27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 november, 2022

Nazca staat vooral bekend om de mysterieuze lijnen in het zand: geogliefen, de zogenaamde Nazcalijnen. Het is een prachtig, maar droog gebied ten zuiden van Lima in Peru. Een bijzondere plek, waarvan niemand de precieze herkomst weet.

De Nazcalijnen

De Nazca-lijnen zijn waarschijnlijk in de eerste eeuw na Christus door de Nazca-indianen gemaakt en vanwege de droogte in het gebied duizenden jaren bewaard gebleven. Sinds 1994 staan de lijnen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze werden waarschijnlijk in het midden van de 16e eeuw ontdekt. Sindsdien hebben vele archeologen er onderzoek naar gedaan en geprobeerd de betekenis te achterhalen. Waarom en hoe de figuren gemaakt zijn, is nooit duidelijk geworden. Er zijn mensen die zeggen dat de indianen buitenaardse krachten hadden, omdat ze alleen vanuit de lucht goed te zien zijn. Anderen beweren dat de lijnen voor de goden gemaakt zijn. Enig bewijs is er nooit gevonden. Hoe dan ook: de Nazcalijnen bekijken vanuit bijvoorbeeld een helikopter is anno nu een hoogtepunt van elke rondreis Peru!

Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 479 Cheaptickets.nl

Overnachten in Nazca

Vergelijk alle hotels in Nazca
Bekijk hotels Booking.com

Verschillende figuren

Nazcalijnen

Spin figuur in het zand.

Er zijn in totaal honderden lijnen in het zand te zien, verschillend van vorm, lengte en dikte. De lijnen zijn nergens heel diep, maar sommige zijn honderden meters lang. Het totale gebied bestrijkt zo’n 600km2. Er zijn lijnen die dieren vormen zoals een spin, aap, condor, hond, slak, slang, etc; maar er zijn ook vormen die niet goed thuis te brengen zijn. De meeste figuren zijn op het vlakke stuk gemaakt en deze zijn het best bewaard gebleven. Op de heuvels er omheen zijn er ook enkele gemaakt, maar deze zijn wat minder goed zichtbaar tegenwoordig.

Over de Nazcalijnen heen vliegen

Nazcalijnen

Vlieg met een vliegtuig over de Nazcalijnen heen.

Vanaf de grond zijn de figuren eigenlijk niet goed te zien, het beste is om er overheen te vliegen. Vanuit de lucht zijn de figuren duidelijk zichtbaar en goed te onderscheiden. Vanaf de plaats Nazca is er de mogelijkheid om samen met een piloot in een klein vliegtuigje over de figuren heen te vliegen, meestal zo’n 20 minuten lang.

Overnachten in Nazca

Markt in het stadje Nazca

Markt in het stadje Nazca.

Ondanks dat Nazca is erg klein en eigenlijk vrij saai woestijnstadje is, is het vanwege de Nazcalijnen erg geliefd bij toeristen. Er zijn dan ook in verschillende prijsklassen overnachtingsmogelijkheden. Je kan er ook voor kiezen om in Ica te vernachten, een wat groter stadje ten noorden van Nazca. Ica is bekend vanwege de druivenplantages en de zoete wijn die er gemaakt wordt. Bovendien ligt het vlakbij Pisco, waar het bekendste Peruaanse drankje Pisco Sour vandaan komt.

Reizen naar Nazca – hoe kom je er?

Vanaf Lima (ca. 6-8 uur) en Arequipa (ca. 9 uur) gaan er bussen die via Ica en Pisco ook naar Nazca rijden; er is geen vliegveld of treinstation dus de bus of een privé-taxi is je enige optie. Vanaf Ica is het nog zo’n 2 à 3 uur per bus.

Top 3 Peru specialisten

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Met o.a. een Peru-Amazone combi of Peru-Ecuador-Galapagos!
Bezoek website

Riksja Peru
Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Nazcalijnen

Nazca is het hele jaar door goed te bezoeken. Het is er droog en warm en het hele jaar door ongeveer dezelfde temperatuur van rond de 20 graden. Er valt nagenoeg geen regen. Er is dus eigenlijk niet een echte beste reistijd om de lijnen te zien: dat kan altijd!

13 Nazca reiservaringen en tips

 • Annette

  “Indrukwekkend”

  Geplaatst 05-05-2019

  In Nazca zelf is niet zoveel te doen, de meeste mensen komen hier de Nazcalijnen bewonderen. Deze tour hebben we last minute geboekt en met wat onderhandelen konden we vrij goedkoop het vliegtuigje instappen. Eenmaal aangekomen op het kleine vliegveld, wordt er gekeken hoeveel je weegt en wordt je paspoort gecontroleerd en wordt er verteld welke route het vliegtuig maakt en welke lijnen je gaat tegenkomen. Je zal nog even geduld moeten hebben, verwacht niet dat je meteen het vliegtuigje zal instappen maar dat hier nog wat tijd overheen gaat. Een uur wachten kan zomaar voorkomen. Vraag een stempel voor in je paspoort, dan krijg je Nazca met een van de lijnen gestempeld. Eenmaal in de lucht sta je echt versteld hoe groot de Nazcalijnen zijn en vraag je je af hoe iemand dit heeft kunnen maken. Erg indrukwekkend. Het vliegtuig helt steeds van de ene kant naar de andere kant, zodat iedereen tijd heeft om de lijnen te bewonderen. Dat maakt wel dat je misselijk kunt worden.

 • Annie Buster

  “Nazca: midden in de woestijn van Peru”

  Geplaatst 12-04-2019

  Op onze zelf samengestelde rondreis door o.a. Peru kwamen we ook in Nazca. We hadden een lijnbus (Cruz del Sur) vanuit Lima naar Nazca. Dat was prima te doen, zo'n 6 of 7 uur rijden. We kwamen 's avonds aan in Nazca. Nazca is leuk om even te verkennen maar echt mooi is het niet. Het is er ook erg druk en toeristisch. Het is natuurlijk wel interessant om te zien hoe men daar leeft. We hebben vanuit Nazca een vlucht over de beroemde Nazca-lijnen gemaakt. We zaten vrij hoog met ons vliegtuigje, dus ik moest nogal focussen om de figuren te zien. Fotograferen lukte niet echt, want ik deed mijn best om niet misselijk te worden. Ik had wel een pil genomen om dat de voorkomen. De twee andere passagiers achterin werden ziek, want het vliegtuigje zwenkte van links naar rechts op en neer om ons maar vooral alles te laten zien. Het pilletje (in Ecuador gekocht want de Nederlandse pillen tegen 'motion sickness' deden hun werk niet) deed gelukkig zijn werk, want ik heb de vlucht goed doorstaan. Als we meer tijd hadden gehad in Peru hadden we vanuit Lima onderweg eerst nog Paracas willen bezoeken voor een toer naar de Ballestas eilanden en evt. nog naar de zandduinen bij Huacachina. Het was mooi om de lijnen gezien te hebben, maar echt indruk hebben ze niet gemaakt en het dorp Nazca zelf ook niet.

 • Robin

  “Vliegen”

  Geplaatst 09-04-2019

  Tijdens onze rondreis door Peru zijn we naar Nazca gegaan. We vlogen met een klein vliegtuigje over de lijnen waarbij je een prachtig uitzicht krijgt over deze bizarre en immens grote lijnen. Er worden scherpe bochten genomen tijdens het vliegen voor een optimaal zicht. Dit zorgt bij veel mensen voor misselijkheid dus houd hier zeker rekening mee.

 • Gudrun

  “Vlieg erover heen!”

  Geplaatst 18-11-2017

  Pak je kans en vlieg over de Nazca lijnen. De misselijkheid achteraf is het absoluut waard. Vanuit de lucht heb je zo'n mooi uitzicht over niet alleen de Nazca lijnen, maar ook de hele omgeving en de afwisseling van landbouwgrond en rotsformaties. Gaaf!! De omgeving van Nazca heeft diverse bezienswaardigheden, waaronder de uitkijktoren bij de boom (Nazca figuur), geboortehuis van Maria Reich (heeft de Nazca lijnen onderzocht), Aquaduct en catacomben. Luguber, maar wel bijzonder om te zien hoe de mensen destijds werden begraven.

  Tips: boek op tijd een vlucht boven de Nazca lijnen en houd rekening met een lange wachttijd bij het vliegveld. Dit omdat er diverse bedrijven zijn en ze om het uur ongeveer een starttijd krijgen. Houd rekening met het ergste scenario (zandstorm) en een canceling van je vlucht. Als je flexibel bent in vertrektijd, houd dan ruimte in je schema.

 • Annabel

  “Nazcalijnen vanuit de lucht”

  Geplaatst 08-11-2017

  Tijdens een rondreis in Peru ook gestopt in het plaatsje Nazca om in een vliegtuigje de wereldberoemde Nazcalijnen vanuit de lucht te bekijken. Het is een leuke ervaring, maar persoonlijk vond ik het niet zo speciaal dat het me het geld (100 dollar) waard was.

 • Mark Kremers

  “Dit moet je zien vanuit de lucht”

  Geplaatst 08-11-2017

  Nazca is de plek waar je naar toe moet om met een leuk klein vliegtuigje de Nazcalijnen vanuit de lucht te zien. In het echt is het nog indrukwekkender dan dat de plaatjes doen vermoeden. Meerdere keren per dag vliegen de kleine, trillende vliegtuigjes over de lijnen. Een beter uitzicht kun je niet krijgen! Let er wel op dat je niet heel comfortabel zit. Je wordt aardig heen en weer geslingerd als het weer een beetje tegenzit. Een sterke maag (die niet net gevuld is) is dus wel handig.
  Het stadje Nazca heeft verder niks te bieden behalve een plek om te overnachten. Wij hebben dit als dagtrip geboekt en zijn dus na onze vlucht over de lijnen doorgereden naar onze volgende bestemming. 1 dag is dus ook meer dan genoeg in Nazca!

 • Maike

  “Nazca lijnen vanuit de lucht ”

  Geplaatst 28-10-2017

  Nazca staat natuurlijk bekend om de wereldberoemde Nazca lijnen, tekeningen op de grond waarvan het een raadsel is hoe ze ooit gemaakt zijn. De tekeningen zijn zo groot dat je ze vanaf de grond niet kunt zien, daarom is het leuk om een vliegtuigje te boeken en ze vanuit de lucht te bekijken. Neem wel een reistabletje in vooraf, want in 20 minuten tijd maak je heel wat rondjes. Zorg er ook voor dat je een goede (en meestal ook wat duurdere) luchtvaartmaatschappij kiest. Er zijn in het verleden namelijk wel eens wat ongelukken gebeurd.

  Veel mensen komen alleen voor de Nazca lijnen en gaan dan meteen weer door. Toch is het plaatsje Nazca ook de moeite van het bezoeken waard. Het is niet heel groot, maar rondom het Plaza de Armas zijn wat lekkere restaurantjes te vinden en het heeft een gezellige Peruaanse sfeer. Blijf er alleen niet te lang, want je hebt het snel gezien.

 • Christel van der Locht

  “Raadselachtige tekeningen en lijnen”

  Geplaatst 17-04-2017

  Na diverse boeken over de nascalijnen te hebben gelezen was het een bijzondere ervaring om ze 'in real life' te mogen aanschouwen. Je kunt ervoor kiezen om ze vanuit een toren te bekijken, maar om echt een goede indruk van de omvang van de raadselachtige tekeningen in de woestijn te krijgen kun je er beter voor kiezen om met een van de kleine vliegtuigjes over het gebied te vliegen. Het s een winderig gebied en de tekeningen worden met de vliegeltip aangewezen dus een sterke maag is absoluut een pre. Maar lukt het om je maag in bedwang te houden dan wordt je beloond met een schitterend uitzicht op de diverse tekeningen en diverse lijnen waarvan nog altijd niet bekend is hoe deze zijn ontstaan.

 • Jorien de Vries

  “Flying!”

  Geplaatst 18-01-2016

  Van te voren had ik bedacht dat ik niet perse over de Nazcalijnen hoefde te vliegen. toch wel prijzig en had natuurlijk wel van de ongelukken gehoord. Daarbij had ik niet echt een feeling bij de Nazca lijnen. Maar onder invloed van mijn reisgenoten, toch besloten in dat zes persoons vliegtuigje te stappen. Super spannend, het is toch anders als een 'gewoon' vliegtuig. Raampje open, kotszakje in de hand en al rammelend gaan met die banaan.
  Dat vliegen in het vliegtuigje over de woestijn, dat maakt het bijzonder. De lijnen zijn ook bijzonder, maar ik vond ze qua grootte nog al tegen vallen, ik moest soms wel even goed kijken om er nou daadwerkelijk iets in te zien. Maar het uitzicht en het idee dat je in zo'n klein vliegtuigje zit, maken het een unieke ervaring!
  Het stadje Nazca is niet bijzonder, prima om even een hapje te eten en boodschapjes te doen.

  Vanuit Nazca een andere bijzonder uitstapje gemaakt naar Chauchilla Cemetery. Midden in de uitgestrekte woestijn een verzameling van Mummies. Beetje creepy, maar wel mooi en authentieke beelden!

 • Martin Looy

  “Indrukwekkende lijnen, vliegen optioneel”

  Geplaatst 04-01-2016

  Er zijn twee manieren om de lijnen te zien. Of je geeft een dollar uit en beklimt een toren waarvan je je afvraagt of ie zelfs maar 5 dikke Amerikanen houdt. Je ziet dan twee lijnen goed, en op je gemak. Als je weinig budget hebt, snel misselijk wordt of niet per se alle lijnen hoeft te zien, heb je hier genoeg aan. Je kunt uiteraard ook een vliegtour nemen. De vliegtuigen anno 2015 zouden veilig moeten zijn, iets wat ze vroeger absoluut niet waren. Ik heb dit zelf niet gedaan, maar mensen van mijn groep wel. Het is vrij duur, je ziet veel meer lijnen, je wordt er misselijk van, en het gaat allemaal vrij snel en schokkerig. Of dat iets voor jou is, moet je zelf maar inschatten. Maar de lijnen zijn geweldig om te zien, ook gewoon vanuit de toren.


Deel jouw Nazca reiservaring en tips!

Ben jij in Nazca geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Peru rondreis aanbiedingen

Top 3 Peru specialisten

Djoser

Djoser

Avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Met o.a. een Peru-Amazone combi of Peru-Ecuador-Galapagos!
Bezoek website


Riksja Peru

Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Meer Peru reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individueel & groeps.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook int. groepen!
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Reizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Incl. wandelreizen Peru.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Vliegtickets naar Peru


Hotels in Peru zoeken

Hotels in Peru zoeken

Boek je rondreis naar Peru

Djoser
1. Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Riksja Peru
2. Riksja Peru

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek websiteBekijk 88 Peru rondreizen
Vanaf €673 incl. vliegticket

Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 479

Volg ons op Facebook