27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 24 december, 2019

Managua is de hoofdstad en tevens grootste stad in Nicaragua. Half verwoest in de 20e eeuw, maar nog steeds het handelscentrum van het land met ruim een miljoen inwoners. Toeristisch gezien is het geen hoogtepunt.

Managua

Managua ligt aan het Nicaraguameer en het Xolotlánmeer; in de stad liggen ook een paar lagunes. Deze lagunes zijn ontstaan door vulkanen en kratermeren, een van de lagunes in de stad is beschermd natuurgebied. Managua is sinds 1852 de hoofdstad van Nicaragua, als compromis vanwege de strijd tussen León en Granada. Vlak buiten de stad ligt het enige echte internationale vliegveld van Nicaragua, waar je (met minimaal één overstap) naartoe kunt vliegen vanuit Amsterdam. Lees hier meer over vliegen naar Nicaragua.

Vliegtickets Managua

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Managua
V.a. 515 Cheaptickets.nl

Overnachten in Managua

Vergelijk alle hotels in Managua
Bekijk hotels Booking.com

Door aardbevingen in de 20e eeuw (vooral de grote in 1972) zijn delen van Managua verwoest, dit is nog steeds terug te zien bij gebouwen in het oude deel van de stad. Vanwege gebrek aan geld en de burgeroorlog in de jaren ‘80, zijn de gebouwen nooit gerestaureerd en zijn delen van Managua nog steeds een puinhoop. Vele rijke mensen zijn daarom naar buiten de stad verhuisd, terwijl armere bewoners nog steeds in de ruïnes wonen. Managua is economisch gezien de belangrijkste stad van het land en er leven veel mensen, maar voor de gemiddelde toerist biedt de stad op het eerste gezicht niet veel aanlokkelijks.

Plaza de la Revolución

Rubén Darío theater, Managua

Het Rubén Darío theater.

Managua bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is het deel dat grotendeels verwoest is door de aardbeving, aan de kant van het Xolotlánmeer. Hier ligt Plaza de la Revolución en het Centrale Park, waar het Rubén Darío theater, de oude kathedraal en ook het mooie Palacio de la Cultura (met het Nationaal Museum) staan. De oude kathedraal werd in 1920 uit België geïmporteerd, maar in 1972 bijna geheel verwoest. Hij moet nog steeds gerestaureerd worden. Het Rubén Darío theater – vernoemd naar de grootste dichter van Nicaragua – is een van de modernste theaters in Midden-Amerika, waar veel nationale en internationale personen hebben gespeeld. Wonderbaarlijk genoeg bleef het theater nagenoeg ongedeerd tijdens de aardbeving. In het nieuwe gedeelte van de stad staan grotere gebouwen, de nieuwe kathedraal en bevinden zich uitgaansgelegenheden. Erg sfeervol is het daar niet echt. Wel de moeite waard om te bezoeken is de enorme Roberto Huembes markt, waar je de beste verzameling souvenirs kan scoren die je in Nicaragua zult vinden. Pas wel op voor zakenrollers.

Kathedraal, Managua

Kathedraal in het grotendeels verwoeste oude deel aan het Xolotlánmeer.

Palacio de la Cultura, Managua

Palacio de la Cultura.

Tiscapa Lagune

De Tiscapa lagune is beschermd natuurgebied tegenwoordig. Het ligt vlak onder het historische centrum van Managua en is een van de weinige trekpleisters voor toeristen. Langs het natuurreservaat bevinden zich veel restaurantjes en winkels. In en rondom het reservaat zijn stukken teruggevonden uit de pre-Columbiaanse tijd, die bijdragen aan de geschiedenis van Managua. In het reservaat is het mogelijk om Canopytours te doen, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de oude stad, waarvan 90% tijdens de aardbeving verwoest werd, maar ook op de nieuwe stad, met hoge gebouwen, parken, winkelcentra en restaurants.

Lokaal vervoer in Managua

Lokaal vervoer in Managua.

Street food, Managua

Street food.

Managua

Uitgaan in Managua

Managua is een stad met meer dan een miljoen inwoners en er zijn dan ook volop uitgaansgelegenheden. Er zijn galerieën, diverse musea (waaronder een over de geschiedenis van Nicaragua en een aan te raden antropologisch museum) en vele verschillende soorten restaurants. Voor na het eten is er een groot aanbod aan barretjes, discotheken, theaters, bioscopen (ook met Engelstalige films), casino’s en karaokebars. Er is sinds enkele jaren zelfs een bescheiden ‘gay nightlife’. Dat is heel wat als je bedenkt dat pas acht jaar geleden in Nicaragua de wet is aangepast die homoseksualiteit strafbaar achtte.

Vliegen naar Managua – hoe kom je er?

Luchthaven van Managua

De (vrij moderne) internationale luchthaven van Managua.

Vanaf Nederland gaan er helaas geen rechtstreekse vluchten naar Nicaragua, maar KLM vliegt bijvoorbeeld wel met een tussenstop in Panama of Delta met een tussenstop in Atlanta. Tickets zijn er vanaf zo’n €600 à €700 retour, soms zelfs voor zo’n €500. Vanaf Tegucigalpa in Honduras en San José in Costa Rica gaan er ook vluchten naar de hoofdstad van Nicaragua. Vanuit deze landen kun je ook per bus in Managua komen; dit zijn luxere touringbussen die door heel Midden-Amerika rijden.

Top 3 Nicaragua specialisten

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Freddy, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Verschillende rondreizen (privé, groep en single) die Nicaragua combineren met Costa Rica, Panama en/of El Salvador.
Bezoek website

Riksja Travel
Riksja Travel

Riksja Costa Rica heeft meerdere Nicaragua bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Beste reistijd Managua

Ook voor Managua geldt dat de warmste en droogste periode tussen november en april is. Managua is echter een best groene hoofdstad met veel verschillende soorten bomen, sommige die zelfs nergens anders ter wereld voorkomen. Deze bomen komen juist in de regenperiode tot bloei, vandaar dat tijdens mei tot oktober de stad een stuk mooier wordt door het het groen dat er dan groeit.

5 Managua reiservaringen en tips

 • Annet Derks

  “Leuk voor éen of twee dagen”

  Geplaatst 20-11-2017

  Managua geeft een ander beeld van Nicaragua dan het werkelijk is. Managua is een echte stad met wat bezienswaardigheden.
  Wij zijn bij aankomst meteen van Managua doorgereisd naar Granada. Dit zal ik dan ook iedereen aanraden. Loop s'avonds niet hier over straat met al jouw spullen. Wij zijn aan het einde van onze vakantie nog 2 dagen in Managua geweest. Leuk om rond te kijken maar geen aanrader. Gebruik liever je tijd in één van de andere mooie plekken in Nicargua

 • Silvia

  “Eén nacht in Managua”

  Geplaatst 16-11-2017

  Er wordt aangeraden om Managua over te slaan wanneer je naar Nicaragua reist. Het zou er niet veilig zijn. Ik ben zelf twee dagen in Managua geweest en heb mij daar niet onveilig gevoeld. Het is natuurlijk altijd een kwestie van je gezond verstand gebruiken.
  Naast de bekende "chicken bus" voor lange afstanden, heb ik in Managua ook gebruik gemaakt van de lokale stadsbus. Als je de lokale bevolking hier naar vraagt, zullen ze je 9 van de 10 keer naar de taxi's doorverwijzen, maar de stadsbus is een stuk goedkoper. Bereid je wel voor op een nog vollere bus dan de chickenbus. En wanneer je bestemming er aan lijkt te komen; ga op tijd naar de deur om uit te kunnen stappen. Anders ben je te laat door de mensenmassa heen. Ik heb de lokale bevolking in Managua als behulpzaam ervaren. Ook in de lokale bus, waar vrijwel geen toeristen gebruik van maken omdat het onveilig zou zijn. Ze hielpen mij met uitstappen, omdat het nogal onhandig ging met mijn backpack door de massa heen.

  Ik verbleef voor één nacht in Backpackers Inn. Een rustig hostel waar voornamelijk reizigers verblijven die net in Nicaragua zijn geland of de volgende dag naar het vliegveld toe moeten. Het was er druk, maar ondanks het grote aantal reizigers heerst er wel rust. 's Avonds gaan de lichtend op tijd uit en kan je rustig slapen. Een prettig hostel met de nodige faciliteiten.

  Tip: reis je vanaf je hostel in Managua naar het vliegveld en wil je op tijd je vlucht halen, zorg dan dat je op tijd vertrekt! Managua is een drukke stad, er is veel verkeer en je bent ondanks de korte afstand lang onderweg. Liever dat je even op het vliegveld moet wachten, dan dat je je vlucht mist.
  Tegenover het vliegveld zit ook een hostel speciaal voor toeristen die net zijn aangekomen of de volgende dag moeten vliegen. Deze heet Monte Cristi en zit op de ideale locatie. Nadeel hiervan; hij zit heel snel vol dus reserveer op tijd je plekje als je hier gebruik van wilt maken.

 • Paul H.

  “Noodzakelijk ”

  Geplaatst 09-11-2017

  Aangezien het vliegveld er ligt en alle buslijnen via Managua gaan is het onmogelijk om Managua compleet te vermijden. De verhalen van de locals waren echter voldoende om hier om geen behoefte aan te hebben.

 • J.

  “Niet de moeite waard”

  Geplaatst 08-11-2017

  Niet de moeite waard om lang te blijven. Internationale vluchten komen aan op Managua, maar verder is er geen reden om de stad te bezoeken. Er is vrij weinig te zien en komt ook niet bepaald veilig over.

 • Elke Bies

  “Niet zo slecht als dat overal online staat”

  Geplaatst 08-03-2017

  Managua staat overal omschreven als een verschrikkelijke stad. Nou, dat valt best wel mee hoor. Het is groot, dus je hebt altijd mooiere en minder mooie plekken. Door de oorlog is er veel verloren gegaan. Managua is nog steeds in opbouw en door de keuzes van de bestuurders van het land wordt er gekozen voor kitsch en kleurrijk, zo zijn er ...tig reusachtige bomen geplaatst die iedere avond de stad verlichten (terwijl er duizenden mensen zonder huis en eten leven). Een paar dagen in Managua is genoeg maar als je de tijd hebt, probeer eens wat meer te zien zodat je de cultuur en het land beter leert kennen - Off the Beaten Path. Het is niet le-vens-ge-vaar-lijk.


Deel jouw Managua reiservaring en tips!

Ben jij in Managua geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nicaragua specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Freddy, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft verschillende rondreizen (privé, groep en single) die Nicaragua combineren met Costa Rica, Panama en/of El Salvador.
Bezoek website


Riksja Travel

Riksja Travel

Riksja Costa Rica heeft meerdere Nicaragua bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Meer Nicaragua reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijk en met grote vrijheid.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé-reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Pioniersreis incl. El Salvador & Honduras.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Avontuur op maat.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. droomreis Trans-Midden-Amerika!
Bezoek website

Bezienswaardigheden Nicaragua

Alle bezienswaardigheden in Nicaragua

Vliegtickets naar Nicaragua


Hotels in Nicaragua zoeken

Hotels in Nicaragua zoeken

Boek je rondreis naar Nicaragua

Better Places
1. Better Places

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Privé rondreizen.
Bezoek website

Riksja Travel
3. Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 9 Nicaragua rondreizen
Vanaf €2849 incl. vliegticket

Vliegtickets Nicaragua

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nicaragua
V.a. 515

Volg ons op Facebook