Manuel Antonio National Park (Costa Rica) bezoeken: alle info, tips & ervaringen

Manuel Antonio National Park (Costa Rica) bezoeken: alle info, tips & ervaringen

Een van de mooiste en rijkste nationale parken ter wereld: het Manuel Antonio National Park in Costa Rica. Niet alleen vind je er ongerept regenwoud en een enorme verzameling zeldzame tropische dieren, ook heb je er fantastische stranden.

Door , laatst bijgewerkt op 17 mei 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Manuel Antonio National Park
 2. Openingstijden en prijzen
 3. Waar overnachten?
 4. Reizen naar Manuel Antonio National Park
 5. Beste reistijd Manuel Antonio
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Manuel Antonio National Park om bekend?

Manuel Antonio National Park is absoluut een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan Costa Rica. Het compacte park (met een oppervlakte van slechts 20 km² groot) is sinds 1972 beschermd gebied. Het ligt op een schiereiland en bestaat uit wandelpaden van makkelijk niveau. Deze voeren je door het regenwoud naar de oogverblindende witte stranden en helderblauwe zee.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Manuel Antonio National Park bezoeken

In het vochtige regenwoud ruik je zowel bomen als de zee en is ontzettend veel te zien. Er is grote kans dat een gids je zal wijzen op luiaards die bijna onzichtbaar aan bomen hangen, doodshoofdaapjes, krabben, papegaaien, leguanen en oneindig veel soorten exotische vogels.

 • Manuel Antonio is een waar paradijs voor fotografen, vogelaars en natuurliefhebbers, maar ook voor de stadstoerist die even iets heel anders wil ervaren.
 • Vergeet naast een camera ook niet een zwembroek en snorkelset mee te nemen. Na een bijzondere wandeling ligt aan het eind van het regenwoud het parelwitte strand.
 • Naast de dieren ín het regenwoud is er ook onderwater veel leven te zien. Het koraalrif, de vele gekleurde vissen en schildpadden zorgen voor een onvergetelijke snorkelervaring. Midden in het regenwoud.
Doodshoofdaapje in het Manuel Antonio National Park

Doodshoofdaapje in het Manuel Antonio National Park.

Openingstijden en prijzen Manuel Antonio

Manuel Antonio National Park is van dinsdag t/m zondag geopend van 7.00 tot 16,00 uur. Kom vroeg, want vanwege het behoud van het park worden er dagelijks maar 600 mensen het binnengelaten. Op maandag is het park vaak gesloten.

 • De entree is ongeveer €14 voor volwassenen, kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het is ook mogelijk een meerdaagse pas te kopen. Na het betalen van de entree kun je ervoor kiezen om ook een gids mee te nemen, tegen bijbetaling.
 • De gidsen zijn vaak vriendelijke locals met jarenlange ervaring die je kunnen wijzen op dieren die jijzelf misschien niet zult opmerken. De meeste gidsen zijn opgegroeid in het gebied en hebben een mooi verhaal te vertellen; bovendien zijn ze tweetalig (Spaans en Engels).
Manuel Antonio National Park strand

Een van de ongerepte stranden in het Manuel Antonio National Park.

Hoeveel dagen Manuel Antonio?

Om alle bezienswaardigheden van Manuel Antonio te zien kun je het best 3 dagen uittrekken. Hier overnachten is dus een must. Vlakbij Manuel Antonio National Park zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. Er zijn goedkope (backpacker)hostels en wat luxere boetiekhotelletjes met zwembad praktisch naast de ingang van het park. Meer mogelijkheden zijn er echter in het nabijgelegen Quepos te vinden: hier zijn ook verschillende soorten restaurants en bars en bestaat zelfs de mogelijkheid om te overnachten in een oud vliegtuig dat omgebouwd is tot hotel: Hotel Costa Verde.

Manuel Antonio Nationaal Park wildlife

Tweevingerluiaard in een boom in het Manuel Antonio Nationaal Park.

Hoe kom je in Manuel Antonio National Park?

Vanaf de hoofdstad van Costa Rica, San José, is het ongeveer drie uur met de bus of de auto; de bussen gaan een paar keer per dag. Het kan ook sneller, door met het vliegtuig te gaan. Vanaf de hoofdstad vliegen er kleine vliegtuigjes in 20 minuten naar het stadje Quepos, een paar minuten met de taxi van het Manuel Antonio park. Zo’n vliegreis maakt het bezoek extra bijzonder, mede door het uitzicht van bovenaf.

Vind je het fijn als dit alles voor je geregeld wordt? Sommige rondreizen Costa Rica doen ook dit nationale park aan. Veel rondreizen die Manuel Antonio National Park op het programma hebben staan, maken ook een stop in Corcovado National Park.

Beste reistijd Manuel Antonio

Manuel Antonio is het hele jaar te bezoeken. De beste tijd is echter het droge seizoen dat duurt van november tot mei. Tijdens de overige maanden is er meer kans op regenbuien en dus op modderige paden. Wanneer je ook gaat: zorg dat je vroeg in de ochtend gaat, want dan is het nog lekker koel buiten. Doordat Costa Rica in de tropen ligt is het er zo’n 30 graden gemiddeld. In de ochtend en avond is het er gelukkig wat koeler.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

17 Manuel Antonio National Park reiservaringen en tips

 • Rianne Hensen op 18-05-2022

  “Toeristisch, geplaveid en agressieve verkopers”

  Er zijn veel mooiere parken in Costa Rica. Voor de deur staan hordes agressieve verkopers, en louche “autobewakers”. De wegen in het park zijn geplaveid. Het lijkt eerder op een dierentuin dan een wildlife park. Je ziet dieren, dat wel, en het strand is mooi, maar niet met 2000 andere toeristen. Ik raad het park niet aan.

 • Sebastiaan Berswerda op 27-04-2019

  “Veel wildlife te zien, maar super toeristisch”

  Manuel Antonio was na Carara het eerste grote Nationale Park dat we bezochten op onze rondreis van Costa Rica. Het is een mooi park, de paden zijn mooi en er is genoeg te zien als je er de tijd voor neemt. Wij zagen meerdere leguanen, apen, kolibries, luiaards en andere dieren zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen. De stranden zijn ook adembenemend mooi.
  Het grote nadeel is echter dat je met nog honderden personen bent en dat doet echt afbreuk aan de ervaring. Het park gaat 7.00 open en toen stond er al een dikke rij van honderden mensen. Blijkbaar moest je eerst je kaartje kopen en dan in de rij staan om het park in te mogen. Vlak voor 8.00 waren wij net binnen en ging de poort achter ons dicht. Het eerste deel van het park was dus erg bevolkt, later op de dag waren de mensen wel wat meer verspreid.

  Als je de drukte naast je neer kan leggen is een bezoek aan dit park zeker de moeite waard.

 • mariska op 22-04-2019

  “Niet naartoe gaan, veel te toerischtisch!! ”

  Wij zijn er wel ingetrapt om hier naartoe te gaan, maar dat zou ik niet aanraden. Hier worden duizenden mensen per dag binnen gelaten, dus er is vrij weinig van het nationale park over. Ik moet toegeven, de stranden zijn prachtig, maar er zijn veel te veel mensen. De apen en wasberen zijn zo verknoeid door de toeristen dat ze je spullen en eten afpakken, het is echt heel erg zielig. Wij hebben al veel reizen gemaakt, dus hebben veel ervaring. Ga hier niet meer naartoe, er zijn genoeg andere prachtige plekken in CR!

 • Jorien de Vries op 08-04-2019

  “Prachtig groen! ”

  Een van de eerste stops voor mij in Costa Rica, en wat voor een! Samen met een gids met een enorme camera op pad. De kleine beestjes die we in het park door dit ding hebben kunnen zien had ik zelfstandig nooit kunnen vinden, dus dat was zeker een aanrader. Het park is wel toeristisch en de paden zijn aangelegd, dat haalt een beetje de sfeer er af. Het strand in het park is prachtig en goed om even een duik in te nemen. 's avonds sangria's drinken en eten op een bergtop bij Ronny's Place is zeker een aanrader, wat een prachtig uitzicht met zonsondergang heb je daar!

 • Veerle Schellen op 08-04-2019

  “Manuel Antonio National Park ”

  Manuel Antonio is zeker een erg mooi park om te bezoeken. We hebben hier veel verschillende dieren gespot en daarnaast ook heerlijk aan het strand gelegen, wat wij ervaarden als een heerlijke combinatie van jungle en strand. Ook viel het, toen wij er waren, wel mee met het massa toerisme. We waren zeker niet de enige in het park, maar vonden het toch ook wel mee vallen met de drukte.

 • Lieke Raijmakers-van Kerkoerle op 19-03-2019

  “Manuel Antonio National Park”

  Oké het klopt dat je dit park toch wel even bezocht moet hebben. Maar de geasfalteerde paden (!!!) en de hoeveelheid Amerikanen zijn echt bijna lachwekkend te noemen. Ik zou het zeker niet het mooiste park van CR noemen maar de combinatie met stranden is wel bijzonder en daarom toch te moeite waard. 1 overnachting en 1 dagje park en gauw weer door want het land is veel te mooi!

 • Jolijn Tang op 23-11-2017

  “Zelf op pad ”

  Allereerst zou ik zelf lekker op pad gaan in het park en geen guide meenemen. De paden zijn goed aangegeven en zijn goed bewandelbaar. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Als je de hele dag de tijd hebt, kun je gemakkelijk alle routes (en wandelpaden) lopen. Wij hoorden van anderen dat er best wel kans is dat apen en wasberen op het strand je spullen weleens kunnen stelen, dus wij hebben aan andere toeristen gevraagd of ze op onze spullen wilden leggen, zodat wij even konden zwemmen. Tegenover het park is een openbaar strand, maar het strand in het park zelf vonden wij fijner.

 • Sandra op 22-11-2017

  “Mooi en toegankelijk ”

  Het is een mooie en toegankelijke plek om dieren te zien en naar het strand te gaan, maar het is daardoor ook toeristisch wat wel afbreuk doet op de sfeer van dit stuk natuur.
  Je kunt het plaatje aandoen als je van Samara of Monte verde komt en richting Corcovado toe gaat, maar ik zou er niet te veel van verwachten.

 • Zoe op 21-11-2017

  “Mooi park maar erg toeristisch”

  Het Manuel antonio park is erg mooi, maar jammergenoeg ook erg toeristisch. Dit maakt de ervaring toch een stuk minder avontuurlijk. Je kunt hier veel mooie dieren spotten (luiaarden, leguanen, slangen etc.) maar helaas ben je bijna nooit alleen. Pas vooral op voor de apen en wasberen die je spullen proberen te stelen op het strand. Vergeet niet om zwemspullen mee te nemen, want je hebt een heerlijk zandstrand in dit park.

 • Silvia op 16-11-2017

  “Toeristisch, maar wel veel dieren te zien”

  Dit National Park is erg toeristisch en wordt druk bezocht. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want het spotten van "wilde" dieren gaat je hier gemakkelijk af. Er zijn duidelijke routes en paden, wat betekent dat je ook geen gids nodig hebt om door dit park heen te lopen. Dit wordt overigens wel veel aangeboden bij de ingang van het park, maar is hier echt niet nodig.
  Het voelde voor mij een beetje als een dierentuin waarin de dieren tam zijn en dicht bij de mensen komen. Je merkt dat de wasberen en aapjes het gewend zijn om gevoerd te worden of te profiteren van de resten die bezoekers achter laten. De aapjes zijn zo brutaal dat ze voedsel zelfs komen opeisen en hier agressief in kunnen zijn. Let dus op dat ze niet opeens in je tas zitten.
  Mijn voorkeur gaat uit naar dieren die hun natuurlijke gedrag vertonen, helaas is dat bij dit park niet het geval. Maar ik begrijp goed dat dit voor andere mensen niet zoveel uitmaakt, zolang ze maar dieren zien. Wat dat betreft zit je hier zeker op de juiste plek. Naast wasberen en aapjes heb ik ook luiaarden gezien, veel verschillende vogels, hagedissen, leguanen, slangen, krabben en kikkers.
  Dit park is overigens ook geschikt om voor een strandbezoek heen te gaan. Let daarbij wel op je tas en bezittingen, want voor je het weet is een wasbeer er mee vandoor..

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Manuel Antonio National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Manuel Antonio National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief