27 Vakantiedagen

Klimaat Frankrijk

Frankrijk is een groot land dat bovendien een aantal hoge bergketens omvat. Daarom kent het land drie verschillende klimaatzones. In het zuiden van Frankrijk, vanaf de Spaanse grens tot aan de grens met Italië en op het eiland Corsica, heerst een mediterraan klimaat. Dit klimaattype kenmerkt zich door droge en warme zomers. De gemiddelde maximale dagtemperatuur in de zomer loopt in deze streken op tot ongeveer 28°C. De winters aan de Middellandse Zee zijn mild. De gemiddelde minimum dagtemperatuur zakt niet onder het vriespunt. De meeste neerslag valt in de periode oktober tot maart.

In het oosten van Frankrijk bevinden zich de Franse Alpen. Op grote hoogten in deze bergstreek heerst een hooggebergteklimaat. In de valleien bereikt de gemiddelde maximale dagtemperatuur in de zomer nog steeds 27°C. Hoe hoger men echter gaat, hoe frisser het wordt. In de winter daalt de gemiddelde minimale dagtemperatuur voor de Franse Alpen tot -8 °C. Op de hoogste bergtoppen kan de temperatuur nog een flink stuk lager liggen. Dit maakt de Franse Alpen zeer geschikt als wintersportgebied. De meeste neerslag (regen en sneeuw) valt in de maanden september tot mei.

Het overige gedeelte van Frankrijk kent een gematigd zeeklimaat, dat wordt beïnvloed door de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Tijdens de zomer lopen de temperaturen niet extreem hoog op, terwijl de winters mild zijn. De neerslag valt verspreid over het jaar. De invloed van de zee neemt af naarmate men oostelijker gaat. In Oost-Frankrijk komen de kenmerken van een landklimaat meer tot uiting. Per regio kunnen er verschillen zijn in gemiddelde temperatuur en neerslaghoeveelheden, afhankelijk van de invloed van de zee, de beschutte ligging, de hoogte enzovoorts.

Lees verder: Beste reistijd >

27Vakantiedeals Frankrijk
27Vakantiedeals Frankrijk

Boek je vakantie naar Frankrijk

TUI
1. TUI

‘Allround’ Frankrijk aanbieder.
Bezoek website

ANWB Campings
2. ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Natuurhuisje
3. Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website
Vliegtickets Frankrijk

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Frankrijk
V.a. 28