Sicilië vakantie? Alle bezienswaardigheden, reviews & verblijftips!

Sicilië vakantie? Alle bezienswaardigheden, reviews & verblijftips!

Sicilië is een uniek vakantie-eiland boordevol bezienswaardigheden. Eeuwenoude ruïnes uit Griekse en Romeinse tijden. Ruwe baaien met schilderachtige vissersdorpjes en stranden. De machtige Etna-vulkaan. Uitgestrekte rots- en heuvellandschappen vol oude boerderijen en olijfbomen... Op deze volledig up-to-date pagina lees je álles over Sicilië: van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden tot verblijftips en ervaringen van mensen die er geweest zijn.

Door , laatst bijgewerkt op 16 februari 2024
19 minuten lezen

Introductie: waar staat Sicilië om bekend?

Sicilië is het grootste eiland van de Middellandse Zee. Het wordt gescheiden van het Italiaanse vasteland door de Straat van Messina. De punt van de Italiaanse laars Calabrië ligt aan de overkant van de Straat. Het eiland wordt omringd door drie zeeën: ten zuiden en westen ligt de Middellandse Zee, ten noorden de Tyrreense Zee en de Ionische Zee ten oosten. Door de centrale ligging van het eiland hebben diverse volkeren hier hun culturele sporen achter gelaten.

De bouwstijlen en mozaïeken op Sicilië zijn een combinatie van Griekse, Romeinse, Arabische, Normandische en Byzantijnse elementen. Naast het eiland Sicilië bestaat de provincie Sicilië uit een aantal kleinere, maar zeker niet minder mooie eilandjes: de vulkanische Eolische/Liparische, de Egadische en de Pelagische eilanden, Ustica en Pantelleria.

Natuurlijk is/was Sicilië ook dé setting van een aantal razend populaire films en series als The Godfather en Inspector Montalbano! En het absolute hoogtepunt van Sicilië? Dat is de actiefste vulkaan van Europa: Etna!

Hoofdstad Palermo Sicilië

Luchtfoto van de hoofdstad Palermo.

Hoe lang is het vliegen naar Sicilië?

Vanaf Nederland is het zo’n 2 uur en 45 minuten vliegen naar Sicilië. Op het eiland zijn vier verschillende vliegvelden aanwezig. Let dus goed op naar welke luchthaven je toe vliegt

Wat is de beste reistijd voor Sicilië?

Voor natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars zijn maart en april te beste maanden om naar Sicilië te gaan. In deze periode staat namelijk alles in bloei. In mei, juni en september zijn de temperaturen het meest aangenaam, valt er nog geen regen en ontwijk je de drukte van het hoogseizoen.

Vissersdorp Cefalu op Sicilie

Het kleine, maar charmante vissersdorp Cefalu.

Is Sicilië duur?

Sicilië is geen bijzonder dure bestemming, de gemiddelde prijzen liggen er zo’n 10 procent lager dan in Nederland. Met name in de horeca (ongeveer 25%) ben je goedkoper uit, maar ook voor een volle boodschappenkar ben je euro’s goedkoper uit. Hotels en andere accommodaties zijn er in vrijwel iedere prijsklasse te vinden: van basic hostels tot super-de-luxe villa’s en alles ertussenin. Je kunt een vakantie op Sicilië dus zo duur maken als je zelf wilt.

Wat is het mooiste deel van Sicilië?

Hier een bondig antwoord op geven is best lastig; er is zoveel te ontdekken op dit Italiaanse eiland! Daarom hebben we een aparte blog gewijd aan de 10 mooiste plekken van Sicilië. Ga je voor het eerst naar Sicilië toe? Dan mag een bezoek aan de Etna niet ontbreken; het absolute hoogtepunt van het eiland.

Ga ook zeker een dag slenteren door Ragusa, relaxen op het strand van Scala dei Turchi en een wandeling maken door Gola dell’Alcantar om een goed beeld van het eiland te krijgen. Qua kustplaatsjes om wat langer te verblijven zijn elegant Taormina en authentiek Cefalu de mooiste plekjes!

Het oude Griekse theater in Taormina met de Etna op de achtergrond, Sicilië.

Het oude Griekse theater in Taormina met de Etna op de achtergrond.

Sicilië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Sicilië vakantie aanbieders

Is Sicilië leuk? Ervaringen van bezoekers!

Sicilië is wat ons betreft méér dan simpelweg ‘leuk’: het is een uniek historisch eiland vol culturele én natuurlijke schatten op de scheidslijn van Europa met Afrika. Indien je puur een simpele zonvakantie zoekt, hoef je niet perse naar Sicilië. De mogelijkheden zijn er natuurlijk, maar het is haast respectloos naar dit bijzondere eiland toe. Een huurauto en eropuit trekken is wat ons betreft een must!

Op onze Facebookpagina Verslaafd aan Italië zijn bezoekers enthousiast over het eiland. Een greep uit de vele recente Sicilië ervaringen en tips:

“Een prachtig, mysterieus eiland! Veel geweest, de laatste keer juni 2022. We reizen op verschillende manieren naar Sicilië, vliegtuig, boot en soms helemaal met de auto. De noordkust is geweldig om te rijden met prachtige uitzichten; Palermo, Cefalu, en San Vito Lo Capo zijn enkele highlights. Ook kun je vanuit de noordkust de Eolische Eilanden bezoeken wat erg de moeite waard is.

De oostkust kent natuurlijk de Etna die heel bijzonder is om te bezoeken. Ook de Alcantara kloof mag je niet missen. Taormina prachtig: mooi gezellig stadje met een fenomenaal uitzicht op de Etna en het oude theater, leuke winkeltjes en restaurantjes. Siracusa is een prachtige oude stad, bezoek vooral het oude gedeelte Ortigia en de Piazza del Duomo. Noto moet je ook gezien hebben.

Helemaal in het zuiden ligt het prachtige vissersdorpje Marzamemi. Aan de zuidkust heb je natuurlijk de Tempels van Agrigento, wat echt heel indrukwekkend is. Marsala en Sciacca zijn ook beslist de moeite waard. Trapani aan de westkust en de zoutpannen zijn zeker ook het bezoeken waard. Sicilië is zo mooi, ik kan het helaas niet allemaal opschrijven.”

– Gerda Scalzo-Plenk

“4x geweest en genoten van het landschap en de cultuur (tips: Agrigento en Palermo), het rijden in een gehuurde cabrio van plek naar plek, het hotel Arathena Rocks in Giardini Naxos, de drankjes op het terras van Bar Wunderbar in Taormina met een prachtig uitzicht op de baai. En dan het eten en de wijn; puur, eenvoudig en zoveel lekkere smaken. Sicilië blijft verrassen!”

– Marlies Nelemans-Baijens

“Ga fietsen door hoofdstad Palermo: erg leuk om te doen. Ik vond dat er soms wel erg veel troep langs de wegen lag. Zo zonde. Taormina was mooi, wel druk. Syracuse is een hele mooie stad. Met zonsondergang naar de Vallei van de Tempels in Agrigento. En natuurlijk de Etna.”

– Jeanine van der Geest

“Wij vonden Sicilië prachtig. Ideaal voor in het voorjaar. Mooi weer en nog geen massatoerisme. Je moet trouwens wel van autorijden houden, het eiland was veel groter dan we hadden gedacht. We hebben daardoor wel ontzettend veel moois gezien. Wij zijn begonnen in het noorden, bij Capo d’ Orlando, waar we uitzicht hadden op de zee en de Eolische Eilanden.

Vanaf Tindari zijn we Sicilië dwars doorgestoken door een prachtig berggebied: kronkelige, kleine dorpjes en natuur met overal prachtig uitzicht op de Etna. Waarbij je trouwens ook langs uitgestorven dorpjes komt; bewoners moesten door vulkaanuitbarstingen en rook verhuizen. Het gebied rondom Taormina is schitterend, met uitzicht op de baaien waar cruiseschepen liggen, maar ook veel toeristischer. Taormina zelf is desondanks een aanrader. Erg mooi.

De stad Catania vond ik niet veel bijzonders. We hebben er toen de oversteek gemaakt naar Trapani en hebben hier genoten van het eten uit de zee, de kleine straatjes, de huizen die praktisch in het water staan.”

– Sandra Keereweer

“Sicilië is een prachtig eiland met vele highlights. Ik ben er 4x keer geweest en zeker niet voor het laatst. De Etna met sneeuw, maar ook als een soort maanlandschap. Taormina met z’n gezelligheid en het prachtige oude theater. Maar ook de Tempelvallei en de middeleeuwse vestingstad Erice zijn indrukwekkend!

En het drukke Palermo, waar autorijden een uitdaging is. Het maffia museum in Corleone, waar je alles leert over de geschiedenis en werkwijze, is ook een aanrader! En de rotsachtige klif Scala dei Turchi, heel bijzonder! Er is nog zoveel meer moois, eigenlijk te veel om op te noemen.”

– Irma De Vries

“Mijn tip: neem de tijd, denk niet dat je Sicilië even in een week kan ‘doen’”

– Bea Sliep

“Vergeet de Alcantara kloof niet, dat is echt prachtig. En pak de noordzijde van de Etna. Weinig tot geen toeristen en je kunt er heerlijk wandelen.”

– Annemiek Deen

“Wij gaan vaak naar Sicilië: soms in het voorjaar, soms in het najaar. Veel gezien en gedaan, de Etna, de tempels in Agrigento, Piazza Armerina, Palermo, Catania, Siracusa, Taormina, Cefalu, Tindari, Vulcano en Lipari: eigenlijk te veel moois om op te noemen. Het is een eiland met veel mogelijkheden, ook vaak een dag op strand doorgebracht. Nadelen? Het vele afval, dat zijn wij niet gewend.

En de muggen: dat is een groot probleem. Voor de mensen die willen gaan zou ik zeggen: ga er heerlijk genieten van het mooie weer, het lekkere eten en de bezienswaardigheden. En de hectiek niet te vergeten. Sicilië is op een leuke manier een bijzonder eiland.”

– Rita Voorn

“Prachtig eiland! Wij hebben Oost-Sicilië met de auto gedaan. Taormina (veel te zien!), Cefalu (gezellig en heerlijk gegeten), Caltagirone (1 nachtje is voldoende) Ragusa (mooi en leuke cafeetjes), Syracuse en Catania (eten op de vismarkt!). Wij waren eind oktober en het was 20 graden, niet te druk en niet te warm. Sunny Cars is ons goed bevallen.”

– Annet Van Geemert-Verkroost

“Ga je in eerste instantie voor een zonvakantie op het strand, maar wil je wel in een authentiek Siciliaans kustplaatsje verblijven met volop gezellige steegjes en terrasjes? Dan is Cefalù een absolute aanrader! Veel pittoresker en leuker dan bijvoorbeeld Giardini Naxos. En dan vanaf Cefalù sowieso een dagtripje naar hoofdstad Palermo.”

– John de Koning

De kathedraal van Palermo

Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta, de kathedraal van Palermo.

Vestingstad Erice op Sicilië

Kasteelmuren in vestingstad Erice.

VIDEO: Sicilië filmpje

Sicilië in 2024: wat is nieuw, wat is leuk?

Het toerisme op Sicilië blijft zich ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor dit artikel dat we proberen zo actueel mogelijk te houden. Daarom zetten we elk jaar de belangrijkste veranderingen op een rijtje. Ook geven we een overzicht van de leukste activiteiten die er op het Italiaanse eiland te beleven zijn. Ook van plan om in 2024 naar Sicilië af te reizen? Lees dan gauw verder!

Leuke festivals en evenementen:

  • Artichoke Festival: twee weken durend festival in het teken van de artisjok in Ramacca (n.t.b., april 2024).
  • Settimana della Musica: muziekfestival met jazz, blues en folk in San Vito Lo Lopo (n.t.b.)
  • Festa del Santissimo Crocifisso: 3-daags feest ter ere van de beschermheilige van Monreale met muziek, fanfare, paardenraces en vendelzwaaien (1 t/m 4 mei 2024 in Monreale)
  • Festival Internazionale Dell’ Aquiloni: internationaal vliegerfestival op Spiaggia di Pinarella. Gaat een twee-weekse tournee van de vliegers aan vooraf. (1 mei 2024)
  • Inycon Wine Fest: oudste wijnfestival van Sicilië met proeverijen, cabaret en live muziek (23, 24 en 25 juni 2024 in Menfi).
  • Stragusto Food Festival: streetfood festival met typisch Siciliaanse gerechten, straatartiesten en muziekanten (n.t.b. in Trapani).

Bijzondere feestdagen: Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag, 25 april) en L’assunzione di Maria (Maria Hemelvaart, 15 augustus).

Volksdansers op Sicilië

Volksgroep dansend op een festival.

Zou je het liefst Sicilië met de auto bezoeken? Misschien gaat dat over een paar jaar wel iets gemakkelijker. Het project om een hangbrug te bouwen naar het Italiaanse eiland lijkt weer leven ingeblazen te worden. Indien het voornemen écht wordt uitgevoerd, zou het de grootste hangbrug ter wereld worden met een lengte van 3,2 kilometer.

Het plan – dat richting de 8,5 miljard euro kan gaan kosten – is om de brug te bouwen over het smalste stuk zee tussen het vasteland en Sicilië. Het duurt wel minimaal 6 jaar voordat de oversteek over de weg gemaakt kan worden. Nog even wachten dus!

De voornaamste reden om de brug te bouwen is om Sicilië een economische boost te geven. Het eiland behoort tot het armste deel van Italië. Gelukkig voor de inwoners van Sicilië die van toerisme leven, heeft afgelopen jaar iets anders interesse in het eiland doen opwekken: ‘The White Lotus’. De HBO-serie speelt zich af in bestaande hotels, waaronder het befaamde San Domenico Palace in Taormina. Ook Palermo, Noto, Cefalû en het kleine eiland Isola Bella worden in beeld gebracht.

The White Lotus hotel op Sicilië

Voor de rich & famous: het San Domenico Palace in Taormina.

  • Voor iedere vakantieganger heeft het Italiaanse eiland wel iets te bieden. Dat is ook te merken aan de verscheidenheid aan vakanties die naar het eiland worden aangeboden. Zo winnen wandelvakanties (tip: zie het aanbod van SNP Natuurreizen) aan terrein, maar ook fly & drives blijven ongekend populair. Met name TUI biedt enkele voordelige fly & drives aan.
  • Het liefst op eigen gelegenheid Sicilië verkennen, maar dan vanuit één vaste uitvalsbasis? Eliza was here biedt vakanties aan met verblijf in kleinschalige accommodaties inclusief vluchten en huurauto. Ook aan campings en glampings is geen gebrek op Sicilië. Het meest uitgebreide aanbod vind je bij Allcamps.
Erfgoedstad Regusa op Sicilië

Regusa en omgeving: een geweldige plek om te wandelen op Sicilië

De mooiste kustplaatsen, steden en dorpjes van Sicilië

Het eiland heeft zowel prachtige dorpjes en steden in het binnenland, met ieder haar eigen culturele bezienswaardigheden en geschiedenis, als schitterende kustplaatsen. De mooiste zijn als volgt.

Noordkant: Cefalu & meer

Het prachtige kustplaatsje Cefalu is een van de leukste, authentieke vakantie-stadjes van Sicilië, met mooie oude huizen aan zee. Het bestaat uit karakteristieke, nauwe straatjes en pleintjes vol leuke terrasjes, barretjes en restaurantjes. Het strand loopt mooi af in zee. Het dorp wordt gedomineerd door ‘La Rocca’, een kalkstenen rots in de vorm van een hoed. Tip: beklim de rots voor een geweldig uitzicht! Bijzonder zijn ook het middeleeuwse badhuis en de crypte met gemummificeerde lichamen.

Cefalù

Cefalu.

Cefalu is echter niet de enige plaats aan de noordkust dat de moeite waard is. Ook Montalbano Elicona is een aanrader. Deze stad staat bekend om het Castello di Montalbano: één van de meest harmonieuze kastelen van Sicilië in Byzantijnse stijl. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Eolische eilanden, de prachtige kerken en het kasteel.

Eveneens fotogeniek is het middeleeuwse heuvelstadje San Marco d’Alunzio, die naam heeft verworven met haar rode marmer. Het marmer is vooral gebruikt in de bouw van kerken en in dit stadje staan er maar liefst tweeëntwintig!

Montalbano elicona - middeleeuws stadsbeeld op sicilië

Montalbano Elicona vanuit de lucht.

Noordwestkant: hoofdstad Palermo, havenstad Trapani & meer

Het drukke Palermo is de hoofdstad van Sicilië. Deze ruwe havenstad vol leven heeft een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Eén van de meest imposante is het Theater Massimo; het grootste theater van Italië. De bekende openluchtmarkten zijn in de stad niet te missen. Tips: de markt op het Borgo Vecchio, Capo Ballarò, Vucciria of Piazza Perani. En ga vooral eten in de drukke lokale trattoria’s. Hoort allemaal bij de Palermo-ervaring!

LEES OOK: 10 gave accommodatie tips voor Sicilië!

Palermo

Palermo.

Op de stranden van San Vito lo Capo waan je je bijna op een tropisch oord. Het witte zand loopt langzaam af in het kraakheldere water. Een fijne plek om te duiken, te snorkelen of een motorbootje te huren. Jammer genoeg hebben veel toeristen het strand van San Vito lo Capo inmiddels ontdekt. Dat neemt echter niet wet dat het één van de mooiste stranden van het eiland is.

San Vito lo Capo

San Vito lo Capo.

  • De grote havenstad Trapani heeft een oud centrum vol barokke paleizen, kerken, witte vissershuizen, winkels en barretjes. Sinds de twaalfde eeuw produceren de zoutpannen van Trapani het beste zout van Italië.
  • Vanaf Trapani gaat er een kabelbaan naar het hoger gelegen Erice. Een mooi middeleeuws dorp met spectaculair gelegen kastelen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over Trapani en de Egadische eilanden.
  • Vanuit Trapani zijn dagelijkse bootverbindingen met de Egadische eilanden. Hoogtepunt is het fotogenieke, sfeervolle haventje van Isola di Levanzo.
  • Vanaf Trapani is het ook leuk om de gemoedelijke stad Marsala te bezoeken, gelegen op het meest westelijke punt van Sicilië en beroemd om haar gelijknamige Marsala-wijnen.
Erice

Kasteel bij Erice.

Levanzo

Het haventje van Levanzo.

Verblijftips: 3x leuke hotels

Poggio Leano Resort

Poggio Leano Resort ★★★★★

Sfeervolle villa met een geweldige tuin vol bloemen, een zwembad en olijfbomen. Huurauto inbegrepen!

Bekijken
Baia del Capitano

Baia del Capitano ★★★★

Rustig en gemoedelijk hotel met een mooie tuin. Biedt een busservice naar het centrum aan.

Bekijken
Hotel Agriturismo Villa Dafne

Hotel Agriturismo Villa Dafne ★★★★

Rustig gelegen boerderij met authentieke kamers en vers eten van eigen land. Huurauto = inclusief!

Bekijken

LEES OOK: All inclusive Sicilië: 5x de beste all-in resorts & hotels op Sicilië

Oostkant: Taormina & meer

Talloze restaurantjes, kunst boetiekjes en winkels in nauwe straatjes, het prachtige Griekse theater, het uitzicht op de Etna en de mooie baai: het mooie maar drukke vakantie-stadje Taormina is al sinds de oudheid een geliefde toeristische bestemming. De stad ligt 200 meter boven zeeniveau. Het lager gelegen strand van Mazzaro is prima bereikbaar met de snelle kabelbaan.

Taormina

Het amfitheater van Taormina.

Direct boven Taormina ligt de middeleeuwse ‘borgo’ Castelmola. Dit dorpje ligt op de Monte Tauro. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Taormina, de Etna, de kustlijn en het landschap. Het plein van het historisch centrum is ingelegd met betoverend wit mozaïek.

Castelmola

Het middeleeuwse Castelmola.

Als je er vanuit Taormina met een huurauto op uit trekt moet je ook het verstopte bergdorpje Savoca bezoeken: hier speelden zich enkele belangrijke scènes uit The Godfather (1972) af.

Aan een tafeltje bij Bar Vitelli (die is er nog steeds!) vroeg Michael Corleone (Al Pacino) de vader van Apollonia om zijn dochters hand. Ze trouwden vervolgens in de Chiesa di Santa Lucia, die ook nog fier overeind staat in Savoca. In de film deed het dorpje dienst als ‘Corleone’, dat in werkelijkheid een minder charmante stad is in centraal-Sicilië.

Savoca

Savoca.

Zuid(oost)kant: Siracusa & meer

  • De oude stad Siracusa biedt een schat aan historische bezienswaardigheden en is een absoluut highlight van Sicilië. Hier staat het grootste en best bewaard gebleven Griekse amfitheater ter wereld. Ook natuurkundige Archimedes is hier geboren.
  • Het oudste en mooiste deel van de stad ligt op het kleine eilandje Ortigia dat via een drietal bruggen bereikt kan worden. Tussen de smalle straatjes en terrasjes staan vele barokke monumenten. Tip: maak een boottochtje van de kust naar het kasteel! Sinds 2005 staat Siracusa op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Helemaal in het meest zuidoostelijke puntje van het eiland ligt het authentieke en zeer sfeervol vissersdorp Marzamemi. Een kleinschalig strandje en een pittoresk dorpsplein met leuke trattoria’s: dit is Sicilië op haar best!
  • Een andere fabuleuze stad in het zuiden is Ragusa Ibla. Minstens zo mooi als Siracusa, maar met minder toeristen. Ragusa is tevens de setting voor veel scènes van de razendpopulaire Italiaanse politieserie Inspector Montalbano.
Siracusa

Siracusa.

Ragusa Ibla

Ragusa Ibla.

Caltabellotta

Caltabellotta.

Tip tot slot is het prachtige authentieke bergdorpje Caltabellotta in de regio Agrigento in het zuidwesten van Sicilië. Redelijk ‘off-route’ voor de meeste Sicilië rondreizen, maar juist daarom zijn er maar weinig andere toeristen en heb je dit pareltje van een Siciliaans bergdorp helemaal voor jezelf!

Sicilië bezienswaardigheden

Wat te doen op Sicilië? Naast de prachtige steden, dorpen en kustplaatsen met hun eigen bezienswaardigheden en activiteiten, heeft Sicilië nog véél meer bijzondere bezienswaardigheden.

  • De Vallei van de Tempels in Agrigento (het oude Griekse Akragas) is één van de belangrijkste archeologische parken ter wereld. De Vallei verwijst naar zeven Griekse tempels die gebouwd zijn op een heuvelrug in een bosrijke omgeving. Het zijn zeven van de best bewaarde Griekse tempels. Sinds 1997 staat de Vallei op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Vlakbij Agrigento vind je ook Scala dei Turchi, oftewel ‘Trap van de Turken’: een spectaculaire, rotsachtige klif aan de kust in Realmonte.
Agrigento

Agrigento tempelruïnes.

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi.

  • Vulkaan Etna is natuurlijk een belangrijke toeristenpleister. Etna is de hoogste (3329 meter, de hoogte varieer als gevolg van de uitbarstingen) en meest actieve vulkaan van Europa. Onder begeleiding van een professionele gids kun je de vulkaan beklimmen. In de wintermaanden is het zelfs mogelijk om op Etna te skiën of te snowboarden. De spectaculaire autorit naar boven langs talloze haarspeldbochten is alleen al de moeite waard.
  • Het natuurreservaat Zingaro ligt rond Monte Speziale. Zingaro is ongerept en vol prachtige flora en fauna. Langs de kust ligt een scheepswrak en er zijn een aantal fascinerende grotten te bezoeken.
Etna vulkaan

De Etna vulkaan.

Sicilië tips

We hebben een selectie gemaakt van de leukste dingen die je kunt doen op Sicilië.

  • Van oorsprong komt de maffia van Sicilië. Als toerist zal je niks of nauwelijks iets merken van de Siciliaanse maffia praktijken, maar als je geïnteresseerd bent in de maffia is het wel leuk om, naast het dorpje Savoca, het maffia museum in Salemi te bezoeken. Het echte stadje Corleone ligt in de binnenlanden en is niet echt de moeite waard; in de film deed Savoca dienst als Corleone.
  • Proef de Siciliaanse keuken in streekgerechten als ‘spaghetti al nero di seppia’ (zwarte spaghetti gemaakt met inktvisinkt en gesneden inktvis), de Siciliaanse kaviaar ‘bottarga di tonno’ afkomstig van de tonijn of ‘maccu di San Giuseppe’ (bonenpuree met venkel).

Van 9 tot 15 juli wordt sinds 1624 in Palermo het ‘Festino di Santa Rosalia’ gevierd. Ter ere van de patroonheilige Rosalia wordt er zeven dagen lang feest gevierd met shows, concerten en theatervoorstellingen. Op dag 1 is er een praalwagenoptocht waarin het standbeeld van Rosalia wordt vervoerd.

3x interessante Sicilië rondreizen

12-daagse cultuurreis Verleidelijk Sicilië

12-daagse cultuurreis Verleidelijk Sicilië

Groepsreis met SRC-reisleider inclusief dagtocht Eolische eilanden, de zoutpannen van Trapani en chocoladestad Modica.

Bekijken
11-daagse fly & drive Karakteristiek Sicilië

11-daagse fly & drive Karakteristiek Sicilië

Rondreis inclusief huurauto en 6 hotels met ontbijt. Doet authentieke steden en de Etna aan.

Bekijken
Rondreis Zuid-Italië & Sicilië vanuit Napels

Rondreis Zuid-Italië & Sicilië vanuit Napels

15-daagse groepsreis met bezoek aan Napels, Pompeii, de Amalfikust, Taormina, Palermo, Selinunte en Piazza Armerina.

Bekijken

Vliegen naar Sicilië

De snelste manier om in Sicilië te komen, is met het vliegtuig. Sicilië heeft vier internationale luchthavens: Palermo (westen), Catania (oosten), Trapani (westen) en Comiso (zuiden). Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Catania en Palermo, vanaf Eindhoven naar Catania en Trapani en vanaf Düsseldorf-Weeze naar Palermo. Een vlucht duurt gemiddeld drie tot vier uur. Bekijk en vergelijk de prijzen op Cheaptickets.nl.

Met de auto naar Sicilië – hoe kom je er?

Je kunt Sicilië ook met de auto bereiken, wel is een oversteek met de veerboot noodzakelijk. Een gemiddelde autorit naar Sicilie duurt 26 uur en de kortste route gaat via Zwitserland: Keulen – Bazel – Luzern – Gotthardtunnel – Belinzona – Chiasso/Como – MilaanBolognaFlorenceRomeNapels – Salerno – Cosenza – veerboot van Villa San Giovanni naar Messina – Taormina – Sicilië.

LEES OOK: 10 gave accommodatie tips voor Sicilië!

Weer & klimaat

Sicilië heeft een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. Op de hoogvlaktes van vulkaan Etna sneeuwt het in de winter. In de zomer is het gemiddeld 30 graden Celsius en in de winter gemiddeld 13 graden. In de herfst en winter heb je wel regelmatig kans op een bui. Ook de woestijnwind de Sirocco speelt soms ook een vervelende rol, waardoor het weer op Sicilië kan omslaan. Deze wind neemt vooral in maart en november hete, droge lucht en stof mee vanuit Noord-Afrika.

Sicilië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Sicilië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

34 Sicilië reiservaringen en tips

  • Jolanda VA op 09-05-2021

    “Sicilië tips Favara”

    Wat ook echt een aanrader is op sicilië is de plaats Favara http://www.farmculturalpark.com mooie kunstwerken op de muren. En daarna gelijk een excusie inplannen met Annalisa Pompeo zie instagram http://www.instagram.com/gosicily_cook_eat_explore/ Wij hebben een dagtour gedaan met haar, echt super.

  • Leonie de Groot op 21-01-2021

    “Prachtig eiland!”

    Zowel de steden als de natuur zijn prachtig in Sicilie. Het drukke Palermo, met de rijke geschiedenis, mooie gebouwen en heerlijk eten. In deze stad kun je als foodie echt volop genieten. Ga ook zeker naar Trapani, vanuit daar kun je naar het prachtige Favignana (huur vooral een fiets!) en naar het Middeleeuwse, bijna on-Italiaanse Erice. Beiden echt de moeite waard.
    Vanuit de mooie stad Catania kun je heel veel kanten op. Beklim de Etna, ga een dag naar Taormina of Syracuse (beiden de moeite waard) of geniet op het zandstrand of een van de vele lido's langs de kust van Sicilie.

  • Brigitte Maene op 27-01-2020

    “Favignana Sicilië”

    Al vele jaren Sicilië bezocht, maar wat zeker de moeite is de Egadische eilanden. Namelijk Favignana met de geschiedenis van de matanza, Levanzo en het mooie Marettimo waar je eventjes terug in de tijd gaat. Ook Ustica is een bezoekje waard en als je eventjes echt weg wil is Alicudi een aanrader, te combineren met de Stromboli de Eolische eilanden.

  • J. op 16-05-2019

    “Sicilië”

    Sicilië is een perfect eiland voor een kleine roadtrip. De route langs de kust van Catania naar Palermo is super mooi! Een auto huren op Sicilië is goed te doen en de wegen zijn goed begaanbaar, alleen in de steden kan het erg druk zijn op de weg. Wij hebben tijdens onze vakantie ook de Etna beklommen en dat was een hele gave ervaring! Lopend is het goed te doen maar je kan er ook voor kiezen om met een jeep omhoog te gaan.

  • Marthe Joosten op 02-05-2019

    “Heet, maar mooiste streek in Italië”

    Sicilië is prachtig. Let op: in de zomer is het gruwelijk heet. Syracuse en Agrigento bezoek je voor de oude Griekse en Romeinse ruïnes, prachtig bewaard gebleven. In Palermo vond ik vooral het kapucijner klooster heel gaaf om te zien. In de kelder van dit klooster staan en liggen honderden gemummificeerde, gedroogde monniken lijken tentoongesteld. Luguber, maar indrukwekkend.
    Ga ook zeker de Etna op. Let wel: zelfs in de zomer kan het bewolkt zijn, en dus weinig van het uitzicht overlaten. Als je helemaal naar de bovenste krater wilt gaan, moet je met een tour mee, helaas.
    Ga ook naar Taormina en haar prachtige theater, met uitzicht op de beroemde vulkaan.

  • Rianne op 01-05-2019

    “Zoutvlaktes bij Marsala”

    Roze water, omdat er zout gewonnen wordt uit zeewater. Leuk om een middagje naar toe te gaan. Je ziet molens en de zoutvlaktes én je kan er tussendoor lopen. Een stukje Italië dat ik nog niet eerder had gezien.

  • Joke Vos op 18-04-2019

    “Super mooi eiland”

    Wij waren maar 5 dagen op Sicilië , dat is eigenlijk te weinig. We hadden een hotel in Palermo vlak bij de grote markt. Wat een bezienswaardigheid is dat! Wel opletten dat je niet opgelicht of bestolen wordt. We zijn ook een dag met de bus naar Catania geweest. Mooie rit over het eiland en mooie stad met op de achtergrond de Etna. Helaas geen tijd om daar naar toe te gaan

  • dinuccia op 13-04-2019

    “Siracusa”

    Ortigia, het oude centrum van Siracusa, hier kun je heerlijk rond struinen door de smalle straatjes met kleien balkons aan de gevels.
    Er is ook een prachtig plein "Piazza Duomo" waar je ook de kathedraal van Siracusa kunt vinden.
    Waar de oude zuilen uit de tijd van de tempel van Athene nog overeind staan.
    Verder kun je ook opgravingen bezoeken in het archeologisch park.
    en natuurlijk kun je hier in een van de vele barretjes genieten van een espressomet een canolli ( natuurlijk staand aan de bar)

  • . op 09-04-2019

    “Enorm veelzijdig”

    Sicilie is zo'n mooie bestemming voor als je er eens lekker één of twee weken tussenuit wil en een veelzijdige vakantie in Europa wil beleven. Je kan de vulkaan de Etna op, met een boottour rond de actieve Stromboli varen die lava spuwt, snorkelen in de kraakheldere zeeën en de mooie geschiedenis van Italie bewonderen, bijvoorbeeld in Taormina of Syracuse. Het is allemaal even mooi!

  • Jelle op 09-04-2019

    “Nooit meer weg willen”

    De planning was om 2 weken te blijven en dan de overige 2 weken rustig terug door Italie. Maar we zijn de volle 4 weken gebleven, wat een heerlijk eiland. Waarom, we hebben werkelijk geen idee. Het is niet 1 specifiek ding. Uiteraard: het eten is er super lekker (fan van de italiaanse keuken). Vooral aan de kust. De mensen: de mensen op sicilie lijken nog gastvrijer en aardiger te zijn dan in de rest van Italie. De Etna is natuurlijk een pluspunt. Maar uiteindelijk is het gewoon Sicilie als geheel. Geniet, neem de tijd en laat het over je heen komen. Dan heb je de beste tijd.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Sicilië reiservaring en tips!

Ben jij in Sicilië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief