27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 december, 2019

Bhaktapur ligt samen met Kathmandu en Patan in de Kathmanduvallei. De stad stond altijd bekend als één groot openluchtmuseum met goed bewaard gebleven tempels en vele traditionele gebouwen en huizen.

Bhaktapur

De aardbeving van 2015 heeft Bhaktapur helaas hard getroffen. Hele straten met traditionele gebouwen zijn verloren gegaan en veel huizen zijn daarna alsnog gesloopt, omdat ze onbewoonbaar waren geworden. Gelukkig zijn de meeste tempels ongeschonden gebleven. Ondanks de verwoestingen heeft Bhaktapur nog steeds genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De stad heeft maar liefst drie pleinen omringd door imposante tempels en de architectuur behoort tot de meest verfijnde van het land. De smalle kronkelende straatjes met verborgen binnenplaatsjes, de kleine tempels en standbeelden die je overal tegenkomt en het ontbreken van chaotisch verkeer en smog maken Bhaktapur één van de meest bijzondere plekken van Nepal.

Vliegtickets Nepal

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nepal
V.a. 420 Cheaptickets.nl

Overnachten in Bhaktapur

Vergelijk alle hotels in Bhaktapur
Bekijk hotels Booking.com

Golden Gate (Soon Dhoka)

Golden Gate, Bhaktapur

De Golden Gate, gelegen aan het Durbar Square, is één van de mooiste voorbeelden van de oude Nepalese architectuur. De boog is onderdeel van een rode portierswoning en is versierd met mysterieuze monsters en andere mythische wezens. De bouw van de Golden Gate begon in 1696 tijdens de regeringsperiode van Koning Bhupatindra en werd afgerond toen zijn opvolger Jaya Ranjit Malla regeerde, in 1754. Achter de poort liggen de binnenplaatsen van het koninklijk paleis.

Bhaktapur Durbar Square

Bhaktapur Durbar Square

Ook na de aardbeving is Durbar Square nog steeds het mooiste plein van de stad met de grootste concentratie aan indrukwekkende tempels en paleizen. Overigens was de beving in 2015 niet de eerste die schade toebracht aan de gebouwen. Door de grote aardbeving van 1934 had het plein al flinke schade opgelopen. Op het plein zul je gegarandeerd aangesproken worden door de vele gidsen die je graag rondleiden. Je kunt uiteraard kiezen of je dit wil of niet, maar het is wel een goede mogelijkheid om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van de gebouwen.

Bhaktapur Durbar Square

De tempels van Bhaktapur

Aan het plein liggen ontelbaar veel tempels met ieder hun eigen bijzondere achtergrond en architectuur. Wij hebben er een paar uitgelicht:

Dattatreya tempel

Aan de oostkant van Durbar Square ligt de Dattatreya tempel, een eye-catcher die gebouwd is in 1427. De tempel is gewijd aan Dattatreya, een godheid met elementen van Brahma, Vishnu en Shiva. De tempel telt drie verdiepingen en staat op een basis van bakstenen en terracotta. De hoofdingang naar de tempel wordt bewaakt door beelden van twee Malla worstelaars.

Dattatreya tempel, Bhaktapur

De Dattatreya tempel.

Nyatapola tempel

De Nyatapola Tempel heeft vijf verdiepingen en is met 30 meter de hoogste tempel in heel Nepal. De tempel torent hoog boven het Durbar plein uit en is dan ook al van ver te zien. De tempel is gebouwd in 1702 en is zo robuust dat hij zowel de aardbeving van 1934 als die van 2015 zonder veel schade doorstaan heeft. De tempel kan bereikt worden via een trap met stenen figuren langs beide kanten. Aan het begin van de trap staan dezelfde twee Malla worstelaars als bij de Dattatreya tempel.

Nyatapola tempel, Bhaktapur

De Nyatapola tempel.

Bhairabnath tempel

De Bhairabnath Tempel is gewijd aan Bhairab, de angstaanjagende incarnatie van Shiva en heeft drie verdiepingen die elk uit verschillende periodes stammen. De eerste tempel is gebouwd in de 17e eeuw, waarna koning Bhupatindra Malla een extra verdieping toevoegde in 1717. Na de aardbeving van 1934 is de derde verdieping bijgebouwd. De tempel wordt bewaakt door twee leeuwen gemaakt van messing die de Nepalese vlag vasthouden.

Bhairabnath tempel, Bhaktapur

De Bhairabnath tempel.

Bhaktapur Pottery Square

Bhaktapur staat bekend om de prachtige traditionele handgemaakte potten. Potter’s Square ligt ten oosten van de Dattatreya tempel en is precies wat je zou verwachten: een groot plein vol met pottenbakkersschijven en rijen drogende kleien potten. Het is bijzonder om de lokale bevolking hier aan het werk te zien. Er zijn verscheidene winkels die het eindproduct verkopen. Naast het bekende potter’s square is er nog een ander plein waar je potten kunt kopen, namelijk het Talako’s Potter’s Square. Dit ligt ten zuiden van het Bhaktapur Durbar Square en is iets minder commercieel.

Bhaktapur Pottery Square

Reizen naar Bhaktapur – hoe kom je er?

Bhaktapur is eenvoudig te bereiken vanuit Kathmandu. Er zijn regelmatige busverbindingen vanuit de Bagh Bazar of Gongabu bushalte. Ook rijden er bussen naar andere plaatsen, zoals Nagarkot, Changu Narayan of Dhulikhel. Ook kun je een taxi nemen, vanuit Kathmandu kost deze zo’n 1000 rupee (ca. €8) per enkele reis.

Kijk voor georganiseerde rondreizen die Bhaktapur aandoen bij Djoser, Shoestring, ANWB Vakanties en 333TRAVEL, of stel je eigen Nepal rondreis samen met deze bouwsteen naar Bhaktapur van Riksja Nepal.

Top 3 Nepal specialisten

Riksja Nepal
Riksja Nepal

Stel zelf de Nepal reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een uitgebreid aanbod aan privéreizen, singlereizen en groepsreizen naar Nepal, al dan niet in combinatie met India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zowel groepsrondreizen als familiereizen door Nepal, en tevens combireizen met India of Tibet.
Bezoek website

Beste reistijd Bhaktapur

De beste tijd om Bhaktapur te bezoeken is in het voor- en najaar in de maanden maart t/m mei. Ook in de winter zijn de temperaturen nog aangenaam in de stad, maar als je een bezoek wil combineren met een rondreis door Nepal is dit niet de meest geschikte tijd.

9 Bhaktapur reiservaringen en tips

  • Ivanka de Graaf

    “Namasté Bhaktapur. ”

    Geplaatst 01-05-2019

    Bhaktapur vormt samen met Patan en Kathmandu de drie Koningssteden van de Kathmandu vallei. Omdat er vrijwel geen gemotoriseerd verkeer in het centrum is toegestaan ademt de stad nog altijd de sfeer uit de middeleeuwen. Vanwege de vierde dag van Tihar (lichtjes feest) waren de straten kleurrijk (en af en toe luidruchtig) gevuld . Het was een lust voor ons oog om dit kleurenpalet in combinatie met de eeuwenoude tempels in ons op te laten nemen. Een absolute must-see!

    Tip: vergeet Nagarkot niet te bezoeken. Een dorpje zo'n 20km ten oosten van Bhaktapur. Je krijgt hier een prachtige zonsondergang te zien over de Oosterse Himalya toppen. Echt de moeite!

  • Sharon

    “Openluchtmuseum ”

    Geplaatst 01-05-2019

    Wauw, wat een geschiedenis. Wij vonden het net een openluchtmuseum, alles wat je om je heen ziet is mooi en oud. Helaas ook hier veel schade nog door de aardbeving. Wij hebben hier niet overnacht, maar zijn met de bus heen en weer geweest vanaf Kathmandu, dit is goed te doen en vooral leuk omdat je met lokale mensen reist.

  • Mariska Stolk

    “Van Nagarkot naar Bhaktapur”

    Geplaatst 12-04-2019

    We zijn van Kathmandu naar Nagargot gereden met een busje. Daar zijn we 2 nachten gebleven om de mooie zonsondergang te bekijken met de bergen op de achtergrond en hebben daar een wandeling gemaakt. Vervolgens zijn we vanaf Nagarkot naar Changu Narajan gelopen. Er is geen pad aangegeven, Maar als je in de app maps.me aangeeft dat je deze route wilt lopen, geeft hij precies aan waar je heen moet. Het eerste stuk gaat bergaf tussen de huisjes door, je loopt langs de akkers en stallen, nog net niet door het huis zelf. Vervolgens kom je wel op een weg (die waren ze aan het aanleggen in 2018) en daarna wordt het weer een pad. Het uitzicht is prachtig, als je geluk hebt en de wolken verdwijnen. Changu is een van de oudste stadjes van Nepal en zwaar getroffen door de aardbeving. Maar er wordt hard gewerkt aan de restauratie, dus ga er vooral heen en betaal de entree. Vervolgens zijn we met de bus naar Bhaktapur gegaan en zijn daar nog een aantal dagen gebleven.

  • Corona Baks

    “Bhakhtapur”

    Geplaatst 10-04-2019

    Een aantal landen bezocht maar dit is tot nu toe de mooiste plaats waar ik ben geweest. De dag ervoor aangemomen in Kathmandu en dus nog weinig gezien. Smorgens rond 5 uur alleen maar klokken en belletjes. Geen idee wat dit moest wezen. Beetje gewassen met ijskoud water en naar beneden. Iedereen van onze groep sliep nog dus bij de receptie gevraagd of het veilig was om als meid van begin 20 alleen naar buiten te gaan. Geen probleem als ik niet met de mensen in gesprek ging. Buiten begreep ik meteen waar het geluid vandaan kwam. Alle plaatselijke bevolking was alle gebedsplaatsen en stenen langs aan het gaan met bloemen, kleuren en kaarsjes aansteken. Overal werd het belletje geluid. Zo mooi om de stad zonder toeristen te zien. Zoveel anders dan waar ik vandaan kom, zo puur en zoveel traditie. Later in de ochtend met de groep de stad bezocht. Er was niets meer te bekennen van alle locals en iedereen had de toeristen kraampjes opgebouwd. Dan zie ik toch liever het pure leven. Ga dus vroeg uit de veren en bekijk dit.

  • Kiki

    “Must do!”

    Geplaatst 06-04-2019

    Prachtig stadje, helaas is tijdens de aardbeving veel verwoest wat langzaam wordt opgebouwd! Bhaktapur heeft prachtige avond en ochtend rituelen. De mensen lopen bepaalde routes om te offeren. Als je rustig op een hoog punt gaat zitten is dit prachtig te zien. Sta vroeg op, om de stad te zien ontwaken. In de avond is het al rond 23:00 muis stil! Een hele bijzondere ervaring.
    te vergelijken met een openlucht museum, je raakt niet uit gekeken!

    Tip: Pas op als je alleen over straat loopt voor de wilde honden...!

  • sammy tempels

    “museum anno 2017”

    Geplaatst 08-11-2017

    Bhaktapur is niks anders dan een geweldig interessant openlucht museum. De stad is dan ook niet voor niks Unesco werelderfgoed. Bakthapur is samen met Kathmandu en Pkohara de derde koningsstad van Nepal. Het is voor een stad in Azië een rustige stad, zeker in vergelijking met Kathmandu. In tegenstelling tot de hoofdstad vindt je hier bijna geen verkeer in het stadscentrum waardoor je hier prima kunt rondlopen. Het is echter wel een levendige stad met eeuwenoude tradities. je hebt hier niet alleen het bekende Durban Square maar ook het pottenbakkers plein. Op Durbar Square staat het prachtige paleis met de 55 vensters, vernoemd naar het aantal ramen in de voorgevel van de oostelijke vleugel. De toegang naar de belangrijkste binnenhof van dit paleis wordt gevormd door de mooiste poort van het land: de Gouden Poort ook wel Sundhoka genoemd, die in het jaar 1753 voltooid werd. Op de twee grote trommels, die u passeert als u naar het binnenhof wandelt, werd geslagen als er gevaar dreigde voor het koninkrijk. Verder heb je nog veel tempels, paleizen, musea enz... Bhaktapur is traditie in zijn puurste vorm. Ga op een terras zitten, drink een yoghurt, de plaatselijke specialiteit en geniet van het straatbeeld en dagelijks leven. Je ziet monniken, sadhu's en honderden gelovigen die devoot en sereen hun geloof alle eer aandoen. Misschien wel de speciaalste stad tijdens onze tocht door Nepal.

  • Aniek

    “Prachtig, heel intens”

    Geplaatst 02-11-2017

    Een geweldig stadje/dorpje, die helaas door de aardbeving wel flink is aangetast. Maar desondanks blijft het een ontzettend bijzonder stadje. Je kunt hier echt heerlijk tot rust komen. Neem de bus vanuit Kathmandu, neem je boek mee, en ga heerlijk ergens op een terrasje of pleintje een boekje lezen. Zie al het moois wat voorbij komt, de mooie mensen met hun eten en dieren.. geniet, neem alles in je op!

  • Teske Idzenga

    “Een heleboel stappen terug in de tijd.”

    Geplaatst 29-10-2017

    Na de drukte van Kathmandu is het heerlijk om in het rustigere Bhaktapur aan te komen. Bij de poort van de stad staat een jongen die ons vraagt of we een gids willen. Hij studeert geschiedenis en vind het leuk om ons tegen een vergoeding een ochtend rond te leiden. We hebben dit in Kathmandu niet gedaan en merkte hoe weinig we van de geschiedenis en cultuur afweten en kiezen er daarom voor om nu een gids te nemen.
    Hij legt ons van alles uit en het is leuk om met hem door de straten te lopen. Er zijn leuke koffietentjes in mooie oude gebouwen of boven op een dakterras waardoor je een mooi uitzicht hebt over het centrum.
    Na een ochtend samen met de gids nemen we afscheid van elkaar en dwalen we 's middags zelf door de straten.
    Het is alsof je terug gaat in de tijd. Er is veel ambachtelijk werk zoals pottenbakken, wol spinnen en houtbewerking.
    Vanuit Bhaktapur is het gemakkelijk door te reizen naar Nagarkot dat bekend staat om zijn prachtige zonsopgang boven de Himalaya.

  • Roy van Staaij

    “Een stap terug in de tijd”

    Geplaatst 15-01-2017

    Bhaktapur is prachtig, het lijkt of je een stap terug in de tijd doet. Loop rond door deze prachtige plek en geniet van de oude bouwstijl, bezoek tempels en breng een bezoek aan de markt en de " pottenbakkers". Een must see wanneer je in Nepal bent!
    Breng zeker een bezoek aan De Nyatapola tempel, prachtige bouwstijl!

    Wij hebben Nepal in 2011 bezocht, nog voor de aardbeving en weet dus niet in welke staat het nu is.


Deel jouw Bhaktapur reiservaring en tips!

Ben jij in Bhaktapur geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nepal specialisten

Riksja Nepal

Riksja Nepal

Stel zelf de Nepal reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een uitgebreid aanbod aan privéreizen, singlereizen en groepsreizen naar Nepal, al dan niet in combinatie met India.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zowel groepsrondreizen als familiereizen door Nepal, en tevens combireizen met India of Tibet.
Bezoek website

Meer Nepal reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in privé reizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Inclusief Nepal familiereis!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budget Nepal reizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuur- en wandelspecialist.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Vliegtickets naar Nepal


Hotels in Nepal zoeken

Hotels in Nepal zoeken

Boek je rondreis naar Nepal

Riksja Nepal
1. Riksja Nepal

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek website



Bekijk 48 Nepal rondreizen
Vanaf €189 incl. vliegticket

Vliegtickets Nepal

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nepal
V.a. 420

Volg ons op Facebook