27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023

De jungle kennen we allemaal door films als Tarzan en Junglebook. Ook de meeste dieren uit de jungle zijn we wel eens tegengekomen in een dierentuin of safaripark. Maar waar kun je nou zélf op ontdekking gaan, slingeren aan lianen en jungle-wildlife spotten? We tippen 5 goede jungle bestemmingen.

Door Laurien Welman

Ecuador

Banos

Ecuador is een klein land dat voor een groot deel uit jungle bestaat, waardoor er oneindig veel mogelijkheden zijn. Heb je niet veel tijd dan zijn de diverse jungle-dagtrips vanuit Tena en Baños aan te raden. In één dag kun je actief bezig zijn en van de natuur genieten door bijvoorbeeld een kano/rafttocht over de rivier en een mountainbiketocht in de bergen. Of probeer ‘canopy’; je vliegt door de jungle van boomtop naar boomtop, waardoor je spectaculair uitzicht hebt over het groene woud! Meerdaagse tours zijn mogelijk vanuit Lago Agrio (Nueva Loja), je verblijft dan in National Park Cuyabeno. Op deze tochten trek je dieper de jungle in en waan je je ver weg van de bewoonde wereld. Gegarandeerd dat je aapjes en ander wildlife als kaaimannen, roze dolfijnen, anacondas , tukans en kolibries tegen komt. Vanuit je verblijfplaats ga je op dagtrips en verken je per voet en kano de jungle.

Individuele rondreizen door Ecuador worden aangeboden door o.a. Tenzing Travel, ANWB Vakanties en Shoestring; groepsreizen vind je bij Djoser en Sawadee. Op Riksja Ecuador en bij SNP Natuurreizen kun je ook zelf je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Costa Rica

Costa Rica

Zeg je jungle, dan zeg je Costa Rica: een veelzijdig land met een indrukwekkende natuur, overal waar je kijkt zie je groen! Doordat Costa Rica twee kustlijnen heeft (een Pacifische en Caribbische) bezit het ook vele palmstranden. Ideaal om tot rust te komen na één van de vele mogelijke activiteiten. Zoals een avontuurlijke tocht door National Park Tortuguero, waar je alleen per boot of vliegtuig kan komen. Dit uitzonderlijke park biedt bescherming aan vele soorten schilpadden (Hawskbill , Green Seaturtle, etc.) die hier broeden. Je kunt lopend, maar ook met de kano of per boot op zoek gaan naar de schilpadden, zeekoeien en rivier otters die in het gebied leven. Een andere jungle beleving: een bezoek aan de 1633m hoge vulkaan Arenal. Tijdens de wandeling door de bijzondere natuur tref je diverse soorten reptielen, vogels en aapjes aan. Of bezoek het het oudste National Park van Costa Rica: Santa Rosa. Dit unieke park heeft een enorme diversiteit aan woud, planten en uiteenlopende diersoorten (witte aapjes, katachtige, leguanen, herten en nog veel meer). Het is het perfecte land om actief avontuur te combineren met uitrusten op één van de vele verlaten stranden. Aanrader is wat dat betreft ook Manuel Antonio National Park: je kunt er heerlijk relaxen op de mooiste droomstranden, maar tegelijk stikt het er ook van meer actieve mogelijkheden: van avontuurlijke wandelingen (of kabelbaantochten!) door het regenwoud tot wildwatervaren, paardrijden en canopytours. Bovendien is het park klein en overzichtelijk: slechts 7 vierkante kilometer. Toch leven er in Manuel Antonio National Park 108 soorten zoogdieren – onder meer luiaards, leguanen, wasberen, ara’s en het zeldzame doodskopaapje – en 184 soorten vogels. Bekijk & vergelijk hier georganiseerde Costa Rica rondreizen!

Individuele rondreizen door Costa Rica worden aangeboden door o.a. TUI, Tenzing Travel, ANWB Vakanties en Shoestring; groepsreizen vind je bij Djoser en Sawadee. Op Costaricaonline.nl en bij SNP Natuurreizen kun je ook zelf je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Suriname

Brokopondo Rivier

Suriname is een land van uitersten. Hoofdstad Paramaribo is druk en relatief modern, maar Suriname kent ook uitgestorven plekken waar je teruggaat in de tijd. Een jungletocht door het regen- en amazonewoud is hier voor de échte avonturier. Must see’s zijn sowieso de ontembare Voltzberg en de schitterende Raleighvallen, in het hart van de Surinaamse jungle aan de Coppenamerivier. De omstandigheden zijn hier primitief, maar daar krijg je veel voor terug; een ongerepte jungle waar regelmatig tapirs, reuzenotters, ara’s harpijarenden , luipaarden en jaguars worden gespot. Visliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; enorme anjumara’s en katvissen kun je zomaar binnen hengelen.

In het district Brokopondo ligt o.a. het Brokopondomeer. Dit meer is groter dan de provincie Utrecht en ontstaan door de bouw van een krachtcentrale voor de opwekking van elektriciteit; tot op de dag van vandaag wordt de stuwdam hiervoor gebruikt. Breng ook een bezoek aan Natuur Park Brownsberg, waar je kan wandelen naar verschillende kleine watervallen. De wandeltochten zijn inspannend en uitdagend, maar beslist de moeite waard; je hebt een prachtig uitzicht over het Brokondomeer en je kan verschillende bedreigde diersoorten zoals landschildpadden en zeldzame slangen zien of horen. Overnachten in het park, zodat je de brulaap kan horen, is een absolute aanrader.

Individuele rondreizen door Suriname vind je o.a. hier bij Kras, ANWB Vakanties en Tenzing Travel; groepsreizen Suriname worden aangebonden door bijvoorbeeld Djoser, TUI en Sawadee.

Maleisië

Maleisië

Maleisië een laagdrempelig ‘jungleland’ voor iedereen. De jungle van Maleisië is in verhouding tot bijvoorbeeld Suriname makkelijk ‘te doen’. Zo heb je in het populaire National Park Taman Negara op sommige plekken niet eens een gids nodig om op ontdekking te gaan. Toch is de jungle in Maleisië zeer divers. Dit is vooral goed zichtbaar in het National Park Kinabalu; door de hoogte verschillen is hier een zeer afwisselende vegetatie. Op zoek gaan naar de bijzondere rafflesia bloem is een must. Met zonsondergang klim je in de uitkijktorens om de olifanten, panters en tijgers tussen het groen te ontdekken. In National Park Bako op Borneo heb weer je de mogelijkheid om de bijzondere neusaap tegen te komen.

De jungle op een andere manier beleven? Dat kan met de ‘jungletrein’! Deze rijdt vanuit Gemas naar Kota Bharu 8 uur lang dwars door de jungle en stopt op verschillende uitkijkpunten. Gua Musang, een klein dorpje aan de spoorlijn nabij Kota Bahru is de uitgelezen plek om actief het gebied te verkennen: je kan hier raften, steile wanden beklimmen en verschillende grotten bezoeken.

Individuele rondreizen door Maleisië worden aangeboden door o.a. ANWB Vakanties en 333 Travel; groepsreizen vind je bij Djoser, TUI en Shoestring. Op Riksja Maleisië en bij SNP Natuurreizen kun je ook zelf je eigen Maleisië rondreis samenstellen met bouwstenen.

De Filippijnen

De Filippijnen

Wie op zoek is naar grote stukken onontdekte jungle, zit goed op de Filippijnen. Vooral in de streek Surigao del Sur, in het zuidoosten van eiland Mindanao. Een amper bekend gebied waar het net lijkt alsof je een reisgids binnenwandelt. Dit heeft Suriago del Sur onder meer te danken aan de heldere, kristalblauwe Hinatuan-rivier, beter bekend als de ‘Enchanted River’. Neem een duik, zwem tussen de scholen gekleurde vissen en probeer de bodem te raken (deze lijkt dichterbij dan je denkt). Ga met een bootje de rivier over of picknick aan de oevers waar o.a. verschillende aapjes met je mee-eten. Cagwait Beach is een verlaten strand met glinsterend water en tropische bomen, een idyllische plek om de nacht kamperend door te brengen en in slaap te vallen na een bijzondere zonsondergang De nabijgelegen Magkawas Falls zijn indrukwekkend, extra leuk is dat je tussen de watervallen kan zwemmen om even af te koelen. Een andere Filippijnse provincie vol onontdekte jungle is het prachtige Palawan. Must see voor jungleliefhebbers is het Puerto Princesa Subterranean River National Park en zijn unieke biodiversiteit. Absoluut hoogtepunt: de ‘Ondergrondse Rivier’ bij Sabang. Hier kun je door de duisternis dobberen over de langst navigeerbare ondergrondse rivier ter wereld met een lengte van 8,2 kilometer. Deze is vanaf Sabang bereikbaar per boot of via een uitdagende wandeling door de jungle.

Individuele rondreizen door de Filippijnen (o.a. Palawan!) worden aangeboden door specialist Undiscovered.


 , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)