27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Het gevarieerde Queen Elizabeth National ligt in het westen van Oeganda en is vernoemd naar Koningin Elizabeth II. Absoluut hoogtepunt zijn de boom-klimmende leeuwen die je er kunt spotten!

Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National Park ligt in het westen van Oeganda. Het park is geliefd om het vele wild dat er huist, met name de boom-klimmende leeuwen in het zuidelijke deel van het park.

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467 Cheaptickets.nl

Overnachten in Oeganda

Vergelijk alle hotels in Oeganda
Bekijk hotels Booking.com

Natuur in Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park

Net als het Murchison Falls National Park in het noordwesten is ook het Queen Elizabeth National Park een samenvoeging van meerdere beschermde natuurgebieden. Je hebt het Queen Elizabeth National Park zelf, maar ook de Kyambura Game Reserve, het Maramagambo Forest en de Kigezi Wildlife Reserves behoren officieel tot het Queen Elizabeth National Park. Samen hebben zij een oppervlakte van 2475 km2. Van noord naar zuid heeft het nationale park een gevarieerd landschap, van vulkanische kraters, moerassen, meren en rivieren, savannes en tropisch regenwoud. Het nationale park grenst aan de Rwenzori bergen. Het smeltende gletsjerwater van dit gebergte leidt tot een enorm moeras dat bestaat uit Lake George en Lake Edward en het verbindende Kazinga-kanaal. De meren in en rondom het Queen Elizabeth staan bekend om het vele papyrus riet. In de vulkanische kraters bevinden zich enkele zoutmeren. Op de open savannes groeit hier en daar een acacia of een euphorbia boom.

Queen Elizabeth National Park

Verscheidenheid aan wild

Tijdens het schrikbewind van dictator Idi Amin in de jaren ’70 en ’80 werd veel wild in het Queen Elizabeth National Park weggejaagd of doodgeschoten voor het vlees. Met name tijdens de oorlog met Tanzania werd veel wild uitgeroeid. Dankzij de hedendaagse grote inspanningen heeft de wildstand zich inmiddels weten te herstellen. De savanne van het park is de thuisbasis van verschillende soorten dieren als olifanten, luipaarden, flamingo’s, leeuwen, buffels, verschillende soorten antilopen, Oegandese kobs en hyena’s.

Eén van de boom-klimmende leeuwen in het Queen Elizabeth National Park

Eén van de boom-klimmende leeuwen in het Queen Elizabeth National Park.

In het zuidelijke deel van het park, nabij Ishasha, leven de boom-klimmende leeuwen. Deze leeuwen leven in de bovenste takken van oude vijgenbomen. In het regenwoud leven diverse amfibieën en reptielen. Primaten zoals de witte en zwarte colobus, chimpansees en bavianen leven in de bomen. Ook huizen de bosolifant, het reuze bosvarken en vleermuizen in het woud. In en rondom de rivieren en meren zijn talloze nijlpaarden, krokodillen en waterbokken te vinden. Het Queen Elizabeth National Park is ook het broedgebied van ruim 600 vogelsoorten.

Op safari in Queen Elizabeth National Park

In Queen Elizabeth National Park ligt een geasfalteerde weg van 200 kilometer lang. Het is er dus goed mogelijk om een self drive safari te doen. Rijden in een 4×4 is niet noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden. De voordelen van een self drive safari zijn dat je zelf de route kunt bepalen en zelf je tijd kunt indelen.

Queen Elizabeth National Park

Het is uiteraard ook mogelijk om op safari te gaan met een open fourwheeldrive en een professionele ranger. De ranger, die bekend is met het park en de wilde dieren, spoort het wild op en vertelt over de natuur en de dieren. Naast jeepsafari’s kun je ook een boottochtsafari maken, of op wandelsafari gaan. De boten varen over het Kazinga kanaal. Onderweg is het mogelijk om nijlpaarden, krokodillen, badende olifanten en kuddes drinkende buffels te zien. In het Kyambura Game Reserve en in het Maramagambo Forest kun je onder begeleiding van een ranger een chimpansee tracking doen.

Queen Elizabeth National Park

Accommodaties en faciliteiten

In het nationale park zijn verschillende campsites opgezet. Deze zijn te vinden in Mweya, Maramagambo Forest en Ishasha. Deze campsites beschikken over sanitaire voorzieningen. Luxere accommodaties zijn te vinden bij het Park Hostel in Mweya, de Mweya Safari Lodge en de Jacana Safari Lodge. Bij Ishasha is het mogelijk om in traditionele bandas, Keniaanse hutjes, te overnachten. Het Queen Elizabeth National Park beschikt tevens over een studentencentrum waar 48 bedden staan. Ook buiten het nationale park zijn er voldoende verblijfsmogelijkheden.

Kazinga kanaal

Vissers bij het Kazinga kanaal.

Reizen naar het Queen Elizabeth National Park – hoe kom je er?

Vanaf Kampala is het ongeveer 410 kilometer rijden naar de toegangspoort in het noorden van het Queen Elizabeth National Park. De toegangspoort in het zuiden kan bereikt worden via Kabale of via het Bwindi Impenetrable National Park. Het is ook mogelijk om per fly-in vliegtuigje te reizen. Vluchten naar het nationale park vertrekken vanaf Entebbe en landen op een landingsbaan in Kasese, Mweya of Ishasha. Een prijzige aangelegenheid, dat wel.

Georganiseerde Oeganda rondreizen die het Queen Elizabeth National Park aandoen vind je o.a. bij Sawadee, Djoser of Koning Aap.

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap
Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Queen Elizabeth National Park – klimaat en beste reistijd

Het Queen Elizabeth National Park in Oeganda heeft een tropisch klimaat. Het gehele jaar door ligt de dagtemperatuur rond de 22 tot 28 graden Celsius.

De beste tijd om naar het Queen Elizabeth National Park af te reizen is van medio juni tot en met september en december tot en met februari. In deze droge periode verzamelt het wild zich rondom de waterbronnen, waardoor ze makkelijker te spotten zijn. Ook voor vogelliefhebbers is dit de aan te raden reistijd.

5 Queen Elizabeth National Park reiservaringen en tips

 • Davy Goossens

  “Veel dieren, prachtig park”

  Geplaatst 13-04-2019

  Het Queen Elizabeth Park is een zeer groot park, waar ook veel dieren leven. Deze zijn ook zeker te zien. Tijdens de safari met de truck moesten we wel goed kijken en zoeken. Maar met de boot hebben we veel dieren gespot. Leeuwen die langs de kant lagen, veel krokodillen en vechtende olifanten. Ook de ijsvogels die op de boot kwamen zitten waren erg leuk om te zien.

 • Daphne Smit

  “Beste bootsafari ooit”

  Geplaatst 20-11-2017

  We waren nog niet weggevaren of we zagen de eerste dieren al langs de waterkant staan. Tientallen vogels, vele wrattenzwijnen, krokodillen, nijlpaarden en olifanten. Waar je ook keek er waren dieren. Hey hoogtepunt kwam aan het einde, op een landtong stonden vele olifanten bij elkaar, sommige zelfs in het water. Twee begonnen nog ruzie te maken terwijl de rest toekeek. Zulke imposante dieren zo dichtbij gezien.

 • sammy tempels

  “park in 2 delen”

  Geplaatst 06-11-2017

  het Queen Elizabeth National park is het tweede grootste park van Uganda. Wanneer je bijvoorbeeld van Lake Bunyonyi komt en je rijd naar de bovenkant van het park rij je op de hoofdbaan al door het park. De weg is 40km lang, vol putten, maar dit is al het park. je kan hier dan ook vlak naast de weg olifanten, herten of andere dieren zien. persoonlijk heb ik een beetje een probleem met dit park. Het probleem is dat wanneer je weinig tijd hebt moet kiezen. het park is het bekendst voor zijn zogenaamde "three climing lions". De leeuwen klimmen hier om één of andere reden in de bomen. De zone van deze leeuwen ligt echter in het zuidelijke deel (ishasha sector), 87km verwijderd van de bovenste delen van het park, en dit over slechte wegen dus ruim 2 uur rijden. De twee bovenste delen, de noordelijke delen, zijn mooi met leuke pistes waar je met de 4x4 je kan uitleven. Eens over over het Kazingakanaal kan je rechts het park in waar je kuddes olifanten, bavianen, buffels en antilopen zien. Op de achtergrond zie je Rwenzori bergen wat prachtige decors oplevert. De linkerkant is iets minder spectaculair maar onderweg zie je in een dal een mooi liggen. Het plekje hier is een klein restaurant met lekker eten waar je vanop het terras de rivier kan bekijken. Aan de overkant zie je talloze buffels, olifanten en nijlpaarden in het water liggen. Ook een boottocht op de rivier kan je hier maken. Mooi park maar spijtig van de afstand tussen de twee delen.

 • Manon

  “Boomklimmende leeuwen”

  Geplaatst 05-11-2017

  Er zijn veel bijzondere dieren te spotten zoals olifanten, buffels, giraffes, nijlpaarden, wrattenzwijnen en meer. Maar als je iets wilt ervaren wat je vrijwel nergens ter wereld tegen komt, dan zijn het wel de boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth National Park. De leeuwen worden regelmatig gezien in de vijgenbomen rond het middaguur. Dan hebben ze gegeten en gaan ze rusten in de bomen. Echt een van de mooiste en bijzonderste ervaring die er is.

 • Ellen Oudijk

  “Tree climbing lions! ”

  Geplaatst 23-10-2017

  Er zijn op de hele wereld maar een paar plekken waar leeuwen in bomen klimmen.. En Queen Elisabeth N.P. is er daar één van. We hebben twee dagen in het park doorgebracht, en na wat leeuwen op de grond gespot te hebben, gelukkig ook de tree climbing lions gezien! Wat een fantastisch gezicht was dat, die grote beesten liggen in de boom te slapen alsof het kleine katjes zijn.

  Ook de rest van het park is prachtig, het is een uitgestrekt park. Voor Oegandese begrippen is het redelijk droog. Maar naast de leeuwen ook olifanten en giraffen gespot!


Deel jouw Queen Elizabeth National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Queen Elizabeth National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Oeganda rondreis aanbiedingen

Top 3 Oeganda specialisten

Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap heeft een drietal Oeganda rondreizen in zijn aanbod, waaronder een gave Internationale Kampeerreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt verschillende Oeganda groepsreizen, waaronder een met gorilla permitgarantie én een combi met Rwanda.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt een combinatiegroepsreis van Oeganda met Tanzania en Zanzibar. Een absolute droomreis!
Bezoek website

Meer Oeganda reisorganisaties

Kras
Kras

Diverse safarireizen Oost-Afrika.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika-specialist.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse groepsreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Oeganda

Alle bezienswaardigheden in Oeganda

Vliegtickets naar Oeganda


Hotels in Oeganda zoeken

Hotels in Oeganda zoeken

Boek je rondreis naar Oeganda

Koning Aap
1. Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Rondreis met gorilla permitgarantie.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Op zoek naar chimpansees en berggorilla’s.
Bezoek websiteBekijk 2 Oeganda rondreizen
Vanaf €3759 incl. vliegticket

Vliegtickets Oeganda

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oeganda
V.a. 467

Volg ons op Facebook