Introductie: waar staat Sardinië om bekend?
Sardinië is na Sicilië het grootste eiland qua oppervlakte in de Middellandse Zee. De kustlijn is ruim 1.800 kilometer lang en heeft talloze baaitjes, langgerekte witte zandstranden en mooie rotsformaties. De eilandarchipel La Maddalena voor de noordkust van Sardinië wordt ook wel ‘de Caraïben van Europa’ genoemd, zo blauw is de zee er. Maar ook de stranden aan de noordoostkust rond Orosei zijn befaamd mooi. Het binnenland wordt gekenmerkt door laaggebergte en heuvelachtig grasland bedekt met wilde tijm, rozemarijn, dwergeiken en cactusvijgen. Door de eeuwen heen is het eiland in handen geweest van vele zeevarende volkeren. Sardinië heeft daardoor een geheel eigen cultuur en keuken.
Die keuken vormt een mengeling van Italiaanse, Spaanse, Noord-Afrikaanse en Oosterse invloeden. Typische Sardijnse streekgerechten zijn porceddu (big aan het spit) en pane carasau: knapperig, dun brood met een beetje olijfolie. De taal die er wordt gesproken, het Sardisch, wordt beschouwd als een Italiaanse taal, maar is voor Italianen van het vasteland onverstaanbaar.
Ook de ‘Nuraghi’ uit de bronstijd zijn kenmerkend voor Sardinië: kegelvormige torens (in alle soorten en maten) gemaakt van grote, opgestapelde blokken steen die zonder cement zijn geconstrueerd.
Hoe lang is het vliegen?
Vanaf Amsterdam bedraagt de vliegtijd naar Sardinië zo’n 2 uur en 20 minuten. Het is ook mogelijk om te vertrekken vanaf Düsseldorf of Brussel.
Wat is de beste reistijd?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je reisdoel. Kom je naar Sardinië toe voor een zonvakantie? Dan zijn de zwoele zomermaanden een prima keuze, al vinden wij juni en september fijner als dat kan. In juli en augustus schommelen de temperaturen rond de 30 graden, al wordt dat de laatste jaren steeds warmer. Houd er wel rekening mee dat in augustus ook veel Italianen van het vasteland naar Sardinië afreizen.
Kom je vooral naar dit Italiaanse eiland toe om op ontdekking te gaan? Dan zijn de maanden mei, juni en september geschikter, tot aan de eerste helft van oktober. De temperatuur liggen dan tussen de 20 en 25 graden. In mei en september valt wel meer neerslag dan in de maand juni.
Is Sardinië duur?
Sardinië heeft de reputatie een duur eiland te zijn, maar dit is grotendeels onterecht. Ja, er zijn wat ‘mondaine‘ bestemmingen op het eiland met navenante prijzen. Dit concentreert zich echter vooral aan de noordoostkust: de zogenaamde Costa Smeralda, ‘het Sardinië van de jetset’.
Vooral in plaatsjes als Porto Cervo betaal je flink voor je koffie en eten en vind je vestigingen van Versace, Prada en Gucci. Maar in de overgrote rest van het eiland zijn prijzen niet anders dan in de rest van Italië en vaak zelfs iets lager dan in Nederland.
Wat is Sardinië’s mooiste deel?
Hoewel elk deel van Sardinië een eigen charme heeft, vinden velen de Costa Smeralda het mooist. Het wordt in de volksmond dan ook wel de ‘Goudkust van Sardinië’ genoemd. Aan de Costa Smeralda – de 55 kilometer lange ‘gouden’ kuststrook in het noordoosten van het eiland – vind je enkele van de fraaiste stranden en baaien in Europa.
Ook de fabelachtige La Maddalena Archipel bezoek je vanuit hier. Goedkoop is het hier niet, dus we raden aan om elders op het eiland te verblijven. Bijvoorbeeld in of rond Orosei, een stuk lager aan de oostkust, waar de stranden mínstens zo mooi zijn maar je goedkopere accommodaties vindt. Qua stadjes raden we Bosa (met zijn kleurrijke huizen aan een rivier), Alghero (ook wel ‘klein Barcelona’ genoemd om zijn Catalaanse invloeden) en in het binnenland Orgosolo (beroemd om zijn muurschilderingen) aan.
Is Sardinië écht zo mooi? Ervaringen van Nederlandse bezoekers!
De populariteit van Sardinië als vakantiebestemming is de laatste jaren flink toegenomen. Dat heeft mede te maken met de ‘Instagram’-geschikte plaatjes van azuurblauwe baaien die je er kunt maken. Vooral de noord(oost)kust is zéér fotogeniek en inmiddels ook geliefd bij de jetset. Maar Sardinië heeft meer kanten en écht massatoerisme vind je er sowieso niet.
Op onze Facebookpagina Verslaafd aan Italië zijn de ervaringen met Sardinië positief. Een greep uit de vele recente Sardinië ervaringen en tips:
“Ik ben zelf al 5x op Sardinië geweest. Mijn roots liggen daar. Zoek je mooie kust? Ga dan voor de Golf van Orosei, aan de oostkust. Prachtige witte stranden, je waant je in de Caraïben. Vanuit Orosei bezoek je Orgosolo. Dit leuke, knusse bergplaatsje staat bekend om de muurschilderingen met politiek getinte teksten.
Leuk om te bezoeken in het noordwesten: Giara di Gesturi, in de buurt van Oristano. Hier kun je op t plateau fietsen door een natuurgebied en kom je kuddes wilde paarden, schapen, geiten etc tegen.
Alghero is in het westen een leuke plaats voor 1 a 2 dagen. In het noorden: maak vanuit Baja de Sardinia of Palau een boottocht langs de mooiste baaitjes van La Maddalena en Caprera, met lunch aan boord boeken.
Gezellige (toeristische) kustplaatsen in het noord-oosten zijn ook Calletta en San Teodoro. In ‘t zuiden mag je Cagliari niet overslaan. Proef verder zeker de lokale likeur Mirto eens en de kaas Casu Marzo. Geniet van La Dolce Vita!”
– Gavino Tirotto
“La Maddalena Archipel in het noordoosten van Sardinië. Vanaf Palau met de boot is het ongeveer 20 minuten. Echt een paradijs! Witte stranden, prachtige baaien. Lieve mensen, heerlijk eten, etc. En vooral niet overvol met toeristen”
– Christel de Vreij
“Sardinië is prachtig! En biedt echt meer dan mooie stranden alleen. Bijvoorbeeld Bosa met zijn gekleurde huizen. Alghero met zijn verdedigingswerken. Santa Theresa di Gallura met prachtig uitzicht. Porto Pollo met de surfers en kitesurfers. Cannigione: leuke winkeltjes en markt. Het eilandje La Tavolara, met bezoek aan de “koning”. Natuurlijk La Maddalena, het paradijs, prachtig! Cagliari is een echte grote, maar leuke stad”
– Brenda van den Broeke
“Wij komen al jaren op Sardinië en hebben ons hart er verloren. We hebben erg veel gezien en bezocht. Afgelopen zomer hebben we voor het eerst zelf een boot gehuurd in Cala Gonone en zijn we langs Golfo di Orosei gevaren. Springen van de befaamde rots op Cala Mariolu en zwemmen in de Piscine di Venere is ‘fantastico’!”
– Marjolijn Kamphuis-de Boer
“Ben vaak op Sardinië geweest… alleen maar pracht en praal! Onderschat zeker ook de westkust niet. Huur een auto en ga vanuit Alghero naar Bosa, neem de weg langs de kust. Je kijkt je ogen uit! Bekijk aan de westkant sowieso Arutas beach, maar bezoek ook vissersdorpje Stintino in het noordwestelijke puntje, natuurlijk Orosei aan de oostkust … Sardinië is een pareltje!”
– Chantal De Bont Kampers
“Sardinië is leuk, maar dan vooral Oost, West, midden en natuurlijk het noorden. Het zuiden vonden wij minder mooi.”
– Els Wyns
Sardinië in 2024/2025: wat is leuk, wat is nieuw?
Het toerisme op Sardinië is volop in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor dit artikel dat we proberen zo actueel mogelijk te houden. Daarom zetten we elk jaar de belangrijkste veranderingen op een rijtje. Ook geven we een overzicht van de leukste activiteiten die er op het Italiaanse eiland te beleven zijn. Ook van plan om in 2024 of 2025 naar Sardinië toe te gaan? Lees dan gauw verder!
Leuke festivals en evenementen:
- Sagra di San Efisio: traditioneel festival met een kleurrijke parade in Cagliari (1 t/m 4 mei 2025).
- Festa di San Simplicio: festival met parades, dichtkunst, traditionele liederen en vuurwerk (mei 2025 in Olbia).
- Rally Italia Sardegna: Italiaanse ronde van de Wereld Kampioenschappen Rally rijden in Alghero (5 t/m 8 juni 2025).
- Focs de Sant Joan: evenement om het begin van de zomer te vieren op St. Giovanni beach in Alghero (rond 21 juni 2025).
- Sagra del Redentore: festival met religieuze en folkloristische elementen op de laatste zondag van augustus in Nuoro.
- Sant Miquel Alghero: festival met spelletjes, muziek en veel activiteiten in Alghero (29 september 2024).
Bijzondere feestdagen: Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag, 25 april) en L’assunzione di Maria (Maria Hemelvaart, 15 augustus, grootste viering in Orgósolo).
Sardinië is een hele diverse bestemming en zowel sunseekers, cultuurliefhebbers, natuurfanaten als actievelingen kunnen zich er uitstekend vermaken. Dit is ook te maken aan het soort reizen dat naar Sardinië wordt aangeboden: van luxe all inclusive vakanties tot wandelreizen en alles daar tussenin. Benieuwd naar het complete Sardinië aanbod? Klik hieronder op ‘Bekijk aanbieders Sardinië’.
Sardinië vakantie boeken – de beste aanbieders & websites!
Een vakantie naar Sardinië boeken? We hebben een compleet overzicht gemaakt van de beste reisorganisaties en -websites voor het boeken van een (betrouwbare) Sardinië vakantie.
Bekijk aanbieders Sardinië
Een reistrend die vanuit Toscane is komen overwaaien, is het verblijven in agriturismi. Dit zijn vaak authentieke boerderijen – die nog steeds in werking zijn – met een rustige ligging in de natuur. Ook bij ‘de boer’ verblijven op Sardinië? Onder meer Eliza was here, Tritt en Natuurhuisje.nl bieden agriturismo aan op Sardinië. Een uitkomst voor stellen, gezinnen en groepen die zoeken naar een bijzondere ervaring.
Mocht je trouwens niet naar Sardinië willen vliegen; het eiland is ook met de auto te bereiken. Naast een groot aantal hotel- en appartementencomplexen zijn er op het Italiaanse eiland ook enkele campings te vinden. Met name Allcamps heeft leuke campings in het aanbod zitten, waarvan de meeste direct aan zee liggen!
Wil je nog veel meer weten over het eiland Sardinië? Lees dan hieronder verder voor álle highlights, bezienswaardigheden én onze verblijftips!
De mooiste stranden, baaien en kustplaatsen van Sardinië
Aan de Sardijnse kustlijn van ruim 1.800 kilometer bevinden zich tal van schitterende stranden en sfeervolle kustplaatsen. Hier een keuze uit maken is best lastig; er is zoveel om uit te kiezen! Daarom hebben we de absolute must visits voor je op een rijtje gezet. Op sommige plekken waan je je haast op de Malediven!
Stranden & kustplaatsen noordkust Sardinië
De internationale jetset viert vakantie aan de paradijselijke Costa Smeralda. Deze 55 kilometer lange ‘Smaragdkust’ staat bekend om paradijselijke stranden en sjieke toeristenstadjes. De kust werd ontwikkeld tot luxe toeristengebied door prins Karim Aga Khan IV.
- Aan de Costa ligt het schitterende eilandje Caprera dat deel uitmaakt van de La Maddalena archipel. Dit is een eilandenarchipel van zeven hoofdeilanden en ruim 55 onbewoonde, kleine eilandjes. De archipel bestaat uit verzonken bergketens met verstopte baaitjes, lege witte zandstranden tussen granieten rotsen en het helderste zeewater waar dolfijnen in zwemmen! Boottochten naar de archipel kunnen geboekt worden via GetYouGuide.
De boten die de La Maddalena archipel aandoen vertrekken vanuit het dorp Palau en jetset-havenstad Porto Cervo. Het kleine Palau wordt ook wel de ‘Poort naar de Malediven’ genoemd, ondanks dat het meer te bieden heeft dan de veerboot naar La Maddalena alleen. In het gezellige centrum bevindt zich een leuke winkelstraat en het barst er van de goede restaurants.
Op vrijdag is er ook een markt. Daarnaast kun je vanuit Palau de Trenino Verde nemen; een trein die je dwars door de dichte begroeiing naar Sassari brengt.
Spiaggia della Pelosa is een van de mooiste stranden op Sardinië. Je waant je hier haast op de Seychellen. Het water is er ondiep en kristalhelder, het zand schitterend wit. Sommige toeristen bestempelen het zelfs als het mooiste strand van Europa! Ook is het een geschikt strand voor gezinnen. Vanaf Spiaggia della Pelosa heb je een schilderachtig uitzicht op de eilanden Piana en Asinara. Ook de Asinara kliffen tekenen de horizon.
Van plan om aan de noordkust van Sardinië verblijven? Dan is Alghero een goede keuze. Dit is de meest geliefde toeristische uitvalsbasis aan deze zijde van het eiland. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan accommodaties.
Verblijftips Sardinië: 3x all inclusive hotels
LEES OOK: All inclusive Sardinië: 5x de beste all-in resorts & hotels op Sardinië
Stranden & kustplaatsen oostkust Sardinië
- Ook de Golf van Orosei heeft de fraaiste ongerepte stranden en een betoverende kustlijn met zeegrotten en hoge kalkstenen kliffen. Onder meer de stadjes Siniscola, Orosei en Cala Gonone vormen ideale uitvalsbasissen. In de havens kun je een boot huren om de magnifieke stranden en baaien te ontdekken.
- Het verscholen, meest fotogenieke strand aan de oostkust van Sardinië is Cala Goloritzé, een stukje zuidelijker nog van Orosei en Cala Gonone en gelegen in een baai vol spectaculaire rotsformaties. Dit strand is enkel bereikbaar per boot (vanuit de zuidelijker stadjes Arbatax en Santa Maria Navarrese) of te voet.
- Tussen de groene kliffen en het helderblauwe water ligt ook het witte zand van Cala Luna. Tip: ga hier snorkelen of duiken! Vlakbij liggen ook de Bue Marino grotten vol stalactieten, stalagmieten en rotstekeningen.
- Andere mooie stranden van de Golf van Orosei zijn: Cala Sisine, Cala Biriola en Cala Mariolu. Huur zeker een paar dagen aan een auto om van strand naar strand te hoppen!
Zuidkant Sardinië: minder bezocht, zeker de moeite waard!
De zuidkust van Sardinië wordt wat minder bezocht, maar biedt ook meerdere prachtige stranden (iets uitgestrekter dan die in het noorden en oosten). De enorme stranden van Villasimius in het zuidoosten van Sardinië wordt aan drie kanten omringd door zee en in het noorden begrensd door dichte bossen en hoge bergtoppen!
Het stadje zelf is een voormalig vissersdorp begrensd door dichte bossen en hoge bergtoppen met centraal een sfeervol plein en straten vol kleurrijke huizen en leuke restaurants. Het hele gebied rond Villasimius, met naast mooie lange zandstranden ook verborgen kreekjes, rotskliffen en kleine eilandjes, behoort tot een beschermde natuurgebied: Area Marina Protetta.
Aan de zuidwestkust ligt ook nog Cala Domestica, een schitterende grote baai met een zandstrand dat omringd wordt door fascinerende rotsformaties. Vanaf de oude toren – Torre Spagnola – heb je een prachtig uitzicht over de baai.
De leukste steden en mooiste dorpen op Sardinië
Sardinië is verdeeld in acht provincies: Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio-Campidano, Oristano, Sassari, Nuoro, Olbia-Tempio en Ogliastra. Iedere provincie heeft fotogenieke dorpjes en steden met ieder zijn eigen culturele bezienswaardigheden en geschiedenis. De mooiste zijn als volgt.
LEES OOK: 10 gave accommodatie tips voor Sardinië!
Mooie plaatsen in het noorden van Sardinië
Bovenop een vulkanische rots ligt het middeleeuwse stadje Castelsardo. Het fotogenieke stadje staat bekend als centrum voor handwerk, weefkunst en traditionele ambacht. Je vindt hier veel winkeltjes met tapijten, keramiek en souvenirs van bijvoorbeeld suiker. Net buiten de stad ligt de opmerkelijke ‘la Roccia dell’Elefante’: de Olifantenrots.
De pittoreske oude stad Alghero ligt tussen de zee (met sublieme stranden) en mooi groen binnenland. Het is een van de meest ideale uitvalsbasissen voor het ontdekken van de noordkust. Het stadje bestaat uit smalle steegjes en pleintjes vol terrasjes, winkels, restaurants en barretjes. De stad is omsloten door een mooi bewaarde vestingmuur, kathedralen en veel uitkijktorens die stammen uit de tijd van de overheersing van de Catalanen. Lees meer over Alghero.
Olbia is een levendige, middelgrote stad aan de noordoostkust van Sardinië. Het vormt de toegangspoort tot de beroemde Costa Smeralda en heeft een historisch centrum, een leuke haven en een boulevard met genoeg winkels en restaurants. In de omgeving bevinden zich tal van mooie stranden en ook de mogelijkheden voor excursies en dagtrips is groot. Lees meer over Olbia.
Steden en dorpjes in centraal Sardinië
- Barumini is vooral bekend om de archeologische opgravingen ‘Su Nuraxi’: de Sardijnse naam voor de Nuraghi. De torens zijn in 1.800 voor Christus gebouwd door de Nuraghen, een volk waar bijna niets over bekend is. Su Nuraxi di Barumini is het meest complete en mooiste voorbeeld van deze vorm van prehistorische architectuur. In 1997 zijn deze Nuraghi toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
- Het fotogenieke vissersdorpje Bosa ligt aan de monding van de rivier de Tirso. Het dorpje, dat tussen de wijngaarden en olijfbomen in ligt, bestaat uit vrolijk gekleurde huisjes met een wirwar van nauwe steegjes en trappetjes. Er staan historische gebouwen die prachtig gedecoreerd zijn met onder andere marmer, rood trachiet, fresco’s en schilderingen.
- Het dorp Orgosolo is fascinerend gelegen op een bergtop van het Gennargentu gebergte. Het dorpje staat bekend om de talrijke muurschilderingen die worden aangebracht door de lokale bevolking. Er zijn er in totaal meer dan honderd terug te vinden op muren, gebouwen en winkelgevels. Sommige dateren zelfs uit 1960! Raak ze trouwens niet aan om aantasting te voorkomen!
- Het authentieke stadje Nuoro staat bekend om haar schitterende, landinwaartse ligging aan de voet van de Monte Ortobene. Hier kun je alles leren over de trotse Sardijnse cultuur met oude tradities en gebruiken. Nuoro wordt ook wel aangeduid als ‘het hart van Sardinië’.
LEES OOK: De mooiste en leukste stadjes van Sardinië
Steden en dorpjes in het zuiden
De havenstad Cagliari is de hoofdstad van Sardinië. De stad met Noord-Afrikaanse uitstraling heeft veel historische culturele bezienswaardigheden, waaronder overblijfselen van Feniciërs, Romeinen en Cartaghen. Je kunt je met het treintje ‘Il Treno Turistico’ overal naartoe laten brengen. Aan de oostkant van de stad bevinden zich de witte zandstranden met een legio aan watersportmogelijkheden.
Meer bezienswaardigheden & highlights
Naast de betoverende dorpen, steden, kustplaatsen en stranden heeft dit Italiaanse eiland nóg meer bezienswaardigheden. Hier enkele van de belangrijkste die je niet mag missen.
- Op de 110 meter hoge kalksteenklip van Capo Caccia liggen de druipsteengrotten Grotta di Nettuno, één meter boven zeeniveau. De grotten zijn alleen bij rustige zee te bezichtigen en zijn bereikbaar per boot of via de steile trap langs de klif.
- De prachtig, ongerepte landtong Sinis in de Golf van Orosei wordt omgeven door zoutmeren. De zoutmeren zijn geliefd bij o.a. flamingo’s! Aan de rand van het schiereiland staan enkele oude vissershuisjes van riet en hout.
- De Coddu Vecchiu is één van de meest complete reuzengraven uit de prehistorie. In elke graftombe was plaats voor meerdere graven. Daarom worden ze reuzengraven, Tombe dei Giganti, genoemd.
Verblijftips: 3x kleinschalige accommodaties
Nog meer Sardinië tips
Er is genoeg te doen op Sardinië, voor jong en oud! Wij hebben nog enkele extra tip voor Sardinië voor je op een rijtje gezet:
- Sardinië heeft meerdere waterparken die leuk zijn voor gezinnen met kinderen: Water Paradise, BluFan en Aquadream! Vol glijbanen, zwembaden en peuterbadjes.
- Proef de Sardinische keuken met streekgerechten als ‘porceddu’ (big aan het spit) en ‘pane carasau’ (knapperig, dun brood met een beetje olijfolie).
- In Bosa vindt de eerste zondag in augustus het ‘Festa dei Pescatori’ plaats. Het vissersfeest ter ere van de beschermheilige Madonna del Mare. Traditionele vissersboten varen in een optocht over de rivier.
LEES OOK: 10 gave accommodatie tips voor Sardinië!
Reizen naar Sardinië: hoe kom je er?
Je kunt op meerdere manieren Sardinië bereiken. De snelste manier om op Sardinië te komen, is met het vliegtuig. Sardinië heeft drie internationale luchthavens: Alghero, Cagliari en Olbia. Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Cagliari en Olbia. Ook vanuit België en Duitsland gaan er vluchten naar de genoemde vliegvelden. Bekijk en vergelijk ticketprijzen op Cheaptickets.nl.
Met de auto naar Sardinië: kan dat?
Met de auto naar Sardinië: het is mogelijk, maar kost wel wat moeite. Een autorit, inclusief de oversteek met een veerboot, naar Sardinië duurt gemiddeld 24 uur. De kortste route gaat via Zwitserland: Keulen – Bazel – Luzern – Gotthard tunnel – Bellinzona – Chiasso/Como – Milaan – La Spezia – Livorno – veerboot van Livorno naar Olbia – Nuoro – Sardinië.
Weer & klimaat op Sardinië
Sardinië heeft een subtropisch en mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. In de zomer is het overdag gemiddeld 27 graden Celsius en in de winter gemiddeld 14 graden. Het weer op Sardinië is het hele jaar aangenaam, maar een winterzonbestemming is het niet. In de bergen kan zelfs sneeuw vallen.
In het voor- en najaar ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 14 en 20 graden. Er waait op Sardinië ook altijd een koele zeewind, iets wat met name in het hoogseizoen erg prettig is.
Sardinië vakantie boeken – de beste aanbieders & websites!
Een vakantie naar Sardinië boeken? We hebben een compleet overzicht gemaakt van de beste reisorganisaties en -websites voor het boeken van een (betrouwbare) Sardinië vakantie.
Bekijk aanbieders Sardinië
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!