Efeze (Turkije) bezoeken: alle bezienswaardigheden & highlights van Efeze

Efeze (Turkije) bezoeken: alle bezienswaardigheden & highlights van Efeze

De oude Ionische haven- en handelsstad Efeze is één van de best bewaarde overblijfselen uit de Oudheid. Je vindt de poorten, tombes, muren, tempels en het amfitheater van Efeze in de provincie Izmir, in het westen van Turkije.

Door , laatst bijgewerkt op 26 juli 2022
6 minuten lezen

Waar staat Efeze om bekend?

Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije. Het is één van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid en staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Volgens een Griekse legende werd Efeze gebouwd door een Grieks mythisch volk van vrouwelijke strijders, genaamd de Amazonen. In haar bloeiperiode diende Efeze daarom als een inspiratiebron voor vrouwelijke kunstenaars, zoals Timarata. Zij schilderde zowel de Griekse godin Artemis als de Romeinse godin Diana in Efeze. Vandaag de dag kun je deze schilderingen, de marmeren straat en de indrukwekkende bouwwerken, zoals het altijd is geweest, bewonderen.

Efeze rondreis boeken – onze tips!

Geschiedenis Efeze

Efeze werd in het jaar 1100 v. Chr. gesticht door Androclus. De nederzettingen bevonden zich rondom het heiligdom van de Griekse vruchtbaarheidsgodin Artemis. In de 6e eeuw v. Chr. werd de tempel van Artemis gebouwd. Helaas werd deze een paar eeuwen later vernietigd waardoor er een nieuwe tempel werd gebouwd. Onder het bewind van Alexander de Grote groeide Efeze uit tot één van de belangrijkste steden van het Griekse hellenistische rijk.

 • In de 2e eeuw v. Chr. kwam Efeze in handen van de Romeinen. Efeze bloeide nog meer op en speelde in diverse Bijbelverhalen een belangrijke rol. Na veel plunderingen en wederopbouwingen kwam Efeze in de 15e eeuw in handen van de Turken.
 • Helaas raakte Efeze hierdoor in verval. Na verzanding kwam de haven verder van de zee te liggen waardoor Efeze meer naar het binnenland dreef. Hierdoor verloor Efeze ook nog eens haar economische positie aan het water.
Efeze Efeze, Turkije Efeze, Turkije

Niet veel later was Efeze een verlaten stad. In de 19e eeuw kwam Efeze weer tot leven toen twee Engelse archeologen de tempel van Artemis opgroeven. Ze kregen hulp van Oostenrijkse archeologen. Delen van de tempel werden in het British Museum in Londen tentoongesteld. De Oostenrijkse archeologen namen delen van hun vondsten mee naar het kunsthistorisches Museum in Wenen en naar de musea in Izmir en Selçuk. In 1922 maakte de Duitse theoloog Gustav Adolf Deissmann de wereld bewust van het feit dat de opgravingen van Efeze in verval raakte als er niet snel nog meer delen werden opgegraven.

De bouwwerken van Efeze

Efeze is een perfecte plek waar je een goede indruk krijgt hoe een stad er in de Romeinse tijd uitzag. Je vindt hier Romeinse baden en zelfs Romeinse toiletsystemen met stromend water. De metershoge bibliotheek van Celsus, het imposante amfitheater en de vele tempels bewijzen ook dat de Romeinen al eeuwen voor de moderne tijd verstand van bouwwerken en voorzieningen hadden.

Efeze, Turkije Amfitheater Efeze

De bibliotheek bestaat uit 120.000 rollen perkament die worden beschermd door dubbele wanden. De dubbele wanden worden vandaag de dag ook gebruikt bij spouwmuren. Het amfitheater biedt ruimte aan maar liefst 24.000 bezoekers. Vroeger vonden hier vaak gladiatorengevechten plaats, maar ook theatrale drama-voorstellingen. Tegenwoordig wordt het theater nog steeds gebruikt voor culturele activiteiten. Zo hebben onder andere Elton John, Tom Jones, Sting en Diana Ross hier een concert gegeven.

Verder staan er een aantal tempels in Efeze. De bekendste tempel van Efeze is de tempel van Artemis. Dit tempelcomplex behoort tot één van de zeven wereldwonderen, maar bestaat nu alleen nog uit een aantal pilaren.

 • Vroeger was het met haar 127 kolossale zuilen en haar afmeting van 105 bij 50 meter het belangrijkste tempelcomplex van de nederzetting. Het diende als eerbetoon aan de Griekse godin Artemis.
 • Andere bezienswaardige tempels zijn die van Domitian, de tempel van Hadrian, de tempel van Hestia Boulaea en de tempel van Isis. De tempel van Hadrian is extra bijzonder vanwege de houten deuren en het houten dak.
Tempel van Artemis, Efeze

De ruïnes van de tempel van Artemis.

Efeze bezoeken

De beste plek van waaruit je Efeze kunt bezoeken is Selçuk. Dit dorpje ligt pal naast Efeze en biedt daardoor tal van overnachtings-, excursie- en dinermogelijkheden. Efeze bestaat uit een museum en uit de oude stad met haar archeologische opgravingen en ruïnes.

 • In het museum tref je minuscule stukjes bouwwerk aan maar ook opgegraven juwelen, potten, sieradendozen en muntstukken. Het museum kun je op eigen gelegenheid bezoeken.
 • Voor een optimale beleving van de stad Efeze wordt het aangeraden om een gids te nemen. Gidsen tref je aan wanneer je in de richting van Efeze loopt of bij het museum bent. Een rondleiding door Efeze kost gemiddeld €50.
Efeze

Overnachten bij Efeze

Wanneer je Efeze wilt bezoeken, doe je er goed aan om in Selçuk te overnachten. Op deze manier ben je snel bij de ruïnes en kun je ‘s morgens vroeg al beginnen met je ontdekkingstocht door de oude stad. Een aanrader is Boomerang Guesthouse. Dit guesthouse heeft een gezellig restaurant en ‘s avonds hangt er een relaxte sfeer op het terras. Er zijn budgetkamers maar ook luxe tweepersoonskamers. Een overnachting per kamer kost gemiddeld €30. Kijk hier voor een overzicht van alle hotels in Selçuk.

LEES OOK: Mooiste plekken Turkije: 12 absolute hoogtepunten!

Reizen naar Efeze – hoe kom je er?

Je bereikt Efeze eenvoudig met de bus of taxi vanuit Selçuk, maar ook vanuit de vlakbij gelegen badplaatsen zoals Izmir en Kusadasi. Vanuit deze plaatsen kun je ook georganiseerde groepsrondleidingen en privé-tours boeken. Wanneer je in Istanbul bent, is het ook mogelijk om een compleet verzorgd bezoek inclusief lunch en vervoer, te boeken bij een reisbureau. Wil je op eigen houtje naar Efeze? Neem dan de bus of trein naar Izmir en pak vanuit daar een taxi naar Efeze.

Georganiseerde Turkije-rondreizen (al dan niet inclusief aansluitend strandverblijf) die Efeze aandoen vind je o.a. hier bij Djoser en TUI.

Beste reistijd Efeze

De beste reistijd voor Efeze is in het voor- of najaar. In de zomermaanden (juli en augustus) kan het erg heet en druk zijn in de oude stad. Wanneer je in april, mei, juni, september, oktober of november gaat ben je verzekerd van zacht Mediterraan weer en voldoende ruimte om de ruïnes te bekijken.

Efeze rondreis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Efeze reiservaringen en tips

 • Daphne Smit op 13-04-2019

  “Prachtige bouwwerken”

  Voor mij was Efeze een hoogtepunt van ons bezoek aan Turkijke. De oude bouwstijlen zijn prachtig om te ontdekken en dan vooral als je bedenkt dat dit jaren geleden allemaal is bedacht en gemaakt.
  Probeer hier wel aan het begin of einde van de dag heen te gaan, op hete dagen is het daar niet heel fijn midden over de dag. Al was het wel rustig,

 • Ina Rodenburg op 22-03-2019

  “Efeze”

  jaren geleden in Efeze geweest en de afgelopen 2 jaar weer. Blijft erg indrukwekkend! Mooi dat er overal borden met uitleg staan (en heel vaak een tekening hoe het er ooit uitgezien heeft) . Zodra ik in de gelegenheid ben(hoop dit jaar nog).. gaan we er zeker weer heen!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Efeze reiservaring en tips!

Ben jij in Efeze geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief