Nemrut Dağı: een mysterieuze berg met stenen hoofden in het zuidoosten van Turkije

Nemrut Dağı: een mysterieuze berg met stenen hoofden in het zuidoosten van Turkije

Nemrut Dağı is een religieus complex op de top van de 2100 meter hoge Nemrut berg in het zuidoosten van Turkije. Het complex bestaat uit tientallen enorme stenen sculpturen en een kolossale graftombe.

Door , laatst bijgewerkt op 26 juli 2022
4 minuten lezen

Waar staat Nemrut Dağı bekend om?

In Nemrut Dağı vind je sculpturen in allerlei soorten en maten. Het enige wat overeenkomt is dat ze verband hebben met koning Antiochus en het rijk waartoe deze plek behoorde. Voor de 50 meter hoge grafheuvel staat een complex met sculpturen van koning Antiochus zelf en daarnaast twee leeuwen en twee adelaars. Verder staan er diverse stenen beelden van Griekse Armeens en Perzische goden, zoals Zeus, Tyche en Mithras. Sommige beelden zijn door weersomstandigheden van de rompen afgevallen waardoor deze op de grond liggen. Dit zorgt voor een indrukwekkend beeld.

Nemrut Dağı rondreis boeken – onze tips!

Nemrut Dağı

Geschiedenis Nemrut Dağı

Van het jaar 162 v. Chr. tot 72 n. Chr. behoorde Nemrut tot het Kommagene rijk. Dit land werd gesticht in het bergachtige gebied rondom de vallei van de Eufrat.

 • Tegenwoordig kom je in het oude Kommagene nog tal van historische vondsten en opgravingen tegen. De imposante grafheuvel van Nemrut Dağı is volgens velen de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van dit oude rijk.
 • Omdat koning Antiochus één van de belangrijkste koningen van Kommagene was, kreeg hij een graftombe van hoog niveau. De piramidevormige tombe is daarom gebouwd met kolossale stenen blokken van wel 9 ton. Ter decoratie is de tombe versierd met reliëf sculpturen van zijn Perzische voorouders.
i Nemrut Dağı, Turkije

De ontdekking van Nemrut Dağı

Lange tijd was Nemrut Dağı een ongebaande en verlaten plek. Totdat in 1881 ingenieur Charles Sester de graftombe en alle bijbehorende sculpturen ontdekte. Pas in 1953 trokken diverse archeologen naar het gebied toe om het te onderzoeken. Tegenwoordig trekt Nemrut Dağı jaarlijks veel toeristen. Niet alleen de graftombe wordt bezocht; ook het ruige landschap van de Nemrut berg vinden velen een bezoek waard.

Nemrut Dağı, Turkije

Nemrut Dağı bezoeken

Nemrut Dağı is één van de mooiste plekken van Turkije om de zonsopkomst of -ondergang te bewonderen. Vanaf de 2100 meter hoge berg, tussen de op de grond liggende sculpturen, kijk je uit over een ruig berglandschap dat langzaam gehuld wordt in een goudgeel gekleurde jas. Ook overdag zijn de sculpturen en het uitzicht op het Nemrut gebergte mooi.

 • Je kunt Nemrut Dağı zowel op eigen houtje als tijdens een georganiseerde tour bezoeken. In de dorpen Malatya, Katha en Karadut boek je speciale zonsopkomst en -ondergang tours. Deze kosten ongeveer €20 per persoon.
 • Je kunt ook met je eigen (huur)auto de goed aangelegde weg omhoog richting de parkeerplaats van Nemrut Dağı volgen. Na het parkeren is het nog 20 minuten hiken. Bij de ingang kun je voor een paar euro een ticket kopen om het gebied te bezoeken.
Nemrut Dagi

Overnachten bij Nemrut Dağı

Wanneer je in de buurt van Nemrut Dağı wilt overnachten, zijn de dorpen Malatya, Kahta en Karadut de beste (levendige) plaatsen om te verblijven. Vanuit hier kun je ook tours voor Nemrut Dağı boeken.

 • In Malatya heb je het Ramada Plaza Altin Kayisi Hotel met moderne kamers en volop Engelssprekend personeel. Een overzicht van alle hotels in Malatya vind je hier.
 • In Katha vind je het comfortabele Kommagene Hotel met nette kamers en een shuttlebus richting een meer dat vlakbij ligt. Je kunt hier bij de receptie ook Nemrut Dağı tours boeken.

LEES OOK: Mooiste plekken Turkije: 12 absolute hoogtepunten!

Reizen naar Nemrut Dağı – hoe kom je er?

Nemrut Dağı is het beste te bereiken vanuit Maltaya, Kahta of Karadut. Vanuit Maltaya is het ongeveer twee uur rijden over zowel een provinciale weg als een bergweg. De reis vanuit Katha duurt ongeveer een uur en leidt je over een nette provinciale weg naar de afgelegen plek in de bergen. Karadut ligt in op 10 kilometer afstand. Vanuit dit bergdorp kun je hikend naar Nemrut Dağı.

Beste reistijd Nemrut Dağı

De beste periode om naar Nemrut Dağı te gaan is tussen eind mei en eind oktober. In de andere maanden van het jaar kan er sneeuw in de bergen en rondom het complex liggen. In de zomermaanden juli en augustus moet je rekenen op extra drukte en een warme temperatuur. Neem daarom een fles water mee voor je wandeling naar boven.

Nemrut Dağı rondreis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Nemrut Dağı reiservaring

 • Ludo Peeters op 10-09-2023

  “Moet je gezien hebben”

  We verbleven in het karadut pension, dat inmiddels is vernieuwd, toffe vriendelijke uitbater, prachtige omgeving
  Je kan in kahta een busje nemen naar karadut, vlakbij het busstation, in een winkeltje van de eigenaar van het pension
  Ze verblijven daar in de winter, eris dan reveel sneeuw op nemrud, wij zijn de berg opgegaan en hadden toen sneeuw, wel gevaarlijk, dus goed het weer raadplegen

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Nemrut Dağı reiservaring en tips!

Ben jij in Nemrut Dağı geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief