27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023

Ook Zuid-Amerika kent prachtige natuur en plekken voor het spotten van wildlife. Sterker nog, het continent heeft zijn eigen big five: de jaguar, poema, reuzenmiereneter, reuzenotter en tapir. We selecteerden de 5 beste en mooiste wildlife plekken.

Door Eva van Dijk

1. Galapagos (Ecuador)

Galápagoseilanden

Fotocredit: Eva van Dijk

De absolute onbetwiste nummer 1 in het rijtje: de Galapagos eilanden in Ecuador. Zowel onder als boven water zijn hier prachtige dieren te vinden. Ga duiken of snorkelen en je zult zwemmen tussen de speelse zeeleeuwen, de galapagoshaaien, schildpadden en adelaarsroggen. Met een beetje mazzel kom je zelfs een verlegen hamerhaai tegen! Spot de blue en red footed boobies ofwel blauw- en roodvoetgent (ja, ze hebben echt gekleurde voeten!), de fregatvogel met z’n rode keelzak en de vele leguanen. Het mooie is dat dieren hier al zo lang in harmonie leven met de mens dat ze niet bang zijn en je dus heel dichtbij kunt komen.

Galapagoseilanden

Individuele rondreizen naar Ecuador inclusief de Galapagos vind je bij Ecuadoronline.nl en SNP Natuurreizen; groepsreizen bij Djoser en Sawadee.

2. Braziliaanse Amazone (Brazilië)

Het Amazoneregenwoud beslaat meer dan de helft van Brazilië en het is ’s werelds grootste tropische regenwoud. Niet zo vreemd dus dat je hier een gigantische hoeveelheid dieren aantreft! Het is de habitat van maar liefst drie van de big five: de reuzenmiereneter, de reuzenotter en de jaguar. Of ga op zoek naar de grappige en extreem luie luiaard, de anaconda of de vampiervleermuis. De beste tijd om de Amazone te bezoeken is mei-juni en een geweldige manier om de jungle te ervaren is door te overnachten in een jungle-lodge.

Braziliaanse Amazone

Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0

Reizen naar de Braziliaanse Amazone vind je o.a. bij Braziliëonline.nl en Djoser.

3. Torres del Paine (Chili)

Torres del Paine

Torres del Paine is een nationaal park in het zuiden van Chili dat uit indrukwekkende ruige bergen, gletsjers, meren en rivieren bestaat. Deze diversiteit van landschappen zorgt voor de aanwezigheid van een groot aantal (zoog)dieren. Zo vind je hier de bijzondere guanaco , een wilde lama die ondanks z’n kleine omvang goed te spotten is. Naast de Patagonische vos en de Andes condor heb je hier ook kans op het spotten van een van de Zuid Amerikaanse big five; de poema. Ten slotte vind je hier de Chileense huemul, een unieke hertachtige. Samen met de guanaco staat dit dier op Chili’s staatwapen.

Rondreizen die Torres del Paine in Chili aandoen vind je o.a. hier bij ANWB Vakanties en Argentiniëonline.nl.

4. Peninsula Valdes (Argentinië)

Peninsula Valdes

Valdes bij Puerto Madryn, is een schiereiland van Argentinië en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt hier het hele jaar door zeeleeuwen, zeeolifanten en allerlei vogelsoorten. Afhankelijk van het jaargetijde zie je hier ook dolfijnen, bultrugwalvissen, orka’s en pinguins. Doordat het een schiereiland is rijd je er zo op met je auto en je kunt hier ook overnachten. Ga met een zodiac rubberboot het water op om in alle rust walvissen te spotten. In een speelse bui springen ze uit het water, spuiten ze als fonteinen, zwemmen ze onder je boot door en wuifen ze je gedag met hun sierlijke staarten. Met wat geluk zie je ook nog een orka jagen op een zeeleeuw!

Reizen naar Peninsula Valdes in Argentinië kun je zelf samenstellen op Argentiniëonline.nl van Riksja.

5. Pantanal (Brazilië)

Pantanal

De Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld bevindt zich voornamelijk in Brazilië, maar bestrijkt ook delen van Bolivia en Paraguay. Hier heerst nog een echte cowboycultuur. Doordat de graslanden en moerassen uitgestrekt zijn heb je tijdens een safari mooie vergezichten en is het hier relatief gemakkelijk om dieren te zien. Spot de nandoe, de capybara, de zwarte brulaap en misschien zelfs de jaguar. Eén van de meest bedreigde papagaaiensoorten, de Hyacinth ara, leeft ook in dit gebied. Het is de grootste vliegende papegaai en deze valt bijzonder op door zijn kobaltblauwe verentooi en een felgele ring rond de ogen.

Kijk voor een mooie jaguar spotting excursie in de Pantanal bij Tenzing Travel of ga er kanovaren of paardrijden via Braziliëonline.nl.

In een van bovengenoemde landen geweest? Plaats hier een review van jouw persoonlijke reiservaring!


 , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)