27 Vakantiedagen

Klimaat Kroatië

Kroatië kent drie klimaatzones: een mediterraan klimaat, een landklimaat en een hooggebergteklimaat.

Aan de kust van de Adriatische Zee heerst een mediterraan klimaat. Typisch voor dit klimaat zijn de droge, warme zomers en de zachte, natte winters. Tijdens de zomer mag je op een gemiddelde temperatuur van ongeveer 25 °C rekenen. Op winterdagen bedraagt de gemiddelde temperatuur zo’n 10 °C. De meeste neerslag valt in het najaar en tijdens de winter. De bora is een koude valwind, waar je aan de Adriatische kust vooral in de winter rekening mee moet houden. Deze wind ontstaat op de hoogvlakte van de Balkan en kan soms flinke windstoten met zich meebrengen.

Het Kroatische binnenland kent een continentaal klimaat. De zomers zijn over het algemeen heet en droog, de winters koud en nat. In augustus bedraagt de gemiddelde temperatuur in het binnenland ongeveer 24 °C. In januari daalt de gemiddelde temperatuur in deze streken tot het vriespunt.

Het hooggebergteklimaat vinden we terug in de hooggelegen gebieden van de Dinarische Alpen, de bergketen die evenwijdig loopt met de Adriatische kust. In augustus bereikt de temperatuur hier maximaal zo’n 18 °C, wat een flink stuk frisser is ten opzichte van de kustgebieden en het binnenland. In januari varieert de temperatuur tussen -5 °C en het vriespunt. Tijdens de winter kan er in het hooggebergte een flink pak sneeuw vallen.

Lees verder: Beste reistijd >

Boek je vakantie naar Kroatië

TUI
1. TUI

‘Allround’ Kroatië aanbieder.
Bezoek website

Roan Campingvakanties
2. Roan

Campingspecialist.
Bezoek websiteBekijk Kroatië aanbiedingen
Vanaf €148 incl. vliegticket

Vliegtickets Kroatië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië
V.a. 72