27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 december, 2019

Hoofdstad Beijing mixt het Chinese verleden met het heden. De tweede grootste stad van China is bekend vanwege o.a. het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad. Ook de Chinese Muur ligt vlakbij.

Beijing

Beijing (of Peking) heeft ruim 21 miljoen inwoners en is na Shanghai de grootste stad van de Volksrepubliek China. De historische stad wordt gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur in China; waar Shanghai en Hong Kong vooral de ‘economische hoofdsteden’ zijn.

Vliegtickets Beijing

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Beijing
V.a. 435 Cheaptickets.nl

Overnachten in Beijing

Vergelijk alle hotels in Beijing
Bekijk hotels Booking.com

Geschiedenis van Beijing

Op de huidige locatie van Beijing was 1.000 jaar voor Christus al een dorpje gevestigd. Gedurende de verschillende Chinese dynastieën werden hier telkens opnieuw steden en dorpen afgebroken en opgebouwd. In de 15e eeuw werd Beijing uitgeroepen tot de hoofdstad van China en in deze eeuw werd ook de bekende Verboden Stad gebouwd. In de 19e eeuw werd er geregeld om Peking gevochten door onder onder andere de Japanners, de Chinezen en de communistische partij. In 1949 riep de voormalig leider van China Mao Zedong vanuit de Poorten van de Hemelse Vrede op het Tiananmen Plein de volksrepubliek China uit. Tegenwoordig wonen er ongeveer 20 miljoen mensen in Peking. De Chinese benaming voor de stad is ‘Beijing’ en betekent letterlijk ‘noordelijke hoofdstad’.

De Verboden Stad & het Zomerpaleis

De Verboden Stad

Bronzen leeuw in de Verboden Stad.

Grootste toeristentrekpleister van Beijing is de Verboden Stad (Zijin Cheng). De wereldberoemde Verboden Stad is in de 15e eeuw gebouwd door keizer Yongle als woon- en werkomgeving voor de keizer en zijn familie. Het is een immens groot complex bestaande uit bijna 1.000 bouwwerken, zoals paleizen, tempels en paviljoens. Loop door dit enorme doolhof en bewonder alle historische gebouwen. Vind je het te druk? Loop dan wat verder door naar achteren waar over het algemeen iets minder bezoekers komen. Voor de Verboden Stad ligt het beroemde Tiananmen Plein of ‘Plein van de Hemelse Vrede’ dat bekend staat vanwege het grote portret van Mao Zedong dat tegen de muur van de Verboden Stad hangt. Tevens bevindt zich hier het enorme mausoleum van deze voormalig leider met een oppervlakte van 440.000 m2. Een bezoek aan Beijing is zeker niet compleet zonder de indrukwekkende Verboden Stad bezocht te hebben.

De Verboden Stad

Een ander historisch hoogtepunt van Beijing is het Zomerpaleis of ‘Yiheyuan’, net buiten de stad. Sinds 1998 hoort het paleis bij het Werelderfgoed van UNESCO. Het paleis is geliefd vanwege zijn bijzondere architectuur, de mooie ligging aan het meer en de goed verzorgde Chinese tuinen.

De ‘hutongs’ van Beijing

Beijing is op veel plekken een ‘moderne’ Chinese metropool vol wolkenkrabbers en grote winkelcentra. Gelukkig is nog veel historie bewaard gebleven. Het traditionele leven in Beijing beleven? Loop dan door de hutongs van de stad. Dit zijn traditionele woonwijken vol nauwe kleine straatjes met woonhuizen, winkeltjes en kleine eetgelegenheden in oude panden. Zo leefde men vroeger in heel Beijing voor de komst van de wolkenkrabbers en flatgebouwen. Steeds meer hutongs worden afgebroken of gemoderniseerd, maar er zijn er nog steeds genoeg. Laat je rondfietsen door in een riksja met fietsende gids, bezoek een lokaal gezin in een hutong en proef enkele lokale snacks bij de kleine stalletjes langs de weg.

Hutong straat in Beijing

Traditionele Hutong straat in Beijing.

Hutong straat in Beijing
Hutong straat in Beijing

Boeddhistische tempels

Het Boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de inwoners van Beijing. Veel zakenlieden bezoeken voor hun werkdag begint nog even een van de vele tempels die de stad rijk is. Tempelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Beijing, met als absolute hoogtepunten de Tempel van de Hemel (in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing) en de Lama (Yonghe) tempel (een van de belangrijkste Tibetaanse tempels buiten Tibet). Wil je alle tempels van Beijing zien, dan moet je dagen uittrekken. Naast de genoemde highlights zijn ook de Tempel van de Aarde, de Confucius tempel, de Guanghua tempel, de White Cloud tempel, de Dongyue tempel, de Big Bell tempel, de Fayuan tempel, de Zhenjue tempel, de Wofo tempel, de Bailin tempel en de Tanzhe tempel meer dan de moeite waard.

Tempel van de Hemel

Eén van de mooiste tempels in Beijing: de Tempel van de Hemel.

Fietstours in Beijing

Een ontzettend leuke manier om deze wereldstad te ontdekken is met een fietstour. O.a. de organisatie Baja Bikes biedt fietstochten met Nederlandse gidsen aan door de stad. Met de fiets ontdek je gemakkelijk de belangrijkste hotspots van Beijing. Tijdens een fietstocht Noord-Beijing kom je langs de Lama Tempel, de Confucius Tempel, de hutongs ten zuiden ervan, langs ‘Nan Luogu Xiang’ (de beroemde Hutong winkelstraat), de Bell & Drum Tower, de Guanghua Tempel, het Houhai meer en het Ritan Park. Je kunt ook een fietstour door Zuid-Peking maken, langs o.a. het Plein van de Hemelse vrede (Tiananmen Square), de muren van de Verboden Stad, Legiation Quarter, Snack street en de Zhihua tempel.

De Chinese Muur bezoeken vanuit Beijing

De Chinese Muur is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende toeristische attractie van China en is een van de zeven wereldwonderen. Dit unieke bouwwerk is goed te bezoeken vanuit Beijing. Je kunt georganiseerde dagtours boeken, maar er ook met bijvoorbeeld een privé-taxi op uit trekken. De meest logische plekken vanwaar je de Chinese Muur kunt bezoeken zijn Badaling (70 kilometer buiten Beijing) en Juyongguan (55 kilometer buiten Beijing). Lees hier meer over de Chinese Muur en hoe je er komt.

De Chinese muur

Zonsopkomst bij de Chinese Muur.

Beijing – hoe kom je er?

Beijing beschikt over een internationaal vliegveld waar iedere dag vanuit Nederland naartoe wordt gevlogen. Tevens staat Beijing met de meeste andere grote steden van China in verbinding via de lucht, het spoorwegennetwerk en diverse buslijnen. Vanaf het vliegveld ben je in een klein uurtje met de taxi, bus of metro in het centrum van Beijing. In de stad zelf kun je je het beste te voet, met de fiets of met de metro verplaatsen. Het verkeer kent vele opstoppingen en files vanwege de enorme hoeveelheid auto’s op de weg. Het nemen van een bus of taxi is daarom niet altijd aan te raden.

Top 3 China specialisten

333TRAVEL
333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Beste reistijd Beijing

In de maanden van juni t/m september is het regenseizoen in Beijing. Tevens is het er tijdens deze maanden vaak erg warm en benauwd. In de maanden november tot en maart kan het flink afkoelen in deze regio met temperaturen die richting het vriespunt gaan. De beste reistijd voor Beijing is dan ook in het voorjaar (april – mei) wanneer de temperatuur aangenaam is en het regenseizoen nog niet is begonnen.

48 Beijing reiservaringen en tips

 • Jolein

  “Veilig, groot en veel”

  Geplaatst 13-05-2020

  Beijing is gigantisch! Ik voelde me er altijd veilig, ook 's avonds. Door het goede metronetwerk kom je overal snel. Het is in de metro alleen wel superdruk, maar het kost weinig en er is airco. Dat laatste is in de zomermaanden heel fijn.

  Het leukste aan Beijing vond ik door de buurt lopen, de kleine winkeltjes zien en de locals meemaken. Ook het Zomerpaleis en Behai Park zijn indrukwekkend. Maar wat je natuurlijk absoluut niet mag missen is een bezoek aan de Chinese Muur. Zelf bezocht ik Mutianyu, wat rustiger dan de populairste delen en goed te bereiken (ca. 3 uur met een tourbusje). Tip: loop helemaal naar de laatste toren, daar begint het vette uitzicht pas echt, als je terugkijkt over het stuk muur waar je net gelopen hebt!

 • Eline Weststrate

  “Beijing”

  Geplaatst 19-05-2019

  We begonnen onze reis door China met 5 dagen Beijing. In Beijing zaten we in een hostel in de hutongs, een mooie buurt met allemaal oude straatjes en landhuizen. We bezochten de Verboden Stad (vooral het uitzicht vanaf Jingshan park over de Verboden Stad vonden wij enorm indrukwekkend), het Plein van de Hemelse Vrede, Temple of Heaven, Beihai Park, de Streetfood Market en de Chinese Muur (via een hele pittige hike bij Jingshanling) hebben bezocht.

 • Mark Kremers

  “Fietsen is sneller dan de auto”

  Geplaatst 11-05-2019

  Beijing is een wereldstad! Smerig, groot, onoverzichtelijk en vol met bezienswaardigheden. En hoe kun je dit allemaal het beste bereizen...? Per Fiets! Op de fiets kun je de meeste delen van de stad in 2 dagen goed bewonderen! Dit is sneller, makkelijker en beter te doen dan per taxi ,bus of auto. De fietspaden zijn breed, goed onderhouden en volop aanwezig.

 • Michel Bosch

  “Geweldige stad, makkelijk te navigeren”

  Geplaatst 11-05-2019

  Het blijft een leuke stad Beijing, ook als je er voor de tweede keer komt. Het leukste vinden wij zelf om in een guesthouse of hotel in een van de hutongs te overnachten. Zo beleef je Beijing veel intensiever en het is gewoon superschattig en leuker. De toppers van Beijing zijn uiteraard de Verboden Stad (al kom je hier 10 x dan nog zie je nieuwe dingen), het Zomerpaleis en het Tiananmen plein. Maar wist je dat je ook bij Leider Mao op bezoek kunt gaan. Zijn gebalsemde lichaam is dagelijks te zien in het grote gebouw midden op het Tiananmen. Een uitstap naar de Chinese muur mag natuurlijk in geen enkele Beijing trip ontbreken. Een wandeling door de hutongs is geweldig, zo zie je het dagelijkse leven van de gewone man in China. Een persoonlijke favoriet zijn ook de meren het Huhai en Beihai meer vlak achter de Verboden Stad, En vanaf de kolenheuvel heb je een schitterend gezicht op de Verboden Stad zelf. Beijing is makkelijk te navigeren. Met de metro kom je voor 3 yuan bijna overal.

 • Manon

  “9 million bicycles in Beijing”

  Geplaatst 06-05-2019

  Ik heb genoten in Beijing. We hadden heerlijk weer en besloten een dag op de fiets te gaan. De boel verkennen op de fiets is een heerlijke ervaring. De fietspaden zijn over het algemeen goed geregeld en veel mensen fietsen daar. Wel zijn de verkeersregels niet altijd even goed geregeld. Maar ach zo'n chaotische bedoeling is best leuk. We konden veel van Beijing in 1 dag zien. Een goede kaart mee en gaan.

 • Roxanne Vroegindeweij

  “Verrassend, smerig, en heel erg druk”

  Geplaatst 04-05-2019

  Mijn reis naar Beijing was onvergetelijk in meerdere opzichten. De Chinese muur is echt 100% de moeite waard, maar zorg ervoor dat je bij 1 van de minder toeristische plekken bent. Wij hadden een groot deel van onze wandeling de muur voor onszelf en er liepen dametjes uit Mongolië met ons mee die aan het eind van onze reis sterrenbeeld gerelateerde boekjes verkochten. Erg leuk en lieve dametjes. Ook het summer palace, the forbidden city, en het olympisch stadion/park zijn zeer de moeite waard.
  Wat me voornamelijk bijgebleven is van Beijing is dat het heel erg druk is, er veel smog is en je eigenlijk blij bent als het geregend heeft omdat het dan daarna helder is en dat de mensen totaal niet vriendelijk zijn. Aangezien ze weinig zin hebben om Engels te spreken wordt je in de rij voor attracties gediscrimineerd dus je moet een beetje brutaal zijn. Het eten daarentegen is echt geweldig. Je weet vaak niet wat je besteld, maar het is wel heel erg lekker! Mijn reis naar Beijing heeft me met totaal andere ogen naar Chinezen laten kijken en het is niet een land waar ik graag naar terug zou gaan, maar wie weet.

 • Alex

  “Met recht een metropool”

  Geplaatst 03-05-2019

  Wat is dit een leuke stad! Zoveel te zien en te doen! Naast de bekende highlights (Verboden stad, Tiananmen Square et cetera) is een wandeling door een van de vele Hutongs een aanrader. Wij liepen vanaf de Lamatempel naar de Drum- en Bell tower. Bijzonder dat in zo'n moderne stad, zoveel van dit soort wijkjes zijn.
  Andere aanrader is Ditan park. Stond niet in ons boekje (we belandden er per ongeluk) maar vonden wij heel leuk. Veel locals die daar rondhangen om te kletsen, muziek maken, sporten (vechtsporten, apparaten), spelen soort diabolo dat raar geluid maakt met allerlei trucen en draaien, vliegeren.. Geeft een inkijk in het lokale leven en perfect om mensen te kijken.
  En ook leuk: verboden stad bekijken vanaf "de berg" in jingshan park. Wij waren eigenlijk te laat: het schemerde al een tijdje dus de verboden stad konden daardoor niet goed bekijken (die is niet verlicht) maar het gaf wel weer een mooi uitzicht over peking met alle lampjes en lichtjes van de stad.

 • Denise van der Oord

  “Zo veel te zien!”

  Geplaatst 03-05-2019

  In Beijing kan je je gemakkelijk een week vermaken! neem zeker de tijd voor deze stad het is er zo groot!

  Wat je natuurlijk niet mag missen is de verboden stad bereid je wel voor op grote drukte. Als je na binnenkomst gelijk links of rechts af gaat ontloop je een beetje de massa op de grote pleinen en kan je verdwalen in de kleine steegjes...

  De lama tempel is ook een bezoek waard! Dit tempelcomplex kan een oase van rust zijn in de drukke stad. Het is er prachtig en overal wordt er wierrook aangestoken. Bij de ingang kan je zelf ook 3 pakjes ophalen die je dan binnen op het terrein mag aansteken. Vlak bij de Lama tempel vind je de Confuciustempel deze wordt vaak overgeslagen maar doet qua schoonheid niet veel onder voor de Lama tempel. Het is er vaak rustig. Wij hadden dit tempelcomplex zelfs helemaal voor onszelf! en dat in een stad met ruim 21 miljoen inwoners!

  De drum en bell towers zijn ook heel leuk! en bezoek dan gelijk de omliggende hutongs, eet dumplins In kleine restaurantjes en verdwaal in de smalle straatjes van deze traditionele wijkjes! Ervaar het Beijing van vroeger.

  Tip! Neem een point it boekje mee of vertaal een aantal adressen of andere woorden die je denkt nodig te hebben. bijna niemand spreekt engels, taxichauffeurs al helemaal niet. en vele websites zijn in China geblokkeerd zoals Google en social media.

  Wij hebben de muur bij badaling bezocht het drukste gedeelte, als je bij de ingang bent kan je links of rechts af. Rechts is relatief vlak en makkelijk dus druk. Ga je linksaf is het een stuk steiler maar ook een stuk rustiger.

  Genoeg te zien en te doen in deze stad!

 • Amanda

  “Wat een stad! ”

  Geplaatst 01-05-2019

  Beijing is een stad waar gewoon heel erg veel te zien en te doen is!
  Allereerst kun je natuurlijk al 1 dag besteden met een bezoek aan de Chinese muur. Er zijn verschillende delen van de muur die je kunt bezoeken. Ik ben met een openbare bus naar de muur gegaan (was maar een paar euro en geen enkele andere buitenlandse toerist die dit deed), en dat ging echt prima. Je zit wat opgevouwen in de bus (2 stoeltjes aan 1 zijde en 3 stoeltjes aan de andere zijde), maar je moet er wat voor over hebben als je op een budget de muur wilt bezoeken! Vervolgens uren over de muur gewandeld (ook tot stukken waar er bijna geen toerist te zien was, fantastisch!)
  Het zomerpaleis vond ik in Beijing zelf 1 van de hoogtepunten, hier heb ik bijna 1 volle dag (!) doorgebracht. Het complex is werkelijk gigantisch groot, met er aan grenzend nog een heel park wat erbij hoort. Het is onmogelijk om alles in 1 dag te bezoeken, maar in 1 dag kun je wel héél veel zien. Ik raad aan schoolvakanties waar mogelijk te vermijden, het schijnt dan echt gigantisch druk te zijn en dan is het "file lopen".
  De verboden stad is een ander groot complex waar je uren door kan brengen (eraan liggende of je alle "huisjes" in gaat waar ze potten / pannen en van alles tentoonstellen). Vervolgens, als je er aan de achterkant uitloopt, kun je gelijk oversteken en het Jingshanpark met zijn pagode bezoeken. Een stuk rustiger en een mooie plek om even te rusten / rond te dwalen.
  Daarnaast is er nog zoveel meer; de tempel van de hemel / olympisch stadion / Jonghe park / plein van de hemelse vrede (met de ceremonie van het ophangen / eraf halen van de vlag).
  En vergeet uiteraard geen Peking Duck te eten! :)

 • Richard Tronco

  “Wow”

  Geplaatst 26-04-2019

  Wij zijn onze reis in China begonnen in Beijing. De stad is veeeeel te groot om alles te zien en te bewonderen. Wees daarom selectief wat je wilt gaan doen als je minder tijd hebt. Het plein, de keizerlijke kastelen en uiteraard de Chinese Muur moet je wel gezien en gedaan hebben. Eén van de wereldwonderen die je een keer gezien en beklommen moet hebben. Wij hebben een groepsreis geboekt, terwijl wij vaak zelf alles plannen. Dat was dit keer geen verkeerde keuze. De taal is een barrière en de cultuurverschillen zijn groot. Ik ben blij dat ik de stad heb mogen zien in de drie dagen dat ik er was. Zou er zeker nog een keer naar terug gaan.


Deel jouw Beijing reiservaring en tips!

Ben jij in Beijing geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 China specialisten

333TRAVEL

333TRAVEL

333TRAVEL biedt individuele rondreizen naar China en reizen op maat die je samen met hun China experts kunt samenstellen.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen naar China.
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Stella maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Meer China reisorganisaties

Djoser
Djoser

O.a. de Transsiberië Express!
Bezoek website

Baobab
Baobab

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Begeleide groepsreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Riksja China
Riksja China

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Advies op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden China

Alle bezienswaardigheden in China

Vliegtickets naar China


Hotels in China zoeken

Hotels in China zoeken

Boek je rondreis naar China

333TRAVEL
1. 333TRAVEL

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps en individueel.
Bezoek website

Local Hero Travel
3. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek websiteBekijk 97 China rondreizen
Vanaf €118 incl. vliegticket

Vliegtickets China

Vind de goedkoopste vliegtickets naar China
V.a. 397

Volg ons op Facebook