27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

In het subtropische laagland van Nepal ligt het Chitwan National Park, een bijzonder natuurreservaat met een grote diversiteit aan wildleven. Vanwege de rijke flora en fauna is het park sinds 1984 werelderfgoed.

Chitwan National Park

Het landschap van het Chitwan National Park, wat ‘Hart van de Jungle’ betekent, bestaat uit uitgestrekte bossen, grote grasvlakten en drassig terrein. Wanneer je het park bezoekt, heb je kans om eenhoornige neushoorns, apen, krokodillen, lippenberen, herten en als je geluk hebt wilde olifanten, luipaarden en de Bengaalse tijger te zien. Daarnaast leven er in het park meer dan 500 soorten vogels.

Vliegtickets Nepal

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nepal
V.a. 420 Cheaptickets.nl

Overnachten in Chitwan National Park

Vergelijk alle hotels in Chitwan National Park
Bekijk hotels Booking.com

De mooiste manier om het park te beleven, is door te verblijven in één van de luxe lodges aan de rand van het park. Mocht je budget minder hoog zijn, kun je betaalbare accommodaties vinden in Sauraha, een gezellig toeristen plaatsje aan de Rapti River. Breng minstens twee dagen in het park, dan heb je de meeste kans om wilde dieren te zien.

Chitwan National Park Safari’s en trekkings

Chitwan National Park

Je kunt het Chitwan National Park op verschillende manieren verkennen. Om het wildleven en dan vooral de neushoorns van dichtbij te kunnen zien is het mooi om een safari te maken. Daarnaast kun je wandeltochten maken door het park onder leiding van gidsen of een jeepsafari boeken. Meer informatie over de mogelijkheden vind je in de hotels en in het bezoekerscentrum in Sauhara, waar ook veel interessante informatie over het wildleven en de conservatie programma’s te vinden is.

Chitwan National Park
Chitwan National Park

De Tharu bevolking

Rondom Sauhara liggen een aantal kleine traditionele Tharu dorpjes. De Tharu bevolking is een etnische groep die behoort tot de oudste bevolking van dit gebied. De belangrijkste bron van inkomsten voor de Tharu bestaan uit landbouw en veeteelt. Je kunt deze vriendelijke en gastvrije bevolking leren kennen op een wandel- of fietstochtje langs de dorpen. In Bachhauli vind je het informatieve Tharu cultureel museum en onderzoekscentrum met bijzondere tentoonstellingen over de manier van leven van de Tharu’s. In de meeste lodges en in het Tharu Culture House in Sauhara kun je daarnaast een traditionele dansshow van de Tharu bezoeken. Dit is natuurlijk erg toeristisch, maar het is toch leuk om deze bevolking zo beter te leren kennen.

Chitwan olifanten centrum

Het olifanten centrum ten westen van Sauhara zorgt voor de fok van de meeste olifanten die in het park voor tochten worden gebruikt. Waar eerder de olifanten nog urenlang aan kettingen werden gehouden, is de leefsituatie van de olifanten sinds 2014 verbeterd. Nu spenderen ze de meeste tijd van de dag grazend in de jungle. Wil je de olifanten en hun kleintjes in het centrum zien dan moet je voor 10:30 of na 16:30 komen.

Chitwan olifanten centrum

Chitwan National Park – hoe kom je er?

Vanuit Kathmandu en Pokhara worden meerdaagse excursies aangeboden naar het Chitwan National Park. Houd er wel rekening mee dat de reistijd tussen de 5 en 7 uur is en je dus zeker 2 dagen kwijt bent aan reizen. Je kunt ook op eigen houtje gaan, neem dan de Greenline bus.

Kijk voor georganiseerde rondreizen die het Chitwan National Park aandoen bij Djoser, Kras, ANWB Vakanties en Tenzing Travel, of stel je eigen Nepal rondreis samen met deze bouwsteen naar het Chitwan National Park van Riksja Nepal.

Top 3 Nepal specialisten

Riksja Nepal
Riksja Nepal

Stel zelf de Nepal reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een uitgebreid aanbod aan privéreizen, singlereizen en groepsreizen naar Nepal, al dan niet in combinatie met India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zowel groepsrondreizen als familiereizen door Nepal, en tevens combireizen met India of Tibet.
Bezoek website

Beste reistijd Chitwan National Park

De beste tijd van het jaar om de wilde dieren te spotten is tussen februari en april. De begroeiing is dan namelijk minder dicht waardoor de dieren beter te zien zijn. Van juni tot september is het regentijd en is het park moeilijker bereikbaar.

7 Chitwan National Park reiservaringen en tips

 • Sascha

  27 landen bezocht
  13 reviews
  11 waarderingen

  “Neushoorns zien in Chitwan”

  Geplaatst 19-05-2019

  Als onderdeel van onze reis van Delhi naar Beijing kwamen we terecht in Chitwan National Park. We verbleven in Rhino Lodge, basic maar prima. Vanaf daar liepen we in 5 minuten naar de rivier, waar we eerst een tocht met een lange, houten kano deden. Hierbij zagen we al diverse vogels en dieren (alligators o.a.). Aan de overkant aangekomen maakten we een lange wandeling met een gids, op jacht naar neushoorns en andere dieren. We waren in een groepje van 6 personen. Aangezien we stevig door stapten nam de gids ons mee naar de andere kant van het park, waar de kans het grootste was dat we neushoorns zouden aantreffen. Bezweet en kapot kwamen we uiteindelijk aan bij een meertje en ja hoor, hier stonden twee neushoorns te drinken! Prachtig om te zien. De gids kon er veel over vertellen. Daarna zijn we terug gelopen naar de rivier. Dit was nog een behoorlijke wandeling, onderweg zagen we apen, wilde zwijnen en diverse vogels. Moe maar voldaan kwamen we terug in de Lodge.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Eline Weststrate

  28 landen bezocht
  14 reviews
  3 waarderingen

  “Mooi national park, spannende walking safari!”

  Geplaatst 19-05-2019

  Tijdens een reis door Nepal verbleven wij 3 dagen in Chitwan National Park. We sliepen in het mooie Sapana Village Lodge, een hele fijne plek aan de rand van het national park. Het eten was hier erg lekker en de uitzichten over het park prachtig. De volgende dag deden we 's ochtends een walking safari, waarbij we samen met een ranger het park lopend in gingen. Prachtig om het park zo te zien, maar ook best wel spannend, omdat je oog in oog kan komen te staan met neushoorns, tijgers, beren, etc. Wij zagen van een afstandje een neushoorn, echt fantastisch. 's Middags deden we een jeepsafari, die helaas heel massaal was en waarbij we weinig zagen. Ik zou aanraden om, als je voor de jeep gaat, een full day safari te doen. De volgende dag maakten we een fietstochtje door wat traditionele dorpjes en langs rijstvelden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Wendy

  38 landen bezocht
  44 reviews
  20 waarderingen

  “Heel dicht bij de dieren”

  Geplaatst 30-04-2019

  Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik in Chitwan was, maar het heeft een enorme indruk achter gelaten.
  Wij zaten in de Sapana Lodge en dat is echt een aanrader. De kamers waren erg mooi en goed schoon en het personeel was super vriendelijk. We hebben onder andere een jungle walk gedaan. Dat was best spannend, omdat er in Chitwan wilde olifanten, beren, tijgers en neushoorns voorkomen. Tijdens de tocht, die een aantal uur duurde hebben we van heel dichtbij (naar mijn idee misschien wel iets te dichtbij) een neushoorn gezien. Vantevoren kregen we instructies wat we moesten doen als we een bepaald dier tegen zouden komen. Bij een neushoorn was dat: "Run zig-zag, drop your bagpack an climb a tree". Nou was het zo dat we in een bootje zaten en die neushoorn in de rivier verderop stond. Zig-zag rennen was dus geen optie en in de verste verte waren geen bomen te bekennen. Best even spannend dus. Vooral toen de gids stenen naar de neushoorn begon te gooien, omdat wij er eigenlijk langs moesten met de boot, maar de neushoorn ons dan waarschijnlijk zou aanvallen. Tot op heden lijkt stenen naar een dier gooien me nou niet echt een slimme zet als je ze niet boos wilt maken, maar gelukkig negeerde de neushoorn ons compleet en liep het goed af. Later hebben we nog meer neushoorns gezien (gelukkig van een veiligere afstand) en hoorden en roken we een tijger. Die hebben we jammer genoeg niet gezien, maar het was wel een erg spannende tocht. Buiten de grote zoogdieren zagen we nog tal van vogels, insecten en een aapje. Ik vond het een erg leuke excursie.
  Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar destijds was het nog geaccepteerd om op een olifant de jungle in te gaan. Er waren plekken waar je dat kon regelen. Dan ging iedereen er tegelijk op uit op een aantal olifanten. Als er dan wilde dieren werden gespot, werd iedereen bij elkaar geroepen en werden de (in dit geval) neushoorns ingesloten. Je kon aan ze zien dat ze dat niet fijn vonden en als ze probeerden weg te gaan, werden ze opgejaagd. Daar kon ik alleen maar heel triest van worden en ik zou dit dan ook absoluut afraden als activiteit. Maar ga zeker naar Chitwan, want het park is wel echt de moeite waard en er is genoeg te zien zonder de dieren te verstoren.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Jón Jonker

  38 landen bezocht
  27 reviews
  4 waarderingen

  “Toeristische Jungle”

  Geplaatst 10-11-2017

  Chitwan is erg toeristisch, en staat helemaal in het teken van toeristen, olifanten safari's en de Nepalese jungle. Een ultieme kans om oog in oog te komen met wilde neushoorns en krokodillen. Echter zit er ook een duistere kant aan deze locatie. De olifanten safari's zijn de populairste attractie, maar of deze olifanten nou zo goed behandeld worden is maar de vraag. Het lijkt allemaal onschuldig en leuk, maar de realiteit is helaas anders. Deze bestemming is een aanrader voor de jungle en de kans om neushoorns en andere wilde dieren te spotten, maar ik raad iedereen af om deel te nemen aan toeristische activiteiten met olifanten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Jolein

  28 landen bezocht
  25 reviews
  10 waarderingen

  “Boek geen olifanten safari”

  Geplaatst 29-10-2017

  Het is op zich een mooi natuurgebied, maar ik vond het vreselijk om te zien hoeveel olifanten hier in gevangenschap gehouden worden. Weet dat elke olifant die er is, op een gruwelijke manier tam gemaakt is; door eindeloze mishandelingen genaamd 'breaking the spirit'. De olifant is zo slim om te leren dat, zolang hij gehoorzaamd, hij minder mishandeld wordt. En zo wordt hij getraind om voor de mens te werken. Een olifant is een wild dier en is dan ook niet op een vreedzame manier te trainen, trap daar niet in. Daarnaast moeten ze lange dagen werken en toeristen op hun rug dragen; iets waar de olifantenrug helemaal niet voor gemaakt is. Deze kan max 50 kg hebben. En dus niet één volwassen mens, laat staan 4 mensen en een draagbak. Geef dan ook GEEN geld aan deze organisaties die met olifanten werken, ook niet aan het olifantencentrum waar de olifanten gevangen gehouden worden. De dieren worden uit het wild gehaald, of in gevangenschap doorgefokt om geld te verdienen aan toeristen. Aan hun gedrag zie je dat ze totaal niet op hun gemak zijn. Ze vertonen stereotype bewegingen, zoals heen en weer wiegen, wat duidt op verveling, irritatie en ongemak. Olifanten zijn van nature gewend om meer dan 10 km per dag af te leggen, iets wat ze in gevangenschap niet kunnen.

  Los van mijn bovenstaand relaas is Chitwan een leuke toevoeging aan je reis door Nepal, door de wilde dieren die er - in het wild - te zien zijn. Tijdens een jeep safari hebben we op respectvolle afstand neushoorns en krokodillen kunnen zien.
  Ik vind Chitwan geen must voor je reis naar Nepal, meer een extraatje voor als je tijd 'over' hebt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Kiki

  26 landen bezocht
  56 reviews
  10 waarderingen

  “Mooie plek!”

  Geplaatst 25-10-2017

  Mooie plek om oog in oog te komen staan met een neushoorn!
  Aapjes, tijgers, olifanten, krokodillen....en ga zo maar door! Ga je naar Nepal, moet je hier gewoon ook even een tussenstop maken!
  Je krijgt er zeker geen spijt van. De locals hebben meestal spectaculaire filmpjes van wilde dieren die door het dorp lopen.
  Na alle avonturen een heerlijk drankje op het strand naar de zonsondergang kijken....heerlijk!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Roy van Staaij

  25 landen bezocht
  66 reviews
  19 waarderingen

  “back to Basic in Chitwan”

  Geplaatst 15-01-2017

  Geniet van de prachtige natuur en het wild in Chitwan national park. Wij sliepen in een basic accomodatie, rieten huisjes, 's nachts hoor je de dieren lopen en kruipen de gekko's door je huisje. Wij hebben erg genoten van de boottocht door het park, veel krokodillen gezien.

  Een minpunt aan ons bezoek was het olifanten opvang centrum. Olifanten stonden hier aan kettingen en we hebben hier een rit gemaakt op een olifant (toen werd er niet zoveel aandacht aan besteed als nu dus we wisten niet beter) we hadden eigenlijk al snel door dat dit helemaal niet goed zat en hadden er echt spijt van.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Chitwan National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Chitwan National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Nepal specialisten

Riksja Nepal

Riksja Nepal

Stel zelf de Nepal reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft een uitgebreid aanbod aan privéreizen, singlereizen en groepsreizen naar Nepal, al dan niet in combinatie met India.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zowel groepsrondreizen als familiereizen door Nepal, en tevens combireizen met India of Tibet.
Bezoek website

Meer Nepal reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in privé reizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Inclusief Nepal familiereis!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budget Nepal reizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuur- en wandelspecialist.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Nepal

Alle bezienswaardigheden in Nepal

Vliegtickets naar Nepal


Hotels in Nepal zoeken

Hotels in Nepal zoeken

Boek je rondreis naar Nepal

Riksja Nepal
1. Riksja Nepal

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek websiteBekijk 48 Nepal rondreizen
Vanaf €164 incl. vliegticket

Vliegtickets Nepal

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nepal
V.a. 420

Volg ons op Facebook