27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 30 december, 2019

De Chinese Muur is een van de indrukwekkendste historische bouwwerken op aarde. Je kunt hem vanuit meerdere plaatsen bezoeken, ook zonder de toeristenmassa’s. Onmisbaar tijdens elke China reis.

De Chinese Muur

De Chinese Muur is met zijn lengte van 6.000 kilometer één van de zeven wereldwonderen en staat al lange tijd op de Unesco werelderfgoedlijst. Het immense historische bouwwerk is misschien wel de bekendste toeristische trekpleister van heel China. Maar vanaf waar moet je de Chinese muur bezoeken? Wat zijn de mooiste plekken? We beginnen met een stukje geschiedenis.

Vliegtickets Beijing

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Beijing
V.a. 435 Cheaptickets.nl

Overnachten in Beijing

Vergelijk alle hotels in Beijing
Bekijk hotels Booking.com

Geschiedenis van de Chinese Muur

De Chinese Muur

In de 2e eeuw na Christus werd al gestart met de bouw van de Chinese Muur. Echter is het grootste gedeelte ‘pas’ gebouwd tijdens de Ming-dynastie in de 14e tot en met 17e eeuw. Het heeft honderden jaren en duizenden arbeiders gekost om de Chinese muur tot stand te brengen. De muur diende als een verdedigingsbouwwerk tegen vijandelijke Chinese en Mongoolse volken en heeft een lengte van in totaal ruim 6.000 kilometer. In de muur werden diverse doorgangen gebouwd zodat men wel van de ene naar de andere kant van de muur kon komen om handel te drijven. Tevens zijn er diverse uitkijktorens en wachtkamers waar soldaten de wacht konden houden.

De Chinese Muur beklimmen bij Badaling of Juyongguan

De Chinese Muur bij Badaling

De Chinese Muur bij Badaling (met veel touristen).

Vanwege de enorme lengte van de Chinese Muur is dit bouwwerk vanuit meerdere plaatsen te bezoeken en beklimmen. Sommige gedeeltes zijn tegenwoordig echter gesloten voor publiek vanwege de slechte kwaliteit van de stenen en eventueel instortingsgevaar. De bekendste plek om de Chinese Muur te bezoeken is in Badaling. Vanwege de ligging op zo’n 70 kilometer van hoofdstad Beijing is dit gedeelte van de muur het makkelijkst te bereiken voor de reiziger. De muur wordt bij Badaling zowel veel door Chinese toeristen als door internationale reizigers bezocht, waardoor het hier erg druk kan zijn. Je struikelt bij Badaling over de souvenirwinkeltjes en straatverkopers. Wil je niet samen met honderden anderen over de muur lopen? Probeer dan zover mogelijk door te lopen vanaf het entreepunt. De muur in Badaling bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. In het noorden is het merkelijk rustiger. Het stuk in het zuiden is langer en hier zijn ook de kabelbaan en de roetsjbaan te vinden. Eenmaal bovenop de muur wordt de enorme omvang van dit bouwwerk pas duidelijk. Geniet van het uitzicht van de eeuwig doorlopende muur met de bergen op de achtergrond!

Naast het plaatsje Badaling is de Chinese Muur tevens te bezoeken in Juyongguan. Voordeel van deze plek is dat het nog iets dichterbij Beijing gelegen is. Echter, het grote nadeel is dat de muur hier erg steil is, waardoor het beklimmen van de muur een pittige klus wordt.

Hoe kom je er?

Badaling en Juyongguan liggen het dichtst bij Beijing en zijn makkelijk te bereiken met de bus (lijn 877 of 919 vanuit Deshengmen) of de trein (vanuit station Beijing Noord).

Rustigere plaatsen om de muur te beklimmen: Mutianyu en Huanghuacheng

De Chinese Muur bij Mutianyu

Stuk muur in het groen bij Mutianyu.

Een andere mogelijkheid om de muur te bedwingen is bij Mutianyu. De staat van de muur en de omgeving hier is vergelijkbaar met het drukke Badaling. Echter is Mutianyu verder van Beijing gelegen, waardoor het er iets rustiger is. De omgeving is er mooi groen, er zijn prachtige zonsop- en ondergangen te aanschouwen en je kan er omhoog en omlaag met een skilift of te voet. Één van de best gebouwde delen van de Chinese Muur is Huanghuacheng. Het is hier nog weer wat rustiger dan in Mutianyu, maar ook moeilijker om toegang te krijgen. Tevens is de muur hier minder goed hersteld. In de zomer is Huanghuacheng een prachtige gele bloemenzee. Ook vind je er een goed intact gebleven Yaoziyu-kasteel en mooie kastanjebossen.

De Chinese Muur bij Huanghuacheng

De muur bij Huanghuacheng.

Hoe kom je er?

Er is geen directe verbinding vanaf Beijing naar Mutianyu en Huanghuacheng. Deze plekken zijn het makkelijkst te bereiken met de taxi. Om naar deze plekken te reizen, moet je eerst naar het busstation Dongzhimen reizen om daar op lijn 916 te stappen.

Nog verder van Beijing: Jinshanling en Simatai

Jinshanling is dé plek om de muur te bezoeken als je van rust en ruimte houdt. Jingshanling ligt verder van Beijing vandaan (zo’n 100 km) en ontvangt veel minder bezoekers vergeleken met andere plekken op de muur. De Chinese Muur bij Jinshanling is voor het grootste deel in oude staat en is niet gerenoveerd. Het beklimmen van de muur kan hier soms een echte uitdaging zijn vanwege steile beklimmingen en ingestorte gedeeltes. Ondanks veel recente renovaties en een toeristisch complex aan de voet van de berg is het meest authentieke deel van de Chinese Muur nog steeds dat bij Simatai. Je kunt beide plekken prima in één dag bezoeken: in ongeveer twee uur is het mogelijk om van Jinshanling naar Simatai te lopen!

De Chinese Muur bij Jinshanling

De muur bij Jinshanling.

Hoe kom je er?

Jinshanling en Simatai zijn beide bereikbaar met de taxi en de bus, in het laatste geval wel met overstap in Miyun en – voor Jinshanling – nog een in Gubeikou. De hele reis kan wel zo’n 3 uur duren, maar je krijgt er kleine dorpjes, prachtige natuur en een unieke ‘eigen’ Chinese Muur ervaring voor terug. Tip: pak de bus naar Miyun en regel dáár een privé-taxi.

De mooiste foto’s bij Jiankou

De Chinese Muur bij Jiankou

De muur bij Jiankou.

De allermooiste foto’s van de Chinese Muur kun je maken bij Jiankou (‘Arrow Nock’), ook een moeilijk bereikbaardere plek. Jiankou is bekend door de 9,3 kilometer lange bijmuur, de ‘Toren der Negen Ogen’ (een belangrijke uitkijkpost tijdens de vroegere oorlogen), de ‘Beijing Knoop’ (het ontmoetingspunt van drie muren die uit verschillende richtingen komen) en de ‘Hemeltrap’ (een steile trap met een hellingsgraad van 70 tot 80 graden) die leidt naar de ‘Hoogvliegende Adelaars’, een uitkijktoren gebouwd op hoge pieken.

De Chinese muur

Zonsopkomst bij de Chinese Muur.

Hoe kom je er?

Met een eigen taxi of met de bus. Voor een busreis neem je eerst bus 916 bij Dongzhimen en stap je uit bij Huairou Fangshan. Vanuit hier kun je weer een bus naar Jiankou pakken.

Top 3 China specialisten

333TRAVEL
333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Beste reistijd voor de Chinese Muur

De beste reistijd voor een bezoek aan de Chinese Muur is gelijk aan de beste reistijd voor Peking. In de maanden van juni tot en met september geldt voor de regio van Beijing een regenseizoen. Tevens is het er tijdens deze maanden vaak erg warm en benauwd. In de maanden november tot en maart kan het flink afkoelen in deze regio met temperaturen die richting het vriespunt gaan. De beste reistijd voor de Chinese Muur is dan ook in het voorjaar (april – mei) wanneer de temperatuur aangenaam is en het regenseizoen nog niet is begonnen.

42 Chinese Muur reiservaringen en tips

 • Mark Kremers

  23 landen bezocht
  40 reviews
  23 waarderingen

  “Druk, maar prachtig”

  Geplaatst 11-05-2019

  Met enige argwaan stapten we in de bus richting Badaling. Naast het hoofdstation waar de treinen vertrekken en aankomen ligt het busstation. Veel dames en heren proberen je hier een bus richting de beroemde Muur in te praten (lees schreeuwen).
  We kozen uiteindelijk voor het meest toeristische stukje muur. Een busrit van een uurtje brengt je naar Badaling. Daar kun je eenvoudig de muur op. Alle (Aziatische) toeristen volgen hun "leiders"en verdwijnen naar rechts de muur omhoog. Mijn grote tip is....ga LINKS. Het is daar een stuk rustiger, levert ook mooie foto's op en is beter te belopen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Michel Bosch

  44 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Van Gubeikou naar Jinshanling”

  Geplaatst 11-05-2019

  De enige trip die we geboekt hebben is deze, de 2 daagse hike van Gubeikou naar Jinshanling. Waarbij we in een tentje overnacht hebben op een ongerestaureerd stuk van de muur. Ongeveer 2 uur rijden vanaf Beijing kwamen we aan in Gubeikou. Een half uurtje klimmen tot aan de muur. Een erg rustig stuk. We liepen van wachttoren naar wachttoren. En onderweg niet veel anderen tegen gekomen, daar nogal ver van Beijing ligt. Een prachtig stuk van de chinese muur, ongerestaureerd, een stuk "wild wal". In de avond onze tentjes opgezet op de muur bij Jinshanling. Een super zonsondergang en een nog mooiere zonsopgang de volgende ochtend. Klein detail het was vrij koud die nacht slechts 1 graad, begin oktober. Maar wat was het geweldig. geboekt bij China Hiking. Internationaal groepje, we waren met 6 personen, wij, 2 amerikaanse meiden, 1 oostenrijkse en de gids die goed engels sprak. Deze hike en de overnachting waren toch wel de highlight van 1 maand China. Het is niet goedkoop maar het geld meer dan waard. Bovendien keuze uit wel meer dan 15 verschillende stukken muur.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Manon

  43 landen bezocht
  39 reviews
  18 waarderingen

  “Chinese Muur - Badaling”

  Geplaatst 06-05-2019

  Een plek om zeker te zien! Je hebt er veel over gehoord en gelezen, maar het zelf bewonderen is zeker de moeite waard. Je kunt de Chinese Muur zien op verschillende plekken, wij hebben gekozen voor Badaling (ongeveer 75 km van Beijing, met de bus prima te bereizen). Het was er smoordruk, wat een mensen! We hadden gelezen dat je beter op de kruising links kunt gaan in plaats van rechts omdat er dan een stuk minder toeristen zouden zijn. Dit was helemaal waar. We hebben net zo veel gezien, maar dan met een tiende van het aantal toeristen. Dus neem deze tip mee!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Alex

  46 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Adembenemend mooi”

  Geplaatst 03-05-2019

  Er zijn verschillende plekken waar je de muur kunt bekijken en wij kozen voor Mutianyu. Reden: Minder toeristisch dan Bandaling en je kunt er twee kanten op: het geplaveide deel en het klim-en-klauterdeel. Bovendien is goed bereikbaar vanaf Peking en dat was voor ons ook een factor.
  Wellicht mede doordat we er vroeg waren (rond 7 a 8 uur) was het rustig. Je kunt omhoog klimmen of de kabelbaan nemen. Terug kun je wandelend of met de rodelbaan. Hoewel een beetje kitch, is het liftje en de robelbaan écht een aanrader!

  De muur zelf was prachtig. Wat een gigantisch bouwwerk en enorm indrukwekkend om erop te staan. Foto's doen het eigenlijk geen eer aan. Als je in Peking bent: absolute aanrader om de Chinese Muur te bekijken. En Mutianyu is een mooi deel maar kan druk worden, dus ga zo vroeg mogelijk.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Floyd

  13 reviews
  3 waarderingen

  “Wat een beuker!”

  Geplaatst 25-04-2019

  Ik bezocht de muur op twee plekken: het toeristische Mutianya en het overwoekerde Jiankou. Het aanzicht van de muur aanzich is al een hele ervaring en er eens in je leven op lopen zou op ieders bucketlist moeten staan. Kies voor Mutianyu als de muur gewoon van die lijst af wilt vinken. Zoek je wat meer avontuur? Bedwing dan de steile trappen en vervallen wachttorens van Jiankou, een verwilderd en vervallen stuk muur met fantastische uitzichten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Jeroen

  37 landen bezocht
  13 reviews
  1 waardering

  “Chinese muur - toeristische trekpleister”

  Geplaatst 21-04-2019

  De Chinese muur is een van de 7 wereldwonderen en niet voor niets. Als je er aankomt zie je overal waar je kijkt de muur door de natuur glooien. Je bent bij de Chinese muur natuurlijk niet alleen want vele toeristen willen dit zien. Verstandig is dan ook om heel vroeg te gaan of naar een plek te gaan waar weinig toeristen komen.

  Je kan ook de toeristische plek bezoeken. Je gaat dan met een stoeltjeslift omhoog en kan met een rodelbaan omlaag. Aan jou de keus.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Denise van der Oord

  30 landen bezocht
  45 reviews
  58 waarderingen

  “De muur bij Badaling ”

  Geplaatst 19-04-2019

  De Chinese muur! een van de 7 wereldwonderen! Dit iconische bouwwerk in China is op verschillende plekken te beklimmen. De meeste delen zijn goed te bereiken vanuit Beijing. Wij zijn naar Badaling geweest, een stuk waar vaak negatief over geschreven wordt. Het is namelijk het meest toeristische deel, gelukkig zijn de dierentuin en kermis die er vroeger naast stonden verleden tijd en ook vind je er de vele (souvenirs) winkels niet meer.

  Druk is het nog wel, dit ook omdat dit stuk goed gerestaureerd is en vanaf Beijing het makkelijkste te bereiken. Als je bij de ingang bent kan je links of rechts de muur op. Het rechter gedeelte schijnt mooier te zijn het linker gedeelte steiler. Wij gingen links af naar het rustigste gedeelte. Steil was het soms wel, trek goede schoenen aan. Een tip zou zijn om gelijk te beginnen met lopen. Je merkt al snel dat het hoe verder hoe rustiger het wordt en dat je na een klein uurtje je soms al alleen bent :)

  Ik denk dat er nog wel veel mooiere delen van de muur zijn maar Badaling is zeker een leuke optie als je niet al te veel tijd hebt, reken voor een bezoek op ongeveer een halve dag. Wij waren er rond 12 uur 's middags en de drukte (linker kant kiezen) viel ons alles mee!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Wendy Kaal

  1 review
  1 waardering

  “Chinese Muur Mutianyu prachtig en lekker rustig”

  Geplaatst 03-09-2018

  Via de stoeltjeslift was de route omhoog prachtig en heel rustig. Steile klim en onregelmatige treden....zeker naar wachttoren 5, maar wat een uitzicht en een besef dat je op een heus wereldwonder staat! Geweldig.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Freya de Weijer

  22 landen bezocht
  54 reviews
  24 waarderingen

  “Touristisch - warm, maar gaaf!”

  Geplaatst 28-11-2017

  Tourischtisch, warm en een hele klim... maar toch is het zeker de moeite waard om deze muur op te gaan.
  Het beste kan je met (door jezelf geregeld) vervoer gaan, huur bijvoorbeeld een taxichauffeur voor een halve of hele dag in en ga naar deze prachtige plek. Doordat wij te horen hebben gekregen dat je rondom Beijing niet gelukkig wordt van een tripje naar de Chinese muur én de muur lang genoeg is om op een andere plek te gaan bekijken hebben wij ervoor gekozen om een stukje 'uit de richiting' hiervoor te rijden. Vooral de geschiedenis en het aantal kilometers dat deze muur met zich mee draagt maakt het bijzonder en dit in een prachtige omgeving. Nog niet geweest? Zet het vooral op je reis-bucketlist!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Tom Reijers

  7 landen bezocht
  14 reviews
  16 waarderingen

  “Heel veel stenen”

  Geplaatst 27-11-2017

  De mysterieuze Chinese muur, prachtig om te zien, zeker het kronkelen over de bergen, en dan op die manier de verte in kijken. Ik adviseer om toch ver weg van Beijing te gaan kijken, dan is het rustig en ziet de muur er uit zoals op de foto's . Tevens zijn de mogelijkheden voor souvenirs veel voordeliger en origineler dan in Beijing. Zeker een aanrader om te bekijken, dit werkelijke wereldwonder.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Chinese Muur reiservaring en tips!

Ben jij in Chinese Muur geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 China specialisten

333TRAVEL

333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Meer China reisorganisaties

Djoser
Djoser

O.a. de Transsiberië Express!
Bezoek website

Baobab
Baobab

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Begeleide groepsreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Riksja China
Riksja China

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Advies op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden China

Alle bezienswaardigheden in China

Vliegtickets naar China


Hotels in China zoeken

Hotels in China zoeken

Boek je rondreis naar China

333TRAVEL
1. 333TRAVEL

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek website

Local Hero Travel
3. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek websiteBekijk 97 China rondreizen
Vanaf €131 incl. vliegticket

Vliegtickets China

Vind de goedkoopste vliegtickets naar China
V.a. 397

Volg ons op Facebook