27 Vakantiedagen

Reizen binnen Italië – openbaar vervoer & transport

Italië beschikt over een groot netwerk van (inter)nationale vluchten, metro’s, trams, bussen en treinen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een taxi te nemen of om een scooter, motor of auto te huren.

Bussen

Italië heeft geen nationale busmaatschappij. Elke regio heeft een eigen onafhankelijke busmaatschappij. Deze maatschappijen werken niet met elkaar samen, maar kunnen je wel van de ene stad naar de andere stad vervoeren.

Binnen de toeristische steden rijden vaak speciale toeristenbussen. Deze stopt bij vrijwel alle bezienswaardigheden. Het is belangrijk om te weten dat tickets niet in de bus gekocht kunnen worden, maar enkel op het station of bij een kiosk of tabakswinkel. Naast reguliere bussen zijn er ook open dubbeldekkers. De zogenoemde hop-on en hop-off bussen. In Venetië kun je je alleen per boot, kanaalbus of lopend verplaatsen.

Metro’s en trams

Grote steden als Napels, Milaan, Pisa, Rome, Turijn en Genua beschikken over een goede metro- en tramverbinding. De metro en de trams kruisen de hele stad door en zijn prima vervoersmiddelen voor om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Vaak zijn de trams wel erg druk. De metro en de tram zijn ook erg goedkoop. Een ticket kost gemiddeld €1 en is 75 minuten geldig. De tickets kun je op het station of bij een kiosk of tabakswinkel kopen.

Vliegen

Italië heeft zowel veel internationale als nationale vliegvelden. De meest aangevlogen luchthavens binnen Italië zijn die van Rome, Milaan, Venetië, Catania, Palermo, Napels en Turijn. Echter heeft iedere grote stad wel één of meerdere luchthavens. De nationale luchtvaartmaatschappij van Italië is Alitalia – Compagnia Aerea Italiana S.p.A. Andere relevante Italiaanse vliegtuigmaatschappijen zijn Meridiana, AirOne en Blu-Panorama. Binnenlands vliegen is relatief duur in vergelijking met het openbaar vervoer of met een vlucht vanuit Nederland naar Italië. Een enkeltje Venetië – Rome kost je bijvoorbeeld zo’n €70.

Treinen

Overdag en ’s nachts rijdt een groot aantal Italiaanse treinen door heel Italië, op de eilanden en van en naar andere Europese landen. Trenitalia is het grootste spoorwegbedrijf. De regionale en InterCity treinen rijden regelmatig door heel Italië, ook op Sicilië en Sardinië. InterCity treinen verbinden de grote steden als Florence, Rome, Milaan en Venetië. Deze treinen stoppen minder vaak dan regionale treinen.

Er zijn ook drie hogesnelheidstreinen: ‘Le Frecce’. Deze moderne treinen brengen je snel en van alle gemakken voorzien, naar alle populaire Italiaanse steden. Frecciarossa verbindt de belangrijkste steden van noord naar zuid, Frecciargento verbindt Rome met de belangrijkste steden in het noordoosten en het zuiden en Frecciabianca verbindt Turijn en Milaan met steden in het noordoosten. ’s Nachts kun je, terwijl je slaapt, van noord naar zuid reizen met de InterCity Notte. Deze rijdt van Milaan – Genua – Pisa – Livorno – Salerno – Catania (Sicilië). De trein wordt per schip door de Straat van Messina vervoerd.

Auto, motor en scooter

Italië is een uitstekend land om er zelf op uit te trekken met de auto of de motor. De infrastructuur, met name de tolwegen, is goed. Ook op de eilanden. De Italianen rijden wel als gekken, dus daarmee dien je rekening te houden! Een auto huren is vrij eenvoudig. Je kunt dit vooraf in Nederland regelen (via o.a. Sunny Cars) of ter plekke bij één van de vele autoverhuurders. De minimum leeftijd (18, 21 of 25 jaar) om in Italië een auto te mogen huren, verschilt per bedrijf en per autocategorie.

Voor motorrijders is Italië ook fantastisch. Er zijn diverse motortochten met mooi bochtenwerk en bergpassen. Het is ook mogelijk om in Italië een motor te huren. Ook zijn er talloze verhuurbedrijven die scooters verhuren. Per dag kost een scooter gemiddeld €40. In de binnenstad is het wel erg voorzichtig rijden, want het verkeer is erg chaotisch.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Italië specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Italië aanbieder, met hotels, appartementen en campings, maar ook vliegvakanties naar o.a. Sicilië en Puglia.
Bezoek website


Roan Campingvakanties

Roan Campingvakanties

Roan is al 30 jaar Italië campingexpert: van gemoedelijke familiecampings tot grote en levendige campings met zwemparadijzen. Met o.a. stacaravans, bungalowtenten en luxe 'glamping'!
Bezoek website


De Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter

Goedkope Italië aanbiedingen: van stedentrips en hoteldeals tot last minutes en vliegvakanties.
Bezoek website

Meer Italië reisorganisaties

Eliza was Here
Eliza was Here

Flydrives en bijzondere plekjes.
Bezoek website

Natuurhuisje
Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website

Corendon
Corendon

All inclusives.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

Vergelijk alle touroperators.
Bezoek website

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen en fietsvakanties.
Bezoek website

Suncamp
Suncamp

Campings en vakantieparken.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet-only aanbiedingen.
Bezoek website

ANWB Campings
ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

27Vakantiedeals Italië
27Vakantiedeals Italië

Boek je vakantie naar Italië

TUI
1. TUI

‘Allround’ Italië aanbieder.
Bezoek website

Roan Campingvakanties
2. Roan

Campings.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
3. De Vakantie discounter

Hoteldeals & vliegvakanties.
Bezoek websiteBekijk Italië aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Italië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Italië
V.a. 32