San José (hoofdstad Costa Rica): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

San José (hoofdstad Costa Rica): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

San José is de hoofdstad van Costa Rica. Een levendige plek om te acclimatiseren met een kop Costa Ricaanse koffie. Vanuit hier vertrekken bussen en vliegtuigjes naar álle highlights van prachtig Costa Rica.

Door , laatst bijgewerkt op 17 mei 2022
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Stadscentrum van San José
 2. Musea en markten
 3. Vliegen naar San José
 4. Beste reistijd San José
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat San José om bekend?

San José is pas sinds het begin van de 19e eeuw de hoofdstad van Costa Rica, hiervoor was dit Cartago. San José was de derde stad ter wereld waar elektrisch licht werd aangelegd en ook één van de eerste steden waar een telefoonnetwerk kwam. San José is een redelijk moderne stad met veel nieuwbouw. Het inter-Amerikaanse hof van de rechten van de mens staat in San José.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Stadscentrum van San José

In het centrum wonen niet veel mensen, maar er werken er des te meer. Er is veel hoogbouw, maar je ziet er zeker ook veel koloniale gebouwen. San José is een chaotische, redelijk moderne stad.

 • Het is makkelijk om vanuit San José naar andere plaatsen te reizen, maar de stad zelf is niet echt een hoogtepunt van het land.
 • Er zijn een paar theaters die wel een bezoek waard zijn. De bekendste is het oude Nationale Theater van Costa Rica, waar nog steeds voorstellingen plaatsvinden.
 • Belangrijkste levensader van het centrum is de grote Avenida Central, waar je de meeste winkels en restaurants vindt.
Avenida Central in San José

Winkelstraat Avenida Central in San José.

Wat zijn de bezienswaardigheden van San José?

Er zijn meerdere musea, veel parken en typisch Latijns-Amerikaanse pleinen in het centrum van San José. Het goudmuseum is populair, evenals het Jademuseum dat op de 11e verdieping van een gebouw zit. Naast een prachtig uitzicht over de stad, heeft dit museum meerdere verdiepingen waar voorwerpen van Jade tentoongesteld worden.

 • De Mercado Central is de grootste markt in San José, waar allerlei typische en alledaagse producten worden verkocht. Het is misschien wel de populairste attractie met zo’n 10.000 bezoekers per dag.
 • Er zijn trouwens meerdere markten te vinden in de hoofdstad, waaronder ook een aantal typisch toeristische marktjes waar je sowieso áltijd moet afdingen bij het kopen van een souvenir!
Mercado Central markt in San José

Buitenkant van de Mercado Central markt.

Koffieplantages

Tijdens de rit van het vliegveld naar het centrum van San José rijd je langs een aantal koffieplantages. De koffie was vroeger al een belangrijk exportproduct en nog steeds speelt het een belangrijke rol in het Costa Ricaanse leven. Behalve voor de export, wordt de koffie ook veel door de locals gedronken. Bij San José zijn er verschillende mogelijkheden om plantages te bezoeken en koffiesoorten te proeven. Op de grote Mercado Central ruik je de koffiebonen die er verkocht worden al van ver.

Vliegen naar San José – hoe kom je er?

Vanaf Nederland gaan alleen vluchten met overstap naar San José. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf zo’n €500 à €600 voor een retourtje. De overstappen zijn vaak in Amerika en de totale reis duurt dan minimaal 16 uur.

 • Rondreizen Costa Rica starten en eindigen vaak in San José. Het is namelijk de best bereikbare én voordeligste bestemming om naartoe te vliegen vanaf Amsterdam.
 • Costa Rica is eenvoudig te combineren met andere landen in Midden-Amerika. Reis over land door naar Nicaragua of Panama of pak het vliegtuig naar Guatemala.

Beste reistijd San José

Tijdens de Nederlandse zomer is het regenseizoen in Costa Rica en kan er veel regen vallen, zeker in San José. Het is in San José altijd iets frisser dan op veel andere plekken in het land. Rond november tot april is de beste reistijd.

Costa Rica reis boeken – onze tips!

Top-5 Costa Rica reisaanbieders
 1. TUI – diverse rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

20 San José reiservaringen en tips

 • Jacob Riemersma op 05-05-2019

  “Snel door!”

  Als je naar Costa Rica gaat ga er niet heen voor San José. Zodra je aankomt wegwezen! het is een lelijke stad met weinig sfeer en je kunt er weinig beleven. Wanneer je gedwongen wordt om er een dag te besteden dan is de San José Central Market leuk om te bezoeken, en wij vonden het National Museum of Costa Rica ook een leuke manier om je reis mee te starten, je kunt hier informatie vinden over het land en zijn historie. Het openbaar vervoer is in San José goed geregeld en je kunt makkelijk met de bus vanuit het vliegveld naar de stad komen, dit kost maar 1 euro. Wij verbleven in Selina San José wat een prima en gezellig hostel is, dit is wel een aanrader!

 • Anne Boon op 04-05-2019

  “Lelijke stad in een prachtig land”

  Costa Rica is echt een prachtig land, maar San José is een drukke en vieze stad. Wanneer wij dezelfde reis mochten overdoen, zouden wij San José overslaan en meer tijd hebben doorgebracht in de magnifieke natuur.

 • Japke Doodeman op 26-04-2019

  “stop over”

  Ben hier een nachtje blijven slapen om een vlucht te nemen. Voor zover ik het kan beoordelen is het openbaar vervoer goed geregeld en de mensen spreken heel goed engels.
  In de buurt waar ik sliep waren genoeg eetgelegenheden te vinden en de slaapplek heb ik via airbnb gevonden.

 • Jolien Oomens op 15-04-2019

  “Liever overslaan”

  Nee hier zijn we geen fan van. Een grote stad, die niet heel veilig aanvoelt. We sliepen in een soort homestay. Alle huizen hebben tralies en hekken etc en er waren niet veel mensen op straat in de buurt waar wij sliepen. Er waren wel veel restaurantjes, waar we erg lekker gegeten hebben. We zijn zsm weer doorgereisd.

 • Jeroen Osinga op 10-04-2019

  “Veel minder erg dan mensen zeggen”

  San José vond ik echt niet zo erg als sommige mensen beweren. Oké, het is geen mooie stad met veel culturele hoogtepunten en een oud, koloniaal centrum, maar de hoofdstad van Costa Rica is wel degelijk een bezoek van een dag (of twee) waard.

  Het klimaat in de stad vond ik erg fijn toen ik er was: een beetje fris, een lekker windje en behoorlijk zonnig. Loop een rondje door de winkelstraten, over de Plaza de la Cultura, langs de kathedraal, de Parque España, de lokale markt, rust even uit op een bankje net zoals de ticos doen en geniet van het relaxte, maar toch hoofdstedelijke leven op straat. Waarschijnlijk vinden veel mensen San José stom omdat ze net uit de groene vulkaanlandschappen in de omgeving komen, maar de provinciale sfeer van San José vond ik juist heel erg fijn.

  San José ligt ook gunstig om de nabijgelegen Valle de Orosi te bezoeken, een mooie, groene vallei met de mooiste kerkarchitectuur van het land: een witgepleisterd kerkje met een houten interieur (in Orosi) en een schitterende kerkruïne in the middle of nowhere (in Ujarrás).

  Mocht je nou echt geen zin hebben in San José en wel een hostel of hotel nodig hebben in de nabijheid van het vliegveld, raad ik je aan om naar Alajuela te gaan. Dit stadje naast het vliegveld (de tweede stad van Costa Rica, maar het doet heel klein aan) heeft een mooi plein waar een goede sfeer hangt en is goed (en goedkoop) te bereiken vanaf het vliegveld. Het Museo Juan Santamaría aan het plein is een redelijk oké museum over een interessante periode in de Midden-Amerikaanse geschiedenis (de oorlogen tegen William Waulker, met name in Nicaragua). Dit museum vond ik overigens wel naargeestig positief over de Costa Ricaanse strijdkrachten, terwijl de Nicaraguanen worden weggezet als passieve slachtoffers: irritant maar te verwachten in een land waar de op zich gastvrije bevolking elke gelegenheid aangrijpt om Nicaraguanen de grond in te trappen en zichzelf op een voetstuk te plaatsen. • Jorien de Vries op 08-04-2019

  “Niet echt bijzonder”

  San Jose helemaal aan het einde van de reis voor 1 dag bezocht, samen met een gids een rondje door de stad gemaakt. Na weken in de natuur was dit lichtelijke cultuurschock. Waar ik de mensen in costa Rica heel aardig en vriendelijk heb ervaren, was dit in San Jose voornamelijk "ola chica" en werd je aangestaard. Aantal gebouwen waren leuk om te bekijken, evenals de markt en hebben wat souvenirs ingeslagen, maar verder zou ik de tijd in costa Rica ergens anders besteden. Een trip maken naar Cartago en de Irazu Vulkaan heb ik wel als positief ervaren en zijn goed te doen vanuit San Jose. De kraakhelder blauwe krater van vulkaan is indrukwekkend en het verhaal over het mariabeeldje bij de kathedraal van Cartago is bijzonder. Heb het echter niet ervaren als een must om te doen als je in costa Rica bent.

 • Jolijn Tang op 24-11-2017

  “Goed voor aankomst”

  San José vond ik op zich niet echt een mooie stad. Er zijn wel leuke musea te vinden in San José, zoals Museo del Oro. Het operatheater is ook wel mooi. Voor de rest is het druk in de winkelstraten, die best wel leuk zijn. 's Avonds zou ik niet te veel over straat gaan lopen, want daar voelden wij ons niet helemaal veilig. Naar het busstation adviseer ik je ook om met een taxi of Über te gaan, want die staat in een niet erg fijne buurt.

 • Silvia op 21-11-2017

  “Eén dag in San José”

  Bij aankomst in Costa Rica verbleven wij één nacht in San José. Samen met de gids hebben we een tour door de stad gedaan, maar heel mooi vond ik het niet. Eén dag is meer dan genoeg om deze stad te bekijken. De centrale markt waar de lokale bevolking o.a. eten koopt was wel interessant om eens te zien. 's Avonds zou ik als vrouw alleen niet graag door de straten van San José willen lopen, maar met een groepje is dat wel te doen.

  In San José is ook een vlindertuin te vinden; Spyrogyra Butterfly Garden. Verwacht er niet te veel van, het is klein opgezet, maar ik heb me er leuk vermaakt. Het was leuk om als voorproefje alvast kennis te maken met de vlinders die Costa Rica rijk is. Het is vanaf het centrum slechts een klein stukje lopen. Het staat niet duidelijk aangegeven waar het is, dus het was wel even zoeken naar de locatie.

 • Zoe op 21-11-2017

  “Prima maar niet bijzondere stad”

  San José is bijna altijd de eerste stop in Costa Rica, maar de meeste mensen gaan direct door naar een andere bestemming. Dit is niet geheel onterecht. Hoewel het geen vervelende stad is, is er vooral niet zo veel te doen. Daarbij is het verkeer in de stad door de vele inrichtingswegen verschrikkelijk om zelf in te rijden.

 • op 20-11-2017

  “Theatro Nacial ”

  San Jose was een een leuke ontdekking voor mij. Ik genoot van de kunst en de cultuur die in deze stad goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld het Theatro Nacional. Absoluut een aanrader om naar binnen te gaan. Toevallig waren er repetities gaande en hier mocht ik als toerist gewoon naar kijken. Vele kerken die open zijn voor het publiek in deze stad die je allemaal binnen kan lopen. De gemeenschap is nog steeds erg gelovig en de kerken zitten dan ook vaak vol.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw San José reiservaring en tips!

Ben jij in San José geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief