27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 14 januari, 2024

In het Zomba Nature Reserve ligt op ruim 1.800 meter hoogte het Zomba Plateau. Het plateau wordt gekenmerkt door bossen, struiken, bloemen, watervallen, bergmeertjes en spectaculaire uitzichten.

Zomba Plateau

Het Zomba Plateau ligt in het Zomba Nature Reserve. Aan de voet van het plateau ligt het stadje Zomba. Tot 1975 was dit de hoofdstad van Malawi. De oudste universiteit van Malawi staat hier. Daarnaast staat Zomba bekend om haar vele Britse gebouwen en haar kleurrijke markt. Het Zomba Plateau ligt op ruim 1.800 meter hoogte en biedt prachtige uitzichten over Lake Chilwa, Mount Mulanje en Mozambique. Met veel dennenwouden, cipressen- en cederbomen, riviertjes, meertjes en watervallen is het Zomba Nature Reserve een schitterend en afwisselend wandelgebied. Het Zomba Plateau is nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je weinig andere wandelaars tegen komt. Ook vogelaars kunnen hun hart ophalen. Je kunt hier onder andere de Augurbuizerd en de Afrikaanse Kuifarend spotten!

Vliegtickets Malawi

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Malawi
V.a. 748 Cheaptickets.nl

Overnachten in Malawi

Vergelijk alle hotels in Malawi
Bekijk hotels Booking.com

Het Zomba Plateau ontdekken

Zomba Plateau

Een wirwar van bossen, struiken, bloemen, stroompjes, watervallen en meertjes kenmerken de top van het Zomba Plateau. In het visseizoen is het mogelijk om in één van de bergmeren te vissen op forel. Met héél veel geluk kun je in het Zomba Nature Reserve zelfs een luipaard spotten. Wat meer in het oog springt, zijn de enorme vlinders en vogels. Lager op de helling van het plateau leven bavianen, vervet aapjes en bushbucks. Het mooie laagland van de Domasi Vallei deelt het plateau in tweeën. Getrainde klimmers nemen vaak de noordelijke helft van het plateau. Hier zijn weinig wandelpaden, amper bossen en de hellingen zijn er erg steil. De beboste zuidelijke helft van het Zomba Plateau is de meest toegankelijke helft. Voor degene die niet willen lopen, is er een begaanbare autoweg naar de top. Ook vind je er een aantal picknickplaatsen en een netwerk van wandelpaden. Voor het volgen van de verschillende wandelroutes is wel enige conditie vereist. Je kunt zelf op pad gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om voor een dag een professionele gids in te huren.

Zomba Plateau

Zomba Plateau. Foto door Ismail Mia.

Het indrukwekkende Sunbird Ku Chawe Inn (vanaf € 286 per nacht) is ook op de zuidelijke helft gevestigd. Vanaf de Sunbird Ku Chawe Inn leiden verschillende wandelroutes langs schitterende watervallen, waaronder de Mandala Falls en de William Falls, je verder het plateau op. Niet ver van de watervallen vind je enkele spectaculaire uitzichtpunten. Zo is er in het noorden ‘Emperor’s View’, vernoemd naar het bezoek van keizer Haile Selassie van Ethopië in 1964, waar je uitkijkt over Lake Chilwa naar Mozambique. In het zuidoosten is er ‘Queens View’ over de Phalombe Vlakte en Mount Mulanje, vernoemd naar Koningin Elizabeth die in 1957 op bezoek was. In het westen is het mogelijk om de Shire Rivier te zien. Ook Chingwe’s Hole, een bodemloos gat in de grond, is in dit gebied te vinden.

Zomba Plateau

Zomba Plateau. Foto door Colin Carmichael.

Overnachten bij het Zomba Plateau

Voor wie op zoek is naar een goedkopere accommodatie dan het Sunbird Ku Chawe Inn in het Zomba Nature Reserve is de campsite Ku Chawe Trout Farm een aanrader. De campsite ligt aan een rustig riviertje en wordt omgeven door cederbossen. Er zijn sanitaire en barbecue faciliteiten, maar elektriciteit is er niet. Aan de rand van het plateau en in de stad Zomba is ook een aantal accommodaties te vinden, waaronder het Pakachere Backpackers & Creative Centre (vanaf € 36 per nacht), het Splendor Hotel mét zwembad (vanaf € 62 per nacht) of het in 1886 gebouwde Hotel Masongola.

Zomba Plateau

Foto door Erik Törner.

Reizen naar het Zomba Plateau – hoe kom je er?

Vanaf de stad Zomba kun je wandelend naar het Zomba Plateau. Je volgt dan het charmante Potato Path dat vrij steil omhoog loopt. Vanaf de hoofdstad Lilongwe vertrekken regelmatig Express bussen die je voor € 4 tot € 8 naar Zomba kunnen brengen. Een rit naar Zomba is ongeveer 333 kilometer en duurt vier uur en 20 minuten. Het is ook mogelijk om vanaf Lilongwe het vliegtuig naar Blantyre te nemen en vanaf daar naar het Zomba Nature Forest te rijden. Een vlucht duurt gemiddeld 40 minuten. Vanaf Blantyre is het 87,5 kilometer rijden naar het plateau.

Voor georganiseerde Malawi-reizen inclusief bezoek aan het Zomba Plateau kun je onder meer terecht bij Jambo Safari Club.

Top 3 Malawi specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt een 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Tenzing biedt diverse individuele Malawi reizen aan, ook in combinatie met omliggende landen. Of vraag een reisplan op maat!
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Jambo Safari Club organiseert luxe vakanties, reizen, safari’s en rondreizen naar Afrika inclusief Malawi.
Bezoek website

Zomba Nature Forest en Zomba Plateau klimaat en beste reistijd

Het Zomba Nature Reserve kent een (sub)tropisch klimaat. In de zomermaanden (onze winter) variëren de temperaturen van 27 graden overdag tot 18 graden ’s nachts. In de wintermaanden (onze zomer) varieert de temperatuur van 24 graden overdag tot 14 graden ’s nachts.

Op het Zomba Plateau daarentegen is het een stuk frisser. Door de grote hoogte is het in de avonden altijd koud, ongeacht de tijd van het jaar. In de zomermaanden (onze winter) variëren de temperaturen van 24 graden overdag tot 10 graden ’s nachts. In de wintermaanden (onze zomer) varieert de temperatuur van 15 graden overdag tot 2 graden ’s nachts. Ook valt hier meer regen dan in de rest van Malawi.

Voor bezoekers van het Zomba Nature Reserve is het aan te raden om tussen mei en oktober naar Zomba Plateau te gaan. In deze periode heb je de minste kans op regen en dat maakt het wandelen een stuk aangenamer.

2 Zomba Plateau reiservaringen en tips

 • Sharon

  “Mooie weg naar boven”

  Geplaatst 23-11-2017

  Met een busje ga je de berg op en verbaas je je al over de mooie natuur, maar op een gegeven moment ga je ook echt de natuur in. Het laatste stuk zijn wij omhoog gewandeld, langs de rivier op en tussen de planten door. Uiteindelijk kwamen we dan op het hoogste punt, wat een mooi uitzicht gaf over Zomba zelf en het land daar achter. Wij konden dat helaas niet goed zien vanwege de bewolking.

 • Iris

  “Mooie omgeving op het Zomba Plateu”

  Geplaatst 21-11-2017

  We vinden het erg leuk om hier te wandelen. De mensen in Malawi zijn sowieso vriendelijk, maar op deze berg hebben we hele bijzondere ontmoetingen gehad. Ik weet niet of het aan de hoogte ligt (en de koelere lucht), maar op de markt hier konden we alle soorten groenten en fruit kopen. Heel fijn om een keer super veel keuze te hebben.


Deel jouw Zomba Plateau reiservaring en tips!

Ben jij in Zomba Plateau geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Malawi specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een 24-daagse groepsrondreis door Zambia, Malawi en Tanzania.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Tenzing biedt diverse individuele Malawi reizen aan, ook in combinatie met omliggende landen. Of vraag een reisplan op maat!
Bezoek website


Jambo Safari Club

Jambo Safari Club

Jambo Safari Club organiseert luxe vakanties, reizen, safari's en rondreizen naar Afrika inclusief Malawi.
Bezoek website

Meer Malawi reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen met lokale reisexperts.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Malawi

Alle bezienswaardigheden in Malawi

Vliegtickets naar Malawi


Hotels in Malawi zoeken

Hotels in Malawi zoeken

Boek je rondreis naar Malawi

Sawadee
1. Sawadee

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Jambo Safari Club
3. Jambo Safari Club

Luxe rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 1 Malawi rondreizen
Vanaf €4189 incl. vliegticket

Vliegtickets Malawi

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Malawi
V.a. 748

Volg ons op Facebook