In Titicacameer geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 13 Titicacameer reiservaringen

Titicacameer

Het Titicacameer ligt op de grens van Peru en Bolivia. Het meer is in totaal 8340 km² groot en ligt op ongeveer 3800 meter boven zeespiegel. Het is daarmee het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Op en rond het Titicacameer leven al eeuwenlang de inheemse Uros- en Aymarastammen. Ze wonen in zelfgemaakte rieten huisjes op de diverse gecreëerde eilandjes in het meer. Bekendste is het Isla del Sol, volgens de Incalegendes het eilandwaar de zonnegod geboren werd. Je kunt wandelen langs oude Incaruïnes en hebt schitterende uitzichten op het meer en de witte bergtoppen.

Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 670 Meer over vliegen naar Peru

Overnachten in Puno

Vergelijk alle hotels in Puno
Bekijk hotels

Titicacameer tours

De bekendste eilanden, die tijdens excursies bezocht kunnen worden, zijn de Uroseilanden; Isla del Sol en Taquile. Boten naar de eilandjes vertrekken zowel vanuit Puno in Peru als vanuit Copacabana in Bolivia.

Uroseilanden

Uroseilanden
Uroseilanden

Een van de Uroseilanden in het Titicacameer.

De Uroseilanden zijn naar de Uros Indianen genoemd, omdat zij de eilanden ooit maakten toen ze vluchtten voor de Inca’s. Deze eilanden zijn van riet dat langs het meer groeit gemaakt en bij hoog water drijven ze. Veel huisjes en boten die de bewoners gebruiken zijn ook van riet gemaakt. De lagen riet van de eilanden worden regelmatig vernieuwd.

Bezoek aan de Uroseilanden

Uroseilanden

Vrijwel alles op de Uroseilanden is gemaakt van riet!

De Uroseilanden zijn te bezoeken tijdens excursies naar het Titicacameer en het is een hele ervaring om eroverheen te lopen. Door het riet veert het een beetje mee en heb je het gevoel dat je over water loopt! De bewoners van de eilanden leven tegenwoordig vooral van het toerisme. Daardoor is het helaas minder authentiek dan het lijkt, maar niet minder mooi! Tijdens een bezoek aan de eilanden kan je in huisjes kijken om te zien hoe de mensen wonen en souvenirs van riet kopen.

Taquile en Isla del Sol

Taquile

Uitzicht vanaf Taquile over het Titicacameer.

Taquile en Isla del Sol zijn twee prachtige eilanden, niet van riet gemaakt. Taquile ligt dichterbij Puno in Peru, Isla del Sol dichterbij Copacabana in Bolivia. Beide eilanden hebben prachtige wandelroutes, agrarische terrassen op de hellingen, Inca ruïnes en spectaculaire uitzichten over de besneeuwde bergtoppen en het meer. Op de eilanden wonen aardige mensen die erg gastvrij zijn en het is zelfs mogelijk om bij locals thuis te overnachten. Er is vaak geen elektriciteit en geen verdere luxe, maar het is een onvergetelijke ervaring. Er zijn alleen kleine winkeltjes waar basisproducten te koop zijn en een paar tentjes waar je vooral vis kan eten en andere locale producten zoals maispannenkoekjes.

Uroseilanden

Overnachten bij het Titicacameer

Behalve bij locals zijn er geen overnachtingsmogelijkheden op het Titicacameer. De meeste mensen slapen in Puno (Peru) of Copacabana (Bolivia). Puno is een klein stadje met een gezellig centrum, het ligt nog nét in Peru. Er zijn veel hostels en simpele hotelletjes, b&b’s en ‘haciendas’ te vinden (vanaf enkele tientjes!) en vele soorten winkels, restaurants en bars. Onze overnachtingstips: Hotel Hacienda Plaza de Armas (vanaf €35) en de Suites Antonios (vanaf €31). Puno is een leuk plaatsje om voor of na een excursie naar het Titicacameer nog een extra dag en nacht door te brengen. Vanaf Puno gaan er bussen naar zowel Cusco als naar Copacabana in Bolivia. In Copacabana zijn wat minder overnachtingsmogelijkheden dan in Puno, kijk hier voor het aanbod.

Reizen naar het Titicacameer – hoe kom je er?

Het Titicacameer is te bezoeken vanaf Puno en Copacabana, beide stadjes zijn te bereiken per bus. Vanaf Cusco naar Puno is het ongeveer 10 uur, maar er zijn veel excursiebussen die erg de moeite waard zijn. De reis duurt een dag, door de vele leuke en interessante stops in tussenliggende plaatsjes. De bus van La Paz naar Copacabana doet er zo’n 3,5 uur over en de bus van Puno naar Copacabana 2 uur. Hou bij de laatste keus wel rekening met de grensovergang, dit kan langer duren omdat je in beide landen de bus uit moet om het paspoort te laten stempelen.

Top 3 Peru specialisten

NRV
NRV

NRV heeft een ruim aanbod van rondreizen naar Peru, zowel privéreizen als groepsrondreizen, waaronder een combi-reis met Bolivia!
Bezoek website

Riksja Peru
Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Titicacameer

De beste tijd om het Titicacameer te bezoeken is in de Peruaanse winter, de Nederlandse zomer. Hoewel het koud is, is het droog en kan het overdag toch lekker warm zijn. Het meer ligt erg hoog, dus als de zon schijnt, is de zon fel! De nachten kunnen wel erg koud zijn, tot onder nul zelfs. Het water is altijd erg koud, dus zwemmen wordt sowieso afgeraden, ook tijdens de zomer.

Reisinspiratie

Alle Peru artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Peru

Bekijk de top 10 Peru rondreizen

13 Titicacameer reiservaringen en tips



  • 26 reviews
    9 waarderingen

    “Puno is echt een tourist trap! ”

    Geplaatst 28-11-2017

    Het kleine dorpje Puno aan de Peruviaanse kant van het Titicacameer is zogezegd de plaats waar je de authentieke Islas Flotantas kan gaan bekijken. Dit is echt volledig nep en enkel om touristen te lokken! Aan de dorpjes is niets authentiek meer aan, niemamd leeft er, het staat gewoon vol souvenir stops.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 24 landen bezocht
    26 reviews
    13 waarderingen

    “Geweldig mooi”

    Geplaatst 23-11-2017

    Lake Titicaca is het hoogste (bevaarbare) meer ter wereld en ligt tussen Peru en Bolivia in. Verblijf je op je reis door Peru in Puno of maak je de oversteek naar Copacabana (Bolivia) dan mag je het meer zeker niet missen.
    Je kunt vanuit Puno een dagtrip maken waarbij je eerst naar de floating (Uros) islands gaat, hier leven mensen (een oude indianenstam) op eilanden gemaakt van riet. Dit is ietwat toeristisch maar wel leuk om gezien te hebben. Vanuit daar vaar je met de boot naar het eiland Taquile. Bij mooi weer is het uitzicht over het meer echt prachtig vanaf de boot. Taquile Island is een zeer fotogeniek eiland. Het is wel een stevige klim naar boven en een stijle klim weer naar beneden maar dan heb je ook mooi uitzicht over het meer. Je kunt op het eiland lunchen maar verwacht hier niet te veel van.
    Aan de overkant van het meer ligt Copacabana, een schattig dorpje aan het meer waar het behoorlijk toeristisch is maar ook zeker erg genieten. Vanuit dit dorpje vaar je met een boot makkelijk naar Isla del Sol, het eiland van de zon, waar je in ongeveer een uurtje van de ene kant naar de andere kant kunt lopen. Ook hier heb je weer zeer fotogenieke uitkijkpunten en bij mooi weer is het gewoon heerlijk op het water. Wil je niet te lang in Copacabana blijven? Dat kan! De meeste busmaatschappijen komen 's morgens aan en dan kun je 's avonds weer verder naar La Paz.
    Voor mij was het Titicacameer een van de hoogtepunten van Peru en Bolivia.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Slaap bij de mensen!”

    Geplaatst 18-11-2017

    Geef je vakantie een extra dimensie en slaap bij de mensen op het eiland Amantanie, op het Titicacameer. Prachtig om te zien hoe de mensen nog in originele klederdracht rondlopen. Ben je op tijd, bewandel dan de pittige klim naar Pachamama, de tempel van 'Moeder Aarde'. Geniet boven van de gigantisch mooie zonsondergang. Overnacht je in Puno, pak dan eens de trilcycle, een fiets met een bakje voorop. Je krijgt het gevoel dat je continu moet remmen, want erg voorzichtig zijn ze niet.

    Tips: bezoek de drijvende rieteilanden en ervaar hoe het is om daar te leven. Met een lokale gids kregen wij uitleg over het primitieve leven van de mensen. Ze waren enorm gastvrij, we mochten in de hutjes kijken en ze verkochten kleine snuisterijen. Het kost enkele euro's om met de rieten boot een stukje te varen: vooral doen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 27 landen bezocht
    14 reviews
    5 waarderingen

    “Leuk om af te vinken”

    Geplaatst 11-11-2017

    Het is natuurlijk leuk om te weten dat het Titicacameer het hoogst bevaarbare meer ter wereld is; op zo'n 3800m best bijzonder, maar ik zou er niet voor omrijden. Wanneer je al op de route zit (van Bolivia naar Peru of v.v.), dan is het leuk om een nacht of twee te verblijven, zodat je ook een bezoek kan brengen aan het rustgevende Isla del Sol. Het is niet nodig om van te voren een accommodatie te boeken. Voor ca. €5 tot € 7 pp heb je zo een overnachting te pakken. Op Isla del Sol is het mooi om naar de top te wandelen zodat je prachtig uitzicht hebt over het eiland.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 19 landen bezocht
    27 reviews
    4 waarderingen

    “Drijvende eilanden met mensen”

    Geplaatst 11-11-2017

    Op het Titicacameer leven meerdere indianenstammen op drijvende eilanden die ze gemaakt hebben van riet. Een mooi gezicht om te zien hoe de mensen daar hun eigen levenswijze zo goed mogelijk in stand proberen te houden ondanks de horden toeristen die elk jaar een bezoek brengen aan "hun eiland". Vooraf kregen we de tip om schoolspullen mee te nemen zoals stiften, potloden of schriften. Dit kunnen ze ten eerste goed gebruiken en ten tweede is het stukken beter dan snoep. Omdat ze nogal afgelegen leven is er weinig tot geen medische hulp bereikbaar of ter plaatse. Een tandarts is er niet dus alle zoetigheid vormt uiteindelijk een risico. We kregen nog een mooie dans (met zang) voorstelling van de lokale bevolking voordat we weer op een volle boot terug gingen naar het vaste land. Wij hadden geluk dat het droog was die dag, maar het gebied staat er om bekend dat het er ook veel kan regenen. Dan is de hele dag meteen een stuk minder mooi en leuk!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    26 reviews
    5 waarderingen

    “Veel te toeristisch ”

    Geplaatst 28-10-2017

    Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en dit maakt het natuurlijk al heel bijzonder. De Uros eilanden is een groep drijvende eilanden waar mensen op wonen. Een unieke ervaring om hier eens een bezoek aan te brengen! Het is een gek gevoel om te lopen op eilanden van riet terwijl je weet dat ze drijven op het water. De Peruanen die hier wonen laten je graag een kijkje nemen in hun leven. Heel bijzonder om eens te zien, maar wel ontzettend toeristisch. Wat ons tegenviel is dat er op allerlei manieren geprobeerd wordt om geld aan je te verdienen en dat het daardoor weinig oprecht leek.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 32 landen bezocht
    31 reviews
    5 waarderingen

    “Toeristische maar bijzondere plek”

    Geplaatst 04-05-2017

    Het Titicacameer en het aan de oevers gelegen Puno is erg toeristisch, maar toch een hele bijzondere plek! Puno is een groot dorp met een prettige sfeer en voldoende variatie aan accommodaties en restaurants voor een heel prettig verblijf. De boottocht naar de Uros indianen die op de rieteilanden leven vond ik erg toeristisch en een beetje nep overkomen. Vervolgens gingen we verder naar Taquille, en ondanks het bezoekers aantal, is dit een erg mooi eiland!
    Door de hoge ligging van het Titicacameer is het aan te raden om eerst lager in het Andesgebergte te acclimatiseren om hoogteziekte te voorkomen. En daarnaast goed opletten in de zon!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 21 landen bezocht
    13 reviews
    2 waarderingen

    “Uros indianen en een homestay”

    Geplaatst 16-04-2017

    Met de boot vanaf Puno varen we naar 'la isla Taquille' voor een verblijf van 2 nachten. Onderweg bezoeken we een drijvend rieteiland van de Uros indianen. Ondanks dat het behoorlijk druk is met toeristen is het bijzonder te zien hoe men hier een eiland van riet heeft gecreëerd waarop men leeft.
    Op Taquille verblijven we bij een gastgezin wat een goede inkijk geeft in het dagelijkse leven van een peruaans gezin op het eiland. De vriendelijke mensen doen alles om het ons naar de zin te maken en we genieten van het contact met de gastvrije familie. Het eiland zelf heeft enkele nog authentieke dorpjes en de meest mooie zonsondergang van Peru. Absoluut het bezoek waard.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 23 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “Thuis bij de Peruanen”

    Geplaatst 23-03-2017

    Bij een bezoek aan het Titicacameer ben ik verbleven bij een gastgezin. Bij een verblijf bij de locals leer je veel over het 'normale leven'. Mits je Spaans spreekt is het mogelijk te communiceren met de locals en kom je veel te weten over hun manier van leven. De Peruanen zijn erg open en laten je graag zien hoe zij leven. Breng dan ook zeker een bezoek aan een familie om je verblijf op het Titicacameer zo bijzonder mogelijk te maken!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 15 landen bezocht
    7 reviews
    0 waarderingen

    “toeristisch, maar ontzettend mooi”

    Geplaatst 07-01-2016

    Het hoogste meer ter wereld..dat betekend hoge uv straling, goed smeren met zonnenbrand dus.
    Leuk om een boottocht te doen die langs de drijvende dorpjes gaat. Daar moet je wel even door de toerischte inslag heen kijken en je laten verbazen over de manier waarop de mensen leven.
    Het eiland was een hele klim, maar echt de moeite waard om een wandeling te maken.
    Gun jezelf de tijd met de hoogte en de druk op je borst die je daardoor ervaart.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Titicacameer reiservaring en tips!

Ben jij in Titicacameer geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Peru specialisten

NRV

NRV

NRV heeft een ruim aanbod van rondreizen naar Peru, zowel privéreizen als groepsrondreizen, waaronder een combi-reis met Bolivia!
Bezoek website


Riksja Peru

Riksja Peru

Stel zelf de Peru reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Guido, de reisspecialist die er woont. Met hem stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

Meer Peru reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel & groeps.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherp geprijsd.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook int. groepen!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Incl. wandelreizen Peru.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Peru

Vliegtickets naar Peru


Meer over vliegen naar Peru

Hotels in Peru zoeken

Hotels in Peru zoeken

Boek je rondreis naar Peru

NRV
1. NRV

Privé- en groepsreizen.
Bezoek website

Riksja Peru
2. Riksja Peru

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Met lokale reisspecialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Peru rondreizen


Vliegtickets Peru

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Peru
V.a. 670 Meer over vliegen naar Peru