27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 8 april, 2020

Bwindi Impenetrable National Park is dé plek om oog in oog te komen met berggorilla’s in het wild. Daarnaast is het een schitterend ongerept regenwoud vol valleien, kloven en rivieren.

Bwindi Impenetrable National Park

Het Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda, aan de grens met de Democratische Republiek Congo. Het is één van de meest diverse tropische regenwouden van Afrika en beslaat 331 km2. Het Bwindi Impenetrable National Park huist ongeveer 320 berggorilla’s en dat is ongeveer een derde van de gehele populatie. Het park staat wereldwijd bekend om deze markante bewoners. Je kunt oog in oog met te komen te staan tijdens een exclusieve gorilla trekking, een ervaring die je voor eeuwig bij zal blijven.

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467 Cheaptickets.nl

Overnachten in Oeganda

Vergelijk alle hotels in Oeganda
Bekijk hotels Booking.com

Natuur in Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park

Landschap in het Bwindi Impenetrable National Park.

Enkele regenwouden in Afrika hebben de laatste ijstijd, van ongeveer 15.000 jaar geleden, overleefd. Het Bwindi Impenetrable National Park is er daar één van. Doordat de bomen in het woud al zo oud zijn, hebben ze een hoogte gekregen van 1160 tot 2600 meter. Door de dichte begroeiing wordt het Bwindi Impenetrable National Park een ondoordringbaar regenwoud genoemd. Het woud wordt gekarakteriseerd door smalle valleien, kloven en steile hellingen. In het park komen meer dan 200 verschillende boomsoorten voor. Ook ontspringen in Bwindi vijf rivieren die uitkomen in Lake Mutanda, Lake Bunyonyi en Lake Edward. In 1994 is het Bwindi Impenetrable National Park toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bwindi Impenetrable National Park

Landschap rond het Bwindi Impenetrable National Park.

Verscheidenheid aan wild

Doordat het Bwindi Impenetrable National Park zo oud is, is de biodiversiteit enorm. In het park huizen niet alleen berggorilla’s, maar nog tien andere soorten primaten zoals zwart-witte colobus apen, de blauwe aap en chimpansees. De berggorilla’s komen uitsluitend in Oeganda, Democratische Republiek Congo en in Rwanda voor. Ook andere soorten zoogdieren zoals antilopen, bosolifanten, luipaarden, otters, 350 verschillende amfibieën en reptielen en 200 verschillende vlindersoorten leven in het Bwindi Impenetrable National Park. Vogelliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen, want het regenwoud is het broedgebied van maar liefst 350 verschillende vogelsoorten. Verscheidene dieren die in Bwindi leven, komen nergens anders in Afrika meer voor.

Jonge gorilla in het Bwindi Impenetrable National Park

Gorilla trekking in Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park staat bekend om zijn berggorilla’s. Daarom zijn er diverse projecten opgezet om de gorillafamilies te laten wennen aan menselijk gezelschap. Inmiddels kunnen er zes families bezocht worden door bezoekers, namelijk de Mubare, de Habinyanja, de Rushegura, de Bitikura, de Nkuringo en de Nshongi groep. Iedere groep bestaat uit enkele gorilla’s (jong en oud) en één of meerdere zilverrug-gorilla’s. Het is enkel mogelijk om te voet het Bwindi Impenetrable National Park te betreden. Per dag mogen er maximaal acht personen per gorillafamilie mee op een tocht door het ondoordringbare regenwoud, op zoek naar één van de families. Deze gorilla trekkings worden gedaan onder begeleiding van een ranger, spoorzoekers en gewapende escorts. Tegen een klein bedrag is het ook mogelijk om een tassendrager in te huren. De tocht kan variëren van twee tot acht uur, afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt. Wanneer een gorillafamilie is gevonden, mogen ze niet meer dan een uur worden bezocht.

Gorilla trekking in Bwindi Impenetrable National Park
Gorilla in het Bwindi Impenetrable National Park

Vergunningen

Een ‘gorilla permit’ is niet goedkoop: de prijs is momenteel zo’n 600 dollar. In april, mei en november is dat 450 dollar. Daarnaast heb je ook nog een trekking permit nodig van zo’n 100 dollar. De gorilla-vergunning dient vooraf aangevraagd te worden bij het Uganda Wildlife Authority in Kampala. Dit kun je ook laten doen door lokale safari operators, of je boekt een georganiseerde reis waar de gorilla permit al bij inbegrepen is: kijk bijvoorbeeld bij Sawadee of Koning Aap.

Accommodaties en faciliteiten

Verblijven in het Bwindi Impenetrable Nation Park is niet mogelijk. De natuur moet hier ongerept blijven. Aan de randen van het park en bij de aangrenzende steden Buhoma en Nkuringo is echter een groot aanbod van diverse accommodaties en faciliteiten. Het is mogelijk om te overnachten op budget campsites, middenklasse hotels of luxe lodges. Traditioneel overnachten in bandas, Keniaanse hutjes, behoort ook tot de mogelijkheden. De tenten en lodges zijn grotendeels milieuvriendelijk gemaakt. De faciliteiten zijn afhankelijk van het type accommodatie.

Enkele accommodatie tips: de Gorilla Safari Lodge (v.a. €151), het Rushaga Gorilla Camp (v.a. €110), het Nkuringo Gorilla Camp (v.a. €120) of het betaalbare Ruhija Community Rest Camp (v.a. €20) en het Ecomarvels Gorilla Resort (v.a. €62).

Reizen naar het Bwindi Impenetrable National Park – hoe kom je er?

Met een 4×4 is het vanaf het Queen Elizabeth National Park twee tot drie uur rijden naar de noordingang van het Bwindi Impenetrable National Park. Vanaf Kabale naar de zuidingang is het één tot twee uur rijden en vanaf Kampala via Mbarara is het zes tot acht uur rijden naar de Buhoma-toegangspoort. Het is ook mogelijk om een vliegtuigje te nemen vanaf Entebbe of Kampala. Bwindi beschikt namelijk over drie vliegveldjes.

Georganiseerde Oeganda-rondreizen met eventuele gorilla trekking vind je o.a. bij Sawadee, Koning Aap en Undiscovered. Kijk en vergelijk de prijzen, de reisduur en het programma.

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap
Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Bwindi Impenetrable National Park – klimaat en beste reistijd

Het Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda heeft een tropisch klimaat. Het gehele jaar door ligt de dagtemperatuur rond de 26 graden Celsius. In de ochtend en avond ligt de minimumtemperatuur tussen de 7 tot 15 graden.

De beste reistijd om naar het Bwindi Impenetrable National Park af te gaan is van medio juni tot en met september en december tot en met februari. In deze periodes vallen er namelijk korte regenbuien en is de vegetatie nog niet op z’n hoogst. Hierdoor wordt het makkelijker om berggorilla’s en ander wild te spotten. Ook voor vogelliefhebbers is dit de aan te raden reistijd.

6 Bwindi Impenetrable National Park reiservaringen en tips

 • Davy Goossens

  “One in a lifetime experience”

  Geplaatst 13-04-2019

  Wow, hoe gaaf is het om oog in oog te staan met een van de prachtigste apen ter wereld. De hike naar de familie toe is al een ervaring op zich. Samen met een gids en porters begin je na een briefing aan de hike. Je weet niet hoe lang je onderweg bent om de familie te bereiken. Ineens stopt de gids en begint met het maken van een pad dwars door de jungle. En toen zagen we de eerste baby gorilla. Wat een gave beesten. Ze hadden geen interesse in ons en gingen door met hun dagelijkse leven. Het kost veel geld, maar de ervaring is het dubbel en dwars waard.

 • Roderick

  “Beste uur van ons leven!”

  Geplaatst 24-11-2017

  Er zijn geen woorden voor om te omschrijven hoe geweldig het is om oog in oog te staan met berggorilla's!!! De tocht de bergen in was niet makkelijk. Het was in het regenseizoen en ondanks dat het die dag droog was, is het in een regenwoud natuurlijk best nat. Dus de grond was glibberig, wat de klim omhoog en terug omlaag niet makkelijker maakte. Maar we hebben het gehaald en een uur bij de gorilla's gezeten. Wat was dat geweldig! De kleintjes rende in het rond, de volwassenen zaten overal om ons heen. De silverback lag rustig op zijn rug naar ons en zijn familie te kijken. Het uur ging echt veel te snel voorbij!
  Een andere groep toeristen, die gelijk met ons vertrok, ging op zoek naar een andere groep gorilla's. Wij splitsen van hun af en liepen daarna de berg omhoog. Zij bleven op het pad. Ongeveer een kilometer later stak "hun" gorilla groep de weg over. Ze hebben dus nooit de weg hoeven te verlaten om de gorilla's te verlaten. Persoonlijk vond ik de tocht er naartoe juist wat het zo bijzonder maakte. Maar de gorilla's zijn overal, dus je kan ze heel snel vinden, er wat meer moeite voor moeten doen zoals wij, of, zoals we van anderen hebben gehoord, de hele dag hiken en ze niet zien. Of na 10 uur hiken en daarna moet je nog terug. Dus alles is mogelijk. En dat maakt het wellicht ook juist heel erg leuk.

 • Daphne Smit

  “Een onvergetelijke ervaring”

  Geplaatst 19-11-2017

  Op onze rondreis door Oeganda, Kenia en Tanzania moest dit wel een van de hoogtepunten worden. En ontmoeting met de berggorilla's. We waren vroeg vertrokken van de camping en kwamen zo bij op tijd bij de briefing voor onze trekking.
  En toen begon onze hike onder begeleiding van een gids en twee militairen. Na anderhalf uur klimmen en klauteren stonden we oog in oog met de gorillafamilie. Twee broertjes waren aan en het spelen een klauterden In de rondte. Terwijl de zilverrug op zijn gemak zat te eten. Zo bijzonder, zo onvergetelijk.

 • Manon

  “Geweldige Gorilla's”

  Geplaatst 05-11-2017

  Na een zware lange klim door de bush bush was daar de mooiste beloning die je je maar kan wensen. Een grote familie met berggorilla's. Ik kreeg er de tranen van in mijn ogen, zo intens mooi is dat om te zien. Ze zijn rustig en nieuwsgierig. Vooral de jonge gorilla's klimmen in bomen en slaan op hun borst om indruk op ons te maken. Het alfa mannetje kijkt langs je heen, hij stoort zich niet aan ons. De hele rit worden we goed voorbereid wat wel en niet mag en wat we moeten doen bij calamiteiten. Goed georganiseerd en ze denken goed om het welzijn van de dieren.

 • Jamie

  “Gorilla's in Bwindi”

  Geplaatst 30-10-2017

  Vanuit Tanzania zijn wij naar Bwindi met de bus gegaan. Dit was prima te doen als 2 jongen vrouwen, maar wij woonden en werkten toen al wel een tijd in Tanzania dus wisten wel van lokals wat veilig was. De bevolking was een stuk minder vriendelijk in Oeganda en wij voelden ons hier ook minder veilig. Het park was echter prachtig en zo bijzonder! Het is ontzettend duur maar elke cent waard. Wij sliepen in een kamp aan de rand van het park en snachts kwamen de olifanten tussen de huisjes water drinken. De gorillas bezoeken was een beste wandeling waarbij je toch echt wel fit moet zijn omdat je van reguliere paden af gaat. Je kan een porter huren die je hierbij begeleid. Een tip is uiteraard je goed voor te bereiden qua schoenen en kleding. Dit hadden wij niet gedaan en hadden het zeker onderschat. In combinatie met het regenseizoen betekende dit veel schrammen, vallen en glibberen in de modder. Je mag een uur bij de gorillas doorbrengen wat genoeg is en hierna keer je weer terug naar het kamp.

 • Ellen Oudijk

  “Groen, groener, groenst!”

  Geplaatst 22-10-2017

  Diep in de regenwouden van Bwindi vind je een aantal van de laatste berggorilla's. Je kunt met een ranger op zoek naar deze prachtige dieren die met het uitsterven bedreigd worden. Een bezoekje aan de berggorilla's kost je dan ook een vermogen (750 dollar dacht ik) maar daar staat wel een hele indrukwekkende ervaring tegenover. Wat mij betreft de 750 dollar volledig waard. Het is zo bijzonder om deze prachtige dieren van zo dichtbij te zien. Probeer daarnaast ook een bezoekje te brengen aan dorpjes in de buurt. Maak contact met de mensen en zie hoe anders het leven hier is als in de stad of het platteland.


Deel jouw Bwindi Impenetrable National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Bwindi Impenetrable National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Oeganda rondreis aanbiedingen

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Meer Oeganda reisorganisaties

Kras
Kras

Diverse safarireizen Oost-Afrika.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika-specialist.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Oeganda

Alle bezienswaardigheden in Oeganda

Vliegtickets naar Oeganda


Hotels in Oeganda zoeken

Hotels in Oeganda zoeken

Boek je rondreis naar Oeganda

Koning Aap
1. Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Rondreis met gorilla permitgarantie.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Op zoek naar chimpansees en berggorilla’s.
Bezoek websiteBekijk 2 Oeganda rondreizen
Vanaf €3759 incl. vliegticket

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467

Volg ons op Facebook