27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2022

Afrika staat bekend om zijn ongerepte natuur, wilde dieren en vriendelijke bevolking. Qua steden heeft het continent een mindere reputatie. Toch zijn er zat leuke, mooie en/of boeiende Afrikaanse steden. Althans: als je open staat voor meer dan alleen wildlife en natuur. We zettten de 10 leukste, meest fascinerende en/of levendigste steden van Afrika op een rij.

1. Kaapstad in Zuid-Afrika

Kaapstad

Niet alleen één van de mooiste steden van Afrika, ook één van de mooiste steden ter wereld. Kaapstad in Zuid-Afrika wordt ook wel de Moederstad genoemd. De Nederlanders vestigden hier in 1652 de eerste Europese nederzetting. Kaapstad ligt op een schiereiland aan de wereldberoemde, imposante Tafelberg en aan de mooie Tafelbaai. De stad wordt omringd door een fantastisch landschap vol bergen en hoge kliffen (tip: beklim Devil’s Peak of Lion’s Head!), witte stranden met palmbomen én pinguïns, uitgestrekte wijngaarden en de blauwe oceaan. Het centrum van Kaapstad zit vol culturele en historische bezienswaardigheden waar je o.a. meer kunt leren over de geschiedenis van de stad. Natuurlijk vind je hier ook trendy cafés, restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Vooral het bruisende Victoria en Albert Waterfront aan de haven is een geweldige recreatieve plek!

Kijk voor rondreizen die Kaapstad aandoen bij o.a. ANWB Vakanties, TUI, Riksja Zuid-Afrika of De Jong Intra Vakanties, of boek een losse vliegticket vanaf €514 retour en een hotel via Trivago.

2. Fez in Marokko

Leerlooierij in Fez

Fez, ook wel Fès, heeft de grootste authentieke medina van de moslimwereld. Een labyrint van meer dan 9000 kleine straatjes, steegjes en poortjes. Dé droom van 1000 en 1 nacht. Fez is één van de vier Koningssteden en is ontstaan door de samensmelting van twee grote dorpen. Enerzijds dat van de gevluchte Moslims en Joden en anderzijds de emigranten uit Kairaouine (huidig Tunesië). Dit vormde de basis van de hedendaagse culturele en religieuze rijkdommen van Fez. De grootste bezienswaardigheid van de stad is de autovrije medina. De grote blauwe toegangspoort Bab Bou Jeloud leidt je naar dit labyrint. Hoe verder je bergafwaarts loopt, hoe dieper je in de medina komt. Fantastisch om zelf doorheen te slenteren of om een dagdeel een gids te boeken. Elk deel van de medina heeft zijn eigen handel en specialiteit, van handgemaakte tapijten en leerlooierijen tot zilverwerkplaatsen. Overal vind je heerlijk geurende souks en lokale eettentjes, maar ook rijkelijk versierde musea, moskeeën en ‘medersas’ (koranscholen).

Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven, Brussel en Weeze naar Fez, soms al vanaf €55 retour. Slaap in Fez in een riad, een gerestaureerd Marokkaanse herenhuis, gelegen in de medina, te boeken via Booking.com. Enkele tips: Riad Lune et Soleil, Riad Jamaī en Riad Alassala Fes.

3. Addis Abeba in Ethiopië

Addis Abeba

Addis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië. Deze boeiende stad ligt tussen de 2200 en 3000 meter boven zeeniveau, aan de voet van de Entoto berg. (Tip: op de berg heb je een schitterend uitzicht over de stad en je kunt hier een bezoek brengen aan de onze lieve vrouwenkerk van Entoto). Addis Abeba is het commerciële en culturele centrum van Ethiopië. Het is een stad vol contrasten, waar traditioneel en modern samenkomen. Mannen in pak, vrouwen in traditionele kledij, herders met hun kuddes, jongeren in moderne kleding en bedelaars. De nieuwste en duurste auto’s, maar ook oude en roestige Lada taxi’s. Trendy winkelcentra, maar ook armoedige krottenwijken. Al deze verschillen maken de charme van Addis Abeba. Ook vind je in Addis Abeba de grootste openluchtmarkt van Afrika: de Merkato, vol souvenirs en snuisterijen. Om een indruk te krijgen van de geschiedenis van Ethiopië ga je naar één van de musea, de Trinity of Selassie kathedraal of naar de mooie Sint Joriskerk.

Retour vliegtickest naar Addis Abeba zijn er al vanaf €409, en voor hotels kun je kijken op Booking.com. Voor rondreizen naar Ethiopië en Addis Abeba kun je terecht bij o.a. Shoestring, Djoser en Sawadee.

4. Mombasa in Kenia

Mombasa

Mombasa ligt op een schiereiland en is een zeer belangrijke havenstad met een grootse handelshistorie en een boeiend historisch centrum. De cultuur in Mombasa vormt een mengelmoes van Arabische, Afrikaanse, Britse, Chinese, Indiase en Portugese invloeden. Deze invloeden zijn terug te vinden in de ontspannen atmosfeer, het stadsleven, de kleurrijke markten en de traditionele kledij. Mombasa is een combinatie van oud en modern. Er is een modern stadscentrum met winkels, bars en restaurants, maar er is ook een historisch stadscentrum; ‘Old Town’. Hier dwaal je langs oude huizen, winkeltjes, de dagelijkse markt vol verse producten, de oude haven en de twee prachtige moskeeën, de Bohra en de Mandhry. Fort Jesus is een indrukwekkend voorbeeld van de rijke geschiedenis van Mombasa. Mombasa is trouwens ook dé centrale stad voor een verblijf op de exotische Keniaanse stranden aan de Keniaanse oostkust.

Georganiseerde rondreizen die Mombasa aandoen vind je bij o.a. ANWB Vakanties en Tenzing Travel. Een losse vliegticket naar Mombasa kun je boeken via Cheaptickets.nl en hotels via Trivago.

5. Stone Town op Zanzibar (Tanzania)

Stone town, Zanzibar

Stone Town ligt op een schiereiland in de vorm van een driehoek, aan de westelijke kant van het eiland Zanzibar. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes en pleintjes met huizen, winkels, bazaars, Omaanse paleizen, Portugese kapelletjes en mozaïeken moskeeën. Je kunt Stone Town alleen lopend, fietsend of op een motorfiets verkennen, want auto’s passen niet in de smalle straten. Stone Town staat bekend om zijn Arabische sfeer en bijzondere Swahilische architectuur. De Swahili-cultuur is ontstaan uit een mix van Arabische, Perzische, Indiase en Europese invloeden. Stone Town is een opeenstapeling van cultuurschatten. De vaak eenvoudige gebouwen, met afgebladderde pastelkleurige verf, hebben grote bewerkte deuren met prachtig houtsnijwerk. Op Zanzibar zijn deuren een statussymbool en worden ze van generatie op generatie overgedragen. Lees ook ons blog met de hoogtepunten van Zanzibar.

Zanzibar kun je zowel bezoeken tijdens een zonvakantie, of een rondreis in combinatie met Tanzania. TUI biedt beide aan, en bij TUI vind je soms ook al complete strandvakanties naar Zanzibar vanaf €699! Voor georganiseerde rondreizen Zanzibar (meestal in combinatie met Tanzania) kun je onder andere terecht bij Djoser, Sawadee en ANWB Vakanties.

6. Maputo in Mozambique

Maputo

Lang was Mozambique één van de populairste vakantiebestemmingen van Afrika, totdat de burgeroorlogen uitbraken. In 1992 is de vrede teruggekeerd en krabbelt Mozambique langzaam weer op tot ideale reisbestemming. Een stad waarin je de invloed van de Portugese kolonisten nog veel terugziet, is de hoofdstad van Mozambique: Maputo. De buitenwijken zijn chaotisch. Al het verkeer moet hier, tussen duizenden voetgangers door, over stoffige tweebaanswegen de stad in én uit. Langs de wegen staan talloze markten en politiecontroles. Meer naar het centrum worden de straten breder, staan er rijen groene bomen en vind je aan weerszijden mooie koloniale panden in pastelkleuren, afgewisseld door vervallen flats met nog zichtbare kogelgaten. Het moderne stadscentrum mét prachtige skyline (het mooist vanaf de oceaan) bestaat uit nieuwe, witte wolkenkrabbers met reflecterend glas. Een bruisend nachtleven, musea, de witte kathedraal, het Portugese fort, het Eiffel huis, het oude treinstation (bekend van de film ‘Blood Diamond’) en de grote vismarkt: de stad Maputo is er één van contrasten, en zeker niet een ‘mooie’ stad, maar wel een boeiende!

Kijk voor rondreizen (vaak in combinatie met Zuid-Afrika) naar Mozambique bij Sawadee of Riksja Zuid-Afrika. Vliegtickets naar Maputo zijn er vanaf €700, en hotels vind je bij Booking.com.

7. Swakopmund in Namibië

Swakopmund

Als een oase tussen de zandduinen van de Namib woestijn en de Atlantische oceaan ligt de stad Swakopmund. Namibië was in de 19e eeuw een Duitse kolonie, waardoor Swakopmund een uitgesproken Duits karakter heeft. En dat zorgt voor een vrij aparte sfeer: Duitsland in Namibië, en dat op zo’n bijzondere locatie. Tegenwoordig wordt er nog veel Duits gesproken. Je vindt er veel Duitse architectuur en je kunt hier zelfs ‘Kaffee mit Kuchen’ bestellen in een echte ‘konditorei’. Swakopmund wordt ook wel de adrenalinehoofdstad van Namibië genoemd. Het is namelijk dé plek voor adventure sports. Skydiven, ballonvaren, sandboarden, paardrijden of quad rijden (of racen) kan hier allemaal. Je kunt ook met een boot de ruige oceaan op om dolfijnen te spotten, zeevissen of een bezoek brengen aan Cape Cross: één van de grootste zeeleeuwenkolonies ter wereld. Ook de nabijgelegen indrukwekkende Skeleton Coast is bijzonder om te bezoeken. Het centrum van Swakopmund bestaat uit kleurrijke historische gebouwen, winkeltjes, musea en restaurants. Langs de kust vind je een souvernirmarkt (met handgemaakte arts&crafts van de Himba), de oude vuurtoren en de pier.

Rondreizen naar Namibië inclusief Swakopmund worden o.a. aangeboden door ANWB Vakanties, Riksja Namibië, Van Verre en 333 travel. Kijk voor hotels in Swakopmund op Booking.com.

8. Kampala in Oeganda

Kampala

De hoofdstad van Oeganda is er een van vele gezichten. Sinds de komst van president Museveni wordt het (door de oorlog met Tanzania deels verwoeste) Kampala steeds verder getransformeerd tot een vooruitstrevend politiek en cultureel centrum. De drukke, stoffige stad staat altijd vol toeterende bodaboda’s (motorfietsen), matatu’s (taxibusjes) en vrachtwagens die chaotisch door elkaar heen rijden en voor opstoppingen zorgen. Love it or hate it, maar wij houden van de levendigheid. Ook dát is Afrika. De lokale bevolking doet dagelijks inkopen op de verschillende markten in het oude centrum. In schril contrast tot het chaotische stadscentrum zijn er ook de rustige residentiële zones met duurdere hotels, ambassades, overheidsgebouwen, bioscopen, chique restaurants en nachtclubs, die vooral populair zijn onder expats. Er zijn meerdere moderne winkelcentra, maar je kunt ook cultuur snuiven en winkelen op bijvoorbeeld de dagelijkse Nakasero markt of de St. Balikuddembe markt. Ook wat betreft historische bezienswaardighedenkun je in Kampala behoorlijk je hart ophalen. Aanraders zijn het Uganda Museum, de Kasubi Tombs, de Ahmadiyya Central Mosque en één van de slechts zeven wereldwijde aanbiddingstempels van het Bahá’í-geloof op de Kikaya heuvel, net buiten de stad.

Een rechtstreekse KLM-vlucht duurt zo’n 10 uur en 30 minuten. Een retourticket voor een directe vlucht met KLM is verkrijgbaar vanaf €630. Vlieg je met een tussenstop – KLM doet dat bijvoorbeeld i.s.m. Kenya Airways, via Nairobi – dan ben je vaak wat goedkoper uit: vanaf zo’n €560. Kijk voor rondreizen naar Oeganda en Kampala bij o.a. Koning Aap en Djoser.

9. Stellenbosch in Zuid-Afrika

Wijngaarden in Stellenbosch

Het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw is de stad Stellenbosch in de provincie West-Kaap. Hier begint dan ook de meest bekende wijnroute van Zuid-Afrika: de Stellenbosch Wine Route. Je kunt op bezoek bij één van de ruim 200 wijnhuizen om wijn te proeven. Stellenbosch is vernoemd naar Simon van der Stel (van der Stel se bosch) die dit vruchtbare stukje land in 1679 ontdekte. Onder toeristen is Stellenbosch, naast de wijn, vooral aantrekkelijk vanwege de oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Bijna overal staan prachtige gebouwen en ontzettend veel oude eikenbomen. Stellenbosch wordt daarom ook wel Eikestad genoemd. Hier staat ook één van de bekendste Universiteiten van Afrika. De combinatie tussen de levendige studentenstad, de omringende natuur en de ouderwetse, prachtige straten maakt Stellenbosch zo leuk. In het centrum vind je ook enkele musea, uitgaansgelegenheden en talloze eet- en drinkgelegenheden.

O.a. Riksja Zuid-Afrika, Djoser en ANWB Vakanties bieden rondreizen aan die Stellenbosch aandoen. Of bezoek de stad zelf tijdens een van de flydrives van TUI. Enkele hotel tips: Avenues Guest Lodge (v.a. €52), Penelope’s Stellenbosch (v.a. €86) en B&B Adrian D’Cap Boutique Manor (v.a. €90).

10. Arusha in Tanzania

Arusha

Op het plateau van de Grote Riftvallei in ligt de stad Arusha. Ok, misschien niet een echt mooie of heel spetterende stad, maar wel dé uitvalsbasis voor tours naar de Serengeti, Lake Manyara, de Ngorongoro Krater, de Kilimanjaro en de nationale wildparken van Arusha zelf. Arusha is één van de snelgroeiende en ontwikkelde steden in Tanzania. Arusha wordt omringd door koffieplantages en Masai nederzettingen. Aanvankelijk was de belangrijkste bron van inkomsten dan ook de export van koffie, tarwe en mais. Vandaag de dag is dat wel anders! Arusha wordt ook wel de safari hoofdstad van Tanzania genoemd, want nergens vind je zoveel geparkeerde 4WD’s als hier. Overal zijn safaribedrijven te vinden. In het drukke, luidruchtige stadscentrum staan veel lokale markten met vooral groenten en fruit. Je vindt er ook talloze restaurants, cafés en souvenirwinkeltjes. Ook zijn er moderne overheidsgebouwen en banken gevestigd. Wil je meer leren over de evolutie van de mens? Bezoek dan het National History Museum.

Arusha ligt op ruim 600 km afstand van Dar es Salaam, waar je vanaf €520 naartoe vliegt. Georganiseerde rondreizen naar Arusha vind je bij Sawadee en TUI.

Meer lezen:


 , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  • avatar
    MARIAN TIMS op 16-09-2016
    Gast

    Op Arusha vlieg je rechtstreeks , Kilimanjaro Airport. met KLM. Het is de tussenstop naar Dar es Salaam, Vlieg je terug dan is het Kilimanjaro-Dar es Salaam-Achiphol

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)