27 Vakantiedagen

Goedkoop vliegen naar Turkije: vliegroutes, airlines & tips

Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Turkije via:

Turkije heeft 10 internationale luchthavens, verspreid over het land, en maar liefst 36 vliegvelden voor binnenlandse vluchten. Er is een ruim aantal chartermaatschappijen die Turkije, en dan met name Istanbul en de kuststreken, in hun aanbod hebben. Onder meer Corendon, Transavia, TUIfly, Pegasus, Sunexpress zijn zo enkele namen, maar ook de duurdere lijndiensten zoals Turkish Airlines vliegen met grote regelmaat naar Turkije.

Istanbul is bij uitstek de bekendste en populairste bestemming voor een stedentrip in Turkije. Zowel in de zomer als winter is het een komen en gaan van toeristen in deze Turkse metropool. Zonvakanties worden vooral gevierd aan de kust zoals in Antalya, Alanya, Bodrum, Kusadasi en Marmaris. Dit soort vakanties worden voornamelijk als pakketreis aangeboden bij touroperators als TUI, Corendon en Sunweb, waarbij het hotel samen met de chartervlucht wordt geboekt.

Om goedkoper uit te zijn is het mogelijk om de vlucht en accommodatie los van elkaar te boeken. Met name in het laagseizoen kan dit flink schelen in de prijs. Een pakketreis is vooral voordelig in het hoogseizoen. De reden hiervan is dat vluchten in de zomer duurder zijn, maar touroperators deze op grote schaal inkopen en scherp verkopen. Hetzelfde gaat op voor de kamerprijs in een hotel.

Tips voor goedkope vliegtickets naar Turkije

  • Kijk naast vliegticketsites ook met regelmaat op de websites van de vliegmaatschappij zelf, zoals Corendon en TUIfly. Dit kan soms schelen in prijs. Ook is het kiezen van een chartervlucht vaak goedkoper, vooral in de zomer is de keuze groot en wordt er op grote schaal gestrooid met aanbiedingen.
  • Is een andere luchthaven ook een optie? Ook vanaf Rotterdam, Eindhoven, Brussel, Charleroi of Düsseldorf-Weeze gaan (seizoensgebonden) dagelijks chartervluchten richting Turkije. Zoek dus niet alleen op vertrek vanaf Amsterdam.
  • Wanneer je flexibel bent in de reisdata, probeer dan te kijken of het tarief een dag eerder of later goedkoper is. Vliegen op doordeweekse dagen is doorgaans goedkoper dan op weekenddagen.
  • Als je het niet erg vindt om langer te reizen kan een overstap een optie zijn. Het scheelt vaak op de ticketprijs.
  • Vergelijkingssites geven een scherp beeld tussen de ruime keuze aan vliegmaatschappijen. Houd ze scherp in de gaten zodat je snel kunt vergelijken tussen verschillende data en maatschappijen.

Binnenlandse vluchten Turkije

De 36 nationale luchthavens staan op grote schaal met elkaar in verbinding. Vooral vanuit Istanbul en Ankara zijn alle vliegvelden bereikbaar en deze steden worden ook vaak als tussenstop aangedaan. De twee luchthavens van Istanbul, Sabiha Gökçen en Atatürk, zijn het drukst bezocht en meest gebruikt tijdens binnenlandse vluchten in Turkije.

De bekendste luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren zijn Pegasus, Turkish Airlines, Onur Air, Anadolu Jet en AtlasJet. Gemiddelde ticketprijzen voor enkele vluchten liggen rond de €30, maar dit ligt geheel aan de afstand, tijd, datum en maatschappij. Een enkele reis Istanbul – Ankara kost bijvoorbeeld €18, maar Istanbul – Diyarbakır boek je voor ongeveer €50.

Belangrijkste vliegvelden Turkije

Turkije kent een vrij groot aantal luchthavens. De belangrijkste internationale luchthavens staan hieronder.

Istanbul Atatürk Airport

De luchthaven Istanbul Atatürk behoort tot drukste luchthavens van Europa. In 2014 verwerkte de luchthaven maar liefst 57 miljoen passagiers en dat aantal blijft met het jaar stijgen. Istanbul Atatürk heeft drie terminals. Echter raakt de luchthaven overvol, mede door de snelle groei van Turkish Airlines.

Istanbul Sabiha Gökçen Airport

De tweede luchthaven van Istanbul heeft twee terminals, één voor de internationale vluchten en één voor de nationale en cargo vluchten. De luchthaven is genoemd naar de eerste vrouwelijke piloot van Turkije, Sabiha Gökçen. Zij was tevens de adoptiedochter van Atatürk. Jaarlijks maken er meer dan 23 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven.

Ankara Esenboğa Airport

Luchthaven Ankara Esenboğa is de enige luchthaven van de Turkse hoofdstad Ankara. Het heeft twee terminals en heeft per jaar ruim 12 miljoen passagiers. De luchthaven verwerkt vooral binnenlandse vluchten en wordt ook vaak als tussenstop gebruikt . Een voorbeeld is een vlucht Gazipaşa (Alanya) – Ankara – Malatya.

Antalya Airport

Antalya Airport is de belangrijkste luchthaven voor de Turkse Rivièra. Ruim 28 miljoen mensen maakten gebruik van de luchthaven in 2014. Antalya Airport heeft twee internationale terminals en een terminal voor binnenlandse vluchten. Door de vrij centrale ligging, op slechts 13 kilometer vanaf het centrum, rijdt je vanaf de luchthaven direct de snelweg op richting de bekende plekken aan de kust.

Izmir Adnan Menders Airport

Het vliegveld van Izmir vormt de aanvlieghaven voor de Noord-Egeïsche Kust en ontvangt jaarlijks ruim 12 miljoen passagiers uit zowel lijnvluchten als vluchten van chartermaatschappijen. Dit zorgt er onder andere voor dat er ook veel seizoensgebonden drukte op het vliegveld merkbaar is. Izmir wordt ook, gezien de economische status van de stad, veel door zakenlieden gebruikt.

Bodrum Milas Airport

Het vliegveld van Bodrum is de aanvlieggaven voor de centrale Egeïsche Kust en heeft voornamelijk veel seizoensgebonden vluchten te verwerken. In de winterperiode zijn er slechts een handje vol vaste verbindingen, waar Amsterdam er één van is. Bodrum Milas Airport is kleinschalig met jaarlijks een kleine 4 miljoen passagiers, maar voor het toerisme is het een belangrijke luchthaven.

Dalaman Arport

Evenals Bodrum-Milas is Dalaman Airport kleinschalig met voornamelijk chartervluchten in de zomerperiode, voor plaatsen aan de Zuid-Egeïsche Kust. Desalniettemin is het een belangrijke aanvlieghaven voor de toeristen in deze regio en verwerkt de luchthaven ruim 4 miljoen passagiers. De ligging van Dalaman Airport is gunstig ten opzichte van plaatsen als Marmaris, Fethiye en Göçek.

Vliegtickets naar Turkije boeken

Vergelijk voordat je een vliegticket naar Turkije boekt altijd meerdere vliegticketsites. De sites die wij áltijd checken zijn sowieso Cheaptickets.nl en (vooral voor vliegtickets binnen Europa) Vliegtickets.nl, maar soms ook Tix.nl. Zoek voor vliegtickets naar turkije niet alleen met Amsterdam als vertrekvliegveld, maar kijk ook naar de prijzen en mogelijkheden vanaf andere internationale vliegvelden zoals Düsseldorf en Parijs.

Bij het zoeken naar Turkije vliegtickets geldt dus eigenlijk maar één advies: heel veel vergelijken. Ook al maken vliegticketsites vaak gebruik van dezelfde databases, er kunnen flinke verschillen ontstaan in hun prijzen door speciale deals met vliegmaatschappijen, actuele promoties per site of verschillen in toeslagen en extra kosten. Wij hebben zelf de beste ervaringen met Cheaptickets.nl.

Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Turkije via:

Bezienswaardigheden Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Vliegtickets naar Turkije


Hotels in Turkije zoeken

Hotels in Turkije zoeken

Boek je vakantie naar Turkije

TUI
1. TUI

‘Allround’ Turkije aanbieder.
Bezoek website

Prijsvrij
2. Prijsvrij

Internet only Turkije aanbieder.
Bezoek website

Corendon
3. Corendon

Vliegvakanties & all inclusives.
Bezoek websiteBekijk Turkije aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Turkije

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Turkije
V.a. 120

Volg ons op Facebook