De Kroatische keuken verschilt van streek tot streek. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. All inclusive naar Kroatië kan ook, maar dan mis je vaak de echte lokale keuken.
De Dalmatische keuken is mediterraans, waarbij veel olijfolie en kruiden worden gebruikt. Een typische schotel is zwarte risotto, gemaakt van inktvis waarbij de zwarte kleur afkomstig is van de inkt van dit zeedier. Een ander typisch Dalmatisch gerecht is prosciutto: gerookte ham met kaas en olijven. Een ‘brudet’ is een stoofpotje van zeevruchten. ‘Pašticada’ is een vleesgerecht dat meestal van rundvlees wordt gemaakt.
Istrië staat bekend om de productie van olijfolie. Ook truffels worden op dit schiereiland veel gevonden. In de Istrische restaurants prijken daarom veel truffelgerechten op de menukaart. Verder is de Istrische keuken bekend om de zelfgemaakte pasta, waaronder ‘fuži’ en ‘pljukanci’. Wie houdt van mosselen, overige schelpdieren, inktvis en garnalen moet zeker eens een gerecht proeven uit de streek rond de Limbaai.
Kvarner, de streek gelegen tussen Istrië en Dalmatië, kent eveneens een eigen typische keuken. Op het eiland Pag wordt de heerlijke kaas Paški Sir gemaakt van schapenmelk. Ook het zoute lamsvlees van het eiland is beroemd. Een traditioneel dessert in Kvarner is cake met walnoten en vijgen.
In Slavonië eet men veel ‘kulen’, een pittig smakende worst gemaakt van varkensvlees, met paprika erin verwerkt. Een bekend stoofpotgerecht uit deze streek is ‘čobanac’. In Zagorje, de streek ten noorden van Zagreb, moet je beslist eens kalkoen met ‘mlinci’ proberen, een soort gebakken deeg gelijkend op een cracker.
In z’n algemeenheid kent de Kroatische keuken ook veel Italiaanse invloeden, met pizza en de bekende pastagerechten bijna overal verkrijgbaar.
Kroatië is een van de oudste wijngebieden ter wereld. Zowel aan de kust als in het binnenland vind je wijngaarden terug. Er zijn ongeveer 400 geregistreerde wijnproducenten in Kroatië, die samen een duizendtal verschillende soorten wijnetiketten produceren. Tot de inheemse Kroatische druivensoorten behoren de Plavac Mali, Babić en Teran. Van deze druivenrassen maakt men rode wijn. Witte Kroatische wijnen zijn onder meer afkomstig van de druivensoorten Graševina, Malvasia, Pošip en Bogdanuša. Uiteraard wordt in Kroatië ook volop bier gedronken. Bekendste pilseners zijn Ožujsko en Karlovačko (eigendom van Heineken).
Lees verder: Geld & kosten >
De grootste ‘allround’ Kroatië aanbieder, met meer dan 150 complete vliegvakanties en vele los te boeken hotels, appartementen en campings.
Bezoek website
Campingspecialist Roan biedt in Kroatië meer dan 15 luxe campings aan, waar je kunt verblijven in ruime stacaravans, mobile homes en/of lodgetenten. Met veranda, loungebanken & meer comfort!
Bezoek website
Het populairste online-reisbureau van dit moment, met altijd een actuele database met zeer voordelige deals voor vliegvakanties én losse accommodaties.
Bezoek website