Reizen binnen Schotland – openbaar vervoer & transport

Auto & motor

Net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk moet je in Schotland LINKS rijden. Huurauto’s zijn in treinstations, luchthavens en in de grote steden voldoende verkrijgbaar. Het is mogelijk om op voorhand een huurauto te boeken, onder meer bij Sunny Cars. Houd er rekening mee dat in een Schotse huurauto de bestuurder aan de rechterkant van de wagen zit, iets waaraan je wel even moet wennen. Op meerdere plaatsen in de Highlands moet je rijden op een ‘Single track road’. Dit is een enkelbaansweg, waar om de 50 tot 100 meter een plaats is voorzien (een ‘passing place’) om het tegenliggend verkeer te passeren. Denk eraan dat de snelheidslimieten worden aangegeven in mijlen per uur. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Schotland.

Trein

De meeste steden in Schotland zijn goed bereikbaar per trein. Schotland staat overigens bekend om zijn spectaculaire spoorlijnen, die je van de ene stad naar de andere brengen terwijl je geniet van adembenemende landschappen. Een treinrit van Edinburgh naar Inverness duurt ongeveer 4 uur, maar onderweg krijg je een ongeëvenaard stukje Schotland te zien. Een andere aanrader is de Kyle Line, die je van oost naar west dwars door de Schotse Hooglanden brengt, van Dingwall naar Kyle. Ook de West Highland Line, van Glasgow naar Oban en Mallaig, voert je langs indrukwekkende landschappen. Deze spoorlijn werd zelfs uitgeroepen tot de mooiste ter wereld!

Bus

Ook met de bus kun je comfortabel door Schotland reizen. Er zijn verschillende busmaatschappijen die het busvervoer verzorgen tussen de grotere steden en dorpen. De bekendste maatschappijen voor langeafstandsritten zijn Megabus en Scottish Citylink. Met Scottish Citylink rijd je bijvoorbeeld van Edinburgh naar Glasgow. De busmaatschappijen First, Stagecoach en National Express verzorgen vooral lokale busdiensten tussen steden en dorpen in Schotland.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Schotland specialisten

Pharos Reizen

Pharos Reizen

Pharos Reizen - onderdeel van de ANWB - is specialist in Schotland-autorondreizen, waaronder diverse familierondreizen.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 25 verschillende Schotland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website


De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

Een oude vertrouwde in de reiswereld: De Jong Intra biedt al sinds 1972 talloze Schotland autorondreizen en accommodatiearrangementen.
Bezoek website

Meer Schotland reisorganisaties

TUI
TUI

Stedentrips.
Bezoek website

SNP
SNP

Natuurreizen.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels & appartementen.
Bezoek website

Belvilla
Belvilla

Vakantiehuizen & villa’s.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Culturele groepsreizen.
Bezoek website

Voigt Travel
Voigt Travel

Fly & drive rondreizen.
Bezoek website

House of Britain
House of Britain

Groot-Brittannië specialist.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. familiereizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Schotland

Pharos Reizen
1. Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Ruim aanbod rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
3. De Jong Intra

Autoreizen & accommodaties.
Bezoek websiteBekijk Schotland rondreizen
Vanaf €399 incl. vliegticket

Vliegtickets Schotland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Schotland
V.a. 34