Tortuguero National Park (Costa Rica) bezoeken: tips & ervaringen

Tortuguero National Park (Costa Rica) bezoeken: tips & ervaringen

In het noordoosten van het land ligt een van Costa Rica’s populairste ecotoerisme bestemmingen: Tortuguero. Hier leggen drie bedreigde zeeschildpadsoorten elk jaar hun eieren, een absolute must-see in Costa Rica!

Door , laatst bijgewerkt op 18 mei 2022
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Schildpadden
 2. National Park Tortuguero
 3. Tortuguero dorp
 4. Reizen naar Tortuguero
 5. Beste reistijd Tortuguero
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Tortuguero National Park om bekend?

Tortuguero (komt van het woord Tortuga, ‘schildpad’ in het Spaans) is een plaatsje in het noordoosten van Costa Rica, vooral bekend om zijn nationale park. Het ligt aan de Caribische kust en is beschermd gebied. Toeristen komen er massaal naartoe voor de schildpadden en voor het fraaie regenwoud in Nationaal Park Tortuguero.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Schildpadden

Op het strand van Tortuguero leggen elk jaar drie soort schildpadden hun eieren; alle drie met uitsterven bedreigd. Het gaat om de Leatherback schildpad, de Groene zeeschildpad en de Karet schildpad.

 • Het beste seizoen om de schildpadden te zien is tussen april en oktober. De Leatherback schildpadden zijn er vaker aan het begin van het seizoen.
 • Om de schildpadden en hun eieren te zien worden er excursies georganiseerd. Deze excursies zijn ’s avonds, want alleen dan laten de schildpadden zich zien.
 • In de avond mag niemand zonder gelicenseerd gids het strand op en zaklampen en camera’s zijn verboden. Tijdens de maanden november tot maart kun je de babyschildpadden hun eerste stappen richting de zee zien zetten.
Tortuguero

Groene zeeschildpad op het strand van Tortuguero.

National Park Tortuguero

Het national park van Tortuguero vormt een van de mooiste stukken natuur van Costa Rica en is ook zónder de schildpadden een absolute must see.

 • Het is een indrukwekkend regenwoud waar tientallen tot honderden soorten reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren leven. Ook zijn er rivieren, kanalen, lagunes en stranden in het gebied en het ene uitzicht is nog mooier dan het andere.
 • Wie zin heeft met een bootje het regenwoud in te gaan, kan een excursie boeken. Varend over de kanalen in de jungle kun je kaaimannen, apen, leguanen, rivierschildpadden en vogels tegenkomen. Het wordt aangeraden om met een gids te gaan: zij hebben een getraind oog voor het spotten van wildlife.
National Park Tortuguero

Kaaiman in het National Park Tortuguero.

Tortuguero dorp

Het dorpje Tortuguero is klein en gezellig. Er is veel terug te zien van de Caribische cultuur bij de kleurrijke huizen en locals. In het dorp komen geen auto’s en alles is makkelijk loopbaar. De wegen zijn vaak van zand. Je vindt in Tortuguero meerdere hotelletjes, restaurantjes en toeristenbureautjes.

Aan de ene kant van het dorp ligt het strand en aan de andere kant de jungle. Even buiten het dorp ligt Tortuguero Hill, een heuvel waarvandaan je een mooi uitzicht over Tortuguero en de omgeving hebt. Het kan glibberig zijn, dus denk aan goede schoenen. Het Schildpadmuseum is ook een bezoek waard!

Tortuguero

Het kleurrijke dorpje Tortuguero.

Hoe kom je in Tortuguero?

Tortuguero is alleen per boot of vliegtuig bereikbaar, want er zijn geen wegen naartoe.

 • Van San José gaan er bussen naar Cariari en vanaf daar naar La Pavona. Vanuit hier moet je per boot verder reizen. Deze reis duurt lang en is wat omslachtig, maar wel goedkoop. De reis per bus en boot kost ongeveer €8.
 • Tortuguero kan ook per vliegtuig bereikt worden. Vanaf Las Pavas, vlakbij San José, is het een half uur vliegen. Een ticket kost ongeveer €100 à €120.

Wat is de beste reistijd voor Tortuguero?

Tortuguero is het hele jaar door goed te bezoeken, het is er altijd warm. Vanwege het regenwoud is het ook vaak vochtig en wordt regenkleding aangeraden. Het beste seizoen om de grote schildpadden met hun eieren te zien is april tot en met oktober. In de andere maanden kunnen de babyschildpadden gespot worden.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

23 Tortuguero reiservaringen en tips

 • Charlotte de Vries op 17-04-2019

  “Tortuguero”

  In september zijn er een aantal dagen (avonden) waarop alle schildpadden hun eieren komen leggen op het zwarte strand van Tortuguero. Het zijn er misschien wel honderden! Daar kun je bij zijn, uiteraard samen met een gids en strenge regels. (Dat is maar goed ook.) Hele bijzondere ervaring! Ook een nachtwandeling door de jungle daar is heel erg aan te raden samen met een gids. Je ziet zo veel bijzondere dieren, echt geweldig als je van natuur houd! In deze periode is er wel veel regen.

 • op 12-04-2019

  “Hoogtepunt van de reis”

  Je kan de reis naar Costa Rica niet beter afsluiten dan naar Tortuguero te gaan. Ook al ga je buiten het broedseizoen van de schildpadden, er is genoeg wild te spotten: krokodillen, leguanen, luiaards, toekans etc. Er zijn verschillende resorts gelegen in de jungle van Tortuguero, die met een bootje te bereiken zijn. Puur genieten! Een aantal zijn ook via booking.com te boeken, waarbij de reis van en terug naar San Jose inbegrepen zit. Echt een aanrader! 's Ochtends vroeg in een bootje met gids dieren spotten was voor ons hét vakantiegevoel!

 • Jorien de Vries op 08-04-2019

  “Waanzinnig park - absolute must! ”

  Dit is echt een van de hoogtepunten van een reis door costa Rica. Het feit dat je best wel even je best moest doen om er te komen (busreis, boottocht etc), maakt het een bijzondere sfeer. Het feit dat je je alleen met een bootje kunt verplaatsen is bijzonder. De duizenden kleuren groen, de bijzondere vogels, krokodillen en natuurlijk luiaards maken boottochtjes fantastisch. In de avond in donkere kleding het strand op om de schildpadden eieren te zien leggen was een unieke ervaring en een avontuur op zich! Naast de prachtige natuur waren het ook erg gezellige avondjes vertoeven op het resort. Het dorpje zelf is niet echt de moeite waard, leuk om even door heen te wandelen en een ijsje te eten, maar niet echt bijzonder. Door de vele regen die 's ochtends viel konden we niet altijd op pad, maar regen die met pakken uit de hemel komt vallen in deze prachtige natuur is ook iets waard.

 • Susanne op 06-04-2019

  “Prachtige natuur met vriendelijke locals”

  De boottocht naar Tortugureo is al prachtig op zichzelf. Wij zijn vanaf Moin gegaan. Onderweg hebben we al vele dieren gespot. Op het eiland zelf hangt een relaxte sfeer. De mensen zijn uitermate vriendelijk en laten je graag het eiland zien. Het is wel jammer dat je niet in de zee mag zwemmen (te ruig). Een aanrader is de canotour in de ochtend. Hier vertrokken we om 05.30 uur om allerlei beesten te spotten.

 • inzedi op 27-11-2017

  “Prachtig nationaal park”

  Torteguero is een geweldig nationaal park waar je je enkel met de boot kunt verplaatsen. Jammer hieraan is dus wel dat je niks op eigen houtje kunt doen. De natuur is prachtig en er leven veel dieren, zoals krokodillen, verschillende soorten apen, schildpadden, toekans en luiaarden. In de ochtend werden we wakker van het geluid van een brulaap. Een unieke ervaring. Het hoogtepunt hier was om 's nachts naar het strand te gaan om zeeschildpadden eieren te zien leggen. Dit is een geweldige ervaring. Het is fijn om te zien hoe goed ze hier met de natuur omgaan, maar dat geldt eigenlijk voor heel Costa Rica.

 • Tessa op 26-11-2017

  “Knus en prettig plaatsje”

  Naar Tortuquero kan je alleen per boot komen. Als je van dieren houdt is het zeker de moeite waard om de lange boottocht over de Tortugero Kanaal te nemen richting het eiland. Je zult een hoop dieren spotten. Tortuguero is een klein stadje, daardoor heel knus en prettig. Er is één straat waar je eigenlijk alles vindt. Aan te raden is de nachttour, waarbij je gegarandeerd wordt op het spotten van de Red Eyed Leaf Frog! De tour is niet alleen leuk voor deze kikker, maar is in het algemeen een ervaring en zeker de moeite waard. Het Tortuquero NP hebben wij op eigen gelegenheid gedaan. Helaas hebben we niet zoveel dieren gespot en wij vonden het ook geen heel bijzonder park. Dit zeker in vergelijking met andere parken van het land. Tip, mocht het heel slecht weer zijn geweest, huur dan echt de laarzen bij de ingang, dit scheelt een hoop!

 • Jolijn Tang op 23-11-2017

  “Hoogtepunt!!”

  De tocht ernaartoe, vanaf Moin, is echt prachtig. Onderweg zagen we heel veel dieren, zoals krokodillen, apen, papegaaien en andere vogels. Tortuguero voelt als een soort woonwijk. Er is eigenlijk één grote straat, waaraan alle restaurantjes en winkels liggen. Verder kun je gemakkelijk zelf het nationale park inlopen. Een klein nadeel daarvan is dat je niet rond kunt, maar heen en terug moet. Overal in Tortuguero zie je papegaaien, apen en luiaards, zo tof. Dit was echt een ultiem moment! Ga zeker vroeg in de ochtend met een bootje door het water, waarbij de gids je gave dieren laat zien. Tortuguero is een plek om tot rust te komen!

 • Silvia op 21-11-2017

  “Heerlijke, afgelegen plek vol natuur”

  Het plaatsje Tortuguero ligt in Nationaal park Tortuguero en is slechts per boot te bereiken. Deze tocht alleen is al genieten van de mooie jungle om je heen!
  Wij verbleven in La Baula Lodge. Dit zit aan de andere kant van de rivier dan waar het "centrum" is (centrum zet ik tussen haakjes, want groot is het in dit plaatsje niet). Hierdoor was het helaas niet mogelijk om op eigen gelegenheid even rond te struinen of langs het strand te lopen. Daarvoor moest je eerst met een boot naar de overkant. Dat was jammer.

  In Tortuguero draait het voornamelijk om het omliggende natuurgebied en zoals de naam van het plaatsje al doet vermoeden; zeeschildpadden! Er is hier een project waar je als vrijwilliger aan de slag kan om mee te helpen bij het beschermen van de schildpadden. Dit wordt gedaan door middel van educatie (toeristen hebben de mogelijkheid het bezoekerscentrum te bezoeken, informatie te lezen en een video te zien), bescherming van de nesten en bescherming van de volwassen schildpadden gedurende het leggen van de eieren. Een mooi project. Al hoop ik dat het toenemende toerisme niet ten koste gaat van de rust van de schildpadden.

 • Maaike op 08-11-2017

  “Bijzondere plek”

  Ik vond mijn bezoek aan Tortuguero heel bijzonder. Het dorp is redelijk primitief, wat bijzonder is om te zien. Grootste trekpleisters zijn het nationale park en de mogelijkheid tot het zien van de schildpadden die eieren leggen op het strand 's avonds. Echt een wonder om dit zo te mogen zien! Al voelt het toch ook wel wat dubbel: Moeten we die schildpadden niet gewoon met rust laten? Ik weet het nog niet.

 • Joyce Verduyn op 08-11-2017

  “Bomvol natuur”

  Tortuguero was onze eerste kennismaking met Costa Rica en was perfect. Tortuguero kan je alleen per boot bereiken en dat zorgt ervoor dat je echt even ver weg voelt van alles. Alleen de route naar Tortuguero is al prachtig over de rivier door de jungle. Het voelt als de amazone in het klein. Het dorpje in Tortuguero voelt wat toeristisch aan, maar maakt het zeker niet minder de moeite waard. Wij sliepen in een accommodatie aan het strand waardoor je wakker werd met het geluid van de zee. In Tortuguero ben je echt even één met de natuur. In het nationale park kan je met een bootje door de Jungle met een gids die je op alle bijzondere dieren in het park kan wijzen. Wij zagen gelukkig veel dieren. Als je in Costa Rica bent zou ik deze plek zeker niet overslaan.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Tortuguero reiservaring en tips!

Ben jij in Tortuguero geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief