27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 20 januari, 2020

Middenin het grote Nicaraguameer ligt een eiland dat uit vulkanen bestaat, rustig en groen is en Ometepe heet. Een heerlijke eco-bestemming voor rust, natuur, hiking en lokaal leven.

Isla de Ometepe

Een eiland ín een meer, en wat voor eiland. Het groene Isla de Ometepe is één van de grote trekpleisters van Nicaragua, middenin het grote Meer van Nicaragua of ‘Cocibolcameer’. Vanuit San Jorge kun je er per veerboot heenvaren voor enkele dollars. Op Ometepe vallen meteen de twee vulkaanpieken op. Vanaf de ferry doemt eerst de steile vulkaan Concepción op, met schuin erachter de bredere en minder hoge Maderas. Naast geweldige wandelingen rond (en op) de vulkanen kun je op Isla de Ometepe genieten van veel wild en groen. Ook kom je diverse koffieplantages en bananenbomen tegen.

Vliegtickets Nicaragua

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nicaragua
V.a. 515 Cheaptickets.nl

Overnachten op Isla de Ometepe

Vergelijk alle hotels op Isla de Ometepe
Bekijk hotels Booking.com

De vulkanen

Concepción vulkaan, Isla de Ometepe

De Concepción vulkaan.

Het eiland Ometepe is 276 km2 en er wonen 35.000 mensen. Er wordt voornamelijk koffie en tabak verbouwd en men leeft verder van het toerisme en de landbouw. Eigenlijk bestaat het eiland vooral uit twee vulkanen met bewoning aan de randen: Concepción en Maderas. Concepción is 1600 meter hoog, Maderas bijna 1400 meter. De laatste uitbarsting van vulkaan Concepción was in 1957 en hoewel men de mensen op het eiland waarschuwde voor het gevaar, wilde bijna niemand het eiland verlaten. Vulkaan Maderas is al honderden jaren niet meer actief en in de krater bevindt zich tegenwoordig een meer.

Concepción vulkaan, Isla de Ometepe

Koe op de flanken van de vulkaan Concepción.

Eilandleven

De mensen die op het eiland wonen leven letterlijk om de vulkanen heen. Doordat de grond vruchtbaar is, leven de mensen veelal van zelf geoogst eten; er groeien veel bananen. Er is een aantal kleine dorpjes, waartussen lokale busjes rijden. Maar het eiland is niet groot en het is erg leuk om er bijvoorbeeld een fiets te huren en zo het eiland te verkennen. De natuur is prachtig en de mensen zijn altijd bereid een praatje te maken of je de weg te wijzen.

Isla de Ometepe

Er wordt veel gefietsts op Ometepe, ook door locals.

Altagracia, Isla de Ometepe

Altagracia, één van de stadjes op Ometepe.

Activiteiten op Isla de Ometepe

Een van de highlights op Ometepe is de hike naar de top van de Concepción, een wandeling van 8 uur in totaal. Er zijn drie paden naar de top, voor twee heb je een lokale gids nodig maar de derde is redelijk rechttoe-rechtaan naar boven. Sinds enige tijd is het echter officieel verboden om zonder begeleiding naar boven te gaan, mede vanwege een militair checkpoint op een uur van de start. Ook de Maderas-vulkaan kan beklommen worden, deze hike duurt 6 uur en is iets minder zwaar dan die naar de Concepción. Aan de zuidkant van de Maderas ligt ook een mooie 35 meter hoge waterval. Over het eiland verspreid liggen nog meerdere prachtige wandelpaden met vaak spectaculaire uitzichtpunten.

Maderas vulkaan, Isla de Ometepe

Hikers op weg naar de vulkaan Maderas.

Andere geliefde activiteiten op Ometepe zijn paardrijden, kajakken en zwemmen in een van de natuurlijke zwembaden, rivieren of poelen (zoals het El Ojo de Agua). Je kunt scooters en motorbikes huren op Ometepe, maar jezelf verplaatsen per fiets is eigenlijk het leukst!

El Ojo de Agua, Isla de Ometepe

El Ojo de Agua.

Overnachten op Ometepe

Ometepe kent een ruim aanbod aan accommodaties, van ‘party hostels’ (het in de backpackwereld beruchte Little Morgan’s) tot vooral ook veel mooie bungalows, ‘haciënda’s’ en eco-lodges middenin de natuur. Een hangmat is bijna overal standaard inventaris, want zó’n eiland is Ometepe. Over het algemeen zijn de accommodaties aan de zuidkant van het eiland (rond vulkaan Maderas) wat rustiger dan die aan de noordkant (rond vulkaan Concepción). Kijk hier op Booking.com voor het totale aanbod.

In het hoogseizoen is het handig om populaire accommodaties tijdig vooraf te boeken; Isla de Ometepe wordt immers steeds populairder. Enkele accommodatie tips: het goedkope Hostel Ibesa (v.a. ongeveer €10 p.p.p.n.) en Hospedaje Ortiz Ometepe (v.a. €16) of de fraaie luxe eco-lodge San Juan de la Isla (v.a. €80) en Totoco Eco-lodge (v.a. €100, tip!).

Reizen naar Isla de Ometepe – hoe kom je er?

Vanaf Managua gaat er een vliegtuigje (12 personen) elke donderdag en zondag naar Ometepe-eiland, maar dit is vrij prijzig (ongeveer 50 USD voor een enkeltje). Vanaf Granada ging er twee keer per week een directe ferry, maar deze is vanwege de lage stand van het water geschrapt (laatste check: oktober 2017). Het zou kunnen dat die in de toekomst weer zal gaan. De beste bootverbinding (meer dan 10 keer per dag) is vanaf San Jorge bij Rivas, dat ligt op ca. 1,5 uur rijden per bus vanaf Granada. Deze doet er een uurtje over en komt aan in de plaatsen Moyogalpa of San José op het eiland.

Georganiseerde reizen Nicaragua & Isla de Ometepe

Georganiseerde Nicaragua-rondreizen (vaak in combinatie met bijvoorbeeld Costa Rica of andere midden-Amerikaanse landen) die Ometepe aandoen in hun programma vind je o.a. hier bij Sawadee, Djoser, Shoestring Kras en ANWB Vakanties, of stel je eigen rondreis samen met bouwstenen bij Riksja Travel. Bij Tenzing Travel kun je een individuele reis voor je laten uitstippelen.

Top 3 Nicaragua specialisten

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Freddy, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Verschillende rondreizen (privé, groep en single) die Nicaragua combineren met Costa Rica, Panama en/of El Salvador.
Bezoek website

Riksja Travel
Riksja Travel

Riksja Costa Rica heeft meerdere Nicaragua bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Beste reistijd Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste tijd is november tot maart, dan valt er weinig regen en is de temperatuur aangenaam warm.

21 Isla de Ometepe reiservaringen en tips

 • Japke Doodeman

  “Vulkanisch”

  Geplaatst 26-04-2019

  Een eiland, twee vulkanen, voldoende mogelijkheden.
  Ik sliep in Merida, wat een eind rijden bij de ferry vandaan is. Ze vertellen graag dat er geen lokaal transport meer is om daar te komen, maar toch gaan er altijd nog wel bussen. Soms moet je gewoon even wachten.
  Het hostel Hacienda Merida was relaxt, je kon er kayaks huren om naar Monkey Island te gaan. Er zitten welgeteld 2 aapjes, maar ook een heleboel vogels.
  Ogo de Aqua is leuk. Eigenlijk gewoon een zwembad met ligstoelen er omheen, maar het is mooi in de jungle en er hangt een leuke sfeer.

 • Lars Maree

  “Motor, natuur, kayakken”

  Geplaatst 26-04-2019

  Isla de Ometepe is een paradijs! Hoe tof is het om achterop een motor (of als je een durfal bent huur je er een voor jezelf) over het eiland van twee vulkanen te scheuren? De dorpjes op het eiland hebben niet per se een historische waarde, maar zijn zeker fijn om in te verblijven. Een echte tip: ga kayaken in het moerasgebied dat in het laaggelegen stuk ligt tussen de twee vulkanen. Het benodigt wat armkracht, maar je ziet de mooiste natuur en de mooiste vogels. Mijn hostel zal in Altagracia, een hele goede keuze is dat geweest. Het is te bereiken met de bus vanaf het dorpje waar je met de veerboot aankomt.

 • Nikki

  “Authentiek eiland, bezoek zeker waard”

  Geplaatst 22-04-2019

  Heel mooi en authentiek eiland, nog weinig massa-toerisme. Houd er wel rekening mee dat het eiland weinig goed openbaar vervoer en slechte wegen heeft. Een goede auto huren is dus handig, en de afstanden zijn lang. Het is daarmee geen 'makkelijk' eiland om te bezoeken, niet iedereen zal het waarderen.

 • Eefje Beulen

  “Genieten op Ometepe ”

  Geplaatst 16-04-2019

  Wat een heerlijk Eiland! Vanaf het moment dat ik voet aan land heb gezet ben ik een beetje verliefd geworden op dit plekje. Er zijn niet veel toeristen en er hangt een heerlijk sfeertje. Huur een scooter of fiets en verken het Eiland. ga kayakken en geniet van de prachtige zonsondergang die dit eiland te bieden heeft. Wanneer je iets sportiever bent ingesteld kun je ook een van de vulkanen beklimmen die op dit eiland te vinden zijn zoals wel de meest bekende concepcion.

 • Nikki

  “El Ojo de Agua”

  Geplaatst 08-04-2019

  El Ojo de Agua is een natuurbad waar je in kunt zwemmen. Heel helder water en lekker voor wat verkoeling. Ook koop je daar heerlijke cocosnoot gevuld met rum! Enige nadeel: de wcs zijn er erg smerig en je moet er (net zoals bijna alles op het eiland) met een taxi naar toe. Tip: kijk in je accommodatie of er nog andere toeristen mee willen. Een taxi delen scheelt aanzienlijk in de kosten.

 • Emma

  “Geweldig eiland!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Ometepe was voor mij de beste plek in Nicaragua. Mooie natuur en lekker rustig. De twee vulkanen midden op het eiland zijn op veel plekken goed te bewonderen. Het eiland verlaten zonder één van de vulkanen beklommen te hebben kan ook eigenlijk niet. Hoogtepunten: scooter huren!! Ojo de Agua en de vulkaan beklimmen. Dat laatste was veel zwaarder dan ik dacht. Het begin is nog simpel en vlak. Maar al redelijk snel gaat het pad omhoog. Logisch natuurlijk. Maar toch had ik het niet zo zwaar ingeschat. Grote stappen moest je zetten en soms van steen naar steen. Op de terugweg, zou je denken dat het makkelijker was, maar dat was helaas niet zo. De stenen en boomstammen waren vrij nat waardoor je gemakkelijk kon uitglijden. Zo ben ik drie keer uitgegleden. Ondanks dat de tocht omhoog en omlaag niet geweldig waren, was het uitzicht bovenaan wel super. Wauw! Een gids is aan te raden. Daarbij kost het bijna niks en het is goed om de lokale bevolking die op het eiland woont op die manier te helpen met inkomen.

 • Tessa

  “Scooter huren en gaan!”

  Geplaatst 26-11-2017

  Scooter huren en gaan! En zo is het ook gewoon. Met de scooter kan je zo het hele eiland over en zie je fantastische lokale dingen. Mensen die hun kleding in een beekje wassen, vissen vangen met een netje, ouderen die lekker in een stoeltje voor hun huis zitten, scooters en auto's vol stoppen met spullen, etc. Rij aan het eind van de dag naar Punto Jesus Maria en bekijk een mooie zonsondergang.
  Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om de vulkaan Concepcion te beklimmen. Een enorme klim, welke wat mij betreft niet de allermooiste was, maar het uitzicht was het waard! Helaas lieten de omstandigheden van het weer het niet toe om helemaal naar de top te gaan. Maar dit gaf al een enorm uitzicht en als je je ogen openhoudt zie je tijdens de klim nog wel wat apen.

 • Annet Derks

  “Vulkanisch eiland met veel bezienswaardigheden”

  Geplaatst 20-11-2017

  Isla de Ometepe is een must do in Nicaragua.
  De reis er heen zorgt al voor mooie foto's. Het eiland bestaat uit twee vulkanen. Concepcion en Maderas.
  Beide is aan te raden om met een gids te bewandelen. Wij hadden deze bij onze accommodatie geboekt. Vaak is het een vriend van de eigenaar. Iedereen kent elkaar. De concepcion is zeker de moeite waard. Begin vroeg in de morgen want dan is het nog koel. Neem zonnenbrand en genoeg water mee. Uiteindelijk vonden wij deze wandeling goed te doen. Er loopt een redelijk pad waardoor wandelen makkelijk is.

  Andere tips:
  - huur een scooter
  - Kanoë op het meer
  - Ga paardrijden over maderas (mijn vriend is ook mee geweest)

 • Claudia

  “Paradijs op aarde”

  Geplaatst 14-11-2017

  Wat een bijzondere plek! Een eilandje met hierop twee grote vulkanen, de ene actief en de andere inactief. Dit zorgt voor prachtige uitzichten, veel vegetatie & wildlife en moeilijk vervoer ;) Ometepe is een eiland waar de tijd stilgestaan heeft. Veel mensen wonen er nog in krotten, gebruiken paarden als hun dagelijks vervoer en kennen de meest luxe technologie niet. Wil je het authentieke Nicaraguaanse leven ontdekken, zorg dan dat je zeker Ometepe niet overslaat. En beklim hier vulkaan Maderas, ga nar Charco Verde, Ojo de Agua (een natuurlijke waterpoel), waterval San Ramon en het strand Punta Jesus Maria.

 • Margit Yana

  “Fijn eiland”

  Geplaatst 14-11-2017

  Wij sliepen in een casa vlakbij het bekende el zopilote, wat wij veel te druk vonden. We sliepen in een slaapzaaltje bij een lieve vrouw die alleen spaans sprak, zelf woonde ze ook in het gebouwtje. Super leuke plek! Het zit op de t-splitsing waar de ene weg naar Santa Cruz gaat en de andere naar El Madronal. Vanaf daar zijn we op de mountainbike naar Ojo de Agua geweest, wat veel mensen overrated vinden. Het is een buitenzwembad in het bos, aangelegd door mensen maar het heeft een fijne ontspannen sfeer en het is een fijne plek om af te koelen. De andere dag zijn we op de mountainbike naar de andere kan van de vulkaan gereden en hebben we daar een kayak tour gedaan. De locals zeiden dat de weg goed te doen was, half uurtje fietsen en heel vlak. We hebben het geweten en 1.5 uur fietsen later komen we eindelijk aan bij de plek waar we wilden kayakken. Het was het waard, want we hebben een alligator en schildpadjes gezien, en een prachtig uitzicht over de vulkaan.


Deel jouw Isla de Ometepe reiservaring en tips!

Ben jij in Isla de Ometepe geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nicaragua specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Freddy, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft verschillende rondreizen (privé, groep en single) die Nicaragua combineren met Costa Rica, Panama en/of El Salvador.
Bezoek website


Riksja Travel

Riksja Travel

Riksja Costa Rica heeft meerdere Nicaragua bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Meer Nicaragua reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijk en met grote vrijheid.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé-reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Pioniersreis incl. El Salvador & Honduras.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Avontuur op maat.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. droomreis Trans-Midden-Amerika!
Bezoek website

Bezienswaardigheden Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Vliegtickets naar Nicaragua


Hotels in Nicaragua zoeken

Hotels in Nicaragua zoeken

Boek je rondreis naar Nicaragua

Better Places
1. Better Places

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Privé rondreizen.
Bezoek website

Riksja Travel
3. Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 9 Nicaragua rondreizen
Vanaf €2849 incl. vliegticket

Vliegtickets Nicaragua

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nicaragua
V.a. 515

Volg ons op Facebook