Pamukkale (Turkije) bezoeken: alle bezienswaardigheden & highlights van Pamukkale

Pamukkale (Turkije) bezoeken: alle bezienswaardigheden & highlights van Pamukkale

‘Het kasteel van katoen’, zo luidt de betekenis van Pamukkale. Het bijzondere natuurfenomeen is met recht één van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije.

Door , laatst bijgewerkt op 27 juli 2022
4 minuten lezen

Waar staat Pamukkale om bekend?

Ten noorden van Denizli, op zo’n 3 uur rijden van bekende badplaatsen als Marmaris, Alanya en Bodrum, ligt het bijzondere Pamukkale. Het natuurlijke fenomeen wordt ook wel ‘het kasteel van katoen’ of ‘de witte waterval’ genoemd. Pamukkale is een enorme toeristische attractie en dat is vooral in de zomer ontzettend goed te merken. Bussen rijden af en aan, waardoor je soms voetje voor voetje over de paden moet schuifelen. Echter doet dit niets af aan de uniekheid van deze reusachtige watervallen van kalk.

Pamukkale rondreis boeken – onze tips!

Hoe is Pamukkale ontstaan?

Pamukkale heeft een indrukwekkend ontstaansproces. Het is namelijk geen normaal bronwater dat naar beneden stroomt. Het water uit de rotsmeren heeft een geneeskrachtige werking en een vrijwel constante temperatuur van ongeveer 35˚C.

 • Het water stroomt al eeuwen lang langs de bergwanden naar beneden. Het calcium- en koolzuurhoudende bronwater komt terecht op de grote plateaus.
 • Doordat het calciumcarbonaat uit het warme water zich omzet tot kalk worden de reusachtige kalkterrassen gecreëerd. Door de jaren heen zijn het zulke dikke pakken kalk geworden dat het vanaf een afstand iets weg heeft van sneeuw.
Pamukkale Pamukkale Pamukkale, Turkije

Door het grote aantal bezoekers kwam het kalkvormingsproces in gevaar. De baden werden vies en de kalklaag ging slijten. Door baden langs een nieuw wandelpad aan te leggen en het dragen van schoenen te verbieden is de situatie nu weer hersteld. Het pad blijft continu onder water waardoor het proces van kalkvorming ongestoord verder gaat.

Pamukkale

Het heilzame water van Pamukkale

Het bronwater dat uit de rotsmeren naar beneden stroomt op de kalkwitte plateaus heeft een heilzame werking. Het zou goed zijn voor hart- en vaatziekten, nierkwalen, spijsverteringsproblemen en reuma. Veel bezoekers willen daarom graag een korte duik nemen in de baden met het heilzame water. Een halfuurtje ronddobberen in de warme bronnen is al voldoende.

Pamukkale Pamukkale bezoeken

Hiërapolis

Direct achter Pamukkale ligt de ruïnestad Hiërapolis. De ruïnes, waaronder een theater, badhuis en tempel, stammen uit de Romeinse tijd en zijn zeker het bezoeken waard. Zowel Pamukkale als Hiërapolis is opgenomen door UNESCO op de Werelderfgoedlijst.

Hiërapolis

Hiërapolis.

Reizen naar Pamukkale – hoe kom je er?

Gezien de vrij centrale ligging is Pamukkale met de auto of bus goed te bereiken van de west- en zuidkust van Turkije. Gemiddeld genomen is het zo’n 3 tot 4 uur rijden vanaf de bekende badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust, de Egeïsche Kust, de Zuid-Egeïsche (Lycische) Kust en de Turkse Rivièra. Overal worden wel dagtours aangeboden, vaak in combinatie met Hiërapolos.

 • Wie zelfstandig reist en per vliegtuig bij Pamukkale wil komen, kan naar het kleine vliegveld van Denizli vliegen. Binnenlandse vluchten gaan vanaf Istanbul (direct), Antalya (met tussenstop) of Bodrum (met tussenstop).
 • Georganiseerde Turkije-rondreizen (al dan niet inclusief aansluitend strandverblijf) die Pamukkale aandoen vind je o.a. hier bij Djoser en TUI.

LEES OOK: Mooiste plekken Turkije: 12 absolute hoogtepunten!

Beste reistijd Pamukkale

Gezien de grote populariteit van Pamukkale is het er in de zomermaanden vrijwel altijd érg druk. De maanden juni, juli en augustus zijn om deze reden niet aan te raden. April, mei, september en oktober zijn een betere periode om naar Pamukkale te gaan. Niet alleen qua drukte, maar ook gezien de temperatuur die in deze maanden aangenamer is.

Pamukkale rondreis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Pamukkale reiservaringen en tips

 • Fabienne Ceyhan- de Weijer op 17-05-2019

  “Weinig water meer in de kalkterrassen”

  Prachtige omgeving om 2 dagen te verblijven. De kalkterrassen zijn leuk, maar staat veel meer door in vergelijking met 2011. De tip is om op blote voeten naar boven te lopen over de kalk. Vervolgens kun je het natuurgebied met ruïnes (Hieropolis) bezoeken. Hier staan nog mooie gebouwen als het theater en de hammam. Hier is ook een mineraalwater bad waar je voor een kleine toeslag (50tl) mag zwemmen. Het is druk, maar wel de moeite waard!

 • Trienke Brouwer op 18-08-2018

  “Pamukkale”

  Ben er vaak geweest toen stond er nog een hotel later afgebroken .toen stonden er allemaal nog gezellige kraampjes ook weg toe is het jaren in verval geweest geen mooie krijt rotsen meer . Na jaren jaren is het nu weer aan de betere hand zo mooi . En dan de klim van boven na beneden geweldig maar zeer aan je voeten wand je mag geen schoenen dragen . En dan het cleapatra bad zo heerlijk ook vaak in gezeten. Het is zo mooi stukje Turkije ik kwan er drie week kuren in het na jaar in het dropje karahaijit .sorry weet niet precies hoe het moet schrijven .maar Turkije heeft meer mooie plekken waar ik ben geweest .de moeite waard

 • op 27-11-2017

  “Bijzondere natuur”

  Een bezoek aan Pammukale in2011 was zeer bijzonder vanwege het op blote voeten naar boven lopen over de kalkrotsen en terrassen. Het uitzicht op de terrassen is schitterend. Het is op te merken dat er veelvuldig overheen gelopen is (een aantal jaar geleden al) en er zijn slijtsporen zichtbaar. In 2011 was het net verboden om er niet meer in te zwemmen vanwege het slijtage.
  Eenmaal boven kom je op een totaal ander park uit met veel groen en ruïnes, wat even indrukwekkend is. Tip: Let wel op de zon aangezien het boven op een berg is is het zonlicht erg fel.

 • Stephanie Roeffen op 21-11-2017

  “Bijzonder natuurfenomeen”

  Op blote voeten wandel je naar het hoogste punt waar je uitzicht hebt over het bijzondere witte landschap. Hoewel de foto's op internet prachtige terrassen gevuld met water laten zien, zijn in de realiteit slechts een paar bassins gevuld. Kleine tegenvaller, maar Pamukkale is nog steeds het bezoeken waard.

 • Debbie Mourits op 07-11-2017

  “Een prachtig stukje natuur”

  Pamukkale zijn kalksteenterrassen en liggen in het binnenland van Turkije. Vanaf de kust is het een flink stuk rijden, maar ik vind het zeker de moeite waard. Vanaf een afstand zie je de witte terrassen al opdoemen en steeds dichterbij wordt het steeds mooier. Je mag met blote voeten de terrassen op en in het heilzame water kan je lekker baden. Het is niet groot, waardoor het wel druk is. Achter de terrassen liggen ook nog oude opgravingen en er is een warmwaterbron waar je in kunt zwemmen. Dit is zeker een aanrader als je er bent. Weet wel wat je hier niet door afkoelt.

 • Katinka Kosters op 30-10-2017

  “Prachtig”

  Vanuit Marmaris een dagtrip naar Pamukkale gemaakt. Een bijzondere plek de kalksteenterrassen om in te lopen. Voor mij is het al langer terug en er ligt niet meer zoveel water in als destijds. Toch kan ik het aanraden het is iets magisch. Pamukkale ligt in de binnenlanden van Turkije en een lange tocht vanaf de badplaatsen.

 • Vronie Roorda op 28-10-2017

  “Bijzonder”

  Een perfect uitstapje om even weg te zijn van de zee en stad. Ik heb vanuit Alanya een trip gemaakt. Het is best een eind rijden, maar je maakt meerdere stops. Wij hebben een toer gehad waarbij wij de kans kregen om te gaan zwemmen in warm bronwater. Wel met extra kosten, maar die ervaring was zo bijzonder. Ik had echt het gevoel te zwemmen in spa rood. Ik heb meerdere keren in warmwaterbronnen gezwommen, maar deze bruiste echt en dat was gewoon een heerlijk gevoel.
  Pamukkale zelf was mooi, al is het niet meer zo wit als op de foto's. Je maakt er een mooie wandeling maar die spa ervaring heeft meer indruk gemaakt bij mij.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Pamukkale reiservaring en tips!

Ben jij in Pamukkale geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief