De Ardèche is synoniem met adembenemende rivierkloven, ruige landschappen, spectaculaire watervallen, prehistorische grotten en charmante dorpjes. Voeg daarbij een gezellige sfeer en een zonnig klimaat voor een geslaagde Frankrijk-vakantie.

Reizigers over Ardèche

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Ardèche bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 5 Ardèche reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 27 maart, 2020

Vakantie Ardèche

In de zomer hoor je er haast meer Nederlands dan Frans spreken: de Ardèche is een topbestemming voor vele Nederlanders en Vlamingen. De Ardèche is de benaming van een departement in het zuiden van Frankrijk. De gelijknamige rivier Ardèche stroomt – in al zijn kronkels – in een adembenemend groen berglandschap door het gebied heen. De Ardèche maakt deel uit van de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes, die weer een samenvoeging is van de voormalige regio’s Auvergne en Rhône-Alpes. In het oosten vormt de Rhône de grens met de departementen Isère, Drôme en Vaucluse. Ten zuiden van de Ardèche bevindt zich het departement Gard. Lozère, Haute-Loire en Loire zijn departementen ten westen van de Ardèche.

Ardèche vakantie boeken – tips!

Ardèche

Bezienswaardigheden Ardèche

Grote steden tref je niet aan in de Ardèche, maar je vindt er wel talrijke pittoreske stadjes en dorpjes met historische kerken, kastelen en bruggen. Het schitterende regionale natuurpark Monts d’Ardèche is een paradijs voor natuurliefhebbers, maar trekt ook sportievelingen en cultuurliefhebbers aan. De Ardèche is eveneens bekend om de indrukwekkende rivier kloof Gorges de l’Ardèche, talrijke prehistorische grotten en heilzame kuuroorden. Lees hieronder verder voor tips over de mooiste plekken, bezienswaardigheden en stadjes van de Ardèche. Wij hebben onze aanraders voor je op een rijtje gezet, die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de Ardèche!

De Gorges de l’Ardèche

De rivier Ardèche zoekt zich een weg tussen steile rotswanden vanaf het plaatsje Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche. Een absolute bezienswaardigheid is de Pont d’Arc, een natuurlijke rotsformatie die als een natuurlijke boogbrug de Ardèche overspant. Op haar hoogste punt is deze natuurlijke brug 34 meter hoog; de lengte bedraagt 59 meter. Aan één zijde van de rivier vind je een klein strandje, een prachtige plaats om te genieten van het mooie uitzicht!

Vallon-Pont-d’Arc in de Ardèche

Vallon-Pont-d’Arc.

Pont d’Arc, Ardèche

Pont d’Arc.

De kloof is ook geliefd bij kajakkers en kanoërs die het wagen om de wilde rivier af te dalen. Je kunt de Gorges de l’Ardèche ook perfect met de auto of de fiets verkennen. Verkeersweg D290 volgt de kloof, en op diverse plaatsen word je verrast door een schitterend uitzicht (‘belvédère’) op de bochten en kronkels in de rivier. Bekend is bijvoorbeeld het Belvédère du Serre de Tour, waar de rivier een bocht van bijna 360 graden maakt. Ook de uitzichtpunten op het Cirque de la Madeleine en het Cirque des Gens mag je niet missen. Gevorderde wandelaars maken onvergetelijke wandeltochten in de kloof langs grotten, rotsen en strandjes. Wandelingen onder begeleiding van een gids zijn eveneens mogelijk.

27Vakantiedeals Frankrijk
Belvédère du Serre de Tour, Ardèche

Belvédère du Serre de Tour.

Ardèche landschap

Het prachtige berglandschap rond de rivier.

Mooiste en leukste campings Ardèche tips

Camping l'Ardechois

Camping l’Ardechois

Rustige, groene gezinscamping van Nederlandse eigenaren in de Ardèche. Met restaurant, snackbar, leuk verwarmd zwembad, speeltuintje en kinderanimatie. Meer informatie en boeken hier bij Vacanceselect of ANWB Camping.

Camping La Grand' Terre

Camping La Grand’ Terre

Middelgrote natuurcamping direct aan de rivier de Ardèche. Fraai zwembad, gezellige bar en restaurant. Interessant activiteitenprogramma voor jong en oud. Met sportterreinen en tennisbaan. Meer informatie en boeken hier bij Roan, Vacanceselect of Allcamps.

Camping Le Ranc Davaine

Camping Le Ranc Davaine

Gelegen in Ruoms aan een zijrivier van de Ardèche. Met een schitterend subtropisch zwemparadijs, glijbanen en een leuke waterspeeltuin. Animatie en dagelijkse kano-excursies op de Ardèche. Meer informatie en boeken hier bij Roan, Vacanceselect of Allcamps.

LEES OOK: Top-10 mooiste & leukste campings aan een rivier in Frankrijk

Schitterende grotten in de Ardèche

De Ardèche is een gebied met talloze grotten en spelonken. Wij hebben de mooiste grotten uit de Ardèche op een rijtje gezet die niet mogen missen tijdens je bezoek aan het gebied.

Grotte de la Madeleine

In vele grotten zijn sporen van prehistorische bewoning teruggevonden. Beroemd is de Grotte de la Madeleine nabij Saint-Remèze, waarin je afdaalt tot een diepte van 65 meter om adembenemende druipsteenformaties te bewonderen. Met een klank- en lichtspel wordt de schoonheid van deze grot nog extra benadrukt. Aan de ingang van de grot heb je een prachtig uitzicht op de Cathédrale, een steile rotsformatie die doet denken aan de toren van een kathedraal.

Grotte de la Madeleine, Ardèche

Grotte de la Madeleine.

Grotte Chauvet Pont d’Arc

Een andere bekende grot, die helaas niet toegankelijk is voor het publiek, is de Grotte Chauvet Pont d’Arc. In deze grot troffen archeologen waardevolle grotschilderingen aan uit het stenen tijdperk. Om de grotschilderingen te beschermen mag je de authentieke grot niet bezoeken. In de buurt heeft men echter een kopie van de grot gemaakt, inclusief kopieën van de muurschilderingen. In deze kunstmatige grot (Caverne du Pont d’Arc, nabij Vallon-Pont-d’Arc) worden diverse rondleidingen in verschillende talen gegeven.

Aven d’Orgnac en Saint-Marcel-d’Ardèche

In de grot van Aven d’Orgnac bij Orgnac-l’Aven tref je een puinkegel aan, die bestaat uit materialen die in de loop van de tijd in de grot gevallen of gegooid zijn. Voorbij de ingang kom je in een grote natuurlijke zaal van 125 meter lang en 35 meter hoog, met talrijke stalactieten en stalagmieten. Het grottenstelsel van Saint-Marcel-d’Ardèche behoort tot de langste van Europa. In deze grotten heeft men eveneens prehistorische grotschilderingen aangetroffen.

Aven d’Orgnac, Ardèche

Aven d’Orgnac.

Sporen van vulkanen in de Ardèche

In het regionale natuurpark Monts d’Ardèche vind je nog sporen van vulkanisme terug. De bekendste vulkanische berg in de Ardèche is ongetwijfeld de Mont Gerbier-de-Jonc. Deze puinberg vormt een hoge bult in het landschap, met een hoogte van 1551 meter. Wie de moeite doet om de berg te beklimmen, wordt op de top beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Bij het dorp Péreyres tref je een van de mooiste watervallen van de Ardèche aan: de Cascade du Ray-Pic. Het water van deze schitterende waterval vindt zijn weg tussen rotsen van vulkanische oorsprong, waarna het 60 meter naar omlaag stort over twee uitstekende basaltrotsen. Volg het wandelpad naar omhoog tussen de rotsen, waar je een schitterend uitzicht wacht op de waterval.

Cascade du Ray-Pic, Ardèche

Cascade du Ray-Pic.

De hoogste top van de Ardèche is de Mont Mézenc (1753 meter), precies op de grens tussen de departementen Ardèche en Haute-Loire. De Mont Mézenc is eveneens van vulkanische oorsprong. Je kunt de top van de berg beklimmen. Vanaf de top zie je bij helder weer in de verte zelfs het massief van de Mont Blanc.

Mooie stadjes en dorpjes in de Ardèche

Naast het schitterende natuurschoon in de Ardèche zijn ook de vele schilderachtige dorpjes en stadjes een bezoek waard. De volgende steden en dorpen zijn echte bezienswaardigheden in de Ardèche. Het dorpje Balazuc is gebouwd op een hoge rots boven de rivier Ardèche. In het dorpscentrum tref je een doolhof van nauwe steegjes en pleintjes aan. Bezichtig vooral de romaanse kerk en het kasteel. Aan de rivier vind je een strandje waar je een frisse duik in het water kunt nemen.

Balazuc, Ardèche

Balazuc.

Een ander mooi dorpje, gelegen aan de rivier Ardèche, is Vogüé. In dit charmante dorpje vind je oude stenen huizen, smalle steegjes en een historisch kasteel bovenop een rots.

Labeaume is een schilderachtig dorpje aan de rivier Ardèche dat vooral bekend is om de 142 hunebedden (dolmens) die in de omgeving aangetroffen werden.

LEES OOK: De 15 mooiste dorpen & stadjes van Frankrijk

Labeaume, Ardèche

Labeaume.

Het stadje Jaujac wordt in twee gesneden door de rivier Lignon, die dwars door het stadje loopt. Aan de ene zijde van de rivier vind je de oude stadskern, terwijl zich aan de andere zijde vooral winkels en cafés bevinden. Het stadje telt drie kastelen.

Het kuuroord Vals-les-Bains ligt in het vulkanische gedeelte van de Ardèche. Uit vele bronnen rond de stad wint men drinkwater, dat heilzaam zou zijn voor mensen met suikerziekte. In het park nabij de thermen van Vals-les-Bains bevindt zich een geiser (source intermittente), die elke zes uur warm water naar boven spuit.

Op het grondgebied van de gemeente Berrias-et-Casteljau bevindt zich het beroemde Bois de Païolive, een grillig gevormd bos met bizarre rotsformaties. De uitgesleten rotsformaties doen denken aan allerlei figuren en dieren, zoals een olifant, een aap, een beer, …

LEES OOK: Mooiste plekken Frankrijk: de 10 leukste regio’s & streken!

Bois de Païolive, Ardèche

Bois de Païolive.

Andere noemenswaardige oude prachtige dorpen- of stadjes in de Ardèche zijn onder meer Rochecolombe, Largentière, Saint-Montan en Mirabel. Maar trek er vooral zelf op uit in je auto, wandelend of fietsend en ontdek je eigen favoriet!

Mirabel, Ardèche

Mirabel.

Vakantie Ardèche – accommodatietips

Grand Hôtel des Bains

Grand Hôtel des Bains

Fraai hotel in het kuuroord Vals-des-Bains. Familiehotel met buitenzwembad en kinderbad. Gratis wifi in alle kamers. Ruime parkeergelegenheid aan de rand van het hotel. Entertainment voor jong en oud.

Natuurhuisje in Villeneuve de berg

Natuurhuisje in Villeneuve de berg

Vrij gelegen huisje voor 2 personen in de natuur in zuidelijke Ardèche, op een ruim terrein van 6.600 m2 met privézwembad, hangmat en fruitbomen.

Natuurhuisje in Saint-pierre-de-colombier

Natuurhuisje in Saint-pierre-de-colombier

Twee vakantiehuizen (150 m2) voor max 5 personen met zwembad, gelegen op 600 meter hoogte met vrij uitzicht op Vallee des Bourges in de Ardeche.

Omliggende regio’s & uitstapjes

Afhankelijk van je verblijfplaats in de Ardèche, zijn daguitstappen naar bezienswaardigheden in de regio’s Auvergne, Provence en Languedoc-Roussillon zeker mogelijk. Een uitstapje naar het fraaie natuurgebied van het Nationale Park van de Cevennen is een aanrader. Vanuit het zuiden van de Ardèche bereik je het natuurgebied Camargue aan de Middellandse Zee in ongeveer twee uur tijd. Interessante steden als Lyon, Valence, Orange en Avignon bereik je eveneens binnen twee uur.

Reizen naar de Ardèche – hoe kom je er?

De Ardèche kan je op verschillende manieren bereiken, met de auto of met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam en Brussel rijd je naar Luxemburg-stad, vanwaar je op Frans grondgebied de A31 volgt tot in Beaune. Daar volg je de A6 tot in Lyon, en vervolgens de A7 tot in Valence of Montélimar, afhankelijk van je reisdoel in de Ardèche. Als je met de trein reist, neem dan de Thalys tot in Parijs (kijk hier bij NS International) en verder de TGV naar Valence of Montélimar, waar je een auto huurt of een lokale buslijn neemt.

Wil je een vliegtuig nemen richting Ardèche, dan liggen de luchthavens van Lyon en Marseille het dichtst in de buurt: kijk hier op Cheaptickets.nl voor prijzen en mogelijkheden. Vandaaruit reis je door met een huurauto of neem je de trein naar Valence of Montélimar, om tenslotte met een lokale bus je bestemming te bereiken.

Weer Ardèche & beste reistijd

In de Ardèche heerst een landklimaat met mediterrane invloeden. De gemiddelde maximale dagtemperatuur in de zomer bedraagt 28°C. In de winter daalt de gemiddelde maximale dagtemperatuur tot 0°C. Het weer in de Ardèche is redelijk wisselvallig. De kans op langdurige neerslag is het kleinst in de zomer. Vooral in het voor- en najaar moet je rekening houden met de mistral, een droge en koude wind die de temperatuur snel doet dalen. De zomermaanden zijn de ideale reisperiode voor de Ardèche, maar tijdens de schoolvakantie is het er enorm druk. Reis bij voorkeur in juni of september.

Ardèche vakantie boeken – tips!

27Vakantiedeals Frankrijk

5 Ardèche reiservaringen en tips • 39 landen bezocht
  65 reviews
  104 waarderingen

  “Heerlijk landelijk en verrassend avontuurlijk”

  Geplaatst 26-04-2019

  Tijdens een meivakantie die 2,5 week duurde, verbleven wij de eerste week in de Ardèche, op doorreis naar de Côte d’Azur. Wij zaten in le Rouret en Ardèche, een bungalow park van Pierre & Vacances. Het park heeft een fijn zwembad (met wildwaterbaan) en een actief animatieteam dat vooral voor kinderen en tieners van alles organiseert. Verder is er een excursiebalie die leuke uitstapjes in de omgeving aanbiedt.

  Wij waren er eind april, begin mei en het weer was over het algemeen goed. Op anderhalve dag na konden we de hele dag buiten zijn. Die middag en dag dat het regende, hebben we gebruik gemaakt van het binnenzwembad (heel klein hoor, eigenlijk een whirpool) en de grotten in de buurt bezocht. Omdat we behoefte aan een relaxvakantie hadden, hebben we niet heel veel in de omgeving ondernomen, maar het kán er wel.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 3 reviews
  3 waarderingen

  “Najaarsreis 12 dagen naar de Ardéche”

  Geplaatst 02-12-2017

  Eind september waren we nog 12 dagen in de Ardéche op een camping in de buurt van Ruoms.
  We hebben hier veel gefietst en gewandeld.
  De temperatuur was nog elke dag tussen de 22 en 28 graden we hebben genoten .
  De omgeving is erg mooi en in het najaar niet al te druk .
  Enig nadeel veel campings waren al dicht, maar er waren er nog genoeg open .
  Hieronder behalve de foto's ook onze video op You Tube !

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 12 landen bezocht
  14 reviews
  13 waarderingen

  “Zijn we er al?”

  Geplaatst 30-11-2017

  Afgelopen jaar zijn wij voor het eerst naar de Ardeche geweest. We wilden graag een keer gaan kanoën en er waren daar volop mogelijkheden. In eerste instantie wilde we voor Pont d'arc het water in zodat we hier onderdoor konden varen. Echter hebben wij besloten dit niet te doen nadat wij hadden geïnformeerd op de camping. Wij zijn na de Pont d'arc in het water gegaan en hebben een pittige tocht van 24km afgelegd. Hoewel het een hele trip was, was het echt geweldig! Een prachtige omgeving die je alleen via het water te zien krijgt. In het hoogseizoen staan er op sommige plekken langs het water brandweermannen om zo de mensen verder te helpen. Wij hadden onze GoPro aan de roeispaan vastgemaakt zodat tussendoor filmpjes en foto's gemaakt konden worden, dit was echt ideaal een heeft ons prachtige beelden opgeleverd.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 reviews
  18 waarderingen

  “Avontuur & ontspanning”

  Geplaatst 30-11-2017

  De ardeche is bij uitstek een geweldige streek voor een kampeervakantie. Zoek een betaalbare camping, gooi je tent in de achterbak en vertrek.
  In de Ardeche is er ruimte voor zowel avontuur als ontspanning. Doe bijvoorbeeld een kajaktocht of maak een mooie wandeling.
  Of geniet van wijn en stokbrood uit de regio.
  Deze streek is erg geschikt voor gezinnen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Avontuur”

  Geplaatst 24-11-2017

  Jaren geleden zijn wij ooit met de kinderen naar de Ardeche gegaan om te wezen kamperen. Een prachtig landschap waar veel te doen is voor zowel jong als oud. Prachtige wandeltochten en fietsroutes voor ons en survival mogelijkheden voor de kinderen waren ook tof! Let wel op dat je kinderen ouders moeten zijn dan 8 jaar ongeveer en voor pubers is het misschien een wat minder gebied mits ze niet avontuurlijk zijn

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Ardèche reiservaring en tips!

Ben jij in Ardèche geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Frankrijk specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Frankrijk aanbieder, met zowel hotels en appartementen als ook stacaravans en bungalowtenten op talloze campings.
Bezoek website


ANWB Campings

ANWB Campings

Zoek, vergelijk en reserveer alle erkende ANWB campings in Frankrijk. Actueel en betrouwbaar, geïnspecteerd door ANWB, beoordeeld door kampeerders.
Bezoek website


Natuurhuisje

Natuurhuisje

Je eigen vakantiehuis te midden van de prachtige Franse landschappen. Natuurhuisje biedt meer dan 1800 sfeervolle huizen en chalets.
Bezoek website

Meer Frankrijk reisorganisaties

Allcamps
Allcamps

Laagste prijs garantie.
Bezoek website

Roan
Roan

Al 30 jaar campingsexpert.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Internet only stuntprijzen.
Bezoek website

Novasol
Novasol

Vakantiehuizen & villa’s.
Bezoek website

Happy Home
Happy Home

2500+ vakantiehuizen.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels, b&b’s & chambre d'hotes.
Bezoek website

Kras
Kras

Autorondreizen, busreizen, cruises.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet only stuntprijzen.
Bezoek website

Roompot
Roompot

Vakantieparken & campings.
Bezoek website

27Vakantiedeals Frankrijk

Bezienswaardigheden Frankrijk

Alle bezienswaardigheden in Frankrijk

Vlieg- en treintickets Frankrijk


Hotels in Frankrijk zoeken

Hotels in Frankrijk zoeken
27Vakantiedeals Frankrijk

Boek je vakantie naar Frankrijk

TUI
1. TUI

‘Allround’ Frankrijk aanbieder.
Bezoek website

ANWB Campings
2. ANWB Campings

Erkende campings.
Bezoek website

Natuurhuisje
3. Natuurhuisje

Vakantiehuizen in de natuur.
Bezoek website
Vliegtickets Frankrijk

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Frankrijk
V.a. 28

Volg ons op Facebook