In Cusco geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 27 Cusco reiservaringen

Cusco

Cusco ligt in het Andesgebergte op ongeveer 3360 meter hoogte en stamt uit de Inca-tijd. Het was de hoofdstad van het Incarijk en het culturele centrum. Behalve dat het de hoofdstad was, dachten de Inca’s ook dat de stad heilig was en werden er veel tempels gebouwd om de zonnegod en de godin van de maan te eren. In en rondom Cusco zijn erg veel ruïnes van deze oude Inca tempels terug te vinden, ondanks dat de Spanjaarden en later kerken op bouwden. De kerken zijn ingestort door aardbevingen, maar de muren van de tempels bleven overeind.

Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 670 Meer over vliegen naar Peru

Overnachten in Cusco

Vergelijk alle hotels in Cusco
Bekijk hotels

Centrum van Cusco

Cusco

Het historische centrum van Cusco.

Tegenwoordig is Cusco vrij toeristisch, met name vanwege Machu Picchu, dat goed vanuit Cusco te bereiken is. Het historische centrum van de stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het centrum vind je het grote centrale plein Plaza de Armas, waar de kathedraal staat en tegenwoordig veel moderne bars, uitgaansgelegenheden en zelfs een McDonalds omheen zijn gebouwd. Vanaf het plein zijn er kleine zijstraatjes waarin allerlei winkeltjes te vinden zijn, sommige straatjes lopen steil naar boven. Vanwege de hoogte kan het voorkomen dat je buiten adem bovenkomt bij zo’n straatje. Op het San Blas plein, wat hoger gelegen, wordt vaak een kunstmarktje gehouden.

Plaza de Armas, Cusco

Het Plaza de Armas.

Bezienswaardigheden in Cusco

Het historische centrum is al een bezienswaardigheid op zich, maar er zijn een paar andere dingen die je niet mag missen in Cusco. De kathedraal op Plaza de Armas is in ruim 100 jaar tijd gebouwd en daarna meerdere keren gerestaureerd vanwege beschadiging door aardbevingen. Aan beide kanten van de kathedraal staat een kapel, de linker is de eerste kerk die gebouwd werd in Cusco.

Straat in Cusco

Een van de steile straten in Cusco.

Vanaf het San Blas plein lopen de oude en smalle straten omhoog. In die straten zijn nog steeds muren te zien uit de Incatijd. Een stuk verder naar boven gelopen kom je op een punt van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad. Een paar meter van Plaza de Armas vandaan vind je ook het Inca Museum, een verzameling van informatie en overblijfselen uit de Incatijd, zeker de moeite waard.

Excursies vanuit Cusco: Pusaq en de Heilige Vallei

De bekendste excursie vanuit Cusco is een bezoek aan Machu Picchu, maar vlakbij het centrum van Cusco liggen ook andere plaatsen die erg mooi zijn; zoals Sacsayhuamán, een groot archeologisch gebied met ruïnes uit de Incatijd. Je kan hier rondlopen en er is een geweldig uitzicht op Cusco en de omringende Andesbergen. Iets verder dan Sacsayhuamán liggen Pisaq en Ollantaytambo en de Heilige Vallei. Dit is een vallei tussen de bergen met vele ruïnes van tempels van de Inca’s, ook Ollantaytambo ligt in deze vallei.

Pisaq markt

De kleurrijke markt in Pisaq.

Pisaq is een kleine dorpje dat vooral bekend is om zijn Inca-ruïnes (‘Inca Písac’) en kleurrijke markt. Een grote levendige en vooral gekleurde markt die iedere week veel toeristen trekt. Er wordt fruit en groente verkocht, maar ook allerlei soorten felgekleurde doeken, kleding en accessoires. Typisch Peruaanse vrouwen met lange zwarte vlechten zitten bij de kraampjes, vaak met de kinderen om hen heen spelend.

Cusco

Vrouw met haar kinderen op het Plaza de Armas. Iglesia de la Compania op de achtergrond.

Eten en drinken

In Cusco zijn veel soorten restaurants, bars en cafés en vanwege het toerisme zijn er ook veel internationale keukens te vinden. Van pizza en hamburgers tot bier en zelfs bitterballen; maar uiteraard is er ook Peruaans eten. Cavia (‘Cuy’) is een Peruaanse lekkernij voor speciale gelegenheden, deze wordt geroosterd en in zijn geheel (zonder haar) op je bord geserveerd. Veel gebruikelijker is om te eten is lomo (lende) en lamavlees. Een typisch drankje uit Peru is Pisco Sour, een soort cocktail die ook vaak als aperitief wordt gedronken. Mocht dit te veel van het goede zijn, is het ook mogelijk om een Cusqueña biertje te bestellen. Populair is ook de cocathee; het lijkt een beetje op bittere muntthee, maar dan met cocabladeren. De locals adviseren het voor bij hoogteziekte en wordt daarom veel gedronken.

Overnachten in Cusco

In Cusco is een breed aanbod aan betaalbare leuke boetiekhotels, guesthouses, ‘hospedajes’, ‘posadas’ en hostels. Voor enkele tientjes heb je al een prima privé-kamer met badkamer en al. Omdat de stad erg populair is bij toeristen en reizigers en dé uitvalsbasis is voor een bezoek aan Machu Picchu, lopen hotels snel vol. Handig is dus om van te voren te reserveren, zeker in de hoogseizoenmaanden. Dat kan o.a. makkelijk bij Booking.com. Enkele goede hotel tips: Hospedaje Turístico Arcangel (vanaf €36), La Posada del Viajero (vanaf €27) en Cusco Bed and Breakfast (vanaf €50).

Uitzicht op de stad Cusco

Uitzicht op de stad Cusco.

Reizen naar Cusco – hoe kom je er?

Het is mogelijk om per bus of vliegtuig naar Cusco te reizen vanuit andere steden in Peru. Vanaf zowel Lima als Arequipa is het maar een uurtje vliegen, al maakt de vlucht naar Arequipa soms ook met een tussenstop in Lima, dus dan heeft het niet zo veel zin. Met de bus vanaf Arequipa is het zo’n 10 uur en vanaf Lima ongeveer 22 uur (!).

Top 3 Peru specialisten

NRV
NRV

NRV heeft een ruim aanbod van rondreizen naar Peru, zowel privéreizen als groepsrondreizen, waaronder een combi-reis met Bolivia!
Bezoek website

Riksja Peru
Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Cusco

Cusco is het hele jaar door prima te bezoeken, maar hou rekening met koude nachten. Overdag is het altijd zo’n 22 graden, maar in de winter kan het kwik ’s nachts onder 0 zakken.

Reisinspiratie

Alle Peru artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Peru

Bekijk de top 10 Peru rondreizen

27 Cusco reiservaringen en tips



  • 17 landen bezocht
    13 reviews
    25 waarderingen

    “Top locatie voor backpackers”

    Geplaatst 28-11-2017

    Cusco ligt erg hoog dus als je met het vliegtuig vanaf bijvoorbeeld lima komt kan je behoorlijk last van hoogteziekte krijgen. In Cusco kan je als backpacker alle kanten op. Er worden enorm veel trips vanuit hier georganiseerd en je kan op elke hoek van de straat een trip boeken. Bezoek ook zeker de overdekte markt. Je kijkt je ogen uit en de smoothies die we daar hebben gehad waren echt goddelijk!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    13 reviews
    1 waardering

    “Perfecte vertrekplaats voor uitstapjes”

    Geplaatst 28-11-2017

    Cusco is een typische Zuid-Amerikaans stad, waar alles op wandelafstand is. Wij verbleven enkele nachten in het Niños Hotel Meloc en het Niños hotel Fiero. Beide hotels zijn zo goed als hetzelfde, alleen ligt het Niños Hotel Fiero een straat verder van het centrum. Superleuk hotel met mooie, ruime kamers en een gezellige patio waar je kon ontbijten in de zon. Vanuit Cusco kan je heel gemakkelijk daguitstappen doen, zoals de Winicunca-berg (Rainbow Mountain) bezoeken. Hiervoor moet je wel vroeg opstaan (rond 3 uur 's nachts word je opgepikt met een bus), dan duurt de rit nog een 4-tal uren en kan je beginnen aan de beklimming van deze prachtige berg in verschillende kleuren. Maar Cusco is ook een vertrekplaats voor vele grote tochten, zoals de Inca Trail of een tocht van 6 dagen door de jungle van Manu. In Cusco zijn er dan ook enorm veel bureau's waar je al deze tochten kan vastleggen. Ook is er een leuke markthal (Mercado Central de San Pedro), waar je leuke souvenirs kan kopen.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 25 landen bezocht
    29 reviews
    7 waarderingen

    “Erg gezellige stad”

    Geplaatst 27-11-2017

    Na een rondreis van dik drie weken door Peru en Bolivia kwamen we aan in de stad Cusco.
    Dit is voor mij de leukste stad van Peru qua sfeer en uitstraling. Voor ieder wat wils. Je kunt er heerlijk eten bij een van de restaurantjes aan het centrale plein. Deze hebben allen erg leuke balkonnetjes waar je heerlijk een middag kunt vertoeven door alleen maar heerlijk te kijken.
    Ook kun je in Cusco prima op stap gaan, mocht je dit willen.
    Vanuit Cusco kun je erg veel leuke excursies maken, met als hoogte punt wel de Machu Picchu. Vanuit Cusco gaat ook de trein die naar Aquas Calientes gaat.
    Ook voor je souvenirs kun je prima terecht in Cusco. De stad heeft vele bazaars en markten.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 24 landen bezocht
    26 reviews
    13 waarderingen

    “Hier wil je niet meer weg”

    Geplaatst 23-11-2017

    Wanneer je in Cusco komt wil je er eigenlijk nooit meer weg. Heerlijke pleinen waar je relaxed kunt chillen, goede restaurants met heerlijk eten, leuke marktjes waar je uren kunt rondstruinen en vooral ook heel veel leuke bars. De eerste keer in Cusco verbleef ik in het Ecopackers hostel, vlakbij het centrale plein, een erg mooi hostel waar je zowel 1-persoonskamers kunt krijgen als in een dorm kunt slapen. Hier vlakbij zit reisorganisatie Sam Travel Peru die allerlei trips aanbied waaronder de Lares Trail, Inca Trail en Salkantay trail. Ik heb gekozen voor de Lares trail en dit was echt super geregeld door deze organisatie. Echt een aanrader om mee te reizen. Toen ik na mijn trip met Sam Travel Peru terug kwam uit Machu Picchu verbleef ik in het Kokopelli hostel, ook in het centrum van de stad. Dit hostel is erg ruim opgezet en heeft een gezellige bar waar je wat kunt eten, drinken of spelletjes kunt spelen. Cusco is de perfecte uitvalsbasis voor je trip naar Machu Picchu en tevens de perfecte plek om weer een beetje bij te komen na je trail. Je kunt er relaxen wanneer je dit wilt maar ook lekker op stap.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    13 reviews
    26 waarderingen

    “Een stad om te blijven”

    Geplaatst 21-11-2017

    Cuzco is een heerlijke bestemming om te verblijven. Voor ieder wat wils. Lekker eten. Relaxte vibe. Voldoende uitgaansgelegenheden voor wie daar behoefte aan heeft. Een markt waar je iedere dag je verse juice kunt halen. Verschillense taalscholen om je Spaans op te krikken. En natuurlijk een plek van waaruit je met gemak naar allerlei prachtige bestemmingen kunt reizen (o.a. incatrail).

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 31 landen bezocht
    15 reviews
    5 waarderingen

    “Heerlijke stad met geweldige uitvalsmogelijkheden”

    Geplaatst 18-11-2017

    Cusco, waarschijnlijk mijn favoriete stad in heel Peru. De stad is sfeervol met de, voor Zuid Amerika, zo bekende pleinen die het centrum vormen van de stad. Vanuit hier zijn erg veel activiteiten en dagtrips te plannen. De bekendste daarvan is uiteraard Machu Picchu maar wellicht ter voorbereiding zou ik aanraden om eerst een dagtrip te doen langs te kleinere (en minder bekende) historische plekken. Hierdoor leer je Machu Picchu vervolgens nog meer waarderen.

    Cusco zelf is echt een studentenstad wat terug te zien is in de restaurantjes en gezellige uitgaansgelegenheden. Destijds was er ook een 'walking tour' door de stad waarbij een student haar Engels verbetert en zeer enthousiast vertelt over de gebouwen en plekken die je bezoekt in Cusco. Uiteraard werd er afgesloten waarbij we proosten met een heerlijke Pisco Sour

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 22 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Gezellige stad!”

    Geplaatst 11-11-2017

    Ik vond het wel even wennen aan de hoogte toen ik in Cusco aankwam. Gelukkig was dat in een dag ook over! Cusco is een hele gezellige stad om rond te lopen en er zijn veel leuke restaurantjes. Ook is het leuk om naar de markt te gaan (is een overdekte markt),waar je lekkere sapjes kunt drinken en je heerlijk warme alpaca truien kunt kopen. Ook het nachtleven in Cusco is super leuk!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 19 landen bezocht
    27 reviews
    4 waarderingen

    “Heerlijk bijkomen na de Machu Picchu”

    Geplaatst 11-11-2017

    Na de trekking van 4 dagen naar de Machu Picchu zijn we heerlijk tot rust gekomen in Cusco. Een prachtig plaatsje waar veel te doen is. Veel restaurantjes, winkels en hotels maken het een gewilde uitvalsbasis voor toeristen. In Cusco zijn ook veel winkels waar schilderijen verkocht worden. Hoewel ze vaak op elkaar lijken is het zeker de moeite waard om een aantal te bekijken. Boven onze bank hangt een mooi schilderij welke we in Cusco gekocht hebben. De gemoedelijke sfeer en vele horeca en winkels zorgen ervoor dat je echt tot rust kunt komen in Cusco. Ik zou het dan ook zeker aanraden om hier een aantal dagen te verblijven, ook omdat de omgeving genoeg te bieden heeft als je niet voor de rust komt.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 17 landen bezocht
    26 reviews
    6 waarderingen

    “Sfeervolle stad”

    Geplaatst 09-11-2017

    Cusco is een gezellige maar toeristische stad. Vele mensen reizen vanaf hier naar machu Picchu. Cusco is een echte studenten stad, veel reizigers komen hier ook heen voor een cursus Spaans. Cusco zelf heeft een gezellig uitgaansleven. De stad is mooi met vele indrukwekkende musea en kerken. In cusco kun je vele tours boeken omdat de omgeving prachtig is. Een bezoek aan de Rainbow mountain is ook zeker een aanrader, wat een mooie kleuren kan een berg hebben, erg indrukwekkend.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 34 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Heerlijke stad!”

    Geplaatst 08-11-2017

    In en om Cusco heb ik het een maand volgehouden. Ik volgde er een Spaanse taalcursus, en bezocht Machu Picchu en andere bijzondere plekken in de buurt van de stad. Je kunt leuk uitgaan in Cusco, en het is ook gewoon een heel fijne stad om rond te wandelen.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Cusco reiservaring en tips!

Ben jij in Cusco geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Peru specialisten

NRV

NRV

NRV heeft een ruim aanbod van rondreizen naar Peru, zowel privéreizen als groepsrondreizen, waaronder een combi-reis met Bolivia!
Bezoek website


Riksja Peru

Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Meer Peru reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel & groeps.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherp geprijsd.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook int. groepen!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Incl. wandelreizen Peru.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Peru

Vliegtickets naar Peru


Meer over vliegen naar Peru

Hotels in Peru zoeken

Hotels in Peru zoeken

Boek je rondreis naar Peru

NRV
1. NRV

Privé- en groepsreizen.
Bezoek website

Riksja Peru
2. Riksja Peru

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Peru rondreizen


Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 670 Meer over vliegen naar Peru