De zonovergoten Provence: hier leef je echt als God in Frankrijk! De Provence kent schitterende natuurgebieden en de steden en dorpen barsten van cultuurhistorische bezienswaardigheden. En natuurlijk is er de Côte d’Azur met wereldberoemde badsteden.

Reizigers over Provence

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Provence bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 5 Provence reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 17 maart, 2020

Vakantie Provence – een introductie

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur ligt in het diepe zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee. In het westen grenst de regio aan Languedoc-Roussillon, ten noorden bevindt zich Rhône-Alpes en Italië ligt ten oosten van de Provence. Voor velen is de Provence het summum van al het mooie dat Frankrijk te bieden heeft: lekker eten, goede wijnen, een heerlijk klimaat, prachtige natuur vol typische lavendelvelden en wijngaarden, pittoreske middeleeuwse dorpen en steden in het binnenland en fraaie stranden en sjieke badplaatsen aan de kust. De Provençaalse natuur is met recht indrukwekkend te noemen. De Camargue is een moerasgebied in de delta van de Rhône. Het plateau de Valensole is beroemd om de uitgestrekte lavendelvelden. De Gorges de Verdon vormen een spectaculaire kloof waarin de rivier de Verdon stroomt. Historische steden als Avignon, Orange en Marseille zijn onweerstaanbaar voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. De kust van de Middellandse Zee is het mekka voor zon- en strandaanbidders. Wereldberoemde badsteden als Nice, Saint-Tropez, Cannes en Antibes trekken al decennialang toeristen van over de hele wereld. Lees daar meer over op onze aparte Côte d’Azur pagina. Lees hieronder verder voor tips over de mooiste plekken, bezienswaardigheden en stadjes in het binnenland van de Provence.

Provence vakantie boeken – tips!

Provence

De mooiste natuurgebieden in de Provence

De Côte d’Azur is de belangrijkste reisbestemming voor vele vakantiegangers. Het Provençaalse binnenland heeft echter ook heel wat te bieden.

Camargue

De Camargue is een moerasgebied in het westen van de Provence, nabij de monding van de Rhône. Als je door het gebied rijdt, zie je vanuit de auto zoutwinningsplaatsen liggen. De Camargue is echter ook een regionaal natuurpark. Natuurliefhebbers observeren de meer dan 400 soorten vogels die hier een rust- en broedplaats vinden. De beroemdste vogelsoort uit de Camargue is de roze flamingo. Het natuurgebied staat ook bekend om zijn kuddes grijswitte paarden en de typische zwarte stieren.

Mont Ventoux

De Mont Ventoux, ten noorden van de stad Carpentras, is een bekend begrip onder wielerliefhebbers. Met zijn hoogte van 1912 meter is hij de hoogste berg in de Provence. De beklimming van de Mont Ventoux is vrijwel altijd een onderdeel van de Tour de France. Maar niet alleen profwielrenners, ook amateurs wagen zich aan de lastige bestijging van de Mont Ventoux.

LEES OOK: Mooiste plekken Frankrijk: de 10 leukste regio’s & streken!

Mont Ventoux, Provence

Bovenop de Mont Ventoux.

Lac de Sainte-Croix

Het Lac de Sainte-Croix is het tweede grootste stuwmeer in Frankrijk. Het meer ontstond na de afdamming van de rivier de Verdon in 1973. Dit mooie stuwmeer met zijn diepblauwe water is de poort naar een spectaculaire rivierkloof, de Gorges de Verdon.

Lac de Sainte-Croix, Provence

Kasteel en kerk in Aiguines met het Lac du St. Croix op de achtergrond.

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon vormt een van de grootste rivierkloven in Europa. De rivier de Verdon slingert zich over een lengte van 25 kilometer tussen steile rotswanden. Rotswanden die soms wel 700 meter hoog zijn! De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark van de Verdon. Avonturiers die graag met de kano of kajak het wilde water op gaan, komen hier aan hun trekken. Een erg avontuurlijke wandelpad is het Sentier Martel: een tocht van 11 kilometer waarover je wel zes uur doet!

27Vakantiedeals Frankrijk
Gorges du Verdon, Provence

Gorges du Verdon.

Plateau van Valensole

Het plateau van Valensole, ten zuiden van de stad Digne-les-Bains, is bekend om zijn paarse lavendelvelden. Lavendelolie is een veel toegepaste geurstof. Als je schitterende foto’s wilt maken van de zeer uitgestrekte paarse lavendelvelden, moet je de streek bezoeken in de periode van half juni tot half juli. De lavendel staat dan in volle bloei. Eind juli wordt de lavendel geoogst.

Plateau van Valensole, Provence

Plateau van Valensole.

Fontaine-de-Vaucluse

Nabij het schilderachtige dorpje Fontaine-de-Vaucluse ontspringt de rivier de Sorgue. Het water van de Sorgue-bron komt uit een diepe kloof. Maak een onvergetelijke wandeling langs de woeste rivier tot aan zijn geheimzinnige bron. Hoe diep de kloof is waaruit het water opborrelt, is niet met zekerheid bekend. Het dorpje Fontaine-de-Vaucluse is overigens ook een bezoekje waard!

Fontaine-de-Vaucluse, Provence

Fontaine-de-Vaucluse.

De mooiste & leukste steden en dorpen in de Provence

Een vakantie in de Provence is niet compleet zonder een bezoek aan enkele van de fraaie cultuurhistorische steden.

Dorpje in de Provence

Typisch oud dorpje in de Provence.

Avignon

Sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse… Ken je het kinderliedje? De wereldberoemde brug van Avignon (officieel heet deze de Pont Saint-Bénezet) is geen volledige brug meer. Deze brug uit de 12de eeuw werd in de loop der tijd verschillende malen verwoest en heropgebouwd. In de 17de eeuw besloot men de brug niet meer te herstellen en sindsdien is ze een ruïne. Ze is wel uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in Avignon. De stad Avignon ligt aan de Rhône en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. In de 14de eeuw zetelden de pausen niet in Rome, maar in Avignon. Als je in de stad bent, moet je zeker het Palais des Papes bezoeken, de voormalige residentie van de pausen. Bewonder ook de indrukwekkende stadsmuren met talloze poorten en torens.

LEES OOK: De 15 mooiste dorpen & stadjes van Frankrijk

Avignon, Provence

De burg van Avignon.

Orange

De stad Orange leende haar naam aan het Nederlandse koningshuis (orange = oranje). Inderdaad: Willem van Nassau erfde in 1544 het prinsdom Orange van zijn oom, en werd dus Willem van Oranje-Nassau. De Oranjes regeerden tot in de 18de eeuw over Orange. Dit historische feit verklaart de nationale Nederlandse kleur en de naam van het Nederlandse voetbalelftal! De stad Orange werd in de Romeinse tijd gesticht. Sporen hiervan vind je terug in het Romeinse amfitheater, dat heel goed bewaard is gebleven. Uit de Romeinse tijd rest er ook nog een triomfboog. Verdere bezienswaardigheden zijn de kathedraal Notre-Dame-de-Nazareth en het stadhuis met belfort.

Mooiste en leukste campings Provence tips (allen mét o.a. stacaravans)

Camping Domaine du Verdon

Camping Domaine du Verdon

Geliefde camping in Castellane, aan de rivier de Verdon. Zwembad met glijbanen, kindervisvijver en een grote speeltuin. Inclusief uitgebreid animatieprogramma. Meer informatie en boeken hier bij Allcamps, Vacanceselect of Suncamp.

Camping Sunelia L'Hippocampe

Camping Sunelia L’Hippocampe

In Volonne, in het noorden van de Provence. Gelegen tussen de olijf- en de kersenbomen. Incluusief schitterend aquapark met glijbanen, diverse sportfaciliteiten, animatie en een ondergrondse disco. Meer informatie en boeken hier bij Vacanceselect, ANWB Camping of TUI.

Camping La Sainte Baume

Camping La Sainte Baume

Gesitueerd in Nans-les-Pins, op ca. 30km van de badplaats Cassis. Waterplezier gegarandeerd met drie zwembaden, jacuzzi, glijbanen en solarium. Met speeltuin en sportvoorzieningen. Meer informatie en boeken hier bij Vacanceselect of Canvas Holidays.

LEES OOK: Top-10 mooiste & leukste campings aan zee in Frankrijk

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence werd eveneens gesticht in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Aix-en-Provence de hoofdstad van de Provence. Bezoek vooral de oude stadskern met zijn smalle straten en prachtige herenhuizen. De Cours Mirabeau is een mooie brede laan met dubbele rijen platanen, waaraan zich talrijke restaurants bevinden. Breng ook een bezoek aan de Cathédrale Saint-Sauveur, die een mooie romaanse kloostergang bezit. De stad telt vele pittoreske pleintjes met fonteinen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op het Place de l’Hôtel de Ville, het pleintje voor het stadhuis. Wie van markten houdt, kan dagelijks terecht op verschillende markten verspreid over de stad.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence.

Het stadje Vaison-la-Romaine in het departement Vaucluse is de grootste Gallo-Romeinse locatie in Frankrijk. Je ziet er talrijke Romeinse overblijfselen en een historisch kasteel op een heuveltop.

L’Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue ligt op 25 kilometer van Avignon, in het hart van de Vaucluse. Men noemt het stadje ook wel het Venetië van de Provence. Een aangenaam stadje waar je mooie wandelingen kunt maken langs antiekwinkeltjes en oude waterraderen!

Gordes

Niet ver ten oosten van L’Isle-sur-la-Sorgue ligt – in het hartje van het regionale natuurpark de Luberon – het schitterende heuveldorp Gordes. Dit stadje geldt als een van de mooiste van heel Frankrijk en is spectaculair gelegen op de rotsen. Meerdere Hollywoordfilms werden in Gordes opgenomen, waaronder ‘A Good Year’ met Russell Crowe (die in de film een Franse wijngaard erft en zijn bestaan als financieel expert helemaal omgooit). In de directe omgeving vind je overigens meer prachtige middeleeuwse heuveldorpen zoals Ménèrbes, Bonnieux, Lacoste en Buoux.

Gordes, Provence

Gordes.

Abbaye de Sénanque

De Provence is bekend om zijn typerende lavendelvelden en middeleeuwse kerken en abdijen. Die twee aspecten komen perfect samen bij de Abbaye de Sénanque, die vlakbij Gordes ligt. Deze schitterende oude abdij stamt uit de 12e eeuw en vormt een van de meest fotogenieke locaties van heel Frankrijk, met paarse lavendelvelden pal voor de deur. Er wonen vandaag de dag nog steeds monniken. Voor niet-bewoners zijn er stilteretraites mogelijk. Ook kun je er rondleidingen krijgen.

Abbaye de Sénanque, Provence

Abbaye de Sénanque.

Vakantie Provence – accommodatietips

Natuurhuisje in Cotignac

Natuurhuisje in Cotignac

Prachtig natuurhuisje (max 4 pers) in de Var bij Cotignac, grenzend aan natuurpark ‘De Verdon’. Rust en privacy op groot privé terras in de meditteraanse tuin. Het grote zwembad wordt gedeeld met twee andere gastenkamers van de B&B.

Vakantiepark Le Clos des Oliviers

Vakantiepark Le Clos des Oliviers

Vakantiepark met een schitterend zwembad met glijbanen, wildwaterbaan en jacuzzi. Met een speeltuin, sportvoorzieningen en animatie voor kinderen.

Natuurhuisje in Artignosc-sur-verdon

Natuurhuisje in Artignosc-sur-verdon

Vrijstaand vakantiehuis (max 6 pers) met privézwembad net buiten het dorpje Artignosc-sur-Verdon, niet ver van de Gorges du Verdon. Grote tuin en twee overdekte terrassen met barbecue.

De kust van de Middellandse Zee

Het Provençaalse kustgebied aan de Middellandse Zee vanaf Marseille tot de Italiaanse grens wordt de Côte d’Azur genoemd. Over deze kuststreek en de wereldberoemde badsteden zoals Nice en Cannes, valt er zoveel te vertellen dat er een afzonderlijke pagina aan is gewijd, lees hier meer informatie over de Côte d’Azur.

Wijnen en gastronomie: de Provençaalse keuken

In het zuidelijke deel van de Provence tref je vele uitgestrekte wijngebieden aan. De wijngaarden van de Provence brengen vooral roséwijnen en rode wijnen voort. Een gerenommeerd wijngebied is Châteauneuf-du-Pape, gelegen tussen Avignon en Orange. Uit Marseille komt de overbekende vissoep ‘Bouillabaise’. De ‘Salade Niçoise’ bestaat uit rauwe groenten, ei en ansjovis. ‘Creuzets des Ecrins’ is een pastagerecht, waarbij men kaas en crème fraîche gebruikt. ‘Ratatouille’ bestaat uit gestoofde groenten, vooral rode paprika’s, tomaten, courgette, uien en aubergine. Verder zijn truffels, olijven en olijfolie veel toegepaste ingrediënten in de Provençaalse keuken.

Omliggende regio’s & uitstapjes

Afhankelijk van de locatie waar je verblijft, is een daguitstap naar een naburige regio uiteraard mogelijk. Ten noorden van de Provence ligt de regio Rhône-Alpes. Als je verblijft in het noordwesten van de Provence, is de stad Lyon binnen enkele uren bereikbaar. Ook een uitstap naar Grenoble behoort dan zelfs tot de mogelijkheden. Ten westen van de Provence bevindt zich de regio Languedoc-Roussillon, waar onder meer het nationaal natuurpark van de Cevennen veel toeristen lokt.

Reizen naar de Provence – hoe kom je er?

De iconische ‘Autoroute du Soleil’ voert je naar het diepe Franse zuiden. Vanuit Nederland en België volg je het best het traject Amsterdam – Brussel – Luxemburg-stad. Neem op Frans grondgebied de A31 tot in Beaune. Daar kies je de A6 naar Lyon en vervolgens de A7 richting Marseille.

Met de TGV reis je met een overstap in Brussel-Zuid (Midi) naar Marseille. In juli en augustus gaat iedere zaterdag zelfs een rechtstreekse trein: de zogenaamde ‘Zon-Thalys’. Kijk hier bij NS International voor meer informatie.

Vanuit Brussel en Amsterdam vertrekken er rechtstreekse vluchten naar Marseille en Nice: kijk hier op Cheaptickets.nl voor prijzen en tijden.

Klimaat en beste reistijd Provence

De Provence kent een subtropisch klimaat. De gemiddelde maximumtemperatuur in juli bedraagt 28°C. In de winter zakt de temperatuur zelden of nooit onder het vriespunt. De mistral is een koude wind die vooral in de vallei van de Rhône voor verkoeling zorgt. Om de grootste hitte en toeristische drukte te vermijden, raden wij als reisperiode de maanden april, mei, september en oktober aan.

Provence vakantie boeken – tips!

27Vakantiedeals Frankrijk

5 Provence reiservaringen en tips • 22 landen bezocht
  27 reviews
  10 waarderingen

  “Gorges du Verdon, de Grand Canyon van Europa”

  Geplaatst 12-05-2019

  Dit verwacht je niet in Europa. Aan Lac de Sainte-croix ligt de kloof van Du Verdon. Je kunt hier met een waterfiets door de kloof fietsen en op verschillende plaatsen stoppen en picknicken. Het is echt prachtig, zo immens groot (700m hoog) en overweldigend. Het is de 2 na grootste kloof in Europa, uitgesleten door een rivier. Dit is zeker een aanrader als je aan de kust van Zuid Frankrijk zit, hier kun je gerust een dagje naartoe (of langer natuurlijk ;-))

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Pittoresk ”

  Geplaatst 23-04-2019

  Wat een rust en wat een natuur. Ga op bezoek bij de lokale markten met hun divers scala aan verkoop waar. Het is een hele klim om de Notre-Dame-De-La-Garde te bezoeken maar het is zeker de moeite waard, wat een basiliek, wat een uitzicht en dat in Marseille. Wij zijn meerdere malen in Nans-les-Pins geweest, dit is een rustig dorpje waar ze nog veel oude glorie in tact houden. Je kijkt hier uit op het massief la sainte Baume. Ook heb je hier een vrij centrale ligging wat betreft verschillende plekken wat zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals: Saint-Maximin-la-Santé-Baume, Aubagne, Marseille & Aix-en-Provence.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  7 waarderingen

  “Ik vind de provence heerlijk”

  Geplaatst 21-04-2019

  Je hebt hier echt het beste van beide werelden, je kan er heerlijk tot rust komen, maar ook leuke activiteiten ondernemen. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een stad als Rome waar de cultuur vanaf springt, maar het heeft ook wel weer wat het rustige en het stadse gemixt.

  In de Provence kan je dus heel goed tot rust komen. Elke ochtend met een baguette onder je arm terug naar je appartement om er vervolgens heerlijke Franse kaas op te doen. In de avonden sluit je ook zo weer af. Al met al een heerlijke plek.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 12 landen bezocht
  14 reviews
  13 waarderingen

  “.”

  Geplaatst 30-11-2017

  ...................................................................................................................................................................................................................

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  13 reviews
  30 waarderingen

  “Cavalière, paradijsje aan de Côte d'Azur!”

  Geplaatst 24-11-2017

  Cavalière is een klein badplaatsje aan de Côte, vlak in de buurt van het toeristische Le Lavandou. In tegenstelling tot de drukte in Le Lavandou (en in de meeste badplaatsen in de buurt) is het in Cavalière rustig. Er is geen hoogbouw en de boulevard is pittoresk en groen. Niets is hier groots opgezet, er zijn wat kleine winkeltjes en enkele (goede!) restaurants. Vanaf het strand is het dorpje met de rode pannendaken te zien afgewisseld met veel palmen en andere soorten bomen.
  Er is een eenvoudige terrassencamping met een fenomenaal uitzicht over de baai van Le Layet, genaamd l'Hubac du Bleu.
  Wat we aan de stranden van Cavaliére het meest hebben gedaan is snorkelen. Het water is prachtig helder en er zijn flink wat verschillende soorten vissen te zien. Een klein stukje verderop langs de kust is nog een mooie snorkelspot: Pointe de l'Argentiére in het plaatsje Cogolin.
  Cavalière was voor ons het toppunt van ontspanning en genieten. Een van de laatste dromerige badplaatsjes waar het massatoerisme nog geen vat op heeft gekregen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Provence reiservaring en tips!

Ben jij in Provence geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Frankrijk specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Frankrijk aanbieder, met zowel hotels en appartementen als ook stacaravans en bungalowtenten op talloze campings.
Bezoek website


ANWB Campings

ANWB Campings

Zoek, vergelijk en reserveer alle erkende ANWB campings in Frankrijk. Actueel en betrouwbaar, geïnspecteerd door ANWB, beoordeeld door kampeerders.
Bezoek website


Natuurhuisje

Natuurhuisje

Je eigen vakantiehuis te midden van de prachtige Franse landschappen. Natuurhuisje biedt meer dan 1800 sfeervolle huizen en chalets.
Bezoek website

Meer Frankrijk reisorganisaties

Allcamps
Allcamps

Laagste prijs garantie.
Bezoek website

Roan
Roan

Al 30 jaar campingsexpert.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet only stuntprijzen.
Bezoek website

Novasol
Novasol

Vakantiehuizen & villa’s.
Bezoek website

Happy Home
Happy Home

2500+ vakantiehuizen.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels, b&b’s & chambre d'hotes.
Bezoek website

Kras
Kras

Autorondreizen, busreizen, cruises.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet only stuntprijzen.
Bezoek website

Roompot
Roompot

Vakantieparken & campings.
Bezoek website

27Vakantiedeals Frankrijk

Bezienswaardigheden Frankrijk

Alle bezienswaardigheden in Frankrijk

Vlieg- en treintickets Frankrijk


Hotels in Frankrijk zoeken

Hotels in Frankrijk zoeken
27Vakantiedeals Frankrijk

Boek je vakantie naar Frankrijk

TUI
1. TUI

‘Allround’ Frankrijk aanbieder.
Bezoek website

ANWB Campings
2. ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Natuurhuisje
3. Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website
Vliegtickets Frankrijk

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Frankrijk
V.a. 28

Volg ons op Facebook