De 9 mooiste plekken van Zuid-Amerika

De 9 mooiste plekken van Zuid-Amerika
in Zuid-Amerika, laatst bijgewerkt op 2 november 2023
8 minuten lezen · 4 reacties

Je wilt reizen naar de mooiste plekken van Zuid-Amerika, maar hebt geen idee welk land of welke bestemming je moet kiezen. Wel, dan helpen we je graag een handje. Dit zijn wat ons betreft dé 9 hoogtepunten, in willekeurige volgorde.

Inhoud:

 1. Machu Picchu & Cuzco (Peru)
 2. De Pantanal (Brazilië)
 3. Patagonië (Argentinië en Chili)
 4. Salar de Uyuni (Bolivia)
 5. De Surinaamse Jungle (Suriname)
 6. Rio de Janeiro & Buenos Aires (Brazilië en Argentinië)
 7. Angel Falls (Venezuela)
 8. Colombia
 9. De Galapagos eilanden (Ecuador)

1. Machu Picchu & Cuzco (Peru)

Machu Picchu, Peru

Er zijn meerder theorieën over het bestaan en óntstaan van Inca-stad Machu Picchu. Feit is sowieso dat het de meest indrukwekkende archeologische bezienswaardigheid van Zuid-Amerika is. Niet alleen deze Inca-ruines zelf zijn groots en indrukwekkend, ook de ligging is fenomenaal: ingesloten tussen de steile Andes-pieken. Machu Picchu is te bereiken per trein en busje via het nabijgelegen toeristenstadje Aguas Calientes, maar mogen we je alsjeblieft aanraden te gaan wandelen? De trekking over het Inca Trail naar Machu Picchu is een van de meest ‘belonende’ en magische trekkings op aarde. De klassieke trek duurt 4 of 5 dagen, maar het is ook mogelijk op een later punt te starten en in 2 dagen te wandelen naar de unieke oude Inca-stad

Cuzco, Peru

Wie Machu Picchu bezoekt, doet ook het nabijgelegen Cusco aan. Cusco is met afstand de mooiste stad van Peru. De oude hoofdstad van de Inca’s ligt in een prachtige vallei in het Andes-gebergte, op een hoogte van 3.360 meter. Op de fundamenten van de oude Incaruïnes bouwden de Spanjaarden fraaie koloniale gebouwen. Door de smalle straatjes vol reliëf is het heerlijk slenteren langs inheemse markten, kunstwinkeltjes en historische bouwwerken. Maar ook: langs vele restaurants, barretjes en clubs.

Individuele rondreizen door Peru inclusief Machu Picchu & Cuzco worden aangeboden door o.a. ANWB Vakanties en SNP Natuurreizen of kun je zelf samenstellen bij Peruonline.nl. Groepsreizen vind je bij bijvoorbeeld Djoser (tip!) en Sawadee.

2. De Pantanal (Brazilië)

De Pantanal, Brazilië

’s Werelds grootste moerasgebied vindt zijn roots in het westen van Brazilië; de Pantanal. Het gebied is ongeveer 5 keer zo groot als Nederland en een klein deel van het moerasgebied steekt de grens over bij Bolivia en Paraguay. Gedurende het regenseizoen stroomt de Pantanal over en komt dan voor 80% onder water te staan. Vaak wordt de Pantanal vergeleken met de Amazone, maar het Pantanal wint deze strijd door de diversiteit van planten en dieren. Met meer dan 3500 soorten bomen en plantsoorten, de grootste verzameling krokodilachtigen ter wereld en de grote kans om een Jaguar te spotten, wordt vermoed dat de Pantanal het dichtste flora- en fauna-ecosysteem ter wereld heeft. Wat ons betreft qua naam volstrekt onterecht in de schaduw van de Amazone!

Reizen naar Brazilië en de Pantanal worden aangeboden door onder meer Tenzing Travel en Djoser (in combinatie met Argentinië).

3. Patagonië (Argentinië en Chili)

Torres del Paine National Park, Patagonië

Het ruigste landschap van Zuid-Amerika vind je in het meest zuidelijke deel van het continent, verspreid over Chili en Argentinië. In zijn enorme omvang biedt Patagonië landschappen waar je alleen van durft te dromen. Machtige bergen, gletsjers, meren en rivieren: de eindeloze natuur en voelbare stilte laten een onmisbare indruk achter. Enkele hoogtepunten van Patagonië: het National Park Los Glaciares in Argentinië, met de grooste landgletsjer ter wereld (Perito Moreno), het spectaculaire El Calafate en El Chalten voor de avontuurlijke wandelingen en Nationaal Park Torres del Paine in Chili waar wederom gletsjers, bergen en rivieren hoogtij vieren. Een hele bijzondere, maar vaak prijzige trip: een boottocht cq cruise langs de fjorden van het uiterste zuiden van Patagonië.

Zuid-Amerika rondreizen die Patagonië aandoen vind je o.a. hier bij Djoser, Shoestring, ANWB Vakanties en Sawadee. Je eigen Argentinië-rondreis samenstellen met bouwstenen kan op Argentiniëonline.nl van Riksja.

4. Salar de Uyuni (Bolivia)

Salar de Uyuni, Bolivia

De grootste toeristische trekpleister van Bolivia is de Salar de Uyuni, een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van het land die aandoet als een bizarre buitenaardse droomwereld. Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (het grootst zijn de Makgadikgadizoutvlaktes in Botswana). Vanuit het stadje Uyuni zijn met fourwheeldrives prachtige tours te maken, variërend van een halve dag tot vier dagen. Een tour met overnachting brengt je (meestal) in het unieke Salt Hotel dat, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, volledig gemaakt is van zoutblokken. Hoe langer de tour, des te dieper je de Salar ingaat, waar je je onvoorstelbaar klein voelt.

Naast de oneindig witte zoutvlaktes kom je langs manshoge cactussen, vulkanische geisers en gekleurde lagunes. Van december tot februari zijn er diverse regenbuien waardoor het meer zich vult met water, met als gevolg dat de zoutvlakte een grote spiegel wordt: een surrealistisch beeld dat zich tegelijkertijd uitstekend leent voor een creatieve fotoreportage! In november is Salar de Uyuni een broedplaats voor 3 soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s.

Bolivia-rondreizen die de Salar aandoen, vind je o.a. hier bij Djoser en Koning Aap of stel je zelf samen bij Riksja Travel.

5. De Surinaamse Jungle (Suriname)

Jungle in Suriname

In Centraal-Suriname ligt het grootste natuurreservaat dat het land rijk is: het Centraal Natuurreservaat. Een ongetemde jungle, ver weg van moderne invloeden, waar bosjesmensen wonen en leven volgens eeuwenoude cultuur. Het is een decor van dichte jungle, grote rivieren en wilde watervallen dat eigenlijk alleen onder begeleiding goed te bezoeken is. Er is een aantal jungle verblijven van waaruit je de ontdekkingsreis kan starten. Zwem in wilde rivieren en watervallen (pas op voor piranha’s!), bezoek de hoogste berg van Surinam (de Julianatop), beklim de Voltzberg, zoek naar de mooiste zonsondergang en maak foto’s, veel foto’s! Diep in de jungle in het Bakhuisgebergte vind je de grote trots van Suriname: de Blanche Marie watervallen.

Rondreizen door Suriname inclusief jungle worden aangeboden door TUI, Djoser, Sawadee en ANWB Vakanties.

6. Rio de Janeiro & Buenos Aires (Brazilië en Argentinië)

Rio de Janeiro, Brazilië

Dé 2 boeiendste metropolen van Zuid-Amerika waartussen we niet kunnen kiezen! Te beginnen met Rio de Janeiro: de stad van de samba, van het grootste carnaval dat je ooit zult meemaken, van de iconische stadsstranden als Copacabana en Ipanema, van het 37 meter hoge beeld Cristo Redentor, van de indrukwekkende favela’s en de vriendelijkste mensen! Niet voor niets wordt de Rio de Janeiro ‘Cidade Maravilhosa’: er is geen stad zoals deze. Maar dan Buenois Aires: Het Parijs van Zuid-Amerika. De economische én culturele hoofdstad van Argentinië. Geboortestad van Maxima, Maradona en de tango. Buenois Aires is een bruisende metropool vol fraaie neoklassieke gebouwen, brede boulevards, statige pleinen en groene parken. Stad ook van duizenden (literaire) barretjes en parilla’s (steakrestaurants). En de fascinerende volkswijk La Boca, met zijn gekleurde huisjes. TIP: een fietstour!

Buenos Aires, Argentinië

Vliegtickets naar Rio de Janeiro vind je vanaf zo’n 475 euro; een retourtje Buenos Aires kost vaak ietsje meer. Kijk voor Brazilië-rondreizen inclusief Rio bij Djoser of ANWB Vakanties; Argentinië-rondreizen met bezoek aan Buenois Aires vind je ook bij Djoser, of bij Shoestring en Koning Aap.

7. Angel Falls (Venezuela)

Angel Falls, Venezuela

De hoogst vrij wallende waterval ter wereld en grote trots van Venezuela: de fabuleuze Angel Falls of ‘Ángelwaterval’ laat op iedereen een onuitwisbare indruk achter. Het water dondert van bijna 1.000 meter hoogte naar beneden. De Ángelwaterval ligt verstopt in een grote wildernis zonder echte toegangsweg. De tocht te voet afleggen duurt ongeveer een uur, waarna je beloont wordt met de verfrissende nevel. Een tweede mogelijkheid om er te komen is per curiara (kano). In alle vroegte maak je kennis met de dieren en het geluid van die prachtige waterval.

8. Héél Colombia (Colombia)

Cartagena, Colombia

Waar te beginnen in een land dat eigenlijk één en al een hoogtepunt is? Verlaten prairies, tropische Amazone-jungles, besneeuwde bergtoppen, bizarre rotswoestijnen, schitterende nationale parken en hagelwitte Caribische stranden. Pittoreske koloniale dorpjes, heilige meren, valleien vol koffieplantages en authentieke Indianenstadjes vol kleurrijke markten. Een reisfoldercliché: maar Colombia heeft écht alles. Behalve bloeiend toerisme. Althans, nog niet. Langzaam schudt het land zijn drugs- en rebellenreputatie van zich af en ontdekken reizigers zijn natuurlijk en culturele rijkdommen. Een prachtig land, nog zéér betaalbaar en grotendeels onontdekt.

De hoofdstad Bogota is het bruisende hart van het land, waar de kostbare geschiedenis in het historisch centrum La Candelaria bewaard is gebleven. Bezoek ook de koffieplantages van Montenegro en proef de fantastische Colombiaanse koffie in de Koffiedriehoek. Laat je meevoeren door de jungle naar Ciudad Perdida, voor een meerdaagse wandeling naar de oude ruïnes van de Tayrona beschaving. Ook Tayrona Nationaal Park moet op de lijst. Hier stelen het Caribische strand en het regenwoud de show. Tevens is het een thuisbasis voor veel bedreigde diersoorten. Overnachten temidden van al dit moois is mogelijk! We kunnen nog wel even doorgaan over Colombia, maar ga vooral zelf op ontdekking in dit onontdekte prachtland.

Rondreizen door Colombia worden aangeboden door o.a. Djoser, Sawadee en Koning Aap.

9. De Galapagos eilanden (Ecuador)

Galapagos eilanden

Reuzenschildpadden, zeeleguanen, zeehonden, flamingo’s, pinguïns en pelikanen. Blauw- en roodvoetgenten, fregatvogels, golfalbatrossen, zwaluwstaartmeeuwen en stormvogels. Als we alle dieren van de Galapagos eilanden willen noemen, komen we papier tekort. En dan reppen we nog niet over de machtige vulkanen en fabuleuze duikplekken. Iedere natuurliefhebber moét deze magische plek, die Darwin inspireerde tot zijn evolutietheorie, bezoeken. De (helaas prijzige) Galapagos behoren tot Ecuador en zijn goed te combineren met een Ecuador-rondreis.

Individuele rondreizen naar Ecuador en de Galapagos worden aangeboden door o.a. SNP Natuurreizen en Tenzing Travel, of kun je zelf samenstellen met bouwstenen op Ecuadoronline.nl; groepsreizen vind je bij bijvoorbeeld Djoser en Sawadee.

Nog meer reisinspiratie op doen voor Zuid-Amerika? Bekijk onze lijst met de 10 állermooiste steden van Latijns-Amerika!

Meer lezen:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • avatar
  Ishmerai Gill op 02-10-2016
  Gast

  Beste,

  Tijdens het bewonderen van de fluwelen uitleg over het prachtige Zuid Amerika, viel mij sterk op dat de ouderwetse term “Bosnegers” werd gebruikt. Ervan uitgaande dat dit niet negatief noch kwetsend bedoelt is, wil ik de redactie (als half Surinamer, half Nederlander) erop attenderen dat deze term in het hedendaagse beeld, als zeer beledigend en racistisch kan worden gezien. Inheemse stam, bosjesmensen of inboorlingen zouden betere benamingen zijn.

  Vriendelijke groet,

  De eeuwige reiziger.

 • op 02-10-2016
  0 landen bezocht • 0 reviews • 0 waarderingen

  Beste Ishmerai,
  Nooit beseft dat dit een kwetsende of beledigende term was. If so: we hebben het aangepast naar bosjesmensen.

 • avatar
  Zwarte Panter op 25-05-2019
  Gast

  Hoi, goede tips zeg. In de nabije toekomst zie ik een reis naar Colombia zitten. Ik neem mijn mini portabele badkamerventilator ook mee.

 • avatar
  Saskia op 13-12-2022
  Gast

  Zoiets?

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief