27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Het Kibale Forest National Park is een van de mooiste regenwouden van Oeganda en dé plek om chimpansees in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. De kans daarop is 90%!

Kibale Forest National Park

Het Kibale Forest National Park ligt in het westen van Oeganda en heeft een grootte van 795 km2. Dit tropische regenwoud grenst aan het Queen Elizabeth National Park en staat bekend om zijn grootste verscheidenheid aan primaten. Waar het Bwindi Impenetrable National Park beroemd is om zijn berggorilla’s, zijn in het Kibale Forest National Park de chimpansees de grootste attractie. Er leven er zo’n 600 in het park en de kans dat je ze tijdens een trekking tegenkomt in het bos is groot: zo’n 90%. Je volgt simpelweg het geluid van het gekrijs en geschreeuw!

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467 Cheaptickets.nl

Overnachten in Oeganda

Vergelijk alle hotels in Oeganda
Bekijk hotels Booking.com

De natuur in Kibale Forest National Park

Kibale Forest National Park

Het landschap van het Kibale Forest National Park.

Het Kibale Forest National Park ligt tussen Lake Edward en Lake Albert in en is het meest toegankelijke oerwoud van Oeganda. Het regenwoud bedekt het noorden en het centrale deel van het park. Op het laagste punt van het nationale park bevinden zich moerassen met papyrus en graslanden. Om de graslanden heen staan oude bomen van meer dan 50 meter hoog. Het nationale park wordt doorkruist door de Dura en de Kanyanchu rivier en kent ongeveer 229 verschillende boomsoorten.

Verscheidenheid aan primaten en wild

Chimpansees in het Kibale Forest National Park

Chimpansees in het Kibale Forest National Park.

Het Kibale Forest National Park kent dertien verschillende soorten primaten, namelijk de chimpansee, zwarte en witte colobus aap, de rode colobus aap, de blauwe aap, grijs- en witwang mangabeys, roodstaartmeerkatten, olijfbavianen, galago’s (bush babies), de vervet aap, de l’hoëst apen en de diademed aap. Het park huist niet alleen primaten, maar ook bosolifanten, Oegandese kobs, buffels, wrattenzwijnen, bosbokken, waterbokken, de blauwe duiker, het reuze boszwijn, luipaarden en nijlpaarden. Het Kibale Forest National Park is daarnaast het thuis vor 200 verschillende amfibieën en reptielen en 250 verschillende vlindersoorten. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het regenwoud is het broedgebied van 375 verschillende vogelsoorten. Vogels als de prigogine grondlijster, die alleen in nog in Oeganda voorkomt, zijn in het park te observeren.

Rainbow hagedis in het Kibale Forest National Park

Rainbow hagedis in het Kibale Forest National Park.

Chimpansee trekkings in Kibale Forest National Park

Sinds 1991 is het voor bezoekers mogelijk om een chimpansee trekking te doen in het Kibale Forest. Deze chimpansee trektochten worden gedaan onder begeleiding van een gespecialiseerde ranger. De ranger geeft informatie over het gebied en over het gedrag van de primaten. De tocht kan variëren van één tot vier uur, afhankelijk van waar de chimpansees zich bevinden. Per dag mogen er drie groepen van maximaal zes tot acht mensen met een ranger mee op een tracking. Wanneer er een chimpanseefamilie is gevonden, mogen ze niet meer dan een uur worden bezocht. De kans om chimpansees te treffen, is zeer groot. In het relatief kleine Kibale Forest National Park leven namelijk ruim 600 chimpansees. Het is ook mogelijk om een ‘Chimpansee Habituation Experience’ te doen. Hierbij loop je een gehele dag mee met onderzoekers die het leven van chimpansees bestuderen. Voor wie geen chimpansee trekking wil of kan doen, is het mogelijk om andere wandelingen te maken. Voor vogelliefhebbers is er een speciale tocht georganiseerd. Deze wandeltocht leidt naar het Magombe moeras. In dit moerasgebied leven ruim 200 vogelsoorten en acht verschillende soorten primaten.

Chimpansee trekkings in Kibale Forest National Par

Vergunningen

Voor een chimpansee trekking het Kibale Forest National Park heb je een vergunning nodig. Deze ‘permits’ kosten 150 dollar en moeten aangevraagd worden via de Uganda Wildlife Authority in Kampala. Dit kun je ook door lokale safari operators laten doen, of boek een georganiseerde rondreis waar de permits al bij inzitten. Kijk daarvoor bijvoorbeeld hier bij Sawadee, Djoser of Koning Aap.

Chimpansee in Kibale Forest National Par

Accommodaties en faciliteiten

Binnen het Kibale Forest National Park bevindt zich maar een handjevol accommodaties. Er zijn enkele campsites, zoals het Kanyanchu River Camp waar het mogelijk is om te overnachten in een eigen tent of camper. Op deze campsite staan vier bandas, traditionele Keniaanse hutjes. Er is een kantine waar maaltijden geserveerd worden, maar er zijn geen sanitaire voorzieningen. Bij de Sebitoli Camping Ground zijn elf bedden beschikbaar. Er is geen elektriciteit, maar er zijn wel sanitaire voorzieningen. Ook hebben ze een ruim aanbod van maaltijden. De Primate Lodge Kibale is een luxe, milieuvriendelijke accommodatie bestaande uit acht tenten en zeven cottages. De lodge is van alle gemakken voorzien. Het Rweteera Safari Park beschikt over een tuin, een barbecue en gratis WiFi. Elke accommodatie heeft een woon-eetruimte, een keuken met koelkast, en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Op 7 kilometer buiten het park ligt de fraaie Crater Safari Lodge, met luxe bungalows op een heuvel met schitterend uitzicht.

Reizen naar het Kibale Forest National Park – hoe kom je er?

Het Kanyanchu Visitor Centre vormt de hoofdtoegang tot het Kibale Forest National Park. Vanaf de hoofdstad Kampala is het ruim 340 kilometer rijden naar de toegang van het park. Het park kan ook worden bereikt via het Queen Elizabeth National Park in het zuiden.

Georganiseerde Oeganda-rondreizen inclusief chimpansee trekking in het Kibale Forest National Park vind je o.a. bij Sawadee, Djoser of Koning Aap.

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap
Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Kibale Forest National Park – klimaat en beste reistijd

Het Kibale Forest National Park in Oeganda heeft een tropisch klimaat. Het gehele jaar door is de dagtemperatuur gemiddeld 26 tot 27 graden Celsius. ’s Nachts kan het afkoelen van 14 tot 15 graden. In het noorden valt meer regen dan in het zuiden van het park.

De beste reistijd om naar het Kibale Forest National Park af te reizen is van medio juni tot en met september en van december tot en met februari. In deze droge periode is de begroeiing niet op z’n hoogst, waardoor het makkelijker wordt om primaten te spotten. Ook voor vogelliefhebbers is dit de aan te raden reistijd.

4 Kibale Forest National Park reiservaringen en tips

 • Davy Goossens

  “Rennen door de jungle”

  Geplaatst 13-04-2019

  Je weet nooit zeker of je de chimpansees zult zien, maar wij hebben er veel gezien. Op een gegeven moment zagen de eerste hoog in een boom zitten. De gids gaf aan dat hij zo naar beneden zou komen. En dat gebeurde ook, hij vloog naar beneden en vervolgde daarna zijn weg over de grond. Onderweg liet hij een paar keer goed van zich horen en zagen we hoe ze met elkaar communiceerden. Prachtige dieren in een prachtige omgeving,

 • Daphne Smit

  “Rennen door de jungle”

  Geplaatst 23-11-2017

  Onze eerste ervaring in de jungle en een onvergetelijke. Na een korte briefing werd onze reisgroep in kleinere groepjes verdeeld. Met dit groepje en een gids trokken we het regenwoud in. We liepen elke keer een stuk en dan bleven we stilstaan zodat onze gids kon luisteren waar de chimpansees zaten. En daar was onze vrouwelijke gids zeer goed in. Binnen een kwartier zagen we al de eerste apen hoog in de bomen zitten.
  De andere groepen kwamen er ook aan, wanneer een gids de chimps heeft gespot worden ook de andere gidsen gewaarschuwd. Zo is voor iedereen de kans het grootst om ze te zien.

  Toen we de apen een tijdje hadden bestudeerd zijn we verder gelopen en kwamen we bij een chimp die een nest aan het maken was boven ons hoofd. Elke dag maken ze weer een nieuw nest, dit was ook erg leuk om te zien.

  En daarna weer opzoek naar andere apen. Deze zaten ook weer in de boom, onze gids zei dat we hier gingen wachten totdat de chimps naar beneden zouden komen, en dat gebeurde. Binnen no time gleden ze via de stam naar beneden. We mochten ze volgen, met een grote groep liepen we in een rij achter de chimps aan. Toen ze opsplitste is onze groep ook weer gesplitst en hebben we nog een aantal minuten kunnen genieten van deze prachtige dieren. En toen was het al weer voorbij, de drie uur waren voorbij gevlogen. Echt een aanrader! Denk er wel aan om wandelschoenen, lange broek en lange sokken aan te trekken.

 • Manon

  “Crazy Chimps”

  Geplaatst 05-11-2017

  Als je eens Chimpansees wilt zien van dichtbij en ze wilt ervaren, kan ik je de Habituation Experience in Kibale Forest National Park aanraden. Je bent van 's ochtends vroeg tot de zon ondergaat bij de chimpansees. Je kunt ze aan het eind van de dag prima van elkaar onderscheiden en je hebt een camera vol met mooie foto's. Ze komen je haast opzoeken en kijken je de hele tijd aan. Ze zijn speels en zoeken veel contact met elkaar. Mooie ervaring om nooit meer te vergeten!

 • Marieke Verschuren

  “Een prachtige ervaring om nooit te vergeten!”

  Geplaatst 10-02-2016

  Een dag omringt door een chimpansee familie in het wild is heel indrukwekkend! Een prachtige ervaring om nooit te vergeten, we komen er zeker nog eens terug!


Deel jouw Kibale Forest National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Kibale Forest National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Oeganda rondreis aanbiedingen

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Meer Oeganda reisorganisaties

Kras
Kras

Diverse safarireizen Oost-Afrika.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika-specialist.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Oeganda

Alle bezienswaardigheden in Oeganda

Vliegtickets naar Oeganda


Hotels in Oeganda zoeken

Hotels in Oeganda zoeken

Boek je rondreis naar Oeganda

Koning Aap
1. Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Rondreis met gorilla permitgarantie.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Op zoek naar chimpansees en berggorilla’s.
Bezoek websiteBekijk 2 Oeganda rondreizen
Vanaf €3759 incl. vliegticket

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467

Volg ons op Facebook