De Schotse Hooglanden: bezienswaardigheden & tips voor de ‘highlands’ van Schotland

De Schotse Hooglanden: bezienswaardigheden & tips voor de ‘highlands’ van Schotland

Wild, ruig, mysterieus, uitgestrekt, dunbevolkt, maar van een ongekende schoonheid: dit zijn enkele karaktertrekken van de Schotse Hooglanden. Welkom in de wereld van de lochs, glens, munro’s, kilts, doedelzakken en whisky.

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Cairngorms National Park
 2. Loch Ness en Urquhart Castle
 3. Glen Coe
 4. Inverness en Fort William
 5. De Jacobite Train en Glenfinnan
 6. Vakantiehuizen & hotels
 7. Vakantie Schotse hooglanden boeken
 8. Beste reistijd Schotse Hooglanden
 9. Reiservaringen en tips

De Schotse Hooglanden: het visitekaartje van Schotland

De beroemde ‘highlands’ zijn een verplichte stop tijdens elke Schotland rondreis. De Schotse Hooglanden beslaan ongeveer de helft van het Schotse grondgebied. De ‘Highlands’ vormen een gebied in het noorden van Schotland, dat voornamelijk bestaat uit bergen, heuvels, valleien en meren. De bergen noemt men er ‘bens’ of ‘munro’s’, de meren zijn er ‘lochs’ en de valleien duidt men aan met ‘glen’.

De Schotse Hooglanden bestaan uit twee delen: de zuidelijke Grampian Mountains en de noordelijker gelegen Northwest Highlands. De Great Glen, een vallei ontstaan door een geologische breuk, vormt de scheiding tussen deze twee gebieden. In de Great Glen vind je een aantal bekende Schotse meren, waaronder het wereldberoemde Loch Ness.

Schotland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Schotland reisaanbieders

De Schotse Hooglanden zijn een speeltuin zijn voor natuurliefhebbers en wandelfanaten. De streek omvat twee nationale parken: het Cairngorms National Park in het oosten en het Loch Lomond and The Trossachs National Park in het zuiden (aan het Loch Lomond hebben we een afzonderlijke pagina gewijd). De Ben Nevis is de hoogste berg van heel het Verenigd Koninkrijk.

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park, Schotland

De meeste toeristen bezoeken het Cairngorms National Park voor de prachtige natuur, de talrijke buitenactiviteiten en het cultureel erfgoed. De populairste buitenactiviteit in het Cairngorms National Park is uiteraard wandelen.

 • Ervaren wandelaars kunnen kiezen uit een overvloed van wandelroutes, zowel korte als lange. De wandeling naar het weerstation op de top van de berg Cain Gorm (waarnaar het nationaal park is genoemd) is best pittig, maar goed te doen op één dag.
 • Je hoeft overigens niet terug naar beneden te wandelen: een bergtreintje (de Cairngorm Mountain Railway) zorgt ervoor dat je goed uitgerust terug aan de voet van de berg raakt.
Cairngorms National Park, Schotse Hooglanden

Wandelpaden in het Cairngorms National Park.

Wie dacht dat rendieren alleen in Scandinavië te vinden waren, heeft het mis. In het Cairngorms National Park loopt er een kudde vrije rendieren rond, die hier opnieuw werden geïntroduceerd in 1952. Momenteel bestaat de kudde uit zo’n 150 rendieren. Je komt meer te weten over deze dieren in het Cairngorms Raindeer Centre in Glenmore, waar je ook aan een excursie kunt deelnemen.

Het Loch an Eilein is een pittoresk zoetwatermeer met een klein eilandje waarop de ruïnes van een kasteel te zien zijn. Interessant is ook het Highland Wildlife Park in Kingussie, een soort dierentuin en safaripark met lynxen, wolven, bizons, elanden en veel andere dieren.

Loch an Eilein, Cairngorms National Park

Loch an Eilein.

De Britse koninklijke familie verblijft elk jaar in augustus in het Cairngorms National Park, in hun zomerverblijf Balmoral Castle. Van april tot eind juli kun je zelf in dit koninklijk kasteel rondlopen.

Balmoral Castle, Schotland

Het Balmoral Castle.

Loch Ness en Urquhart Castle

Wie naar Schotland reist, moet Loch Ness gezien hebben. Loch Ness is het op één na grootste meer in Schotland, 37 kilometer lang en maximaal 1,6 kilometer breed. Dé toeristische attractie is natuurlijk het mysterieuze monster van Loch Ness, ook wel ‘Nessie’ genoemd.

 • Er zijn een aantal onduidelijke (mogelijk vervalste) foto’s en filmbeelden van het monster, maar het bestaan ervan is nooit wetenschappelijk aangetoond.
 • De toeristenindustrie vaart er in elk geval wel bij: tal van souvenirwinkeltjes, horecazaken en bootexcursies houden de legende van het monster in leven.
 • In het Loch Ness Centre & Exhibition in Drumnadrochit wordt het hele verhaal van ‘Nessie’ uit de doeken gedaan.
Urquhart Castle, Loch Ness

Het Urquhart Castle dat uitkijkt op Loch Ness.

Monster of geen monster, de omgeving van Loch Ness is hoe dan ook de moeite waard. De wandelroute South Loch Ness Trail loopt langs de zuidelijke oever van het meer. De route passeert een drukbezochte bezienswaardigheid, de waterval Falls of Foyers.

Wat je zeker niet mag missen is Urquhart Castle. Dit eeuwenoude kasteel werd in 1690 verlaten en opgeblazen, en is tegenwoordig een ruïne. De bezoekers kunnen de resten van het hoofdgebouw, de stallen en de opslagplaatsen bezichtigen. Het uitzicht over het Loch Ness is vanaf deze ruïne zeker de moeite waard.

Glen Coe

Glen Coe behoort zonder twijfel tot de mooiste locaties in de Schotse Hooglanden. De diepe vallei van Glen Coe werd uitgesleten door gletsjers tijdens de laatste ijstijd. De bergen en grillige rotsformaties zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen. De U-vormige vallei is ongeveer 16 kilometer lang en loopt vanaf het gelijknamige dorpje Glencoe aan het Loch Leven in zuidoostelijke richting tot aan het plateau met de heidevlaktes van Rannoch Moor. Het is een erg aantrekkelijk gebied voor wandelaars en klimmers. In de winter wordt er geskied.

Glen Coe, Schotse Hooglanden Rannoch Moor, Schotse Hooglanden

Het landschap van Rannoch Moor.

Een indrukwekkende locatie is onder meer Glencoe Lochan, een klein meer ten noorden van het dorp Glencoe. Ook de spectaculaire bergrichel Aonach Eagach, aan de noordzijde van Glen Coe, is adembenemend.

Glencoe Lochan, Schotse Hooglanden

Reflecties in het meer Glencoe Lochan.

Vakantie Schotse Hooglanden – accommodatie tips

 • Lochinver Holiday Lodges
  Vakantiehuizen op 1,5 kilometer van Lochinver Village op een grondgebied van 14 hectare wilde natuur. Woningen met balkon, terras en gemeenschappelijke tuin met tuinmeubelen.
 • 12-daagse rondreis Schotland & Schotse Hooglanden
  Individuele rondreis langs Loch Lomond, de Highlands, noordkust, Orkney archipel en Scottish Borders met verblijf in charmante hotels inclusief overtocht met luxe cruiseferry en dagtocht Orkney Eilanden.
 • Corriegarth Hotel in Inverness
  Hotel in het centrum van Inverness, op 10 minuten lopen van de rivier de Ness en het kasteel. Op 15 minuten rijden van Loch Ness. Kamers met eigen badkamers. Gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. Huisdieren toegelaten.
 • Allangrange Hotel
  Hotel in Munlochy op 12 km van Inverness. Beschikt over een lounge, een tuin en gratis wifi. Licht ontbijt is bij de prijs inbegrepen.

Inverness en Fort William

Inverness, de hoofdstad van de Highlands, ligt aan de monding van de rivier de Ness en aan het noordoostelijke uiteinde van de Great Glen. Het Inverness Castle, tegenwoordig gebruikt als gerechtsgebouw, kijkt vanaf een heuvel uit over de rivier Ness. Het huidige kasteel dateert uit 1836. Het oudste huis in de stad is Abertarff House, gebouwd in 1593. Abertarff House is recent geopend voor het publiek. Ook de kathedraal van Inverness, opgericht in 1866, is een bezoekje waard.

Inverness, Schotland

Inverness.

Fort William ligt aan het zuidwestelijke uiteinde van de Great Glen. De stad is vooral bekend als ‘outdoor capital’ van het Verenigd Koninkrijk. In de omgeving van Fort William bevinden zich belangrijke natuurlijke bezienswaardigheden als Glen Coe en de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland en van heel het Verenigd Koninkrijk (1345 meter). De wandeling naar de top vertrekt vanaf het bezoekerscentrum in Glen Nevis. Het is een moeilijke tocht die 7 tot 9 uur duurt en daarom alleen weggelegd voor getrainde en ervaren bergwandelaars.

Ben Nevis, Schotse Hooglanden

De berg Ben Nevis in de buurt van Fort William.

De Jacobite Train en Glenfinnan

Harry Potterfans halen hun hart op in de Jacobite Train. Deze oude stoomtrein, waarvan het interieur voorkomt in de Harry Potterfilms, rijdt van Fort William naar Mallaig en passeert het Glenfinnanviaduct. Dit iconische viaduct is 380 meter lang en de langste betonnen spoorbrug in Schotland. Het viaduct is te zien in verschillende Harry Potterfilms.

Glenfinnan viaduct, Schotse Hooglanden

De Jacobite Train op het Glenfinnan viaduct.

Kastelen in de Schotse Hooglanden

Er is zeker geen gebrek aan sprookjesachtige kastelen in de Highlands. Het beroemdste is wellicht Dunrobin Castle. Dit kasteel ligt aan de oostkust, nabij het plaatsje Golspie. Dunrobin Castle telt 189 kamers en is al bewoond sinds het begin van de 14de eeuw. Het kasteel is voor het publiek toegankelijk vanaf begin april tot eind oktober.

Dunrobin Castle, Schotse Hooglanden

Het Dunrobin Castle.

Andere interessante kastelen in de Highlands zijn onder meer Eilean Donan Castle aan de westkust en het kasteel van Mey, helemaal in het noorden van het Schotse vasteland.

Wat is de beste periode om de Schotse Hooglanden te bezoeken?

Schotland is berucht om zijn regenachtige klimaat. De meeste regen valt echter van augustus tot april. Van mei tot juli valt er minder neerslag en is ook de zon regelmatig van de partij. Deze periode is dan ook de beste om de Schotse Hooglanden te bezoeken.

Schotland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Schotland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Schotse Hooglanden reiservaringen en tips

 • Annemijn op 10-05-2019

  “Rijd vooral richting het noorden! ”

  De highland zijn echt ge-wel-dig! Alleen al hier met de auto te rijden is geweldig. Het aan de verkeerde kant van de weg rijden is hier ook een eitje. De weg heeft geen links of rechts. Er is om de zoveel meter een stopplek. Iedereen is zeer vriendelijk en behulpzaam en er wordt veel gezwaaid naar elkaar.
  Rijd vooral helemaal door naar de kust. Ook al is het misschien niet zulk mooi weer, de stranden in Schotland zijn ontzettend mooi. Op sommige plekken kun je zeesterren of kleine haaien tegenkomen op het strand.

 • Marc op 09-05-2019

  “Een magisch landschap!”

  De Schotse Hooglanden waren onderdeel van onze rondreis door Schotland. Alleen het rijden door het landschap heen was al een adembenemende ervaring. Je komt er behalve kuddes schapen vrijwel niemand tegen en zover je kunt kijken zie je alleen maar de ruwe, pure, uitgestrekte natuur. Het glooiende landschap wisselt zich af en toe af met hogere bergen en je ontdekt het ene meer na het andere. We hebben zowel gekampeerd als heel veel gewandeld in dit gedeelte van Schotland en dat is wat ons betreft toch wel de beste manier om van de Schotse natuur te genieten. Wandelingen die ons extra zijn bijgebleven waren de beklimming van de Ben Hope (de hoogste berg van Noord Schotland) en een wandeling rond Loch Affric. Het valt bijna niet te beschrijven hoe mooi het landschap is en hoe goed je de natuur ervaart zo ver van de bewoonde wereld (voor je gevoel). Neem vooral je tijd om dit gebied van Schotland te doorkruisen, want niet alleen heb je de nodige tijd nodig om het allemaal in je op te nemen. Het doorkruisen over de single track road gaat prima maar uiteraard niet echt snel. Een weg met een baan voor beiden richtingen zul je in de Hooglanden echt niet tegenkomen. Kortom: ga erop uit, wandel, kijk je ogen uit en geniet met volle teugen van dit prachtige stukje Europa!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16144 - reviews totaal

Deel jouw Schotse Hooglanden reiservaring en tips!

Ben jij in Schotse Hooglanden geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief