Matera: magische stad met grotwoningen- en kerken in Zuid-Italië!

Matera: magische stad met grotwoningen- en kerken in Zuid-Italië!

Matera is een fascinerende stad gelegen aan de rand van een ravijn in de regio Basilicata. Het is een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld en trekt vakantiegangers van heinde en ver aan met haar unieke grotwoningen en park met rotskerken. Ook van plan om een of meerdere dagen naar Matera toe te gaan tijdens je vakantie in Italië? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 29 januari 2024
13 minuten lezen

Waar staat Matera om bekend?

Matera is een historische stad in het zuiden van Italië en staat vooral bekend om haar bijzondere grotwoningen en -kerken. Sommige van deze gebouwen stammen al uit de prehistorie en dienen vandaag de dag als museum, hotel, winkel of restaurant.

Gravina Matera

Wandelpad door Matera.

Jarenlang werd Matera geassocieerd met armoede en verwaarlozing. Tot 1950 woonde ongeveer de helft van de 30.000 inwoners in de zogenoemde Sassi. Ongeveer de helft van deze inwoners leefde ook daadwerkelijk in grotwoningen.

Vanwege de erbarmelijke leefomstandigheden in deze woningen, werd in de jaren ‘50 besloten tot volledige evacuatie van de Sassi. De inwoners kregen een huis toegewezen in het nieuwe, naastgelegen dorp Martella.

Wandelen langs het ravijn in Matera

Wandelen langs het ravijn.

In 1993 werden de Sassi op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, waarna de belangstelling voor de grotwoningen- en kerken een toevlucht nam. Naast toeristen hebben ook regisseurs de stad in Zuid-Italië ontdekt. Zo is onder meer The Passion (2004) van Mel Gibson in Matera opgenomen en ook James Bond “No Time to Die” (2020) is er geschoten.

Basilicata / Puglia vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Basilicata / Puglia vakantie aanbieders

Matera ervaringen van bezoekers!

Matera behoort tot de mooiste bestemmingen in Italië. Veel van de oude grotwoningen werden de afgelopen decennia gerestaureerd of verbouwd tot boetiekhotel, restaurant of souvenirshop. Vanwege haar historische en bijzondere achtergrond werd Matera in 2019 zelfs verkozen tot culturele hoofdstad van Europa.

Zonsopgang Matera

Matera bij zonsopgang.

Op de Facebookpagina Verslaafd aan Italië wordt er louter positief over Matera gesproken. Een greep uit de vele Facebook reacties:

“Matera is zeker een aanrader. 10 dagen Puglia gedaan en Matera bezocht. De brug uit de James Bond film ligt ergens anders. Paar kilometer verder. Ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Veel is mooi. Zou ook Ostuni aandoen. Wij hebben daar een huis gehuurd. Prachtig dorpje. Wel moet je er een auto voor huren om alles te bezichtigen.”

– Anita Spaninks

“Matera, een van de mooiste steden van Italië. Zijn er nu al vier keer geweest zo bijzonder. Genoeg restaurantjes en bezienswaardigheden.”

– Henny Rutten-Kleinjans

Hotel Terrazza Santa Barbara in Matera is een aanrader. Ontbijt wordt geserveerd op het dakterras met uitzicht op de vallei. Heel bijzonder.”

– Kerstin van Velden

“Zeker doen, kom net binnen van een dagje Matera. Is een leuke, toeristische stad die ook in de avonduren erg mooi moet zijn. Ik zou zeker een overnachting boeken om ook in de avonduren te kunnen genieten.”

–Rosanna Beatrice

“Was in 2019 een van de culturele hoofdsteden van Europa. Dus van alles te zien en beleven. Heel bijzonder!”

– Houkje Wester-de Jong

“Prachtige stad! Zeker naar toe gaan. Wij hebben in het nieuwe gedeelte van de stad overnacht. ‘s Ochtends vroeg wandeling naar de overkant van het ravijn gemaakt.”

– Annette Van Lookeren Campagne

Mooie oude stad. Bijzonder zijn de grotwoningen die je kunt bezoeken, net als een grotkerk met oude fresco’s. Rondreis met 50+singles door Puglia, dus ook Matera bezocht.”

– Gerald Ketel

“Zeker de moeite waard. Wij sliepen wat verder weg in Trulli Arco Antico. Heel idyllisch en met zwembad. Echt een aanrader. Vanuit daar zijn Alberobello en Locorotondo ook goed te bezichtigen.”

– Mariella Boonstra

“Prachtige stad, gewoon naar toe gaan en beleven. Beroemde filmlocatie voor meerdere grote films. Als je er bent, begrijp je waarom.”

– Yvonne Willebrand

“Sfeervol. Aanrader is restaurant Baccus, zit in een grot en serveert heerlijk eten en goede wijnen.”

– Arjan Lakeman

“Heel mooie, bijzondere stad. Moet je zeker niet overslaan. Is ook de laatste film van 007 opgenomen. Heel leuk om bekende plekjes te zien.”

– Kerstin van Velden

“Matera is zeker de moeite waard. Minder toeristisch, maar ook zeker de moeite waard om te bezoeken is Gravina in Puglia. Goed te combineren met een bezoek aan Matera.”

– Christel Verhoeven

“Echt een aanrader. Een must see als je er in de buurt bent. Heb er niet overnacht, maar lijkt me ook geweldig.”

– Marscha Wijsman-Leautaud

“Dit is zeker een aanrader voor een paar nachten. Wel in de oude binnenstad overnachten. Het is echt prachtig en de moeite waard. Leuke restaurants en genoeg te zien”

– Nicole de Groen-Doornik

“Zeker ook een nacht overblijven. Prachtig! En in een grot slapen. Wij verbleven in Stone Rooms met een zeer vriendelijke gastheer.”

– Mira Borghans OpdenCamp

“ Een prachtige plek die je eigenlijk ook in het donker moet bewonderen! Dus boek ergens een overnachting. Wij hebben in Il Palazzotto Matera geslapen, was echt de moeite waard. De oude binnenstad mag je niet in met een auto.

Ga ook eens (met de auto) naar de overkant van het ravijn. Daar heb je een prachtig uitzicht op de stad. Deze plek is echt een aanrader om een nachtje mee te pakken als je bijvoorbeeld in Puglia bent.”

– Rieneke Hassing

Huizen in Matera

Panorama.

Matera trappen

Smalle en brede trappen tussen de huizen in.

Matera filmpje!

Wat is er te doen in Matera (& omgeving)?

De geschiedenis van Matera voert terug tot aan de prehistorie, iets dat goed te merken is als je door de smalle straten wandelt. De grotwoningen vormen het hoogtepunt van de schilderachtige stad, maar ook de grotkerken (in het Italiaans chiese rupestri), musea, uitzichtpunten, het winkelaanbod en de culinaire scène maken van Matera een interessante bestemming. De meeste vakantiegangers doen Matera aan tijdens een rondreis door Puglia.

Matera 's avonds

De magische stad in de avonduren.

Centrum Matera

Het historisch centrum bestaat uit een doolhof van smalle straten met oude grotwoningen. Het hart van de stad wordt gemarkeerd door de Kathedraal van Matera. Deze imposante kathedraal – ook wel Duomo genoemd – stamt uit de dertiende eeuw en is een mooi voorbeeld van Romaans-Pugliaanse architectuur. Kenners kunnen ook zeker elementen uit de middeleeuwen onderscheiden. Vanaf Piazza Duomo, het plein voor de kerk, heb je een prachtig uitzicht over de lager gelegen Sasso.

Kathedraal van Matera

De kathedraal.

Met ‘Sasso’ of ‘Sassi’ worden de twee gebieden aangeduid waar woningen volledig uit steen zijn gehouwen. Sasso Barisano ligt in het noorden, Sasso Caveoso in het zuiden. Een groot deel van de bezienswaardigheden van Matera liggen verspreid over deze stadsdelen die in het midden door de Civita heuvel van elkaar gescheiden worden. Tussen de grotwoningen in liggen smalle en brede trappen.

3x Puglia rondreizen met Matera:

Alberobello

15-daagse fly & drive Puglia totaal

Fly & drive van TUI met huurauto, overnachtingen en retourvluchten naar Brindisi. Inclusief bezoek aan o.a. Bari, Ostuni, Alberobello en Lecce.

Bekijken
Ostuni

Wandelvakantie Italië – Puglia & Matera

8-daagse wandelvakantie van Sawadee met overnachtingen in authentieke hotels en pensions. Doet naast Matera ook Alberobello en Ostuni aan.

Bekijken
Otranto

Ongerept Puglia & Basilicata

8-daagse rondreis van de Jong Intra met bezoek aan o.a. Matera, Taranto, Gallipoli, Lecce, Castellana grotten en Monopoli. Vluchten optioneel

Bekijken

Grotwoningen

Met de term Sassi di Matera worden de stadsdelen aangeduid waar de grotwoningen zich bevinden. Nog maar een klein deel van deze woningen wordt daadwerkelijk bewoond, de meeste grotten zijn omgetoverd tot unieke hotels, restaurants, winkels, ateliers en cafés. Tot de jaren ‘50 woonde een gedeelte van de lokale bevolking in deze grotten, samen met hun vee. Stromend water was er zelden aanwezig; leven in een grotwoning was een armoedige bedoening.

Sassi van Matera

Sassi van Matera.

Om een goed beeld te krijgen van hoe het leven in een grotwoning eraan toe ging, kun je een aantal grotwoningen bezoeken. Casa Grotta di Via Fiorentini, Casa Grotta del Casalnuova en Casa Grotta di Vico Solitario zijn mooie voorbeelden. Voor wat extra verdieping, kun je het Museo Laboratorio della Civilta Contadina in Sasso Barisano bezoeken.

Kerken en kathedralen

Niet alleen woningen hebben vorm gekregen in de kalkstenen wanden, ook kerken werden uit de zachte steensoort gehouwen. Een van de bekendste rotskerken in Matera is de Chiesa di Santa Maria di Idris. Deze kerk in Sasso Cavoso stamt uit de veertiende eeuw en is via een trap te bereiken. Het interieur is heel minimaal; het is vooral de buitenkant van de rotskerk die de aandacht trekt.

Chiesa di Santa Maria di Idris

Chiese Rupestri Madonna delle Virtu e San Nicola dei Greci zijn twee onderling met elkaar verbonden rotskerken die verfraaid zijn met zuilen van turfsteen. Deze kerken vormen samen één complex en worden vandaag de dag vooral gebruikt voor tentoonstellingen en exposities. Er hangen onder meer werken van Salvador Dali.

Naast meerdere rotskerken is in Matera ook nog Chiesa di San Pietro Caveoso te vinden, de enige kerk die niet uit rotsen is gehouwen. De kerk bevindt zich aan de rand van het ravijn en is gebouwd rond 1.300 na Christus. De voorkant van de kerk is opgetrokken in barok en binnenin de kerk zijn een aantal originele fresco’s te vinden.

Chiesa di San Pietro Caveoso in Matera

Chiesa di San Pietro Caveoso.

Interessante musea

Liefhebbers van musea kunnen hun geluk niet op in Matera. In de stad bevinden zich een groot aantal musea. Een deel van deze musea is gewijd aan het leven in een grotwoning, waaronder het Sassi in Miniatura (museum met miniaturen), MUdeSCA en Casa Noha (museum in een van de oudste en best bewaarde huizen van de stad).

Andere interessante musea zijn het Matera Olive Oil Museum (MOOM), het Museum of Contemporary Sculpture (MUSMA) en het Nationaal Archeologisch Museum Domenica Ridola. Dit laatste museum is vernoemd naar de archeoloog Domenica Ridola en is gewijd aan de prehistorische en middeleeuwse geschiedenis van Matera en omgeving. Voor middeleeuwse en moderne kunst moet je in Palazzo Lanfranchi zijn.

Palombaro Lungo

Palombaro Lungo is een ondergrondse wateropslag in Matera. De ingenieuze constructie stamt uit de middeleeuwen (naar schatting 16e eeuw) en werd gebouwd om regenwater op te vangen voor perioden van droogte. Het is de grootste opslag van de stad en in het complex bevinden zich meerdere uit de rots gehouwen kamers.

Je kunt Palombaro Lungo bezoeken met een rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer 15 minuten en een ticket voor volwassenen kost €3.

Sextantio Le Grotte della Civita

Veel grotwoningen in Matera hebben een andere bestemming gekregen, zo ook de grotwoningen waarin Sextantio Le Grotte della Civita **** zich bevindt. Dit hotel behoort tot de meest unieke hotels van Italië en biedt uitzicht op het Nationale Park Murgia. Over het grottenstelsel verspreid bevinden zich 18 kamers en suites voorzien van traditionele meubels, beddengoed van antiek linnen en kaarsen. Op verzoek kan worden gedineerd in de voormalige kerk van de accommodatie.

Sextantio Le Grotte Della Civita

Overnachten in Sextantio Le Grotte Della Civita is niet goedkoop, wel heel uniek.

Nog 3x toffe ‘cave hotels’ in Matera:

Cenobio Hotel

Cenobio Hotel ★★★★

4-sterren hotel in Sassi di Matera met een terras en een hottub. Beschikt over kamers met een bureau en een televisie.

Bekijken
Palazzo del Duca

Palazzo del Duca ★★★★★

Luxe hotel met restaurant, panoramisch terras en elegante kamers met airco. Sommige kamers hebben een privé zwembad, bubbelbad of terras.

Bekijken

Thymus Residence nei Sassi ★★★★

Accommodatie met lounge, bar, terras en privé parkeergelegenheid. Beschikt over kamers met een spa bad en Turks bad (ook kamers voor 3 en 4 personen).

Bekijken

Parco della Murgia

Net buiten Matera ligt het Parco Regionale della Murgia Materana. In dit regionale park met ruige grotten en kliffen bevindt zich een tweehonderd meter diepe canyon met zo’n 150 mysterieuze kerkgrotten. Je kunt de canyon betreden door de treden naar beneden te volgen bij de parkeerplaats vlak bij het Monastero di Santa Lucia. Eenmaal beneden kom je bij een rivier uit die je moet oversteken om aan de andere kant bij Belvedere Murgia Timone uit te komen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Matera.

Parco della Murgia

Uitzicht op Matera vanaf de tegenoverliggende heuvel.

Overige Matera tips

  • In Matera zijn meerdere mooie uitzichtpunten te vinden. Zo geniet je bij Piazzetta Pascoli van een betoverend zicht op de stad en vanaf Piazza San Pietro Caveoso en Via Madonna della Virtù kun je mooi kijken naar het omliggende Parco della Murgia. Voor een mooi uitzicht over de Sasso Caveoso moet je bij Sant’Antonio Abata zijn.
  • Wil je een leuke souvenir mee naar huis nemen? Dan kun je Matera niet verlaten zonder een cucù; een klein fluitje in de vorm van een haan. Deze fluitjes worden gemaakt van terracotta door lokale ambachtslieden. Kijk bij Tegia Creazioni (nabij de Santa Lucia alle Malve kerk) of Geppetto naar binnen om de makers aan het werk te zien.
  • Ook als je maar één dag in Matera bent, is het een must om Il pane di Matera te proeven. Dit speciale brood werd vroeger gekneed door vrouwen uit de grotwoningen en werd tijdens het bakken voorzien van een stempel. Dit laatste werd gedaan om duidelijk te maken voor welke familie het brood was.
  • Kijk naar James Bond “No Time to Die” voordat je naar Matera komt om alvast in de stemming te komen. Volg eventueel een 007 walking tour om de verschillende filmlocaties te bezichtigen.
Matera uitzicht

Uitzicht op Matera.

Matera klimaat & beste reistijd

Matera ligt in de regio Basilicata in het zuiden van Italië. Het gebied wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. Juli en augustus zijn de warmste maanden met regelmatig temperaturen van boven de dertig graden.

In de voor- en nazomer is het wat aangenamer. De late lente (april t/m juni) en de vroege herfst (september en oktober) staan bekend als de beste reistijd. Het is er dan minder warm dan in het hoogseizoen en ook rustiger.

Reizen naar Matera: hoe kom je er?

De meeste vakantiegangers reizen naar het zuiden van Italië af met het vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich in Bari, op één uur rijden van Matera. Je kunt vertrekken vanaf Amsterdam en Maastricht, maar ook vanaf Düsseldorf en Brussel. Tickets zijn te boeken vanaf €129. Bekijk en vergelijk prijzen op Cheaptickets.nl. Een huurauto reserveren kan via Sunny Cars.

Basilicata / Puglia vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Basilicata / Puglia vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Matera reiservaring en tips!

Ben jij in Matera geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief