caldaro (Kalterer See) en Laghetto di Fiè (Völser Weiher). Bij Nederlanders zijn ook het mooi gelegen Caldonazzomeer en het kleinere buurmeer Lago di Levico zeer geliefd.
Lago di Braies
Op maar liefst 1496 meter hoogte ligt Lago di Braies, een van de beroemdste – en meest gefotografeerde – bergmeren van Italië. Een geheim is dit meer – ook wel Prager Wildsee genoemd met haar smaragdgroene water dus al lang niet meer; in het hoogseizoen weten vele duizenden mensen het te vinden.

Lago di Braies, ook wel het ‘Instagram meer’ genoemd.
Naast dat je bij Lago di Braies prachtige foto’s kunt schieten, kun je er ook een rondje omheen wandelen (3,6 kilometer) of het verkennen met een traditioneel bootje. Maak ook zeker tijd om er te lunchen, bijvoorbeeld bij Emmas Bistro. De prijs-/kwaliteitverhouding van dit restaurant valt wat tegen, maar het schitterende uitzicht op het meer is onbetaalbaar.
Lago di Alleghe
Het Lago di Alleghe ligt in de Cordevole vallei, in de Dolomieten van Veneto. Het meer is uit het niets ontstaan in 1771. In dit jaar raakten een aantal grote rivieren geblokkeerd door een aardverschuiving, het resultaat? Een meer dat na drie dagen al een diepte van 40 meter had bereikt! Helaas verdwenen door de enorme stijging van het water ook drie dorpjes: Sommariva, Torre en Peron konden het hoofd niet boven water houden.

Lago di Alleghe.
Het hoger gelegen Alleghe werd gespaard. Tegenwoordig is het Alleghe meer een populaire bestemming voor een actieve vakantie. Op het meer kun je je ‘s zomers naar hartenlust uitleven door allerlei watersporten te beoefenen. In de winter vormen de hellingen rond het meer een populair skigebied.
Mooiste bergpassen
Ben je op zoek naar de mooiste bergpassen in de Dolomieten? De regio staat bekend om zijn spectaculaire landschappen en uitdagende routes die elke bergliefhebber, wielrenner en avonturier aanspreekt. Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende passen die je niet mag missen:

De Langkofel pieken Sassolungo van de Sella Pas in de Dolomieten.
- Passo Giau (2.236 meter): verbindt Cortina d’Ampezzo met Silva di Cadore en Val Fiorentina en werd 9x opgenomen als etappe in de Giro d’Italia.
- Passo Sella (2.240 meter): verbindt Val di Fassa met Grödnertal en biedt indrukwekkende uitzichten, ideaal voor wandelaars, fietsers en wintersporters.
- Passo di Gavia (2.652 meter): iconische en steile pas met meer dan 30 bochten, populair onder wielrenners en motorrijders, met adembenemende berglandschappen.
- Passo dello Stelvio (2.758 meter): bekend om zijn uitdagende 48 haarspeldbochten en spectaculaire uitzichten, een must voor wielrenners en avonturiers.

Uitzicht vanaf de Sass Pordoi piek.
Sass Pordoi
Een van de mooiste uitzichten in de Dolomieten is te vinden op de Sass(o) Pordoi in Val di Fassa. De top van deze berg bevindt zich op een hoogte van 2.945 meter en is te bereiken via de lager gelegen bergpas Passo Pardoi (2.239 meter). Hier vind je een moderne kabelbaan met gondels die het hoogteverschil van 700 meter in slechts een viertal minuten overbruggen. Eenmaal boven heb je een ongekend uitzicht op de Dolomieten; om deze reden wordt de top ook wel het ‘Terras van de Dolomieten’ genoemd.
Dolomieten skigebieden
De Dolomieten behoren tot de top skigebieden van de wereld. Dolomiti superski bestaat al meer dan 40 jaar en bestaat uit 12 skiregio’s, 450 liften en in totaal maar liefst 1200 (!) kilometer aan pistes. Het is het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld en je kunt het allemaal verkennen met één enkele skipas.

Het Val di Fassa skigebied.

Santa Maddalena in de winter.
Enkele van de bekendste skigebieden zijn bijvoorbeeld Val Gardena, Val Badia, Val di Fassa, Valled i Fiemme, Gitchberg-Jochtal en het mondaine Cortina d’Ampezzo. Skivakanties boek je onder meer bij Sunweb of TUI.
Verblijftips Dolomieten: 3x sfeervolle hotels
Culinaire tradities: smullen in de Dolomieten
De culinaire tradities van de Dolomieten weerspiegelen een unieke mix van Italiaanse, Oostenrijkse en Ladinische invloeden, ontstaan door de diverse culturele achtergrond van de regio. De keuken is stevig en gericht op lokale ingrediënten zoals wild, paddenstoelen en polenta.
Speck, een gerookte ham, is een van de beroemdste producten uit de streek. Canederli (knödels), zijn broodknoedels vaak geserveerd in soep of met gesmolten boter. Casoncelli – gevulde pasta met spinazie en ricotta – is ook populair. Strudel en kaiserschmarrn zijn geliefde zoete gerechten. Probeer de keuken ook zeker zelf uit en ontdek de rijke smaakbeleving!
Reizen naar de Dolomieten – hoe kom je er?
De Dolomieten zijn met de auto, trein of het vliegtuig eenvoudig te bereiken.
Auto
Vanuit Amsterdam rijd je in zo’n 11 uur naar Zuid-Tirol. De populairste route is via de Brennerpas, dit is wel een drukke route zeker in de zomervakantie. Als alternatief kun je via de oude Brennerstrasse rijden. Let op: om op snelwegen in Oostenrijk te mogen rijden heb je een vignet nodig. Dit kun je krijgen bij tankstations en grensovergangen in Duitsland en Oostenrijk.
Trein
Een relaxte en snelle manier om naar de Dolomieten te reizen is per trein. Vanuit München rijden dagelijks treinen naar Bolzano via Innsbruck en de Brennerpas. Treinen naar München kun je boeken bij NS International.
Vliegtuig
De luchthavens die het eenvoudigste te bereiken zijn en dichtbij de Dolomieten liggen zijn die van Innsbruck in Oostenrijk en Verona in Italië. Innsbruck is direct te bereiken van uit Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Een retourticket kost minimaal €100. Vluchten naar Verona zijn wat goedkoper: vanuit Schiphol of als alternatief Brussel boek je een ticket vanaf €80. Bekijk en vergelijk vliegtickets prijzen op Tix.nl.
Vanuit Verona en Innsbruck zijn de Dolomieten binnen 2 uur te bereiken. Op de luchthavens kun je een auto huren, een taxi of shuttlebus nemen en de meeste accommodaties in de Dolomieten bieden ook een ophaalservice aan.
Weer, klimaat & beste reistijd
De Dolomieten hebben een zacht klimaat met 300 dagen zon per jaar. Dit komt omdat de Alpen in het noorden de koude wind tegenhouden. Door diverse luchtstromen ontstaat er een mengelmoes van een Alpiene en Mediterraan klimaat. In het zuiden is het warm, het westelijke gedeelte is droog en hoog in de bergen is het kouder met meer kans op neerslag en in de winter veel sneeuw.
Afhankelijk van je reisdoel kun je de Dolomieten vrijwel het hele jaar door bezoeken. Het skiseizoen loopt van december tot mei. De beste tijd om te wandelen is tussen juni en september.
Dolomieten vakantie boeken – tips!
- TUI – allround Italië specialist
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB Campings – erkende campings
→ Bekijk aanbiedingen - Casamundo – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – huisjes in de natuur
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – hotels & appartementen
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!