‘Het kasteel van katoen’, zo luidt de betekenis van Pamukkale. Het bijzondere natuurfenomeen is met recht één van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije.

Reizigers over Pamukkale

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Pamukkale bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 7 Pamukkale reiservaringen

Pamukkale

Ten noorden van Denizli, op zo’n 3 uur rijden van bekende badplaatsen als Marmaris, Alanya en Bodrum, ligt het bijzondere Pamukkale. Het natuurlijke fenomeen wordt ook wel ‘het kasteel van katoen’ of ‘de witte waterval’ genoemd. Pamukkale is een enorme toeristische attractie en dat is vooral in de zomer ontzettend goed te merken. Bussen rijden af en aan, waardoor je soms voetje voor voetje over de paden moet schuifelen. Echter doet dit niets af aan de uniekheid van deze reusachtige watervallen van kalk.

Vliegtickets Turkije

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Turkije
V.a. 120

Overnachten in Göreme

Vergelijk alle hotels in Göreme
Bekijk hotels

Het ontstaan van Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale heeft een indrukwekkend ontstaansproces. Het is namelijk geen normaal bronwater dat naar beneden stroomt. Het water uit de rotsmeren heeft een geneeskrachtige werking en een vrijwel constante temperatuur van ongeveer 35˚C. Het water stroomt al eeuwen lang langs de bergwanden naar beneden. Het calcium- en koolzuurhoudende bronwater komt terecht op de grote plateaus. Doordat het calciumcarbonaat uit het warme water zich omzet tot kalk worden de reusachtige kalkterrassen gecreëerd. Door de jaren heen zijn het zulke dikke pakken kalk geworden dat het vanaf een afstand iets weg heeft van sneeuw.

Pamukkale
Pamukkale

Door het grote aantal bezoekers kwam het kalkvormingsproces in gevaar. De baden werden vies en de kalklaag ging slijten. Door baden langs een nieuw wandelpad aan te leggen en het dragen van schoenen te verbieden is de situatie nu weer hersteld. Het pad blijft continu onder water waardoor het proces van kalkvorming ongestoord verder gaat.

Pamukkale

Het heilzame water van Pamukkale

Het bronwater dat uit de rotsmeren naar beneden stroomt op de kalkwitte plateaus heeft een heilzame werking. Het zou goed zijn voor hart- en vaatziekten, nierkwalen, spijsverteringsproblemen en reuma. Veel bezoekers willen daarom graag een korte duik nemen in de baden met het heilzame water. Een halfuurtje ronddobberen in de warme bronnen is al voldoende.

Pamukkale
Pamukkale

Hiërapolis

Direct achter Pamukkale ligt de ruïnestad Hiërapolis. De ruïnes, waaronder een theater, badhuis en tempel, stammen uit de Romeinse tijd en zijn zeker het bezoeken waard. Zowel Pamukkale als Hiërapolis is opgenomen door UNESCO op de Werelderfgoedlijst.

Hiërapolis

Hiërapolis.

Reizen naar Pamukkale – hoe kom je er?

Gezien de vrij centrale ligging is Pamukkale met de auto of bus goed te bereiken van de west- en zuidkust van Turkije. Gemiddeld genomen is het zo’n 3 tot 4 uur rijden vanaf de bekende badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust, de Egeïsche Kust, de Zuid-Egeïsche (Lycische) Kust en de Turkse Rivièra. Overal worden wel dagtours aangeboden, vaak in combinatie met Hiërapolos.

Wie zelfstandig reist en per vliegtuig bij Pamukkale wil komen, kan naar het kleine vliegveld van Denizli vliegen. Binnenlandse vluchten gaan o.a. vanaf Istanbul, Antalya of Bodrum.

Georganiseerde Turkije-rondreizen (al dan niet inclusief aansluitend strandverblijf) die Pamukkale aandoen vind je o.a. hier bij Kras, Djoser en TUI.

Top 3 Turkije specialisten

TUI
TUI

TUI biedt zowel pakketvakanties naar zo’n beetje iedere Turkse kustplaats als ook Turkije rondreizen en cruises.
Bezoek website

Corendon
Corendon

Corendon is een échte specialist van Turkse oorsprong, met eigen vliegmaatschappij. Ze hebben hele goedkope vliegvakanties en all inclusives en bieden ook minder bekende Turkije-bestemmingen aan.
Bezoek website

Kras
Kras

Ook Kras combineert een uitgebreid aanbod Turkije zonvakanties (o.a. all inclusive) met diverse rondreizen (o.a. singlereizen), flydrives en cruises.
Bezoek website

Beste reistijd Pamukkale

Gezien de grote populariteit van Pamukkale is het er in de zomermaanden vrijwel altijd érg druk. De maanden juni, juli en augustus zijn om deze reden niet aan te raden. April, mei, september en oktober zijn een betere periode om naar Pamukkale te gaan. Niet alleen qua drukte, maar ook gezien de temperatuur die in deze maanden aangenamer is.

Turkije aanbiedingen

7 Pamukkale reiservaringen en tips • 26 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “Weinig water meer in de kalkterrassen”

  Geplaatst 17-05-2019

  Prachtige omgeving om 2 dagen te verblijven. De kalkterrassen zijn leuk, maar staat veel meer door in vergelijking met 2011. De tip is om op blote voeten naar boven te lopen over de kalk. Vervolgens kun je het natuurgebied met ruïnes (Hieropolis) bezoeken. Hier staan nog mooie gebouwen als het theater en de hammam. Hier is ook een mineraalwater bad waar je voor een kleine toeslag (50tl) mag zwemmen. Het is druk, maar wel de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 1 review
  2 waarderingen

  “Pamukkale”

  Geplaatst 18-08-2018

  Ben er vaak geweest toen stond er nog een hotel later afgebroken .toen stonden er allemaal nog gezellige kraampjes ook weg toe is het jaren in verval geweest geen mooie krijt rotsen meer . Na jaren jaren is het nu weer aan de betere hand zo mooi . En dan de klim van boven na beneden geweldig maar zeer aan je voeten wand je mag geen schoenen dragen . En dan het cleapatra bad zo heerlijk ook vaak in gezeten. Het is zo mooi stukje Turkije ik kwan er drie week kuren in het na jaar in het dropje karahaijit .sorry weet niet precies hoe het moet schrijven .maar Turkije heeft meer mooie plekken waar ik ben geweest .de moeite waard

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Bijzondere natuur”

  Geplaatst 27-11-2017

  Een bezoek aan Pammukale in2011 was zeer bijzonder vanwege het op blote voeten naar boven lopen over de kalkrotsen en terrassen. Het uitzicht op de terrassen is schitterend. Het is op te merken dat er veelvuldig overheen gelopen is (een aantal jaar geleden al) en er zijn slijtsporen zichtbaar. In 2011 was het net verboden om er niet meer in te zwemmen vanwege het slijtage.
  Eenmaal boven kom je op een totaal ander park uit met veel groen en ruïnes, wat even indrukwekkend is. Tip: Let wel op de zon aangezien het boven op een berg is is het zonlicht erg fel.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 57 landen bezocht
  28 reviews
  20 waarderingen

  “Bijzonder natuurfenomeen”

  Geplaatst 21-11-2017

  Op blote voeten wandel je naar het hoogste punt waar je uitzicht hebt over het bijzondere witte landschap. Hoewel de foto's op internet prachtige terrassen gevuld met water laten zien, zijn in de realiteit slechts een paar bassins gevuld. Kleine tegenvaller, maar Pamukkale is nog steeds het bezoeken waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  13 reviews
  6 waarderingen

  “Een prachtig stukje natuur”

  Geplaatst 07-11-2017

  Pamukkale zijn kalksteenterrassen en liggen in het binnenland van Turkije. Vanaf de kust is het een flink stuk rijden, maar ik vind het zeker de moeite waard. Vanaf een afstand zie je de witte terrassen al opdoemen en steeds dichterbij wordt het steeds mooier. Je mag met blote voeten de terrassen op en in het heilzame water kan je lekker baden. Het is niet groot, waardoor het wel druk is. Achter de terrassen liggen ook nog oude opgravingen en er is een warmwaterbron waar je in kunt zwemmen. Dit is zeker een aanrader als je er bent. Weet wel wat je hier niet door afkoelt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Prachtig”

  Geplaatst 30-10-2017

  Vanuit Marmaris een dagtrip naar Pamukkale gemaakt. Een bijzondere plek de kalksteenterrassen om in te lopen. Voor mij is het al langer terug en er ligt niet meer zoveel water in als destijds. Toch kan ik het aanraden het is iets magisch. Pamukkale ligt in de binnenlanden van Turkije en een lange tocht vanaf de badplaatsen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 45 landen bezocht
  40 reviews
  11 waarderingen

  “Bijzonder”

  Geplaatst 28-10-2017

  Een perfect uitstapje om even weg te zijn van de zee en stad. Ik heb vanuit Alanya een trip gemaakt. Het is best een eind rijden, maar je maakt meerdere stops. Wij hebben een toer gehad waarbij wij de kans kregen om te gaan zwemmen in warm bronwater. Wel met extra kosten, maar die ervaring was zo bijzonder. Ik had echt het gevoel te zwemmen in spa rood. Ik heb meerdere keren in warmwaterbronnen gezwommen, maar deze bruiste echt en dat was gewoon een heerlijk gevoel.
  Pamukkale zelf was mooi, al is het niet meer zo wit als op de foto's. Je maakt er een mooie wandeling maar die spa ervaring heeft meer indruk gemaakt bij mij.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Pamukkale reiservaring en tips!

Ben jij in Pamukkale geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Turkije specialisten

TUI

TUI

TUI biedt zowel pakketvakanties naar zo’n beetje iedere Turkse kustplaats als ook Turkije rondreizen en cruises.
Bezoek website


Prijsvrij

Prijsvrij

Prijsvrij is een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen. Ze hebben altijd érg voordelige deals voor o.a. Alanya, Lara, Antalya, Marmaris, Kusadasi en Bodrum!
Bezoek website


Kras

Kras

Ook Kras combineert een uitgebreid aanbod Turkije zonvakanties (o.a. all inclusive) met diverse rondreizen (o.a. singlereizen), flydrives en cruises.
Bezoek website

Meer Turkije reisorganisaties

Corendon
Corendon

Vliegvakanties & all inclusives.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

All round Turkije aanbieder.
Bezoek website

Sunweb
Sunweb

Goedkope zonvakanties & all inclusives.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Aanbiedinen & last minutes.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde Turkije groepsreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Turkije wandelvakanties.
Bezoek website

Stip Reizen
Stip Reizen

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Tjingo
Tjingo

Goedkope pakketdeals.
Bezoek website

Suntip
Suntip

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Vroegboekkorting Turkije

Bezienswaardigheden Turkije

Alle bezienswaardigheden in Turkije

Vliegtickets naar Turkije


Hotels in Turkije zoeken

Hotels in Turkije zoeken
Vroegboekkorting Turkije

Boek je vakantie naar Turkije

TUI
1. TUI

‘Allround’ Turkije aanbieder.
Bezoek website

Prijsvrij
2. Prijsvrij

Internet only Turkije aanbieder.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Zonvakanties, rondreizen en flydrives.
Bezoek websiteBekijk 2976 Turkije aanbiedingen
Vanaf €100 incl. vliegticket

Vliegtickets Turkije

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Turkije
V.a. 120

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest