Plitvice meren (Kroatië) bezoeken: tips, praktische info & vakantie ervaringen

Plitvice meren (Kroatië) bezoeken: tips, praktische info & vakantie ervaringen

De Plitvicemeren in Kroatië vormen één van de meest sprookjesachtigste natuurlijke taferelen van Europa. Wandel langs de talrijke meren met hun helderblauwe water en bewonder de feeërieke watervallen waarlangs het water van het ene meer naar het andere stroomt.

Door , laatst bijgewerkt op 25 juli 2022
8 minuten lezen

De Plitvice meren: highlight van Kroatië!

Op vakantie in Kroatië mag wat ons betreft níemand een bezoek aan de wereldberoemde Plitvice meren overslaan. Deze meren vormen een absolute topattractie in Kroatië. De Plitvice meren maken deel uit van Nationaal Park Plitvicemeren, rond het plaatsje Plitvička Jezera in de provincie Lika-Senj. De rivier Korana heeft in de loop van duizenden jaren door kalkafzetting terrassen en dammen gevormd, waardoor meren zijn ontstaan.

Het water stroomt via tientallen watervallenin de meren. Momenteel telt het park 16 meren en niet minder dan 90 (!) watervallen. De bossen rond de meren en watervallen zijn het leefgebied van wolven, beren en lynxen. Nationaal Park Plitvicemeren is terecht opgenomen op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders
Plitvicemeren, Kroatië Plitvicemeren

De Plitvice meren bezoeken: praktische informatie

 • Het is mogelijk om de Plitvice meren en watervallen te voet te bezoeken via een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Bovendien rijden er toeristentreintjes door het gebied, die je naar de mooiste plaatsen brengen.
 • Je kunt ook een boottocht maken over het grootste meer.
 • Meer dan één miljoen bezoekers trekken jaarlijks naar de meren van Plitvice. Het is het meest drukbezochte nationale park in Kroatië.
 • Een belangrijke tip voor vakantiegangers: plan je bezoek aan de Plitvicemeren indien mogelijk buiten het weekeinde! Arriveer zo vroeg mogelijk in het park. Het is dan nog relatief rustig en ’s morgens is de natuur in het park op haar mooist.
 • Om toegang te krijgen National Park Plitvice Meren heb je een ticket nodig, die moet je vooraf online bestellen.
 • Je kunt ook vooraf diverse georganiseerde tours naar de Plitvice meren boeken, zowel privé als in groepsvorm en met gids. Zo weet je zeker dat je de mooiste plekjes te zien krijgt!
 • Kamperen vlakbij Plitvice? Er zijn meerdere glampings en kindercampings die zich vlakbij Plitvice bevinden!

Openingstijden Plitvice Nationaal Park

De Plitvice meren zijn het hele jaar door te bezoeken. De openingstijden variëren wel per seizoen. Ieder seizoen heeft iets moois en bijzonders.

 • Lente (de laatste zondag van maart tot eind mei): van 8.00 uur tot 19.00
 • Zomer (1 juni tot 20 augustus): 7.00 uur tot 20.00 uur
 • Nazomer (21 augustus tot 30 september): 7.00 uur tot 19.00 uur
 • Herfst (oktober): 8.00 uur tot 18.00 uur
 • Winter (november tot eind maart): 8.00 uur tot 16.00 uur)

De hoogste watervallen in de Benedenmeren

Het gebied rond de Plitvicemeren telt twee ingangen. De meeste toeristen bereiken het park via ingang 1, de noordelijke ingang. De laagst gelegen meren (de zogenaamde ‘Lower Lakes’) en de meeste watervallen bevinden zich dicht bij ingang 1. Vanaf deze ingang heb je reeds een mooi uitzicht over dit gedeelte van het park.

 • Loop vanaf ingang 1 via een steil pad naar beneden tot op het niveau van de meren. Hier heb je een schitterend uitzicht op de hoogste waterval – Veliki Slap – waar het water vanaf een hoogte van 79 meter naar beneden dendert.
 • Vier meren behoren tot de ‘Lower Lakes’. Tussen de meren bevinden zich natuurlijke dammen van travertijn, een soort poreuze kalksteen. Het water stroomt langs deze dammen naar beneden en vormt watervallen van het ene meer naar het andere. Je kunt dicht langs de watervallen lopen via houten paden en bruggetjes.
Veliki Slap waterval, Plitvice

Uitzicht op de Veliki Slap waterval.

Plitvicemeren

De grootste meren in de Bovenmeren van Plitvice

De hoger gelegen ‘Upper Lakes’ bestaan uit een systeem van 12 meren, die onderling weer gescheiden worden door natuurlijk gevormde dammen van travertijn. Ook hier zie je ontelbare watervallen, die wat minder hoog zijn dan de watervallen in het Lower Lake-gebied.

 • De twee grootste meren van de Upper Lakes zijn het Prošćansko-meer en het Kozjakmeer. In het Kozjakmeer bevindt zich een eilandje, het Štefanija-eiland. Ingang 2 van het park bevindt zich aan de oever van het Kozjakmeer. Over dit meer vaart een toeristenboot.
 • Deze boot brengt je in vijf minuten van de ene naar de andere oever. Je kunt ook kiezen voor een langere boottocht die je in twintig minuten over bijna de volledige lengte van het Kozjakmeer voert. Deze lange boottocht brengt je van de Lower Lakes naar de Upper Lakes of omgekeerd.
Kozjakmeer, Plitvice

Het Kozjakmeer.

Plitvicemeren

Wandelen rond de Plitvicemeren

Wie graag wandelt, kan in het Nationaal Park Plitvicemeren méér dan zijn hart ophalen. Je kunt een van de uitgestippelde wandelroutes rond de meren volgen of je eigen route bepalen en deze combineren met een boottochtje of een ritje met de toeristentrein. Let op: je kunt alleen in de periode van april tot oktober gebruikmaken van de treintjes en boten!

 • De uitgestippelde wandelroutes vertrekken aan een of beide ingangen van het park. Over de kortste routes (wandelroutes A en E) doe je twee tot drie uur. Voor de langste wandelroute moet je zes tot acht uur uittrekken.
 • Tijdens deze lange tocht wandel je doorheen het hele park, zonder gebruik te maken van de treintjes of de boten. Je kunt vooraf ook een georganiseerde tour met gids boeken.
Plitvice Plitvice meren Plitvice meren Plitvicemeren

Voor de avontuurlijke wandelaars zijn er ‘hiking trails’ die naar de bergtoppen in het gebied leiden. Een tip: trek stevig schoeisel aan! De houten bruggetjes en paden over de meren en langs de watervallen zijn vaak glibberig. Je moet bovendien dikwijls trappen beklimmen naar uitzichtpunten. Neem voldoende water mee en blijf op de wandelpaden. In de dichte bossen wil je niet plots een beer of wolf tegenkomen!

Plitvicemeren, Kroatië

Overnachten in de buurt van de Plitvice meren

Neem je tijd om de Plitvicemeren te bezoeken. Trek op zijn minst een volledige dag uit om het gebied te verkennen. Er is echter ruim voldoende te zien om twee of meer dagen in het park rond te lopen. Als je overnacht in de buurt van de Plitvicemeren, heb je de kans om erg vroeg in het park binnen te gaan (vanaf 7 uur ’s ochtends). Vlakbij de ingangen van het park zijn meerdere hotels die onder leiding staan van de parkautoriteiten. Er bevinden zich ook meerdere campings in de buurt: kijk bijvoorbeeld bij TUI. Bij vele particulieren kun je bovendien kamers of appartementen huren, onder meer via Booking.com.

Vakantie bij de Plitvice meren – 5 accommodatietips

 • Camping Korana ★★
  Op slechts zes kilometer van het Nationaal Park Plitvicemeren. Prachtige blokhutten gelegen aan de rivier Korana. Buffetrestaurant op de camping.
 • Plitvice Holiday Resort ★★★★
  Glamping Plitvice Holiday Resort in Plitvicka is een bijzonder resort. Slaap je in een tipi, een boomhut of een huisje aan het meer?
 • Plitvice Ethno House ★★★
  Hotel nabij de ingang van de Plitvice meren. Beschikt over een buitenzwembad, een sauna, een restaurant en gratis parkeergelegenheid.
 • Hotel Jezero ★★★
  Gezellig hotel met wellness en restaurant, ideaal voor gezinnen en families. De ingang van het Plitvice park ligt direct aan de achterzijde van het hotel.
 • B&B Lower Lakes Plitvica Selo ★★★★
  Een viersterrenpension op nog geen 500 m van het Nationaal Park Plitvicemeren. De B&B ligt in een groene tuin, heeft ruime kamers en serveert een continentaal ontbijt.

Met de auto naar de Plitvice meren: hoe kom je er?

De Nationale weg D1, die helemaal van Zagreb naar Split loopt, komt langs de twee ingangen van het park. Vanuit Zagreb volg je het best de autosnelweg E65 tot in Karlovac en vanaf daar neem je de D1 naar de Plitvicemeren. Kom je vanuit het westelijk gelegen Istrië, neem dan autosnelweg E65 tot in Bosiljevo en vervolgens de E71 in zuidelijke richting tot in Oštarije, waar je de D42 en de D1 volgt richting Plitvicemeren.

Vanuit Zuid-Kroatië (bijvoorbeeld Dalmatië) kies je de E71 tot in Gornja Ploca en neem je de D522 en de D1 tot aan de meren. Je kunt de ingangen van het park ook met de bus bereiken. Vanuit vele toeristische plaatsen in Kroatië organiseren touroperators eveneens dagexcursies naar de Plitvicemeren.

Klimaat en beste reistijd Plitvice meren

De Plitvicemeren liggen in Centraal-Kroatië, in een bergachtige streek. In dit gedeelte van het land heerst een landklimaat. De zomers zijn er aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 21 °C in juli. De winters duren er lang en zijn koud (gemiddelde temperatuur in januari: 0 °C). De meeste neerslag valt in de maanden mei en juni.

Het park is het hele jaar geopend. In elk seizoen is het de moeite waard om het gebied te bezoeken. Vermijd de enorme drukte tijdens het hoogseizoen en bezoek het park in het voor- of najaar. De sneeuw in de winter draagt veel bij aan het sprookjesachtige karakter van de Plitvicemeren. Bedenk wel dat een boottocht of ritje met het toeristentreintje niet mogelijk zijn in het winterseizoen.

Kroatië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Kroatië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

29 Plitvicemeren reiservaringen en tips

 • Ika te Nijenhuis op 17-01-2021

  “Plitvicemeren in hartje zomer”

  Omdat we aan de kust van Kroatie ons appartement hadden was het nog wel een eindje rijden om bij de Plitvicemeren te komen. Dus 's morgens vroeg al in de auto en hopen dat het met de drukte mee zou vallen. Helaas dat is in hartje zomer niet het geval en ben je aan het eind van de ochtend echt te laat. We moesten eerst op zoek naar een parkeerplek wat toch wel wat tijd in beslag heeft genomen en daarna nog in de rij om binnen te komen. Omdat ik net geopereerd was aan mijn been zijn wij met een busje naar boven gegaan om langzaamaan weer naar beneden te lopen. Het is inderdaad prachtig al die watervallen en dat heldere water. Maar we liepen echt in colonne de route wat dan toch niet echt heel prettig was. Als we er ooit weer heen gaan dan zal het zeker in een andere periode zijn. Toch hebben we een heerlijke dag gehad, je bent er tenslotte ook niet altijd zo dichtbij dus dan moeten we maar wat geduld hebben.

 • Richard Tronco op 12-01-2021

  “Wow”

  Wat een hoogtepunt was dit tijdens onze reis door Kroatië. Het park is supermooi en het is goed begaanbaar. Blauw water en de ene waterval nog hoger of breder dan de andere. Wij hebben een groot gedeelte gelopen, waardoor je een invulling hebt van een dag.
  Begin vroeg zodat je de drukte voor bent als bussen met toeristen komen.
  Neem de tijd om dit alles te zien en te bewonderen. Maar sla het zeker niet over op je vakantie.

 • Daniëlle Manders op 10-01-2021

  “On-europeesch mooi”

  Het is al wat langer gelden dat wij hier waren, maar zo prachtig mooi, dat je je niet kunt voorstellen dat het in Europa is. Het is er wel toeristisch, dus vroeg gaan is wel fijn, om de drukte te vermijden. Het water is prachtig blauw en groen. Er zijn houten wandelpaden aangelegd en je kunt vele routes lopen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen. Neem je tijd om dit moois te bekijken. Het is eigenlijk niet te beschrijven...er naar toe gaan dus.

 • Herma Luiten op 23-05-2019

  “Hoogtepunt!”

  Dit park is echt supermooi! Absoluut een hoogtepunt! Het water is echt supermooi blauw en groen en heel helder. Het park heeft 16 meren en meer dan 90 watervallen. Heel gaaf om doorheen te wandelen. Wij kozen voor een 2-dagen ticket. Op dag 1 deden wij route F, op dag 2 route E. Zo hebben we vrijwel alles gezien. We startten bij ingang 2 en hadden het idee dat het daar iets rustiger was. Je kunt het beste vroeg beginnen, om de tourbussen voor te zijn. Verder is het gewoon genieten van de mooie natuur en uitzichten. Zeker een aanrader!

 • Joyce Sinnaeve op 17-05-2019

  “Prachtig”

  De watervallen die je hier kan zijn behoren tot de beste van Europa, er is een leuk wandelpad rondom van ongeveer 14km, er rijdt ook een bus van begin tot einde en terug. Na 12h beginnen de watervallen drukker te worden met de toeristenbussen die aankomen. Maar als je dan de weg doet in de omgekeerde richting skip je de drukte (de meeste toeristen doen de moeite niet om het volledig pad af te wandelen)

 • Danya op 11-05-2019

  “Mooi maar druk”

  Als groot fan van watervallen MOEST ik die van Plitvice ook zien. Helaas had ik iets te hoge verwachtingen. Het was mooi, maar de enorme hoeveelheid mensen in het park (juni 2018) verpestte dat toch een beetje. Het kostte vrij veel moeite om foto's zonder mensen te maken. Vooral op de houten paden was het regelmatig slow motion wandelen. Maar al met al, als je de andere mensen wegdenkt, is het toch wel erg mooi dus ik geef vier sterren. Vermijd het hoogseizoen!

 • Joyce op 08-05-2019

  “Prachtige omgeving, heel veel bezoekers”

  Het Plitvice National Park met de prachtige meren- en watervallen, is een bijzonder mooi gebied om te bezoeken. Naast het sprankelende blauwe en groene water in de meren, de mooie watervallen, de grotten en de bosrijke omgeving, hoor en zie je allerlei soorten vogels. Er is een hoger gelegen en lagergelegen gebied, beiden in het entreekaartje inbegrepen. Er is aan het begin en het eind van het park een kiosk om iets te eten en te drinken te kopen maar verder in het park niet. Zorg dus dat je iets bij je hebt.
  De paden zijn veelal goed verzorgd door middel van boardwalks met regelmatig stenen trappen of uit stenen gehakte treden maar zorg wel voor goede schoenen (slippers of hakjes lijkt mij geen succes).

  Eén groot nadeel, waar we al voor gewaarschuwd waren, zorgt ervoor dat wij geen tweede keer meer zullen gaan, en dat zijn de vele andere bezoekers. Het advies om vroeg te gaan (tussen 07.00 en 09.00 uur) wordt ondertussen door zoveel mensen opgepakt, dat er voor 08.00 uur al bijna geen parkeerplaats te vinden is en je in colonne de padden beloopt. Ondanks dat wij bijtijds waren én niet meer in het hoogseizoen zaten, leek het wel de Kalverstraat op de zaterdagmiddag voor Kerst. Helaas.

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Neem de tijd en vermijd het weekend”

  Ik bezocht de Plitvice meren vanuit Porec, wat best wat uren duurt om er te komen. Het is een prachtig gebied, met kraakhelder water en geweldig mooi aangelegde paden en bruggetjes. Ik had echter te weinig tijd om alles rustig te bekijken. Neem zeker twee dagen voor je bezoek aan de Plitvice meren. Probeer ook de weekenden te vermijden, vanwege de drukte. Het is jammer om in een soort wachtrij de paden af te moeten struinen.

 • Marianne de Jong op 30-04-2019

  “Adembenemend natuurgebied met prachtige watervallen!”

  De Plitvicemeren vond ik echt een geweldige highlight van mijn bezoek aan Kroatie. We hebben er ver voor moeten rijden vanaf onze verblijfplaats maar dat was het zeker waard.
  Je kunt bij binnenkomst kiezen voor diverse wandelroutes van diverse lengtes. Ook is er een bus die je naar boven brengt zodat je alleen nog naar beneden kan lopen (ook via diverse routes). Op 2 routes kun je ook een stuk met een boot varen, wat nog een extra dimensie geeft aan het mooie nationale park.
  Tip: zorg dat je er optijd bent om de grootste drukte voor te zijn en genoeg drinken mee hebt op warme dagen ( je kunt niet zomaar ergens wat drinken halen tijdens de routes).

 • Marjolein Pistoor op 27-04-2019

  “Plitvicemeren”

  Bij een bezoek aan Kroatië mag een bezoek aan Nationaal Park Plitvicemeren niet ontbreken! Wij waren hier in september en in deze tijd van het jaar is het park prachtig, de bomen waren net van kleur aan het veranderen wat prachtige beelden opleverde. Onze tip is zorg dat je er om 07.00 uur bij opening van het park bent, hiermee heb je een voorsprong op de honderden tourbussen met Aziaten die ook een bezoek brengen, maar pas later in het park zijn. In het park zelf was onze tactiek om met het eerste treintje (07.30) direct helemaal naar de achterkant van het park te gaan en van daaruit in alle rust (alleen de mensen die in het treintje zitten kunnen dan al achterin het park zijn) terug te wandelen richting de ingang. Op deze manier hebben wij de eerste twee uur in alle rust van de prachtige natuur in het park kunnen genieten. Pas toen wij op een van de centrale WC/eet-punten aankwamen voegden wij ons echt in de massa, maar daarmee hadden we het grootste gedeelte van het park al bezocht! Uiteindelijk hebben wij, met een stevige wandelpas en de nodige pauzes voor foto's uiteraard, in ongeveer 4-5 uur het gehele park kunnen zien en konden wij tijdens de topdrukte het park alweer verlaten. Tip2: ben je student? Neem je studentenpas dan mee, je krijgt (net zoals op vele andere plekken in Kroatië) enkel studentenkorting als je daadwerkelijk je studentenpas kunt tonen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Plitvicemeren reiservaring en tips!

Ben jij in Plitvicemeren geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief