27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 15 januari, 2024

Great Zimbabwe is een gebied dat bezaaid ligt met een aantal oude ruïnes die ooit samen één van de belangrijkste steden van de regio vormden. Tegenwoordig zijn de Great Zimbabwe Ruins uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Great Zimbabwe Ruins

De Great Zimbabwe Ruins zijn zo uniek omdat het de grootste en oudste ruïnes in zuidelijk Afrika zijn. Gedurende de jaren hebben niet alleen Afrikaanse stammen, maar ook Arabieren, Perziërs en Portugezen hun invloeden in deze regio gehad. Tussen de jaren 400 en 1400 werd een stad gebouwd op de huidige plek van de ruïnes. Het is echter nooit geheel duidelijk geworden wie deze stad heeft gesticht. Duidelijk is dat het om een lokale stam ging; de Zoeloe-stam en de Shona-stam worden vaak genoemd als mogelijke stichters. In de hoogtijdagen woonden er naar schatting 10.000 tot 18.000 mensen hier en stond de stad bekend als dé handelsstad en politiek centrum van deze regio. Tevens was de stad de hoofdstad van een vroeger rijk dat in het huidige Zimbabwe en Mozambique lag.

Vliegtickets Zimbabwe

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zimbabwe
V.a. 699 Cheaptickets.nl

Overnachten in Zimbabwe

Vergelijk alle hotels in Zimbabwe
Bekijk hotels Booking.com

De drie gedeeltes van de ruïnes

De oude ruïnes zijn opgesplitst in drie delen: het heuvelcomplex, het valleicomplex en het complex genaamd de Great Enclosure. De Great Enclosure is een enorm bouwwerk bestaande uit een ovaalronde muur met een omtrek van 225 meter en een hoogte van 11 meter. De dikte van de muur is erg wisselend en varieert van 1 tot wel 5 meter. De Great Enclosure zou eeuwen geleden gediend hebben als woongebouw voor de koninklijke familie. De grootse opzet van deze muur maakt het bijzonder om te zien, zeker als je je realiseert dat dit ongeveer 1.000 jaar geleden is gebouwd en nu nog steeds gedeeltelijk overeind staat. Het nabijgelegen heuvelcomplex diende vroeger als koninklijk en religieus verblijf, echter is dit gedeelte minder goed bewaard gebleven. Het valleicomplex is het minst indrukwekkend van de drie gedeeltes en werd vroeger gebruikt als wooncomplex voor de gewone stadsbewoners.

Great Zimbabwe Ruins

Faciliteiten nabij de ruïnes

Op het complex van de ruïnes ligt een park met grote groene grasvelden met her en der verspreidt over het gebied meerdere kampeerplekken. Je kunt hier een plekje uitzoeken om overdag te picknicken of om de nacht door te brengen. Waterpunten, BBQ plekken en enkele toiletgebouwen voorzien in de basisbehoeften. Op een kilometer van de entree naar de Great Zimbabwe Ruins ligt het bijbehorende hotel. Hier vindt je naast middenklasse kamers ook een bar, restaurant en zwembad.

Great Zimbabwe Ruins

Reizen naar de Great Zimbabwe Ruins – hoe kom je er?

De Great Zimbabwe Ruins liggen in het zuidoosten van Zimbabwe, op een half uurtje rijden van het stadje Masvingo. De ruïnes zijn goed te bezoeken voor of na een bezoek aan Bulawayo of Chimanimani. Vanuit hier rijden dagelijks bussen naar Masvingo, alwaar je op een gedeeld taxibusje over kunt stappen dat naar de ingang van de Great Zimbabwe ruins rijdt.

Georganiseerde Zimbabwe rondreizen die de ruïnes aandoen in hun route zijn o.a. déze Zimbabwe reis van Sawadee, déze Zimbabwe-Mozambique-Zuid-Afrika-reis van Djoser, déze Zimbabwe & Mozambique kampeersafari van Kras en déze Zimbabwe & Zambia kampeereis van Koning Aap. Bij Tenzing Travel kun je je eigen Zimbabwe-reis op maat laten samenstellen.

Top 3 Zimbabwe specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Van avontuurlijk ‘off the beaten track’ tot Best Of reizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

100% Zimbabwe groepsreis en combinatiereizen met Botswana andere landen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Verschillende groepsrondreizen, die je kunt combineren met Botswana, Namibië, Mozambique en Zuid-Afrika.
Bezoek website

Beste reistijd Great Zimbabwe Ruins

De regio van de ruïnes kan het beste bezocht worden in de Afrikaanse wintermaanden van mei tot en met oktober, wanneer de dagtemperatuur met ongeveer 20 graden aangenaam is en de kans op neerslag redelijk klein is. Wel kan het in deze periode ’s nachts aardig afkoelen. De overige maanden van november tot en met april kan het overdag erg heet zijn met temperaturen boven de 30 graden.

1 Great Zimbabwe Ruins reiservaring

  • Annemiek Snaphaan

    “Intrigerende ruines”

    Geplaatst 29-10-2017

    Zimbabwe is gelukkig weer een land dat goed te bezoeken is! En naast Victoria Falls, Matobo Hills National Parks en op safari gaan in Hwange mag je de Great Zimbabwe Ruins niet missen. Hier bevond zich ook een grote beschaving, waar alleen deze ruines van overgebleven zijn. Het was de Royal Enclosure - het hof van de koning - en wandelend door de gangen en over het terrein kun je alleen maar proberen je voor te stellen hoe de vroegere beschavingen hier geleefd hebben. Zeker een stop maken hier dus, als je een selfdrive door Zimbabwe maakt.


Deel jouw Great Zimbabwe Ruins reiservaring en tips!

Ben jij in Great Zimbabwe Ruins geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Zimbabwe specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel vind je het ruimste aanbod individuele Zimbabwe reizen: van avontuurlijk ‘off the beaten track’ tot Best Of reizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Met o.a. een nieuwe 100% Zimbabwe groepsreis, plus combinatiereizen met Botswana en rondreizen door heel zuidelijk Afrika.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt verschillende groepsrondreizen naar Zimbabwe aan, die je kunt combineren met Botswana, Namibië, Mozambique en Zuid-Afrika.
Bezoek website

Meer Zimbabwe reisorganisaties

Koning Aap
Koning Aap

O.a. combireis Zimbabwe-Zambia!.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Zuidelijk Afrika: privé of in groep.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Zimbabwe

Alle bezienswaardigheden in Zimbabwe

Vliegtickets naar Zimbabwe


Hotels in Zimbabwe zoeken

Hotels in Zimbabwe zoeken

Boek je rondreis naar Zimbabwe

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Avontuurlijk reizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groepsreis en combinatiereizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 0 Zimbabwe rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Zimbabwe

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zimbabwe
V.a. 699

Volg ons op Facebook