De centrale Egeïsche Kust is een van de populairste vakantieregios’s van Turkije: een lange kuststrook vol prachtige baaien, bloeiende natuur en oude cultuur. En ja: ook drukke toeristenplaatsen vol all inclusiveresorts…

Egeïsche Kust bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 1 Egeïsche Kust reiservaring

De centrale Egeïsche Kust is een van de populairste vakantieregios’s van Turkije: een lange kuststrook vol prachtige baaien, bloeiende natuur en oude cultuur. En ja: ook drukke toeristenplaatsen vol all inclusiveresorts…

Egeïsche Kust bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 1 Egeïsche Kust reiservaring

Egeïsche Kust

De Turkse kustlijn aan de Egeïsche Zee wordt door reisaanbieders veelal opgesplitst in drie delen: de centrale Egeïsche Kust (waar deze pagina over gaat, met Milas-Bodrum als aanvlieghaven), de Noord-Egeïsche Kust (waarbij je vliegt op Izmir) en de Zuid-Egeïsche Kust, die ook wel Lycische Kust genoemd wordt (met Dalaman Airport als centrale vliegveld). Elk van de drie kusten heeft zowel drukke toeristenoorden als rustiger, authentieke plaatsjes en historische bezienswaardigheden en opgravingen. De drukste kustplaats van de Noord-Egeïsche Kust is Kusadasi; de centrale Egeïsche Kust heeft Bodrum als bekendste troef en aan de Zuid-Egeïsche Kust ligt onder meer het zeer toeristische Marmaris. Nog verder oostwaarts ligt de Turkse Rivièra met onder meer Antalya en Alanya.

Vakantie Egeïsche Kust – beste aanbieders

 • Voor de goedkoopste pakketvakanties naar de Egeïsche Kust:

  TUI
  Sunweb
  D-reizen
  Corendon
  Kras
  Prijsvrij
 • Voor rondreizen, flydrives of cruises langs de Egeïsche Kust:

  Kras
  Djoser
  TUI
 • Voor losse hotels en/of vliegtickets:

  Booking.com
  Agoda
  Cheaptickets.nl
  WTC.nl - World Ticket Center

Centrale Egeïsche Kust

Egeische Kust

Baaitje aan de Egeische Kust in de buurt van Bodrum.

Met de centrale Egeïsche Kust wordt hier het stuk kust bedoeld van Didim zuidwaarts naar Bodrum en vanaf daar nog vele rechte kilometers naar het oosten. Met zijn vele rotsen en bloemen is dit een van de mooiste kustlandschappen van Turkije. Ook is de Egeïsche Kust een bron van cultuur met vele historische bezienswaardigheden uit de Griekse en Romeinse tijd. En ja, het is natuurlijk ook een plek om te relaxen op het strand, te watersporten en/of te feesten. Het mooie is: het is hier in april vaak al héérlijk weer!

Egeïsche Kust: de belangrijkste kustplaatsen

De centrale Egeïsche Kust begint eigenlijk op het schiereiland Bodrum en loopt tot Marmaris, waar de Zuid-Egeïsche Kust begint. Kilometers kust met oneindig veel stranden, rotsformaties en vele naaldbomen sieren het zuidwesten van Turkije. De bekendste en tevens belangrijkste plaats is Bodrum, waaromheen diverse voorstadjes en andere strandoorden liggen.

Bodrum

Bodrum

Bodrum is de bij westerse toeristen bekendste en populairste badplaats in de regio, ook geliefd onder de jetset. Naast kalkwitte huizen, leuke smalle straatjes, een fraaie haven en een aantal historische bezienswaardigheden (zoals de kenmerkende Petrusburcht) vind je hier talloze stranden en uitgaansgelegenheden. In de avond is het altijd feest in een van de vele hippe bars en trendy clubs in het centrum of aan het strand, met de discotheek Halikarnas als uitblinker. Hoe toeristisch ook, Bodrum is een fraai stukje Turkije. Het groen in combinatie met de zee, de vele bloeiende bloemen en het toch ook wel knusse karakter van het oude centrum maken het een vakantiestad met enige allure. Aan Bodrum vast liggen ook de kustplaatsen Gümbet en Bitez; en verderop op het schiereiland ook Turgutreis en Torba (zie verderop in dit artikel).

Haven van Bodrum

Haven van Bodrum.

Lees meer Bodrum informatie.

Didim

Didim

Didim, het voormalig Griekse heiligdom gelegen tussen Kusadasi en Bodrum, is uitgegroeid tot een moderne badplaats van klein formaat. Je vindt hier redelijk rustige goudkleurige stranden, een mooie boulevard en een leuk centrum. Didim is nog niet erg bekend is bij het grote publiek en dus relatief ontspannen. De lokale markt is leuk en de prijzen zijn er nog een stuk lager dan in de grote badplaatsen. Sinds de opening van een aantal grote hotels wordt de badplaats langzaam interessanter voor de Europese markt. Er wordt momenteel vrij veel gebouwd. Voor het strandgedeelte van Didim wordt overigens de naam Altinkum gebruikt.

Vakanties naar Didim vind je o.a. hier bij TUI, Sunweb, Prijsvrij en Corendon.

Andere badplaatsen aan de Egeïsche Kust

Gümbet

De kleine plaats Gümbet zit als het ware vastgeplakt aan Bodrum en biedt vrij goedkope hotels, een grof zandstrand en feestcafés vooral gericht op jongeren. De ‘Bar Street’, de smalle hoofdstraat van het dorp, staat bekend om zijn beruchte uitgaansleven. Het kleine dorpje wordt dan ook vooral door jongeren bezocht en het is een geliefd vakantieoord bij Engelsen. In vergelijking met het nabijgelegen Bodrum is Gümbet als stadje een stuk minder aantrekkelijk, je komt hier niet voor de cultuur maar voor strand én feesten.

Vakanties naar Gümbet vind je o.a. hier bij TUI, Sunweb en Corendon.

Bitez

Bitez

Het vroegere vissersdorpje Bitez leeft tegenwoordig van het toerisme. Het dorp, bestaande uit een oud en nieuw gedeelte, is vele malen rustiger dan het naastgelegen Gümbet. Er zijn hier verschillende all-inclusive hotels te vinden die met name gericht zijn op gezinnen met kinderen. Dit komt mede door het rustige karakter en het fijne zand/kiezelstrand wat langzaam afloopt in zee. Als je als gezin of ouder stel twijfelt tussen Gümbet of Bitez, is laatstgenoemde de meest logische keuze! Of Bodrum zélf natuurlijk, maar dat is vaak wel wat duurder.

Vakanties naar Bitez vind je o.a. hier bij TUI, Sunweb en Corendon.

Torba

Torba

Torba. Foto door Yilmaz Oevuenc.

In een idyllische groene baai een stukje ten noorden van Bodrum ligt het kleinschalige Torba, met zijn kleine vissershaven. Torba is een klein vakantieoord met voornamelijk goed betaalbare all-inclusive hotels en resorts en witte (vakantie)huizen in een mooie groene omgeving. Voor vermaak en vertier ben je met de dolbus in een half uurtje in Bodrum-stad. Een tip voor rustzoekers.

Vakanties naar Torba vind je o.a. hier bij TUI, Sunweb, Kras en Corendon.

Türkbükü

Türkbükü

Türkbükü wordt ook wel het ‘nieuwe St. Tropez’ genoemd, al loopt het nog niet echt zo’n vaart. Het havenplaatsje richt zich op de rijkere vakantieganger en ligt prachtig ingeklemd tussen groene bergen, citrus- en olijfboomgaarden, mandarijnvelden en dennenbossen, op zo’n 20km van Bodrum. Türkbükü is geliefd bij vooral de Turkse jetset.

Vakantietip voor rustzoekers en natuurliefhebbers: de Appartementen Antik Zeytin, een biologische logeeradres met fraai zwembad in het schitterende groene binnenland achter Türkbükü.

Turgutreis

Turgutreis

Turgutreis is een van de andere badplaatsen op het schiereiland van Bodrum, vooral bekend door de vele resorts en hotels met all-inclusive formule. De jachthaven is een echte trekpleister en behoort tot één van de grootste jachthavens van Turkije. In de zomer meren er dagelijks luxe jachten aan. Het centrum speelt zich met name af rondom de moskee en biedt diverse restaurants en terrasjes; op zaterdag is er markt. Wat we wel horen en lezen is dat sinds de aanslagen in Turkije de sfeer en het toerisme in Turgutreis is afgenomen, met aardig wat leegstand en hier en daar verwaarlozing. De meeste hotels liggen een stuk buiten het centrum.

Vakanties naar Turgutreis vind je o.a. hier bij TUI, Prijsvrij en Corendon. Tip voor rustzoekers: in het binnenland bij Turgutreis ligt het prachtige Eco Farm Boutique Hotel dat Eliza was Here aanbiedt i.c.m. een huurauto.

Bezienswaardigheden Egeïsche Kust

De Egeïsche Kust biedt vele historische schatten uit de Griekse en Romeinse tijd. Er zijn hier zelfs meer opgravingen en resten uit de Griekse periode te bewonderen dan in Griekenland zelf. Meer dan de moeite waard voor een uitstapje of dagtripje!

Mausoleum van Halicarnassus

Bodrum heette in de tijd van de Grieken Halicarnassus. Het Mausoleum van Halicarnassus behoorde tot de zeven klassieke wereldwonderen. Het oorspronkelijke uiterlijk van de graftombe was groots, echter zijn enkel de resten nog zichtbaar. In de graftombe staat de urn van de Perzische satraap Mausollos en de graven van zijn echtgenote en tevens zus (!) Artemisia.

Mausoleum van Halicarnassus, Bodrum

Mausoleum van Halicarnassus.

De Apollo tempel

Aan de noordkant van Didim, ten zuiden van Kuşadası, staat de grote Apollo tempel. Het indrukwekkende Griekse heiligdom is van een enorme grootte. Didyma, Didim in het Grieks, betekent tweeling en wijst hoogstwaarschijnlijk naar de twee tempels. De ene tempel is voor Apollo en de andere voor Artemis.

Apollo tempel bij Didim

De Apollo tempel bij Didim.

Priëne

Van oorsprong was Priëne een Karische stad die werd veroverd door de Grieken. De kleine stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de Hellenistische periode. Op zo’n 2 uur rijden vanaf Bodrum zijn de resten van de gevallen stad te bewonderen. Onder andere het amfitheater en meerdere tempels zijn nog redelijk goed in tact gebleven.

Priëne

Priëne.

Efeze

Een van de mooiste historische bezienswaardigheden van Turkije is Efeze, op zo’n 2,5 uur van Bodrum. De ‘ruïnestad’ herbergt verschillende grote opgravingen waaronder de tempel van Artemis, de tempel van Hadrianus, de tombe van Apostel Johannes, de Celsus Bibliotheek en de Herculespoort. Sinds juli 2015 behoort dit belangrijke archeologische gebied tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Absoluut de moeite waard als dagtripje vanuit welke kustplaats dan ook aan de Egeïsche Kust!

Efeze

Efeze.

Ook mogelijk: Pamukkale en Cappadocië

Een langere dagtrip – maar zéker de moeite waard – kun je maken naar het bijzondere natuurfenomeen Pamukkale, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vanuit diverse badplaatsen worden zelfs meerdaagse tours naar het sprookjesachtige Cappadocië aangeboden, maar dat is wel een hele onderneming.

Reizen naar de centrale Egeïsche Kust – hoe kom je er?

Voor vakanties aan de centrale Egeïsche Kust gaan er directe chartervluchten naar de luchthaven van Milas-Bodrum. De centrale ligging zorgt voor een aangename transfertijd richting Bodrum en de kleinere badplaatsen. Richting Didim is het een ruim uur met de auto. Luchtvaartmaatschappijen als Corendon en Transavia hebben met name in de zomermaanden diverse aanbiedingen. Kijk en vergelijk voor losse vliegtickets bij vliegticketsites als Cheaptickets.nl, Vliegtickets.nl en WTC.nl.

Voor wie graag zijn eigen reis regelt en uitstippelt: vanaf Milas-Bodrum Airport kun je makkelijk een huurauto meenemen (o.a. hier te boeken via Sunny Cars) en zelf langs de mooiste plaatsjes reizen. Losse hotels boek je eenvoudig via Booking.com of Agoda.

Georganiseerde rondreizen langs de Turkse zuid- en westkust vind je hier bij Kras en Djoser; kijk voor cruises hier bij TUI en Kras.

Beste reistijd Egeïsche Kust

Er heerst aan de Egeïsche Kust een mediterraans klimaat. De zomers zijn droog en heet met uitschieters tot de 40 graden. Een prettige periode voor een actieve vakantie is het voorjaar in april en mei, maar ook in oktober is het vaak nog goed vertoeven. Echte zonliefhebbers strijken liever neer in het hoogseizoen tussen juni en september, al kunnen juli en augustus érg heet worden.

Turkije aanbiedingen

1 Egeïsche Kust reiservaring • 37 landen bezocht
  56 reviews
  29 waarderingen

  “Dalyan, heerlijk om te verblijven”

  Geplaatst 17-05-2019

  We zijn zeker 6x in Dalyan geweest. Steeds gingen we weer terug omdat het er zo leuk was. Eerst met onze puberdochters, later samen. Er is geen hoogbouw want dat is verboden en de plaats ligt niet aan de kust maar een stukje het land in. Je moet om bij het strand te komen met een boot de rivier af, door het riet, een heel leuke boottocht. Alle hotels hebben natuurlijk wel een zwembad en er zijn heel veel leuke eethuisjes. Je kunt ook een jeepsafari maken, dan ga je het binnenland in. Zeker doen als je kinderen hebt! Als je in een restaurant aan de rivier zit zie je aan de overkant de koningsgraven, 's avonds mooi verlicht. En ga je met de boot naar het strand, dan vaar je erlangs. In de rivier zwemmen enorme schildpadden, caretta caretta. Ga rond koffietijd aan het water zitten bij restaurants en je kunt ze voeren en fotograferen natuurlijk ;). Verder kun je naar modderbaden, zelf een boot huren en het meer op gaan. Het is echt een aanrader hiernaartoe te gaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Egeïsche Kust reiservaring en tips!

Ben jij in Egeïsche Kust geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Turkije specialisten

TUI

TUI

TUI biedt zowel pakketvakanties naar zo’n beetje iedere Turkse kustplaats als ook Turkije rondreizen en cruises.
Bezoek website


Prijsvrij

Prijsvrij

Prijsvrij is een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen. Ze hebben altijd érg voordelige deals voor o.a. Alanya, Lara, Antalya, Marmaris, Kusadasi en Bodrum!
Bezoek website


Kras

Kras

Ook Kras combineert een uitgebreid aanbod Turkije zonvakanties (o.a. all inclusive) met diverse rondreizen (o.a. singlereizen), flydrives en cruises.
Bezoek website

Meer Turkije reisorganisaties

Corendon
Corendon

Vliegvakanties & all inclusives.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

All round Turkije aanbieder.
Bezoek website

Sunweb
Sunweb

Goedkope zonvakanties & all inclusives.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Aanbiedinen & last minutes.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde Turkije groepsreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Turkije wandelvakanties.
Bezoek website

Stip Reizen
Stip Reizen

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Tjingo
Tjingo

Goedkope pakketdeals.
Bezoek website

Suntip
Suntip

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Vroegboekkorting Turkije

Bezienswaardigheden Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Vliegtickets naar Turkije


Hotels in Turkije zoeken

Hotels in Turkije zoeken
Vroegboekkorting Turkije

Boek je vakantie naar Turkije

TUI
1. TUI

‘Allround’ Turkije aanbieder.
Bezoek website

Prijsvrij
2. Prijsvrij

Internet only Turkije aanbieder.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Zonvakanties, rondreizen en flydrives.
Bezoek websiteBekijk 2976 Turkije aanbiedingen
Vanaf €100 incl. vliegticket

Vliegtickets Turkije

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Turkije
V.a. 120