Borneo (Maleisië): alle bezienswaardigheden & tips voor Maleisisch Borneo

Borneo (Maleisië): alle bezienswaardigheden & tips voor Maleisisch Borneo

Ongerept regenwoud, tropische eilanden, kleurrijke koraalriffen, hagelwitte stranden en de vriendelijke orang-oetan; Maleisisch Borneo is een fantastische reisbestemming.

Door , laatst bijgewerkt op 3 april 2023
8 minuten lezen

Maleisisch Borneo

Het oorspronkelijke eiland ‘Borneo’ bestaat uit een Maleisisch gedeelte en een Indonesisch gedeelte, dat Kalimantan wordt genoemd. Dan is er ook nog het oliestaatje Brunei dat tot Borneo behoort. Het gedeelte dat tot Maleisië behoort, bestaat uit de staten Sabah en Sarawak. De naam Borneo wordt vaak meteen gelinkt aan ongerepte natuur, mysterie en avontuur. Het eiland is vooral in trek bij natuurliefhebbers, avonturiers en duikers. Maleisisch Borneo bestond grotendeels uit tropisch regenwoud, waarvan sommige delen wel 130 miljoen jaar oud zijn. Helaas zijn er inmiddels delen van het tropisch regenwoud gekapt of platgebrand voor palmolie plantages. Het leefgebied van de dieren wordt ook steeds kleiner, waardoor er steeds meer soorten met uitsterven worden bedreigd.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Orang-Oetans op Borneo

Orang-Oetans op Borneo

In Borneo leven nog de laatste orang-oetans in het wild. Veel toeristen komen dan ook naar Borneo om deze bijzondere dieren te zien. In het Sepilok Orang Utan Centre worden gewonde of baby orang-oetans opgevangen en weer voorbereid op een terugkeer in het wild. Het centrum ligt op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Sandakan. Het mooie is dat het Sepilok Orang Utan Centre midden in het Kabili-Sepilok woud ligt, een onaangetast stukje jungle.

Neusapen op Borneo

Neusapen op Borneo.

Wil je ze liever in het wild zien? Boek dan een boottrip over de Sungai Kinabatangan. Naast de orang-oetans leven er rond deze rivier ook nog veel andere zeldzame diersoorten zoals de neusaap, dwergolifant, neushoornvogel, Sumatraanse neushoorn en het nevelluipaard.

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu

De berg Mount Kinabalu ligt midden in het Kinabalu National Park (Sabah), één van de belangrijkse natuurlijke plaatsen ter wereld vanwege de bijzondere flora en fauna. Er worden in Borneo nog jaarlijks nieuwe dier-en plantsoorten ontdekt. Mount Kinabalu is meer dan 4000 meter hoog; het is de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië. Het beklimmen van Mt. Kinabalu is een onvergetelijke ervaring. Er worden echter maar beperkte aantallen vergunningen afgegeven en deze zijn ruim van te voren uitverkocht, dus wees op tijd met voorbereiden. Een beklimming van Mount Kinabalu kun je o.a. bij Maleisië Onine regelen, of is optioneel onderdeel van deze rondreizen van Van Verre, Djoser en Sawadee.

Mount Kinabalu

De zuid piek van Mount Kinabalu.

Ga in het Kinabalu National Park ook op zoek naar de grootste bloem ter wereld (Rafflesia) met een diameter van meer dan 1 meter en een gewicht tot 10 kg. Het nadeel van deze bloem is dat hij sterk naar rottend vlees ruikt en slechts 7 dagen per jaar bloeit!

Rafflesia bloem

‘s Werelds grootste bloem: de Rafflesia.

Tropische eilanden van Borneo

Behalve ongerepte jungle biedt Borneo ook meerdere prachtige eilanden en een geweldige onderwaterwereld. De mooiste eilanden vind je rondom Sabah. Op de eilanden staan vaak kleine resorts waar je kunt overnachten. Echt ‘budget’ is het niet, maar je bent wel een fantastische ervaring rijker. Het is aan te raden om accommodatie op de eilanden vooraf te boeken, om teleurstelling te voorkomen. Op en rond de eilanden bij Sabah leven ook nog de traditionele ‘Sea Gypsies’, locals die leven van en op de zee.

Sipadan

Vanuit de plaats Semporna aan de zuidoostkust van Sabah gaan er boten naar verschillende (duik)eilanden waarvan Sipadan de allerbekendste is. Sipadan Island staat steevast in de top 5 van beste snorkel- en duikplekken ter wereld. Je ziet vlakbij de kust rifhaaien, schildpadden, hamerhaaien, scholen barracuda’s en zelfs walvishaaien. Je dient van tevoren wel een permit te regelen, aangezien er per dag maar 120 duikers worden toegelaten. In 2004 werd, om de unieke natuur te beschermen, ook besloten om alle duikscholen en accommodaties van Sipadan te sluiten en te verplaatsen naar andere eilanden in de omgeving. Je kunt dus niet overnachten op Sipadan.

Mabul

Het kleine Pulau Mabul, op 30 minuten per speedboot vanaf Semporna, kent geen wegen en verkeer en is alleen te voet te ontdekken. Het eilandje is bedekt met palmbomen en hagelwitte strandjes en is net als Sipadan beroemd om zijn unieke duikplekken. Het onder duikers geliefde ‘muck diving’ is hier zo’n beetje uitgevonden. Bij muck diving wordt er op zandbodems gedoken waar zich unieke dieren verschuilen die nergens anders ter wereld worden gevonden, zoals steenvissen, schorpioenvissen, pygmee zeepaardjes en octopussen. Maar ook de ‘gewone’ vissen en koraalrijke wateren bij Sipadan en Mabul zijn ongeëvenaard.

Bij Mabul vind je enkele van de mooiste luxe dive resorts ter wereld, zoals het fabuleuze Sipadan-Kapalai Dive Resort (zie foto). Voor een meer betaalbare uitvalsaccommodaties tippen we Spheredivers Scuba & Leisure, het Borneo Divers Mabul Resort of de Seahorse Sipadan Scuba Lodge.

Sipadan-Kapalai Dive Resort

Het fabuleuze Sipadan-Kapalai Dive Resort.

Tun Sakaran Marine Park

Het Tun Sakaran Marine Park, ook wel bekend als het Semporna Islands Park, bestaat uit 8 eilandjes voor de oostkust van Sabah, waaronder het schitterende onbewoonde Bohey Dulang. Dit eiland heeft een fabelachtige lagune ontstaan uit een eeuwenoude vulkaan. Je kunt deze beklimmen voor fantastische uitzichten. Het Tun Sakaran Marine Park is ook een geweldige plek om te snorkelen of duiken, of de ‘Sea Gypsies’ en hun bijzondere levensstijl te aanschouwen.

Turtle Island National Park

Het Turtle Island National Park bestaat uit drie kleine eilanden ten noorden van Sandakan. Zoals de naam al doet zeggen, komen er elk jaar twee soorten schildpadden aan land om hun eieren te leggen. Doordat de ene soort tussen februari en april aan land komt, en de andere soort tussen juli en oktober, kun je ze bijna het gehele jaar door zien.

Tunku Abdul Rahman National Park

Het Tunku Abdul Rahman National Park bestaat uit 5 kleine eilanden vlak voor de kust van Kota Kinabalu. Je kunt er duiken, snorkelen, zwemmen of een wandeling maken door het tropisch regenwoud. Op een paar van de eilanden kun je ook overnachten. Wil je het echte jungle gevoel, boek dan je eigen chalet verstopt midden in het oerwoud en wordt wakker van het geluid van fluitende vogels. Tip: het Manukan Island Resort!

Tunku Abdul Rahman National Park

Strand in het Tunku Abdul Rahman National Park.

Sarawak

De staat Sarawak, gelegen in het noordwestelijke deel van Borneo, wordt wat minder vaak bezocht in verhouding tot het oostelijke Sabah. De grootste stad in Sarawak is Kuching. In Sarawak vind je bergen, stranden, ruige natuur en oerwoud met inheemse bevolkingsgroepen. Er worden veel jungletochten gedaan in het Bako National Park, vaak inclusief longtail boottocht op één van de rivieren. In het Gunung Mulu National Park bevindt zich de imposante Gunung Mulu (2.376 meter hoge karstrots) en een uniek grottenstelsel van meer dan 26 grotten, waaronder een van de grootste ter wereld. Ook in Sarawak kun je oran-oetans in hun natuurlijke omgeving zien: hiervoor is het Semenggoh Nature Reserve de beste plek.

Kuching in Sarawak

Kuching in Sarawak.

Er leven meer dan 25 verschillende etnische groepen in Sarawak, zoals de Dayaks en de Ibans (berucht als ‘koppensnellers’). In het Sarawak Cultural Village, een soort levend museum, kun je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een inheems volk. Zang en dans spelen hierin ook een grote rol. Voor meer informatie over de cultuur, natuur en geschiedenis kun je terecht bij het Sarawak Museum.

Reizen naar en binnen Borneo – hoe kom je er?

Malaysia Airlines vliegt regelmatig naar diverse steden in Maleisisch Borneo, vanuit Kuala Lumpur, Johor Bahru en Singapore. Ter indicatie: Een enkele reis van Kuala Lumpur naar Kuching (hoofdstad Sarawak) kost ca. € 65. Naar Kota Kinabalu (hoofdstad Sabah) ben je gemiddeld €89 kwijt.

Maleisisch Borneo is een aardig groot gebied met stukken ondoordringbaar regenwoud. Reizen gaat dan ook vaak per helikopter of per vliegtuig. Binnen Maleisisch Borneo vliegt de dochtermaatschappij van Malaysia Airlines: MASWings. Binnenlandse vluchten zijn niet heel duur, afhankelijk van de afstand ben je €20 tot €70 kwijt.

Er gaan wel bussen, maar vanwege de afstanden en de soms slechte wegen duurt dit erg lang. Vooral in Sarawak wordt er ook veel per boot gedaan, vanwege de vele junglerivieren.

Georganiseerde reizen Borneo

Voor het boeken of zelf samenstellen van individuele reizen naar Maleisisch Borneo kun je het beste terecht bij specialisten als Van Verre en Riksja Maleisië. Avontuurlijke groepsreizen door Borneo worden aangeboden door o.a. Sawadee (inclusief een familiereis!), Djoser en ANWB Vakanties.

Beste reistijd Borneo

Borneo heeft een warm tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 27 tot 33 graden. Het koelt ’s avonds bijna niet af, waardoor het niet kouder is dan 20 graden. Natuurlijk kan het in de hoger gelegen gebieden wel wat kouder worden. De luchtvochtigheid is erg hoog en er valt meestal dagelijks wel wat regen. Van november tot maart loopt het regenseizoen, er vallen dan iets meer buien dan normaal. Je kunt echter ook prima tijdens deze periode reizen. Mei t/m oktober wordt beschouwd als het droge seizoen.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

23 Borneo reiservaringen en tips

 • Saar op 12-05-2019

  “Wildlife op zn best”

  Het is onvoorstelbaar hoeveel leven er is op Borneo. Je hebt hier de kans om de meest bijzondere dier- en plantensoorten tegen te komen. Helaas blijft het bij een kans en zal je hier waarschijnlijk wel minder dieren spotten dan bijvoorbeeld op de Afrikaanse savanne, maar het idee dat het mogelijk is, is al bijzonder ;). De kustgebieden zijn goed begaanbaar, maar als je dieper het binnenland in wilt, kan je beter met een organisatie of gids gaan. De stadjes langs de kust zijn niet zo indrukwekkend, maar vaak vind je hier nog wel wat referenties aan de oorspronkelijke bewoners. Jungle hikes en/of boottripjes zijn natuurlijk een dikke aanrader, vooral langs de Kinabatangan rivier. In het noorden/oosten zijn nog wat exotische eilandjes en goede duikpots Het grote minpunt: palmolieplantages. Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel eeuwenoud oerwoud er verdwijnt voor de palmolieproductie.

 • Kim Haslinghuijs op 05-05-2019

  “Wildlife”

  Borneo is zeker het bezoeken waard als je op zoek bent naar wildlife en mooie duikspots! Breng een bezoek aan de orang utans in Sepilok en ga zeker duiken bij Semporna. Bij Scuba junkies mijn PADI open water behaald, super goed georganiseerd en fantastisch vriendelijk en gastvrij personeel!

 • Geert jan op 29-11-2017

  “4 highlights van de natuur van Borneo ”

  - bako National Park: waar je veel wildlife (o.a. Neusapen, giftige slangen en veel andere soorten apen) en vleesetende planten makkelijk kunt spotten en fantastisch kunt hiken.
  - gunung Mulu National Park: waar je 3 miljoen vleermuizen tijdens zonsondergang tegelijk uit een grot ziet vliegen en waar je fantastische grottochten kunt maken.
  - kota kinabalu National Park: waar je super goed kunt hiken en voor de fanatiekelingen kan je de hoogste berg van zuid oost Azië beklimmen.
  - kinabatangen rivier: waar je onwijs veel wildlife kunt spotten vanuit de boot, waaronder olifanten, orang utangs, neusapen, krokodillen en heel veel bijzonder vogels!

 • Rachel op 25-11-2017

  “Absolute must see: Kinebatangan rivier”

  Op 2-3 uur rijden van Sandakan ligt een dorpje Sukau; het vertrekpunt voor de meest indrukwekkende wandel- en boottochten door de oude jungles van Borneo. Wij hebben gekozen voor een homestay (Balai Kito) en dat heeft diepe indruk gemaakt. Vijf dagen lang hebben zij ons meegenomen op zoek naar de mooiste stukjes natuur en de moeilijk te spotten bedreigde diersoorten. Het is verschrikkelijk om de hoeveelheid palmolie plantages te zien (waar we helaas zelf een groot aandeel in hebben) maar Borneo zal een diepe, diepe indruk op je achterlaten. Het is wel het tegenovergestelde van het schiereiland van Maleisië; er is weinig moderniteit en je gaat echt back to basics. Dit is het absolute hoogtepunt van onze reis geweest!

 • Hans de Weijer op 25-11-2017

  “Kinabatangan is een hoogtepunt”

  Wij hebben op onze reis door Borneo meerdere plaatsen bezocht, en steeds verplaatst per vliegtuig (met name AirAsia, die goede en goedkope verbindingen verzorgd). Begonnen in Kuching (relaxte kleine plaats), Anna Rais jungle stay, Kota Kinabalu, Sepilok (Orang Oetang opvangcentrum), Kinabatangan river. Alles was erg mooi en een aanrader, maar voor ons was het verblijf bij The Last Frontier van de Belg Geert en zijn compagnon Jason een echt hoogtepunt. Bijzonder eten (sterrenrestaurant waardig!), kleinschalige accomodatie en bijzonder tochten door de jungle en over de rivier. Vanaf de boot zaten we opeens oog in oog met een kudde olifanten op de oever, waren face-to-face met neusapen en hornbills. Aanrader!

 • Sanne op 25-11-2017

  “Uniek Borneo”

  Borneo is een erg variërend eiland. Zo kun je er duiken, genieten van de locale markten, lekker eten, zonnen op witte stranden, maar ook een tocht maken door de jungle. Het zien van chimpansee was voor mij echt een hoogtepunt. Netzoals het beklimmen van Mount kinabalu.
  Vooraf wel nagaan hoe de veiligheidssituatie is. Tijdens mijn verblijf werden twee Engelse toeristen ontvoerd. Hierdoor heb ik bepaalde gebieden vermeden.

 • Sanne op 25-11-2017

  “De jungle van Borneo”

  Tijdens mijn verblijf op Borneo heb ik drie daagde jungle tour gemaakt. Absoluut een aanrader voor iedereen. Tijdens deze dagen heb ik orang-oetangs, ring apen en een krokodil gezien.
  Iedere ochtend en avond gingen we met een boot de rivier op om de apen te spotten. Kortom een echte aanrader voor iedereen.

 • op 25-11-2017

  “Prachtige wildlife”

  Een prachtig ongerepte natuur is te vinden in Borneo, zowel het zeewater als de jungle als de kleinschalige steden op Borneo zijn zeker de moeite om te bezoeken. Hier hebben we verschillende wilde dieren kunnen spotten terwijl we een boottocht maakte door de jungle. Een tip: rondom Ramadan is het minder makkelijk om aan eten te komen tijdens de daguren.

 • Freya de Weijer op 23-11-2017

  “Prachtige natuur”

  Prachtige natuur heeft Borneo. Je kan verschillende kanten op. Ga met een gids de uitdagende natuur in of pak een bootje om het van een andere kant te bekijken. Neusapen, varanen, noem het maar op: ja zal de bijzonderste dierensoorten tegen komen!

 • Margit Yana op 08-11-2017

  “Prachtige natuur”

  Ik kan hier heel kort over zijn, Borneo moet je gewoon bezoeken als je naar Maleisie gaat. Wat een prachtige natuur, zowel in het noorden als het zuiden van Borneo. Prachtige trekkings van meerdere dagen, mooie dieren, niet te toeristisch. Absoluut een must!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Borneo reiservaring en tips!

Ben jij in Borneo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief