Geografie – waar ligt Schotland?

Schotland ligt in het noorden van het eiland Groot-Brittannië en is een van de 4 landen van het Verenigd Koninkrijk. Het land grenst in het zuiden aan Engeland, in het oosten aan de Noordzee en in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan. De oppervlakte van Schotland bedraagt 78.772 vierkante kilometer. Schotland telt een groot aantal eilanden, ingedeeld in 4 eilandengroepen: de Binnen-Hebriden, de Buiten-Hebriden, de Shetlandeilanden en de Orkney-eilanden. De hoofdstad is Edinburgh. Overige steden met meer dan 100.000 inwoners zijn Glasgow, Aberdeen en Dundee.

Opvallend in de geografie van Schotland is de zogenaamde Highland Boundery Fault, een geologische breuklijn die loopt van Helensburgh in het westen tot Stonehaven in het oosten. Ten noorden van deze breuklijn vind je de Schotse Hooglanden, de bekende ‘Highlands’. Dit deel van Schotland is bergachtig, met als hoogste top de Ben Nevis (1345 meter). De Ben Nevis is bovendien de hoogste berg in heel het Verenigd Koninkrijk.

Ten zuiden van de Highland Boundery Fault liggen de Schotse Laaglanden (‘Lowlands’). Deze Laaglanden bestaan uit de ‘Central Lowlands’, een laaggelegen gebied waarin de grootste steden liggen, en de ‘Southern Uplands’, een heuvelachtige regio die grenst aan Engeland.

Lees verder: Vervoer >

Top 3 Schotland specialisten

Pharos Reizen

Pharos Reizen

Pharos Reizen - onderdeel van de ANWB - is specialist in Schotland-autorondreizen, waaronder diverse familierondreizen.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 25 verschillende Schotland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website


De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

Een oude vertrouwde in de reiswereld: De Jong Intra biedt al sinds 1972 talloze Schotland autorondreizen en accommodatiearrangementen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Schotland

Pharos Reizen
1. Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Ruim aanbod rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
3. De Jong Intra

Autoreizen & accommodaties.
Bezoek websiteBekijk Schotland rondreizen
Vanaf €269 incl. vliegticket

Vliegtickets Schotland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Schotland
V.a. 34