27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 14 januari, 2024

Het op één na grootste wildreservaat van Malawi is het Kasungu National Park. De weinige toeristen, het natuurschoon en het wildleven maken van dit nationale park één van Malawi’s best bewaarde geheimen!

Kasungu National Park

In het westen van de Central Region in Malawi, tegen de grens met Zambia, ligt het Kasungu National Park. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 2.316 km2 en is daarmee, op Nyika National Park na, het grootste park van Malawi. Door jarenlange stroperij is de populatie van een aantal diersoorten in het reservaat sterk verminderd. De anti-poaching unit van Kasungu is tegenwoordig erg actief en probeert een einde aan het stropen te maken. Het wildaantal is zich hierdoor aan het herstellen waardoor er nog steeds veel wild in het park te vinden is. Het landschap van het Kasungu National Park bestaat voornamelijk uit veel dichte bossen en moerasgebied; kenmerkend voor een Zuid-Centraal Afrikaans land.

Vliegtickets Malawi

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Malawi
V.a. 748 Cheaptickets.nl

Overnachten in Malawi

Vergelijk alle hotels in Malawi
Bekijk hotels Booking.com

Natuur in Kasungu National Park

Kasungu National Park

Het Kasungu National Park ligt ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau. Het park bestaat voornamelijk uit dichte Miombo bossen en grasvlakten met ‘dambos’. Dit waren vroeger rivieren, maar tegenwoordig liggen ze droog. Zelfs in het regenseizoen veranderen ze niet meer in stromende wateren, maar wordt het een moerassig landschap. De grootste rivieren die nu nog door het nationale park heen stromen zijn de Dwanga en de Lingadzi Rivier. De Lifupa is een zijrivier van de Lingadzi en loopt uit in het levendige Lake Lifupa.

Verscheidenheid aan wild

Kasungu National Park wild

Het Kasungu National Park is het leefgebied van een verscheidenheid aan wild. Het park staat voornamelijk bekend om zijn savanneolifanten en antilopen als de koedoe, de impala en de roanantilope. De olifanten zijn schuwer en reageren hier agressiever op mensen dan olifanten in andere natuurreservaten als gevolg van de jarenlange stroperij. Ook vind je er Kasungu giraffen, kleine kuddes zebra’s en buffels die op de voet worden gevolgd door roofdieren als luipaarden, hyena’s, jakhalzen en servals. Bij hoge uitzondering is het ook mogelijk om leeuwen te spotten. In Lake Lifupa leeft een groep nijlpaarden. Net als andere nationale parken in Malawi is ook Kasungu National Park geliefd onder vogellaars. Er broeden namelijk ruim 200 verschillende vogelsoorten.

Kasungu National Park

Kasungu National Park. Foto door Peter Steward.

Op safari in Kasungu National Park

Het Kasungu National Park is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het is mogelijk om in een 4WD een selfdrive safari te doen, maar tegen een meerprijs kun je ook op pad met een gids in een 4WD. In het Kasungu National Park spelen namelijk verzwarende omstandigheden die het rijden lastig kunnen maken. In het regenseizoen loopt een deel van het park onder, waardoor de wegen slecht begaanbaar zijn. In maart is het park vaak compleet onbegaanbaar. Daarnaast is het mogelijk om op wandelsafari te gaan.

Kasungu National Park safari

De ‘Black Rock Sunrise’ wandeling is een echte aanrader als je niet persé wild wilt spotten, maar wel wilt genieten van Kasungu’s prachtige landschap. Bij deze tocht klim je, onder begeleiding, met de eerste stralen zonlicht naar de top van de 75 meter hoge ‘Black Rock’. Vanaf deze granieten rots heb je schitterend uitzicht over het nationale park en de Wang’Ombe bergketen in Zambia! Vanaf Lake Lifupa is het gemiddeld veertig minuten rijden naar de rots.

Overnachten in Kasungu National Park

In het Kasungu National Park is slechts één accommodatie te vinden, namelijk de Lifupa Conservation Lodge aan Lake Lifupa. De accommodatie telt twaalf kleine, ronde huisjes met sanitaire voorzieningen, een zwembad en een restaurant. De huisjes hebben allemaal uitzicht op het meer waar de nijlpaarden leven en op de Black Rock in de verte. In het gelijknamige stadje Kasungu is ook een aantal hotels met goede faciliteiten te vinden, waaronder het Chikho Hotel vanaf €66 per persoon per nacht.

Reizen naar Kasungu National Park – hoe kom je er?

Vanaf het stadje Kasungu is het ruim 35 kilometer rijden (over een slechte weg) naar de toegangspoort van het Kasungu National Park. De hoofdstad van Malawi ligt op een afstand van ongeveer 175 kilometer van het park. Vanuit Lilongwe vertrekken regelmatig Express bussen naar de toegangspoort van het nationale park, maar ook overvolle matola’s (goedkope minibusjes). Het is ook mogelijk om vanuit Lilongwe een vliegtuigje naar het Kasungu Airport te nemen.

Top 3 Malawi specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt een 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Tenzing biedt diverse individuele Malawi reizen aan, ook in combinatie met omliggende landen. Of vraag een reisplan op maat!
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Jambo Safari Club organiseert luxe vakanties, reizen, safari’s en rondreizen naar Afrika inclusief Malawi.
Bezoek website

Kasungu National Park klimaat en beste reistijd

Kasungu National Park kent een (sub)tropisch klimaat met redelijk constante temperaturen. In de zomermaanden (onze winter) variëren de temperaturen van 28 graden overdag tot 17 graden ’s nachts. In de wintermaanden (onze zomer) varieert de temperatuur van 25 graden overdag tot 7 graden ’s nachts.

De beste tijd om wild te spotten in het Kasungu National Park is van augustus t/m november. In Kasungu zijn augustus en september de droogste maanden, waardoor het wild zich rondom het water concentreert. Vogellaars kunnen het best in november of december naar het Kasungu National Park gaan. Dan staat de vegetatie in bloei. Het regenseizoen loopt van november tot en met maart.

Deel jouw Kasungu National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Kasungu National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Malawi specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Tenzing biedt diverse individuele Malawi reizen aan, ook in combinatie met omliggende landen. Of vraag een reisplan op maat!
Bezoek website


Jambo Safari Club

Jambo Safari Club

Jambo Safari Club organiseert luxe vakanties, reizen, safari's en rondreizen naar Afrika inclusief Malawi.
Bezoek website

Meer Malawi reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen met lokale reisexperts.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Malawi

Alle bezienswaardigheden in Malawi

Vliegtickets naar Malawi


Hotels in Malawi zoeken

Hotels in Malawi zoeken

Boek je rondreis naar Malawi

Sawadee
1. Sawadee

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Jambo Safari Club
3. Jambo Safari Club

Luxe rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 1 Malawi rondreizen
Vanaf €4189 incl. vliegticket

Vliegtickets Malawi

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Malawi
V.a. 748

Volg ons op Facebook