27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 juli 2024

Hoewel Suriname voor 80% uit jungle bestaat, beschikt het toch over tal van highlights en bezienswaardigheden die het de moeite waard maken om een rondreis door dit land te maken. Hier lees je wat de mooiste plekken en regio’s van Suriname zijn!

Naar Suriname?

1. Paramaribo

Paramaribo, Suriname

Aan de rand van het immense Amazoneregenwoud ligt de gezellige hoofdstad Paramaribo. De architectuur – een mix van verschillende stijlen – van de stad is uniek. Het historisch centrum staat sinds 2002 zelfs op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De gebouwen in dit deel van Paramaribo zijn geheel van hout gemaakt en tonen de vele verschillende culturen zien die zich hier in al die jaren gevestigd hebben. Het uitgaansleven van Paramaribo is geliefd, ook vind je in de hoofdstad de lekkerste roti die je ooit zult proeven.

2. Brokopondo

Brokopondo, Suriname

In het district Brokopondo kun je genieten van tropische natuur, het beroemde stuwmeer bewonderen en meer leren over de goudsector in Suriname. Brokopondo is populair onder zowel binnenlandse als buitenlandse natuurliefhebbers. Het gebied heeft een oppervlakte van 7.364 km² en bestaat voornamelijk uit regenwoud. Dus wil je lekker hiken door de jungle, relaxen in je hangmat en zwemmen in verkoelende watervallen, dan zit je hier goed. De meeste bekende watervallen in dit district zijn de Prinses Ireneval en de Leovallen. Beide zijn onderdeel van het natuurreservaat Brownsberg (zie hieronder).

3. Brownsberg

Brownsberg, Suriname

Als je vanaf Paramaribo naar het zuiden rijdt, stop dan zeker bij natuurpark Brownsberg voor een uitzicht over het immense oerwoud. Brownsberg is een unieke plek midden in het Surinaamse regenwoud. Al wandelend – soms op pittig niveau! – kun je kennis maken met duizend boom- en plantsoorten, zo’n 120 soorten zoogdieren, honderden vogelsoorten en allerlei reptielen. De meeste mensen gaan naar Brownsberg om te ontspannen en om de ruige natuur te beleven. Je kunt er dan ook uren wandelen en wild life spotten. Sommige dieren zullen zich verstoppen, maar gegarandeerd kom je kleurrijke vogels tegen – zoals papegaaien – en zul je verschillende apen zien (en horen!). Als je geluk (of pech) hebt, kom je een slang tegen en luipaarden kunnen je ineens verrassen terwijl je onder een grote tak door loopt. Na het spotten van al die wilde dieren, kun je onder een waterval het zweet van je afspoelen.

4. Surinamerivier

Surinamerivier, Suriname

Als je lekker wilt afkoelen, neem dan een duik in de Surinamerivier! Deze mega rivier is 480 kilometer lang en is breed en ondiep. De rivier is zó lang, dat er in ieder gebied rondom weer andere dingen te bewonderen zijn. De immens lange Surinamerivier heeft maar liefst vier bruggen: in Paramaribo, Paranam, Afobaka en Carolina. Omdat de rivier deels door de hoofdstad Paramaribo loopt, speelt de rivier een essentiële rol in het kader van de import en export van het land. Dan gaat het bijvoorbeeld om stoffen als bauxieterts, aluinaarde en aluminium. Naast de economische factor, profiteert het groeiende ecotoerisme ook van de rivier. Het aantal restaurants en resorts neemt toe. De Surinamerivier loopt door het centrum en het oosten van Suriname, langs de districten Brokopondo, Para, Commewijne, Wanica en Paramaribo. Tips: neem een kijkje bij Brokopondo, waar de rivier voorzien is van een grote dam, de Afobakadam. Door de aanleg van deze dam is het Brokopondostuwmeer ontstaan.

5. Commewijne

Commewijne, Suriname

Wil je de plantages zien waar jarenlang suiker, cacao en katoen werden verbouwd door de slaven? Dan is Commewijne dé bestemming. Sommige (vervallen) plantages zijn toegankelijk voor toeristen. Het Commewijne district ligt in het noorden van Suriname, aan de kust van de Atlantische oceaan. Met zo’n 30.000 inwoners is dit het op twee na dichtst bevolkte gebied van het land. Het is een zeer groen en kleiachtig gebied, waardoor het erg vruchtbaar is. Vandaar de vele plantages! Door het district heen loopt de Commewijnerivier. De plantages stammen uit de koloniale tijd in de 17e eeuw. Er werd suikerriet, cacao, katoen, koffie en citrus verbouwd. De meeste plantages zijn inmiddels verlaten, sinds de vereniging van de slaven (de Marrons), die massaal vluchtten. Relatief kort geleden, in 1863, werd de slavenhandel in Suriname afgeschaft. Uiteraard zorgde dat binnen no time voor compleet verlaten plantages.


Top 3 Suriname specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Lizet, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI heeft een ruime keuze aan Suriname rondreizen, met reizen van 9, 11, 13 of 16 dagen én een rondreis met eigen huurauto.
Bezoek website


Riksja Suriname

Riksja Suriname

Stel zelf de Suriname reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Meer Suriname reisorganisaties

Djoser
Sawadee
Tenzing Travel
ANWB Vakanties
Koning Aap
SNP Natuurreizen

6. Nieuw-Nickerie

Nieuw-Nickerie, Suriname

De stad Nieuw-Nickerie, gelegen in het district Nickerie in Noordwest-Suriname, wordt gezien als de tweede stad van het land. Het is minder bekend dan Paramaribo, maar zeker een bezoek waard. Alleen de weg ernaartoe langs rijstvelden is al mooi! Door het Nickerie district stroomt de rivier de Corantijn, die loopt over het grensgebied tussen Suriname en Guyana. De stad Nieuw-Nickerie ligt aan de gelijknamige rivier de Nickerie. Deze stad heeft in de loop der jaren meerdere namen gehad. Het begon als De Punt, toen ging het via Nieuw-Rotterdam naar Nieuw-Nickerie. Momenteel wonen er naar schatting ruim 34.000 inwoners, onder wie het grootste deel Hindoestanen en Javanen. Vanwege de rijstplantages is Nickerie belangrijk voor de economie van Suriname.

7. Bigi Pan

Rode ibissen in Bigi Pan. Foto door Laura Visser.

Wil je even het stadje uit en schone luchten opsnuiven? Rondlopen of varen door mangroven en moeras? Ga dan naar Bigi Pan, gelegen in het district Nickerie. Voor vogelliefhebbers is het hier genieten geblazen, want dit is een beschermd natuurpark vol exotische vogels. Bigi Pan is hun broedplaats. En omdat het park aan de kust ligt, wordt er in dit gebied volop gevist.

8. Centraal Suriname Natuurreservaat

Uitzicht vanaf de Voltzberg. Foto door Daniëlle van Klaveren.

Het Centraal Suriname Natuurreservaat is een groot, imposant en bergachtig natuurgebied dat je niet mag overslaan als je in Suriname bent! Het is één van de grootste ter wereld. Net als al het ander natuurschoon in dit land bestaat dit reservaat volledig uit tropisch regenwoud. Het is 1,6 miljoen hectare groot. Een uniek gebied vanwege de bijzondere dieren, de boom- en plantsoorten en vooral vanwege de verschillende soorten ecosystemen die er zijn. Je ziet er vooral palmbomen, en verder bestaat de vegetatie uit varens, struiken en allerlei soorten mos. Het landschap kenmerkt zich door allerlei donkere, zogenaamde eilandbergen, die flink boven de begroeiing uitkomen. Wel een paar honderd meter! Deze bergen zijn gevormd uit graniet en zijn typisch voor deze omgeving. Een berg die je zeker niet mag missen is de Voltzberg.

9. Jodensavanne

Jodensavanne, Suriname

Jodensavanne. Foto: Julie-Marthe Cohen.

In 1640 vestigde zich een groep Joden, die gevlucht waren voor de Spanjaarden, aan de Cassiporakreek. Dit ligt in het noordoosten van Suriname en dit gebied heet nu de Jodensavanne. Een bijzondere plek in de geschiedenis en daarom zeker een bezoek waard. De eerste groep Joden die hier een nederzetting begon, heeft vele suikerrietplantages aangelegd. Degenen die hier het vuile werk op moesten knappen waren de uit Afrika gehaalde slaven. Op het hoogtepunt, jaren later, werkten er zo’n 9.000 slaven. Een jaar of tien later kwamen er meer Joden bij, uit Engeland en uit Brazilië. Weer een paar jaar later vluchtten een deel van de Joden, om zich te vestigen in buurland Frans-Guyana of naar een andere plek in Suriname zelf.

10. Marowijne & Galibi

Galibi Nature Reserve. Foto door Evelien Breidel.

Wil je meer leren over hét Caribische inheemse (indianen)volk en over de Marrons? Met als toetje het broedproces van zeeschildpadden meemaken? Ga dan naar Marowijne in het noordoosten van Suriname. Hier aan de kust ligt het strand Alusjaka. Het ligt deels tegen de Surinamerivier en deels tegen de Atlantische oceaan aan. Alusjaka is niet zomaar een strand, maar dé plek waar immens grote schildpadden hun eieren uitbroeden tussen februari en augustus. Het is onderdeel van het natuurreservaat Galibi, dat beschermd wordt vanwege dit prachtige ritueel. Het is ook de provincie waar nog relatief veel inheemse bevolking te vinden is, die in de dorpen Christiaankondre en Langamankondre wonen. Met veel plezier laten de bewoners je zien wat voor handgemaakte spullen zij nog dagelijks gebruiken.


 , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  • Gebruiker
    God op 05-04-2022

    Heel Cool En Mooi Land

  • Gebruiker
    Morris op 01-02-2023

    Geweldig land vooral brokopondo, mooie tak in water

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)