27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Het majestueuze Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Oeganda en is het grootste Oegandese wildreservaat. Het park is vernoemd naar de Murchison watervallen en wordt door de rivier de Nijl verdeeld in twee delen.

Murchison Falls National Park

Niet alleen het park zelf is beschermd natuurgebied, ook de Bugungu en Karuma Wildlife Reserves en het Budongo Forest Reserve behoren officieel tot het Murchison Falls National Park. De natuur in het park is divers en varieert van dicht regenwoud in het zuidwesten tot savannes in het noordwesten. Het noorden is relatief vlak met lage begroeiing en Borassus palmbomen, terwijl het zuiden heuvelachtig is. Rivieren en meren doorkruisen het hele gebied. Door een brede kloof in de rotsen van ongeveer zes meter stort het water van de Nijl veertig meter naar beneden. Er stroomt 360.000 liter water per seconde doorheen. Deze waterval, de Murchison Falls, staat bekend als de krachtigste natuurlijke stroming ter wereld.

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467 Cheaptickets.nl

Overnachten in Oeganda

Vergelijk alle hotels in Oeganda
Bekijk hotels Booking.com

Verscheidenheid aan wild

Nijlpaard in het Murchison Falls National Park

Nijlpaard in het Murchison Falls National Park.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het wild in Murchison Falls bijna volledig uitgeroeid door de soldaten van dictator Idi Amin. De soldaten hielden hun schietoefeningen in dit gebied en gebruikten de dieren als doelwit. Dankzij de grote inspanningen heeft de wildstand zich inmiddels weten te herstellen. Door het gevarieerde landschap is Murchison het leefgebied van een verscheidenheid aan wild. Murchison Falls is het enige park waar de Rothschild giraffe nog voorkomt. Ook olifanten, leeuwen, luipaarden, hyena’s, buffels, wrattenzwijnen en verschillende typen antilopen, waaronder de Oegandese kob, Jackson’s hartebeest, waterbok en oribi huizen in het park. In en om de meren en rivieren leven nijlpaarden en nijlkrokodillen. In het regenwoud leven veel soorten primaten zoals patas aapjes, bavianen en chimpansees. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want het park is het broedgebied van ongeveer 450 verschillende tropische vogelsoorten waaronder de zeldzame schoenbekooievaar.

Murchison Falls National Park

Op safari in Murchison Falls National Park

Voor wie graag zelfstandig reist is het mogelijk om in een 4×4 een self drive safari te doen in het Murchison Falls National Park. Er zijn echter wel wat verzwarende omstandigheden. Er is namelijk geen geasfalteerde weg en de tracks zijn erg drassig. De voordelen van een self drive safari zijn dat je zelf de route kunt bepalen en zelf je tijd kunt indelen.

Murchison Falls

Murchison Falls.

Het wild komt voornamelijk voor op het schiereiland dat gecreëerd is door de Victoria en de Albert Nijl, in het noordelijke gedeelte van het park. Georganiseerde safaritochten met een ranger en een open fourwheeldrive worden dan ook bijna altijd in dat gebied gehouden. De ranger, die bekend is met het park en de wilde dieren, spoort het wild op en vertelt over de natuur en de dieren. Naast jeepsafari’s kun je ook op wandelsafari en een boottochtsafari maken. De boten varen naar de Murchison Falls en onderweg is het mogelijk om nijlpaarden, krokodillen en wellicht de schoenbekooievaar te zien. In de Budongo Forest Reserve kun je onder begeleiding van een ranger een wandeling door het regenwoud te maken op zoek naar chimpansees.

Murchison Falls National Park
Murchison Falls National Park

Accommodaties en faciliteiten

In het nationale park zijn diverse campsites opgezet. De campsites in Top of the Falls, Paraa, Rabongo Forest en het delta gebied beschikken over sanitaire voorzieningen. In het Red Chilli Rest Camp is het mogelijk om in traditionele bandas te slapen, Keniaanse hutjes. Hier zijn maaltijden en drank inbegrepen. Luxere accommodaties zijn beschikbaar op o.a. het Nile Safari Camp, de Sambiya River Lodge en de Paraa Safari Lodges.

Reizen naar het Murchison Falls National Park – hoe kom je er?

Vanaf de nabijgelegen stad Masindi, 4 uur rijden vanaf Kampala, is de toegangspoort van het Murchison Falls National Park een half uur rijden. Van de toegangspoort naar de Nijl is het ongeveer nog een uur rijden. Het is ook mogelijk om per fly-in vliegtuigje te reizen. Vluchten naar het park vertrekken vanaf Entebbe, maar zijn prijzig.

Georganiseerde Oeganda rondreizen die Murchison Falls National Park aandoen vind je o.a. bij Sawadee, Djoser, Undiscovered of Koning Aap.

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap
Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Murchison Falls National Park – klimaat en beste reistijd

Het Murchison Falls National Park in Oeganda heeft een tropisch klimaat. Het gehele jaar door ligt de dagtemperatuur rond de 28 tot 35 graden Celsius. In de ochtend en avond blijft het warm en ligt de temperatuur rond de 22 graden.

De beste reistijd voor het Murchison Falls National Park is van medio juni tot en met september en december tot en met februari. In deze droge periode verzamelt het wild zich rondom de waterbronnen, waardoor ze makkelijker te spotten zijn. Ook voor vogelliefhebbers is dit de aan te raden reistijd. De wegen zijn in deze tijd ook beter begaanbaar.

7 Murchison Falls National Park reiservaringen en tips

 • Laura Visser

  “Watervallen en wilde dieren!”

  Geplaatst 12-05-2019

  Murchison Falls is een mooi en divers safari-park waarbij diverse safari's kunnen worden aangeboden. Deze diversiteit maakt het bezoek aan dit park zo mooi. Juist als je maar kort de tijd hebt.
  Je maakt een wandeling over de heuvels met uitzicht op de watervallen, je kan een boottocht maken waarbij je watervallen kan zien of olifanten en bisons die in het water poedelen en een 'game-drive' maken in de vroege ochtend of namiddag. Op jacht naar de boomleeuwen, olifanten en giraffes.
  's Nachts slapen op het kamp, waarbij de nijlpaarden serieus grazen tussen de tentjes!
  Een mooie ervaring om nooit te vergeten!
  Boek via Red Chilli Backpackers die ook in Kampala een hotel hebben, waar je de nacht van te voren al kan slapen. Hierdoor weet je zeker dat je de bus niet mist.

 • Davy Goossens

  “Watervallen en wildlife”

  Geplaatst 13-04-2019

  Een mooi park met een mooie watervallen. Met een boottocht hebben we de dieren vanaf het water kunnen zien en in de ochtend hebben we met de truck ook een prachtige safari gemaakt. Voor de vele olifanten waren prachtig om te zien. Zulke enorme beesten, zo dichtbij. Ook de grote kuddes giraffen hebben we gezien. Soms wel meer dan 20 tegelijk.

 • Ylse80

  “Mooi national park”

  Geplaatst 12-04-2019

  Meestal reis ik naar West Afrika. Daarmee vergeleken is Oeganda wel erg toeristisch... Murchinson falls was een prachtig park, je kunt veel dieren zien. De gidsen weten goed wat waar te vinden. Maar daardoor kreeg ik soms wel een beetje een dierentuin-gevoel. Na een paar minuten stonden er meerdere minibusjes vol toeristen rondom de leeuwen.

 • Daphne Smit

  “Onze eerste gamedrive ooit”

  Geplaatst 23-11-2017

  Dit was onze kennismaking met het wildlife in Afrika. We reden met onze grote truck (geschikt voor 20 personen) door het park heen. We hebben tientallen giraffen bij elkaar gezien en ook grote kuddes herten en veel olifanten. Daar staat Murchinson Falls NP ook om bekend om dieren in grote getalen.
  Ook de vele olifanten waren bijzonder en zeer dichtbij, het werd even spannend toen een olifant een schijnaanval deed op onze truck. Maar daar bleef het gelukkig bij.

  We hebben ook nog een boottocht gedaan naar de Murchinson Falls toe. Er werd beloofd dat we ook veel dieren zouden zien onderweg, dit viel helaas erg tegen. De tocht duurde 4 uur, maar na 1,5 was het eigenlijk wel mooi geweest. Het was wel leuk om de watervallen te zien, maar de weg er naartoe duurde wel erg lang, wij vonden het zonde van ons geld. Ook was de boot overboekt, hierdoor zaten wij op de ombouw van motor ipv een stoel.

  Onze tip is om wat meer tijd te besteden aan een gamedrive ipv het maken van de boottocht.

 • sammy tempels

  “zeer mooi park met de bekende watervallen”

  Geplaatst 03-11-2017

  Murchinson's Nationaal park is het grootste park van Uganda maar eigenlijk kan je dit in een zuidelijk en noordelijk deel indelen. Het zuidelijke deel onder rivier is eigenlijk enkel interessant voor wie niet wil "hiken" naar de bovenkant van de watervallen. Vanuit het zuidelijke deel kan je met de wagen tot de top rijden waar je een geweldig uitzicht hebt op het water dat zich met een enorme vaart een weg stort door de nauwe gang naar beneden. Verder heb je in dit deel van het park vooral veel bavianen en .....tsé tse vliegen. Niet bijster leuk dus. Het noordelijk deel maakt echt alles goed. Verwacht hier geen massa dieren zoals in bijvoorbeeld Kenia maar alles is er behalve de neushoorn. Het park is gemakkelijk te berijden en de kaart die je aan de gate kan kopen is betrekkelijk juist. De trails zijn met een 4x4 perfect te doen en vooral: je rijd door een prachtige omgeving. Bergen wisselen af met verschillende soorten groene vegetatie en zelfs de rivier met talloze nijlpaarden en krokodillen is nooit veraf. Ook een boottocht naar de voet van de watervallen is een leuke belevenis. Hou wel rekening met de tijd dat je hebt om de trails te rijden. Om 19.00u sluit het park en de maximum snelheid is 40km/u. De afstanden kunnen soms verrassend lang zijn tot de gate.

 • Ellen Oudijk

  “Ugandan Wildlife ”

  Geplaatst 22-10-2017

  Murchison falls is genoemd naar de watervallen midden in het wildpark. Je kan met een boot over de Nijl tot vlak bij de watervallen komen. Onderweg kom je ontelbaar veel nijlpaarden en de meest kleurrijke vogels tegen. Ik heb er ook (veel) krokodillen gezien, een paar olifanten langs de oever en een schildpad. Dus als je er toch bent is de boot zeker een aanrader!

  Maar ook de rest van het park is prachtig. Oeganda is geen Kenia en dus zal je echt op zoek moeten naar wilde dieren, de kans dat je per ongeluk een leeuw tegen komt is erg klein. Maar rangers hebben onderling contact met elkaar en geven aan elkaar door waar ze welke dieren tegenkomen. Waar Kenia een beetje lijkt op safari park Beekse Bergen is dat in Oeganda dus een heel ander verhaal. Maar de andere kant hiervan is dat je dus veel minder toeristen tegen komt. En alleen dat maakt al dat ik liever in Oeganda op safari ga.. Je kunt hier zeker de Big 5 spotten.. je moet alleen iets harder je best doen ;)

 • Carlien Murre

  “Amazing”

  Geplaatst 14-02-2016

  We hadden een 3 daagse trip in Murchison. De eerste dag was de heenreis en die was al fantastisch. Zo mooi dat ik niet wist waar ik moest kijken. Nog voor we er echt waren zagen we olifanten en een giraffe. Bij de oversteek met de ferry stond een olifant rustig te grazen in de nijl. Zo bijzonder! Zo dichtbij!
  de oversteek was ietwat spannend maar goed gegaan. De nacht doorgebracht in Red chili camp site. Wat een ervaring. Stiekem ook wel wat spannend hoor. Vroeg opgestaan voor de 1e ferry. Helaas daar aangekomen was hij stuk. Tsja het blijft toch afrika...
  Toen hebben we een tripje gemaakt naar de falls. Wow wat bijzonder! Een echte aanrader. Smiddags hebben we een nijlsafari gedaan per boot uiteraard. Ook heel indrukwekkend met vele nijlpaarden vogels en krokodillen. Ook weer olifanten aan de oever. De falls zijn ook vanaf de nijl prachtig!
  Lekker gegeten bij red chili en vroeg naar bed... de volgende dag een nieuwe poging voor een safari. De ferry ging wel deze keer. De safari was amazing. Zo bijzonder. Het national park is zo mooi.... heel veel gezien en ervaren. Om nooit te vergeten!


Deel jouw Murchison Falls National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Murchison Falls National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Oeganda rondreis aanbiedingen

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Meer Oeganda reisorganisaties

Kras
Kras

Diverse safarireizen Oost-Afrika.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika-specialist.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Oeganda

Alle bezienswaardigheden in Oeganda

Vliegtickets naar Oeganda


Hotels in Oeganda zoeken

Hotels in Oeganda zoeken

Boek je rondreis naar Oeganda

Koning Aap
1. Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Rondreis met gorilla permitgarantie.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Op zoek naar chimpansees en berggorilla’s.
Bezoek websiteBekijk 2 Oeganda rondreizen
Vanaf €3759 incl. vliegticket

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467

Volg ons op Facebook